Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, Agrest napisał:

I cyk kolejne soczki malinowe. Tu z 3 pełnych łubianek 

20210922_180107.jpg

lubię takie. też trochę zrobione przez małżonkę.

Opublikowano

Panowie, zastanawiam się nad montażem fotowoltaiki🤔 prąd prawdopodobnie będzie drożeć po nowym roku o 40%. Co myślicie warto w tych czasach czy czekać. Żona chce kuchnie indukcyjną, kurła po co ja te kuchnie remontował🙆‍♂️

Opublikowano
24 minuty temu, Sylwekx25 napisał:

Miałem taki może i ładnie kryje, ale potrzebuje do tego prędkości, a Marcina zetor takiej nie zapewni. Przy trzech skibach powinien dać radę, ja zamieniłem na poczciwego frosta i ani jednej chwili tego nie żałowałem. Nie ważne jaka prędkość, metrowy poplon jest w stanie ładnie przykryć. Za cenę tego tura można znaleźć niezłego zachodniego.

• Like 1
Opublikowano
Przed chwilą, jacor73 napisał:

Miałem taki może i ładnie kryje, ale potrzebuje do tego prędkości, a Marcina zetor takiej nie zapewni. Przy trzech skibach powinien dać radę, ja zamieniłem na poczciwego frosta i ani jednej chwili tego nie żałowałem. Nie ważne jaka prędkość, metrowy poplon jest w stanie ładnie przykryć. Za cenę tego tura można znaleźć niezłego zachodniego.

Daj fotkę tego frosta.

Opublikowano
GRZES1545 napisał:

Panowie, zastanawiam się nad montażem fotowoltaiki🤔 prąd prawdopodobnie będzie drożeć po nowym roku o 40%. Co myślicie warto w tych czasach czy czekać. Żona chce kuchnie indukcyjną, kurła po co ja te kuchnie remontował🙆‍♂️

A może taniej żonę wymienić... 😉

• Haha 1
Opublikowano

Sam się zastanawiam nad 3-4 kW ale OffGrid, bo znam sytuację w PGE i robią schody, aby do końca roku wyblokowac instalacje, a nie będę dziadom oddawał energii za darmo, wolę własny mini magazyn

Opublikowano
4 minuty temu, Bananek napisał:

A może taniej żonę wymienić... 😉

Można zmienić,ale to nic nie zmieni 

Opublikowano
10 minut temu, Bananek napisał:

Pod obciążeniem tyż? Może i ja by kupił?

No w młynku to mniejsze obciążenie jak w pralce. Płynna regulacja dobra rzecz w taki maszynie.

Opublikowano (edytowane)

i życia nie ma...

no i skąd bym mojego śfagra wziął??

Edytowane przez pafnucy
Opublikowano (edytowane)

Może  i tak, lepij nita klepać samemu w garażu 😬 samiec musi zapewnić ciaglos genów i zostawić potomka, patrzeć jak rosną razem iść na grzybki rybki itd.🤠

Edytowane przez GRZES1545
  • Like 1
Opublikowano

tak często się Twoi rodzice kłócą że tak czarno to widzisz?

2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

I tak skończymy w jednym miejscu, nieważne czy ona jest czy nie ma więc po co się męczyć i iść na jakiekolwiek kompromisy.

Opublikowano
4 minuty temu, GRZES1545 napisał:

Baterie drogie i nie opłaca się na te chwilę, planuję 4,5Kw mam ofertę z N-energia zA 23 tys i 3tys zwrotu z dofinansowania, moduły ZNShine nie   450W podwójna szyba jedna z powłoką grafenową,falownik FOX ESS.

@jahooo

na tę chwilę tak, ale już prawie październik i nie wiem, czy dasz radę ogarnąć podłączenie na starych zasadach, a na nowych lepiej wychodzą własne baterie

poza tym, nie musowo kupować tych z zestawu, własne akumulatory , plus sprzęt i montaż bedę miał za 12-13 tys (tzn mój montaż i uruchomienie)

Opublikowano
Chłoporobotnik napisał:

13 minut temu, Bananek napisał:

Jakie w poprzek? I dziwisz się, że nikt nie chce u ciebie kosić kombajnem.

To nie znacie takiej metody uprawy? Jeszcze końmi się tak robiło, pole równe jak stół potem. Po orce jeździsz w poprzek a potem wzdłuż. Popytaj starszych, powinni pamiętać takie coś, chyba, że na Podlasiu inne metody uprawy były.

puknij się w czoło i zrób zagon 10 czy 15m szeroki w poprzek o z kilometr długi 🤦‍♂️

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, pafnucy napisał:

tak często się Twoi rodzice kłócą że tak czarno to widzisz?

Czy ja wiem? Teraz mało na dole przebywam. To nie tylko o kłótnie chodzi. O całokształt. Musisz się o kogoś martwić, dostosowywać się i spełniać zachcianki czyjeś zamiast swoich. Zamiast się sobą zająć zajmujesz się kimś i to za nędzne ugotowanie obiadu i posprzątanie domu a i to nie zawsze. Parafrazując jeden mem "Nigdy nie miałem kobiety. I nie odczuwam jej braku bo przez x lat życia nie była mi potrzebna".

@GRZES1545 Tacy jak ja to lepiej niech na czterech literach siedzą i narzekają niż niech się mnożą. Na szczęście mnie to nie dotyczy.

@slawek74 15m szerokości trzydziestką z bronami trójkami bez większych problemów. Na końcach wprawdzie trzeba czasem podnieść ale idzie. A 20m szerokości to już bajka.

Edytowane przez Chłoporobotnik
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez Szef11
      Witam, czy ktoś może wie , gdzie robią regenerację ( kapitalny remont przekładni do siewników? Rach , kuhn , lub może z was rolnicy ma na sprzedaż taką przekładnie. Proszę o informację w SMS pod 534-617-276 Dzięki 
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
  • Dodaj nową pozycję...
v