Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, fireseba napisał:

Dzień dobry 

Jeśli mnie tu nie ma to znaczy ze nie ma suszy. Wystarczy niewielki deszcz i temperatura ponizej 25 stopni zeby trawa przez 5 dni nic nie przeschła.   pierwszy raz od 8 lat (nie licząc drugiej polowy 2017) musze użyć przetrzasarki. Jest w pyte. Pozdro

@pedro2 ja place 1tys miesiecznie, wymień licznik

Tak patrzyłem na radar okolice Augustowa przedwczoraj jak poszła ode mnie i mówię Seba coś cicho siedzi 😉 jak tam klątwa suszy odpuściła? Ile w maju? 

To tym bardziej nie wymienię 😂 sumienie mam czyste bo nie kradnę, a na własne życzenie pod szubienice nie pcham się 🤭

1 godzinę temu, leszek1000 napisał:

Zmieniłeś pakiet ? U nas przyjechali i stwierdzili że rata kredytu na panele, pokryje koszt za prąd. Czyli wyjdzie jakby za darmo :) 

Nie. Wystarczyło wymeldować szwagra 😂 składałem wniosek, ale gmina się nie załapała i przepadło. Gdyby zrobili mi na podstawie rachunków sprzed 2 lat to bym był w plecy w hooj bo zużycie cały czas w dół, a PGE by zarabiała na moich panelach

1 godzinę temu, Agrest napisał:

Co ma ranny deszcz do wieczornych oprysków?

Aż nieprawdopodobne.  U mnie 400zł za 2m-ce i jest tylko dom plus studnia .

Licznik elektroniczny? 

Krowy były i szwagier to i po 800 się płaciło. 😂 Siostra w mieście 200zl płaci. U mnie wodę grzejemy z pieca, u bydlaków tyle co śruty zrobić, całymi dniami każdy poza domem coś dłubie. I nie ukrywam, że licznik też pewnie trochę mnie wzbogaca 😇

Opublikowano
2 minuty temu, stempos1980 napisał:

Temperatura jej nie pasuje napewno i niema pobierania składników pokarmowych

Na zdjęciu, może słabo widać, w sercu rośliny liście stają się żółte i mają wybrzuszenia, jak po mszycy(nie ma jej). Zresztą starsze liście też zasychają od obwódki i mają wybrzuszenia.

Czyli oprysk, najlepiej jakiś wieloskladnik na bazie fosforu + biostymulator?

Opublikowano
48 minut temu, pedro2 napisał:

😂 

Licznik elektroniczny? 

Krowy były i szwagier to i po 800 się płaciło. 😂 Siostra w mieście 200zl płaci. U mnie wodę grzejemy z pieca, u bydlaków tyle co śruty zrobić, całymi dniami każdy poza domem coś dłubie. I nie ukrywam, że licznik też pewnie trochę mnie wzbogaca 😇

Nie jeszcze stary, woda też z pieca.

Opublikowano
2 godziny temu, Agrest napisał:

Co ma ranny deszcz do wieczornych oprysków?

Padać dopiero przestało mokro i rosa to do wieczora nie obeschnie na zbożu więc dziś z opryskami raczej lipa.

Opublikowano

Słonecznie, bażant w odwiedziny do ziemniaków przyszedł, czyli pierwsza stonka pewnie się pojawiła. 

Opublikowano

Ja się staram wcześnie sadzić, 31 marca i 1 kwietnia sadziłem.

Opublikowano

Ja po 20 kwietnia sadziłem i dopiero po górkach fajnie rzędy znać. 

