Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał:

Na przestrzeni lat to tak. Bo z 2 zwiększyłem do chyba 8 arów.

Nawet nie wiem jakie bo te Red Fantasy posadziłem ponad kilometr od domu. Próbowałem je jeść jako młode No i niestety kompletna porażka. Jeszcze tak pastewnego ziemniaka nie jadłem. Może jesienią posmakują, choć wątpię. A są tak żółte że aż nieprzyjemne w swej barwie. Na razie jemy Malagę,  są bezkonkurencyjne względem tych drugich, choć też jakieś szałowe nie są

Wujek przywiózł sadzeniaki red fantasy z niemiec. W pierwszym roku były duże bulwy (fajny kształt), lecz z roku na rok się wyradzały. Ja wziąłem od nich w zeszłym roku posadziłem kilka arów ekologicznie i b słaby plon. Smak? Kwestia gustu. Nam b.smakowały, ale my lubimy wilgotne i żółte im bardziej tym lepiej. Sąsiedzi też posadzili, i nikt nie chciał tego jeść, że za ciężkie, a wujek z rodziną nie wyobrażają sobie innych i nadal pozostają im wierni, mimo, że plony mieli fatalne, a sadzeniaków kwalifikowanych nie można dostać. Wady; długo się gotują i łęty szybko zasychają ( zaraza?). Zalety; zdrowe bulwy i ekstra się przechowują. W tym roku chciałem inne, ale żona się uparła na rf. No to ugotowałem rf, winetę, galę i tajfun, zawiązałem jej oczy i powiedziałem żeby zgadła który rf, i wybrała tajfuna😅. Tak więc obsadziłem kilka arów tajfunem, mam też między nim kilkanaście krzaków rf i wszystkie już dawno uschły i bulwy malutkie, natomiast tajfun duży i zielony. Nawożenie tylko obornik jesienią, żadnych oprysków. Do uprawy ekologicznej i miłośników żółtych ziemniaków, tajfun to dobra alternatywa. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

@Rolnik1973 ty chyba masz tego świdra do czyszczenia komina na wiertarkę, jaką masz tam głowice łańcuch,  żyłke czy jakiś inny wynalazek??? Zbitą sadze/kamień ruszy to????

Co do pogody to spokojnie Pany we wrześniu nadają jeszcze wysokiej temperatury także jeszcze siano będzie robione 😉

Edytowane przez marulekk
Opublikowano
27 minut temu, Winnetou napisał:

Wujek przywiózł sadzeniaki red fantasy z niemiec. W pierwszym roku były duże bulwy (fajny kształt), lecz z roku na rok się wyradzały. Ja wziąłem od nich w zeszłym roku posadziłem kilka arów ekologicznie i b słaby plon. Smak? Kwestia gustu. Nam b.smakowały, ale my lubimy wilgotne i żółte im bardziej tym lepiej. Sąsiedzi też posadzili, i nikt nie chciał tego jeść, że za ciężkie, a wujek z rodziną nie wyobrażają sobie innych i nadal pozostają im wierni, mimo, że plony mieli fatalne, a sadzeniaków kwalifikowanych nie można dostać. Wady; długo się gotują i łęty szybko zasychają ( zaraza?). Zalety; zdrowe bulwy i ekstra się przechowują. W tym roku chciałem inne, ale żona się uparła na rf. No to ugotowałem rf, winetę, galę i tajfun, zawiązałem jej oczy i powiedziałem żeby zgadła który rf, i wybrała tajfuna😅. Tak więc obsadziłem kilka arów tajfunem, mam też między nim kilkanaście krzaków rf i wszystkie już dawno uschły i bulwy malutkie, natomiast tajfun duży i zielony. Nawożenie tylko obornik jesienią, żadnych oprysków. Do uprawy ekologicznej i miłośników żółtych ziemniaków, tajfun to dobra alternatywa. 

U mnie metrowe łodygi jeszcze zielone, liście już zaschły. Nie pryskane na zarazę.

Opublikowano
10 minut temu, marulekk napisał:

@Rolnik1973 ty chyba masz tego świdra do czyszczenia komina na wiertarkę, jaką masz tam głowice łańcuch,  żyłke czy jakiś inny wynalazek??? Zbitą sadze/kamień ruszy to??

Łańcuch i szczotkę obrotową nylonową

Wpierw łańcuchem a potem szczotką.

Zbija smołę ale musi być twarda, najlepiej latem jak się dłuższy czas nie pali i zimny komin.

• Thanks 1
Opublikowano
3 minuty temu, Bananek napisał:

ok. Ty tankujesz.

Tankowalem wczoraj. Dziś już nie mogę 😂

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, Agrest napisał:

U mnie metrowe łodygi jeszcze zielone, liście już zaschły. Nie pryskane na zarazę.

Rf ma jeszcze tą zaletę, że jeśli już zdarzy się, że jakaś sztuka się zepsuje podczas przechowywania, to nie wkładasz ręki jak w gówno, tylko usycha, nie uszkadzając innych ziemniaków

Edytowane przez Winnetou
Opublikowano
55 minut temu, Winnetou napisał:

tajfun to dobra alternatywa. 

Wg mnie i nie tylko paskudny ziemniak. Mało kto to u nas sadzi.

Muszę zamiast tych białych coś innego na przyszły rok chyba kupić, kolor roli nie odgrywa, sypkie muszą być a nie ciapy.

Słońce prześwieca, aż dziw. Może jak nie będzie lało to by się na dożynki kopnął popołudniu i jakiego browara w parku dziabnął🤔

Opublikowano

U mnie tajfun tez zielony i nie pryskany na zaraze i od chwastow. Tesciowa na ogrodzie zawsze sadzi jakies czerwone,ale.sa tak wyrodzone ze bardzo małe są. Nikt nie zna odmiany ale.czeteona gladka skórka i zolte w srodku. Tak.jakby do red fantasy podobne. Po ugotowaniu nie sa suche,nam.pasuja takie no i dlatego tez tajfun zagościł na naszym stole a dodatkowo plenny na naszych piaskach.

U mnie tajfun tez zielony i nie pryskany na zaraze i od chwastow. Tesciowa na ogrodzie zawsze sadzi jakies czerwone,ale.sa tak wyrodzone ze bardzo małe są. Nikt nie zna odmiany ale.czeteona gladka skórka i zolte w srodku. Tak.jakby do red fantasy podobne. Po ugotowaniu nie sa suche,nam.pasuja takie no i dlatego tez tajfun zagościł na naszym stole a dodatkowo plenny na naszych piaskach.

Opublikowano
szymon09875 napisał:

21 minut temu, superfarmer02 napisał:

z trawy. wczoraj do prasowania się nie nadawało, dziś przetrzasam to wiele nie przeschlo a pogoda jakąś nie taka 🙄

A w belki nie może być mokre ?

niby może ale hestonce nie smakuje

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Belaruss820 napisał:

Bellarosa może te czerwone. Mam taką odmianę, to właśnie skórka czerwona, a w środku żółte są

Edytowane przez sladan
Opublikowano
2 godziny temu, HF86 napisał:

To pal opla i jedziemy do kurpioka. 

Fajne wesele oj fajne wesele. Nawet bydło dziś zbyt głośno nie ryczalo jak to mają w modzie po dobrym wypiciu 😉

Dziś mnie nie ma. Spotkanie z lokalna społecznością mam 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v