Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Przed chwilą, Ursus932 napisał:

Czy to takie coś dziwnego

U nas tak bo z 90% chałup przy ulicach a nie w polach.

Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, slawek74 napisał:

w łeb się kluczem pirdyknąłem i jeszcze brzęczy łuk brwiowy rozwalony... 🤪🙄

Gregora 20-stką ?😁

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
10 minut temu, Rolnik200598 napisał:

U nas tak bo z 90% chałup przy ulicach a nie w polach.

A co to ma do rzeczy , u nas też nie zadupie , chałupy przy drogach i 3 km do miasta powiatowego , ale nie wszyscy mieli samochody a babce łatwiej na dwukółke wskoczyć niż do autobusu ☺️

Opublikowano
jarecki napisał:

23 minuty temu, slawek74 napisał:

w łeb się kluczem pirdyknąłem i jeszcze brzęczy łuk brwiowy rozwalony... 🤪🙄

Gregora 20-stką ?😁

gdzie 20 żaba pomarańczowa rozkręcona na 70 do nakrętki piasty 😁🤪

u nas też kiedyś ludzie jeździli ciągnikami ale raczej z wozem i to w latach 80/90

Opublikowano

U nas jeden popił i rodzina go musiała jakoś przywieść z lasu, wsadzili na dwukółkę, przywieźli do domu, wstawili wózek do stodoły, nakryli pierzyną i trzeźwiał przez noc 😂

1 minutę temu, slawek74 napisał:

ja to lubię jak emka klepie 😁

Mi też się podoba, jedną jak orze to na dwie wsie słychać jak dostaje po garach 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, jarecki napisał:

a takiej 20-stce to bym się sam nawet podłożył bo 70 to niech spada 

Jak bym słyszał Adasia mechanika   ☺️ :ph34r:

Edytowane przez Ursus932
Opublikowano
8 godzin temu, pedro2 napisał:

Kolega zmagał się z czymś takim. Prawnicy zgodnie twierdzili tak jak w screenie. Jeśli otrzymałeś gosp. na podstawie umowy dożywocia to nikt nic nie zrobi bo nie otrzymałeś darowizny za darmo tylko za dochowanie rodziców. Co innego jest darowizna " zwykła" bez umowy dożywocia, tu zachowku mogą się domagać. 

Ja mam oddane za dożywocie, nawet jest wydzielona część domu dla rodziców. Oddałem siostrze pół hektara notarialnie na działkę pod dom, rozmyślili się bo teren nie odpowiadał. Kupili działkę jaką chcieli, dałem jej spłaty i drewno na budowę domu, a siostra zrzekła się z tej działki. Żyjemy dobrze, ale dla świętego spokoju spisana umowa na to co dostała.  U nas we wsi takie cyrki się dzieją, że mózg staje jak rodzeństwo teraz próbuje wyrywać  od tych, którzy zostali i rozwinęli gospodarstwa podnosząc ich wartość kilkukrotnie. 

Screenshot_20210702-125704.png

Ja mam tez takie przeczucie ale u mnie było ze za rentę w akcie a dożywocie tez jest.

Teraz u mnie leje a nie mży deszczyk.Fajnie.

Opublikowano
41 minut temu, HF86 napisał:

Nic nie siane pod drugi a po niedzieli trzeba kosic. Rośnie toto jak szalone to i dziś małego producenta obornika dokupilem. 

U mnie podobnie, mimo tego ze spadlo tylko 62l od pierwszego pokosu.

Opublikowano
18 minut temu, Karol6130 napisał:

U nas jeden popił i rodzina go musiała jakoś przywieść z lasu, wsadzili na dwukółkę, przywieźli do domu, wstawili wózek do stodoły, nakryli pierzyną i trzeźwiał przez noc 😂

Mi też się podoba, jedną jak orze to na dwie wsie słychać jak dostaje po garach 

Kumpel tak się chlać oduczył. Bimbru się ochlal i poza nogami wszystko ok. Kobieta na dwukółce przywiozła go do domu i od tamtej pory nie pije 

• Haha 2
Opublikowano
20 minut temu, Karol6130 napisał:

U nas też była taka akcja tyle że chłop popił i zaniemógł na środku podwórka. Było to latem, upał jak diabli. Więc co mogła wymyśleć jego szanowna małżonka?

Grubym kocem go przykryła co by go nikt nie widział🙆

• Haha 2
Opublikowano
1 godzinę temu, Strongman napisał:

Ja mam tez takie przeczucie ale u mnie było ze za rentę w akcie a dożywocie tez jest.

Teraz u mnie leje a nie mży deszczyk.Fajnie.

Za jaką rentę? 🤔 Ale daje już 35mm 

Opublikowano (edytowane)

Wiem i straszył ze kto się nie spisze to na Policie rachmistrze idą niby przestępstwo.

To zaraz kto się nie zaszczepi to przestępstwo będzie:D

Edytowane przez Strongman
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v