Leje 🤕 aczkolwiek może Pan Bóg wie co robi. Piątek ujowy początek, jeszcze pierwsza robota nowym nabytkiem 🤨

Opublikowano

Ja zacząłem pielić/plewic/dziabać ziemniaki w poniedziałek i tak po pół godziny,czasami dłużej jak mi się chce,ale obliczyłem że z półtora godziny jak pójdę to skończę. Tesc do mnie z tekstem po co to robię jak i tak trzeba obsypać. On zawsze rozbronowal,pouszkadzal ziemniaki,pozniej krzywo rosły. Jaki jest sens przysypywac zachwaszczone ziemniaki?W dodatku perzu w ciul ale on wie lepiej. Nic się do niego nie odezwałem bo nie chciałem sobie psuć dnia. Zaraz będzie miesiąc jak zyje po swojemu wkoncu. Czasami coś.mu pomogę,ale widać że juz mu głupio i coś do mnie się zaczyna odzywać ale niech cierpi jeszcze. Wie że na rozmowę o pracę jeździłem i będzie chciał znowu być miły aby mnie w domu zatrzymać

• Like 1
Opublikowano

No od zawsze brony, jak wychodzą pierwsze sztuki obsypnik.

Jak siewki lub w fazie 2 liścieni to 99% chwastów ginie.

Opublikowano

U k.rwa! Rzetelność przekazywanej informacji, prezencja, wymowa... ot nastały czasy. 

Dziś już ludzi pokroju Tadeusza Sznuka czy Bogdana Tomaszewskiego nie uświadczy.

Yyy, eee, iii, Uuu... I kołysanie z nogi na nogę jakby kulki gejszy w pochwie miała. 

A może miała?🤔

Rzepaczyca, psia jego mać🤣🤣🤣

Opublikowano (edytowane)
42 minuty temu, Belaruss820 napisał:

Ja z

dzisiaj się pytałem kosiarzy na dk 50 to mają 25 zł na godzine na ręke , tylko nie dopytałem jak to jest jak pada czy mają płatne czy tylko od godzin efektywnych bo zapomiałem dopytać ale ciężko mają jest  bardzo mokro 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
1 godzinę temu, jarecki napisał:

oj ,chyba teść ma racje w przypadku ziemiaków .

Bronowanie,spoko,niech będzie, ale muszą być do tego warunki. Powiem jak to wygląda. Obornik 2 tygodnie przed sądzeniem. Potem orka i w to sadzenie ziemniakow. Redliny krzywe z dużą ilością obornika na wierzchu a raczej kęp słomy. Przy sadzeniu ciągnik rozjeżdża redline obok i nie uformowane dobrze. Sadzone w ostatnim tygodniu kwietnia jakoś.Po majówce rozbronował i tak leżą do tej pory nie obsypywane. Bronami złapał kępę obornika i ziemniaki na wierzchu i zmarzły.

39 minut temu, Agrest napisał:

No od zawsze brony, jak wychodzą pierwsze sztuki obsypnik.

Jak siewki lub w fazie 2 liścieni to 99% chwastów ginie.

Siewki chwastow to by były gdyby pole było czyste. Perz perz i jeszcze raz perz. Dodatkowo owsa sporo bo część wsadzona w zasiane. Ostrozen polny w fazie 4-5 lisci. Ale najgorszy jest ten perz,bo pamiętam jak w tamtym roku przykrywał że wszystko na wierzchu a później w bulwach rósł. 

Dwa lata temu nic nie było robione i jak znajomy przyjechał kopać kombajnem to nie było ziemniakow i co chwilę kombajn sie zapychał. Więc tu obredlenie rozbronowanych zachwaszczonych ziemniakow nic nie pomoże 

39 minut temu, jarecki napisał:

dzisiaj się pytałem kosiarzy na dk 50 to mają 25 zł na godzine na ręke , tylko nie dopytałem jak to jest jak pada czy mają płatne czy tylko od godzin efektywnych bo zapomiałem dopytać ale ciężko mają jest  bardzo mokro 

Tutaj 15 na rękę, 11 godzin dziennie. Ale Rysiek zna gościa jaki to typ. Znajomi mi powiedzieli wprost że dobrze ze nie poszedłem bo kasy to moglbym też i tych 15 nie zobaczyć 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v