Skocz do zawartości

Ceny bydła 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, artek27 napisał:

Jakie to jaIoszki mięsne? 

Mieszanki. LMxSim i dwie SimxHF. 

@Bananek albo te twoje mieszańce to typowe hf i mają po 40 kg albo sprzedający nie ma pojęcia o wartości cielaków. Temu samemu handlarzowi byczka +/- 45 kg sprzedałem za 600 zł. MIeszaniec LMxHF. Jałoszki zawsze mu były nie po drodze przy zakupie i stąd może rzucił taką cenę że może się skuszę. Trzeba wystawić w takim razie na olx

Opublikowano
krzychu121 napisał:

@Bananek albo te twoje mieszańce to typowe hf i mają po 40 kg

skąd jesteś? weź pod uwagę, że względem różnych regionów Polski jest zupełnie inna cena.

Opublikowano

To to masz rację, zawsze jak mówią że drogo to wysyłam na Podlasie do mleczarza 😂

Zawsze kupią bo tam to daleko jechać 

Po niedzieli będą 2 hf do sprzedania, tylko szkoda że białego łba nie mają po ojcu bo parę stów by było wincyj 😂

Opublikowano
22 minuty temu, Bananek napisał:

to idź przeproś handlarza. we wtorek kupiłem 4 mieszaćowe byczki 50+ za 1100zł.

No to nawet ja tak tonio nie  wyrywam 😉pisz priwa co mogę to pomogę. 

Opublikowano
wojak1986 napisał:

Cenami sprzedaży to już nie zawsze się chwalimy

no nie wiem. pisałem ostatnio, że poszły po 14.40 netto.

Marcin133 napisał:

Noo taki to już idzie za sima😀

te moje ostatnie zakupy pokazałem soltysowi to już tam sima wypatrzył. 😀 A to ncb białogłowy.

• Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, krzychu121 napisał:

Mieszanki. LMxSim i dwie SimxHF. 

@Bananek albo te twoje mieszańce to typowe hf i mają po 40 kg albo sprzedający nie ma pojęcia o wartości cielaków. Temu samemu handlarzowi byczka +/- 45 kg sprzedałem za 600 zł. MIeszaniec LMxHF. Jałoszki zawsze mu były nie po drodze przy zakupie i stąd może rzucił taką cenę że może się skuszę. Trzeba wystawić w takim razie na olx

Jakie woj. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Marcin133 napisał:

To chyba jakiś trędowaty sprzedał Ci za taką cenę...5zl za kg😀

W zeszłym roku hfy do tygodnia takie po 40 parę kg po 100 zł duże gospodarstwa oddawaly. I teraz już się robi zastój, nie ma chętnych na mleczaki. 

Opublikowano

to prawda. skończył się czas składania dopłat i nikt nawet nie pyta o byćki. A tu jeszcze sianowanie, żniwa na nosie i nikt nie myśli o pojeniu cielaków. do tego akurat gorący czas jeśli chodzi o temperatury więc jest to zazwyczaj okres lipcowych sraczek i ludzie nie bardzo kupują.

Opublikowano

Dla takich gospodarstw takie cielaki to niepotrzebny  ,,odpad''. Już się co niektórzy ucieszyli tymi tanimi cielakami. Nie dość że w większości przypadków słabo rosły to jeszcze baza wirusów była aktualizowana na bieżąco. Nie chce wrzucać wszystkich do jednego wora ale tak to w zdecydowanej większości wygląda 

Opublikowano
7 minut temu, krzychu121 napisał:

Dla takich gospodarstw takie cielaki to niepotrzebny  ,,odpad''. Już się co niektórzy ucieszyli tymi tanimi cielakami. Nie dość że w większości przypadków słabo rosły to jeszcze baza wirusów była aktualizowana na bieżąco. Nie chce wrzucać wszystkich do jednego wora ale tak to w zdecydowanej większości wygląda 

Akurat u mnie jest na odwrót. Duży ma wszystkie szczepienia plus często zkalibrowane stado. Byczek niby hf a lekko go upaść na 800 kg

Opublikowano

To bez sensu po takiej cenie sprzedawać cielaki. Zakupić nasienie po 80-100 zł. Mało która sztuka złapie od strzała więc przyjąć dwie słomki a niejednokrotnie jeszcze więcej  to już 160-200 zł. Zaszczepienie, odpojenie to wyjdzie 250-300 zł kosztów za cielaka kilkudniowego i sprzedać go za 100 zł to interes życia. 

