Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
34 minuty temu, debrzyna napisał:

Dochodu kolego dochodu nie myl pojęć 

Kolego nie mylę pojęć . Byłem 8 lat na podwójnym krusie , rozliczałem się ryczałtowo stawka 8%  i nie mogłeś przekroczyć przychodu powyżej jakiejś tam kwoty ( kwota jest ustalana co rocznie ). 

Przywieś tego śniegu trochę jak masz za dużo

Edytowane przez mysza103
Opublikowano

-11, śnieg prószy, z mechanikiem alkohol wypity, jesteśmy kwita.

Opublikowano
1 godzinę temu, Leszy napisał:

Władza do tego dąży, ale czy to korzystne dla państwa to nie wiem. 

Pewnie że  korzystne przejąć ziemię i gospodarstwa pisałem że rolnicy to milionerzy bo ziemia  droga wiec trzeba doprowadzić do upadku gospodarstw jak teraz restauracje i typ .

Pada śnieg - 9 .

Opublikowano
2 godziny temu, pedro2 napisał:

Poczekajmy rok, dwa zobaczymy jak będzie śpiewać jak rolników wwalą na ZUS. Bo do tego to idzie. 

Nie wrzuca rolników na ZUS bo system tego nie wytrzyma. Ojciec wtedy np zatrudniał by zone i syna i płacił np po 10 tysi. Co miesiąc wynikl by jakiś przypadkowy wypadek i już 8 tys na czysto płynie. Podobnie z ciążą. 2 lata po 8 tys ZUS by płacił. Większość psioczy na rolników że niskie składki ale i chorobowe to jałmużna. Ojciec był po operacji to za 45 dni dostał 450 złotych. Kto by go zastąpił za te 450 zł przez tyle dni. 

Opublikowano

Dziś w nocy prawdopodobnie zima da popis swoich możliwości. Już teraz jest - 14 ani jednej chmurki na niebie wiatru 0. 

Opublikowano

Założenia przed 2014 rokiem były takie żeby co roku 50 tys upadały lub likwidowały gospodarstwa. Jak zaobserwujemy politykę jaką się prowadzi to założenie zostały.

Opublikowano

@6465 A gdzie na głowę, ja mam łeb słaby jak marzenie, mechanik też już odwyknął. To tak spokojnie, aby w granicach rozsądku wypić, pogadać a nie zachlać się na amen.

Opublikowano

Kiedyś i tak się piło ale mam złe wspomnienia z tego okresu... Lepiej mniej a spokojniej...

Opublikowano (edytowane)

Najważniejsze to wiedziev kiedy przestać 🤣 u mnie z tym słabo nieraz, ostatnio przy zalewaniu posadzki we dwoch poszlo 5 a z 6 pół flaszki samogonu bo juz nie dalismy rady skończyć....

Edytowane przez szymon09875
Opublikowano

I ja tak miałem z winem domowej roboty kiedyś na prażonych u kolegi. A dobrze idzie, a jeszcze trochę i potem było słabo. Trzeba wiedzieć kiedy przestać.

Opublikowano (edytowane)

Kiedyś było takie piwo czarne jak cocacola na spirytusie,Belfast chyba ale dobre było.

Teraz to żółci dodają aby gorzkie było.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
Strongman napisał:

Kiedyś było takie piwo czarne jak cocacola na spirytusie,Belfast chyba ale dobre było.

nadal jest. W auchanie kupisz. fakt, było dobre, ale nic nie przebije smaku portera z ówczesnych dojlid. albo herbowe. to było pyszne piwko.

porter był zajebisty miał chyba z 14% ekstraktu

Opublikowano (edytowane)

Dużo jest dobrych czy perła czy łomża,Lech,tyskie,królewskie,warka ale najgorszym  jest żubr.

Mam kilka kolekcjonerskich win po tysiaka za flaszkę.

Trochę pada śnieg i wieje -9c.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano

Dziś pogoda nie browarowa-15 I te białe cholerstwo znowu zawiewa drogi. Na polach z 30 cm średnio pewnie leży 

Opublikowano
17 minut temu, szymon09875 napisał:

Najważniejsze to wiedziev kiedy przestać 🤣 u mnie z tym słabo nieraz, ostatnio przy zalewaniu posadzki we dwoch poszlo 5 a z 6 pół flaszki samogonu bo juz nie dalismy rady skończyć....

Betoniarka pełna, taczki z beton i łopatami w środku? 

13 minut temu, szymon09875 napisał:

No właśnie, plus taki ze narazie picia dosc i wcale sie nie chce a juz z miesiąc minęło. Piwko ewentualnie 🙄 czekam az wino z dzikiej róży bedzie gotowe ^^

O to ja tak mam od dwóch lat 🤣

3 minuty temu, HF86 napisał:

Dziś pogoda nie browarowa-15 I te białe cholerstwo znowu zawiewa drogi. Na polach z 30 cm średnio pewnie leży 

Grzane to by ciapnął, ale jeszcze muszę jechać 🤔

Opublikowano
2 minuty temu, gregor1284 napisał:

Betoniarka pełna, taczki z beton i łopatami w środku? 

O to ja tak mam od dwóch lat 🤣

Betoniarka do ciagnika i sypane turem, najgorzej było pamietac ile workow wsypane i niezapominac wlac plastyfikatora 🤣 zacierajacy nie pił to kontrolował czy wszystko ok :D

Opublikowano

U Braciaka sąsiada wieniec ostatnio wylewali, sasiad nazbierał pijaczków z wioski żeby taniej było, i żeby nie pouciekali co chwile im polewał. Wylewają ten wieniec, sasiad u góry wylewa i równa, coś mu nie pasuje, i pyta się czy za dużo piachu nie sypia, a gość ledwo stojacy przy betoniarce mówi że do dwóch ostatnich betoniarek chyba zapomnial cementu wrzucić🤦‍♂️

• Haha 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v