Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mnie było pochmurno sąsiad kombajem wyjechał gdzieś w dalszą podróż bo heder  na wózku,  i łódka za nim. A teraz słoneczko wygląda. 

I dobrze niech będzie pogoda i każdy żniwa  dokończy.

• Like 1
Opublikowano

A i ja dziś z nadzieją że żniwa się zacznie i skończy. 

Opublikowano

znam już cenę za ha u mnie w gospodarstwie. 400 za żyto i 350 za mieszankę.

Tym samym kwota do zapłacenia za pracę kombajnu w tym roku nie przekracza 2400. warto kupować kombajn? moim zdaniem NIE.

Opublikowano

no ten co u mnie kosi to z tego chlebek je, więc chętnie mi obleci zawsze. kiedyś wygadał się, że do mnie dobrze na usługę jeździć bo zawsze się rozliczam Max 3 dni po robocie i nie kwękam co do kosztów. ponoć są tacy co jak trzeba żniwa robić to dopiero płacą za poprzedni rok.

Opublikowano
4 godziny temu, szymon09875 napisał:

Gość z końca kolejki proponował 100 zł facetowi przedemna żeby sie z nim zamienil :D

Jak wiosna byłem samochod rejestrować to kolejka też na kilkadziesiąt osób już przed 8 rano. Byłem jakiś 15, otwierają się drzwi, ludzie po numerki się pchają. Gość który miał numerek 2 czy 3 mówi że może by kupca znalazł, jaką 100 zarobił. To mu mówię że daje 100 i numerek w drugiej 10, i możemy się mieniać. Nie chciał...

Roboty z dzis: Siuntka przystosowana do słomy, do wózka dorobione przejściówki, i 30 belek zwiezione i upchniete w stodole. 

Kurde, ten wózek to lux maszyna, nie dość że skrętne, i małe, to jeszcze 4 belki w górę ustawia, jak sobie przypomnę jak w poprzednich latach siuntką ustawiałem to az mnie ręce bolą

20210731_124523.jpg

20210731_090806.jpg

W dodatku przyczepa po wymianie osi elegancko się prowadzi, nic nie buja.

Jeszcze tylko te wspomaganie do c360 założyć i można słomy drugie tyle zwozić 

• Like 1
Opublikowano
20 minut temu, Bananek napisał:

ponoć są tacy co jak trzeba żniwa robić to dopiero płacą za poprzedni rok.

1/3 moich klientów tak robi 

Pafnucy ze śwagrem i ich genialne pomysły🤭

FB_IMG_1627733346215.jpg

Opublikowano
24 minuty temu, komizmo napisał:

Na Podlasiu to widzę nie ma co z forsą robić. Korbanek zawoził rostelmascha na 20 hektarów. 

Najważniejsze że swój. Z czasem te biedne krowy go spłacić powinne. I ten wieczny tekst "te mleko to się wogule nie opłaca "

Opublikowano
1 godzinę temu, bratrolnika napisał:

Jak wiosna byłem samochod rejestrować to kolejka też na kilkadziesiąt osób już przed 8 rano. Byłem jakiś 15, otwierają się drzwi, ludzie po numerki się pchają. Gość który miał numerek 2 czy 3 mówi że może by kupca znalazł, jaką 100 zarobił. To mu mówię że daje 100 i numerek w drugiej 10, i możemy się mieniać. Nie chciał...

Roboty z dzis: Siuntka przystosowana do słomy, do wózka dorobione przejściówki, i 30 belek zwiezione i upchniete w stodole. 

Kurde, ten wózek to lux maszyna, nie dość że skrętne, i małe, to jeszcze 4 belki w górę ustawia, jak sobie przypomnę jak w poprzednich latach siuntką ustawiałem to az mnie ręce bolą

20210731_124523.jpg

20210731_090806.jpg

W dodatku przyczepa po wymianie osi elegancko się prowadzi, nic nie buja.

Jeszcze tylko te wspomaganie do c360 założyć i można słomy drugie tyle zwozić 

Widzę ze w każdej wolnej chwili pomagasz bratu 😛 tak właśnie powinno być 👍

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, danielursus3p napisał:

1/3 moich klientów tak robi 

Pafnucy ze śwagrem i ich genialne pomysły🤭&key=4ddd69c9f7bf45ccd6f227bb8d175ae1005

FB_IMG_1627733346215.jpg

Jak ją się cieszę że nie mam żadnego szwagra, a tymbardziej takiego 😂

10 minut temu, HF86 napisał:

Najważniejsze że swój. Z czasem te biedne krowy go spłacić powinne. I ten wieczny tekst "te mleko to się wogule nie opłaca "

A opłaca się? Dobrze ze jest jeszcze z czego dokładać 🤨

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez Szef11
      Witam, czy ktoś może wie , gdzie robią regenerację ( kapitalny remont przekładni do siewników? Rach , kuhn , lub może z was rolnicy ma na sprzedaż taką przekładnie. Proszę o informację w SMS pod 534-617-276 Dzięki 
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
  • Dodaj nową pozycję...
v