Opublikowano

A to inseminuje się krowy typowo mleczne mlecznymi bykami żeby je sprzedać do produkcji mięsa za grube pieniądze ?😂

Opublikowano
40 minut temu, HF86 napisał:

A to inseminuje się krowy typowo mleczne mlecznymi bykami żeby je sprzedać do produkcji mięsa za grube pieniądze ?😂

Sam napisałeś że te hf łapią po 800 kg bez większych problemów więc jaka to różnica że na kartce napisane jest typ mleczny albo mięsny. Jakby taka przepaść była to nikt by hfa nie brał. 

Opublikowano
Przed chwilą, krzychu121 napisał:

Sam napisałeś że te hf łapią po 800 kg bez większych problemów więc jaka to różnica że na kartce napisane jest typ mleczny albo mięsny. Jakby taka przepaść była to nikt by hfa nie brał. 

Taka różnica że hf to zazwyczaj O klasa a mieszaniec od R i tu już są korzyści w cenie nawet do 1,-/kg 

Ponadto mieszaniec lepiej wykorzystuje  pasze.

Nie twierdzę że dobry genetycznie hf jest zły ale śmiem twierdzić że u Ciebie takiej genetyki nie ma

• Like 3
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez wjmarcia
      Czy ktoś jest w stanie wytłumaczyć jak podejść do tego tematu. Wiem że mimo że jestem RR to i tak muszę podejść do tego tematu. Czy da się to samemu ogarnąć?
    • Przez yacenty
      Witam Hodowców w 2026 roku!
      Uzupełniamy naszą serię o temat, który dla wielu jest najważniejszy – aktualne ceny skupu tuczników. Otwieram wątek zbiorczy na cały rok 2026, służący do wymiany informacji o stawkach w ubojniach i punktach skupu.
      Początek roku to zawsze moment niepewności i oczekiwania na ruchy giełdy niemieckiej (VEZG) oraz reakcję naszych krajowych zakładów. Sprawdźmy, jak rynek otworzył się po Nowym Roku.
      Abyśmy nie porównywali jabłek do gruszek, bardzo proszę o wyraźne zaznaczanie, czy podajecie cenę za wagę żywą, czy poubojową (WBC).
      Proponowany schemat wpisu:
      Województwo:
      Ubojnia / Skup (opcjonalnie):
      Rodzaj rozliczenia (Żywa waga / WBC):
      Cena (netto/brutto):
      Klasowość / Mięsność (przy WBC):
      Strefa ASF (jeśli dotyczy):
      Termin płatności/odbioru:
      Jakie sygnały płyną od Waszych odbiorców? Czy zakłady szukają towaru, czy raczej robią się kolejki i "zatory"? Zapraszam do rzetelnej wymiany danych.
      Przypominam: To wątek o cenach. Starajmy się dyskutować merytorycznie i z szacunkiem do pracy innych hodowców, niezależnie od skali ich produkcji.
    • Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
    • Przez yacenty
      Witam wszystkich w nowym, 2026 roku! 🚜
      Z racji, że mamy już 2 stycznia, otwieram oficjalny wątek poświęcony cenom cieląt w roku 2026. Poprzednie lata pokazały, że rynek potrafi być dynamiczny, dlatego warto na bieżąco wymieniać się informacjami z różnych regionów Polski.
      Zapraszam do dzielenia się aktualnymi stawkami, jakie oferują u Was pośrednicy lub jakie uzyskujecie przy sprzedaży/zakupie. Aby dyskusja była czytelna i pomocna dla nas wszystkich, proszę o trzymanie się konkretów.
      Przy wpisywaniu cen, postarajmy się używać poniższego schematu (ułatwi to porównanie):
      Województwo:
      Płeć (byczek/jałówka):
      Rasa:
      Waga/Wiek:
      Cena (netto/brutto):
      Dodatkowe uwagi (kondycja, popyt w okolicy):
      Jaka jest Wasza prognoza na ten rok? Czy początek 2026 przynosi jakieś zmiany w cennikach w Waszych okolicach?
      Prośba organizacyjna: Dbajmy o kulturę wypowiedzi. Szanujmy się nawzajem, nawet jeśli mamy odmienne zdanie na temat opłacalności produkcji.
      Zapraszam do dyskusji!
    • Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Dodaj nową pozycję...
v