Skocz do zawartości

Ceny bydła 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Zdzinio napisał:

Po ile jałówki hf×lm bo sam przyjechał kupiec i daje 8.2 brutto i myślę że jeszcze ze 20 groszy dożuci. I chciał żebym mu poszukał jeszcze bo pilnie potrzebuję. Waga około 700 kg

Netto to możesz z nim pohandlować 

Opublikowano
12 godzin temu, Morion napisał:

Mam jałówkę BBxMM która właśnie skończyła 14 miesięcy i wydaje się dość dobrze wyrośnięta- zapładniać już czy poczekać jeszcze trochę? No i jakim nasieniem coby nie było problemu z wycieleniem ?

MIałem 2 krowy BBBxHO. Zacieliłem je w wieku 22 miesięcy. Kryte AR i JE. Masa cieląt 40-42 kg. Żadnych problemów z wycieleniem nie miałem. Jedyny mankament to ,że jak skończyły 10 lat zaczęły padać na nogi.

14 miesięcy to według mnie za wcześnie będziesz miał problemy z wycieleniem.

• Thanks 1
Opublikowano
31 minut temu, hobbysta82 napisał:

MIałem 2 krowy BBBxHO. Zacieliłem je w wieku 22 miesięcy. Kryte AR i JE. Masa cieląt 40-42 kg. Żadnych problemów z wycieleniem nie miałem. Jedyny mankament to ,że jak skończyły 10 lat zaczęły padać na nogi.

14 miesięcy to według mnie za wcześnie będziesz miał problemy z wycieleniem.

Czym były później zacielane? 

Opublikowano

Chyba  jakiś mit z 15 szt tych krzyżówek miałem i było ok. Porody praktycznie bez pomocy. 

Opublikowano
2 godziny temu, Azor07 napisał:

Ja jałówki też robię piemontem ,teraz mam dwie zrobione Ventura ,wcześniej miałem Zar 

Ja bym sie nie odwazyl piemontem a wedlug katalogu po Zar 64kg wagi cielaka a i poród wyznaczony jako trudny lub normalny nie pamiętam dokładnie. Ja ostatnio krowe mm straciłem insyminowana była lm z latwym wycieleniem wedlug katalogu i bęc ciele tyłem rodzilo sie a zad miało z pół metra szerokoci we 2 z bratem wyciagamy wszystko spoko ok a po minucie wypchnela macice a po godzinie sztywna :( wiec nie ma nigdy pewności i nie ma jednej formulki że tej rasy to sie ciezko ciela a tej to trudno...

Opublikowano

Mam pytanie kupiłem cielaki miesiąc temu i tak teraz patrze mam dwa niepasujące zdarzenia podaliśmy inna datę z kupującym o jeden dzień . Pytanie czy poprawiać to i czy da się poprawić przez irz ? czy iśc do agencij ? 

Opublikowano

cielaki po piemoncie w mieszankach z HF krowami miały sporą mase urodzeniową w moim gospodarstwie i raczej do małych cielaków nie należą zresztą jak sama rasa piemonts ale były dość smukłe i porody lekkie ale krowa czy jałówka kryta tą rasą dobrze byłoby żeby była wyrosnieta żeby cielak mogł się do wycielenia ułożyć , na plus mały łeb .

Opublikowano
1 godzinę temu, Michal014d napisał:

Ja bym sie nie odwazyl piemontem a wedlug katalogu po Zar 64kg wagi cielaka a i poród wyznaczony jako trudny lub normalny nie pamiętam dokładnie. Ja ostatnio krowe mm straciłem insyminowana była lm z latwym wycieleniem wedlug katalogu i bęc ciele tyłem rodzilo sie a zad miało z pół metra szerokoci we 2 z bratem wyciagamy wszystko spoko ok a po minucie wypchnela macice a po godzinie sztywna :( wiec nie ma nigdy pewności i nie ma jednej formulki że tej rasy to sie ciezko ciela a tej to trudno...

Jałówka SM która była inseminowana była duża i dlatego Zar ,a to ta po nim 

Opublikowano
23 godziny temu, soltys48 napisał:

Możesz mieć je również piękne kryjąc piemontem

Z mojego punktu krycie piemontem jest kompletnie nie opłacalne. Jako mikro hodowca z łódzkiego z U-klasowego mięśniaka dostanę mniej niż Ty za P-klasowego HF'a. Druga sprawa, że użytkuje swoje krowy mlecznie, więc jak eksperyment się nie powiedzie to oprócz  krowy i cielaka stracę parę kafli za mleko.

Opublikowano

Bez przesady, kiedys jak było kilkanaście sztuk to były kryte piemontem i cielaki pierwsza klasa. Teraz jest ciut inne podejście względem planu hodowlanego i ta rasa nijak mi sie nie wpisuje w moje zamysły

Opublikowano
1 godzinę temu, hobbysta82 napisał:

Z mojego punktu krycie piemontem jest kompletnie nie opłacalne. Jako mikro hodowca z łódzkiego z U-klasowego mięśniaka dostanę mniej niż Ty za P-klasowego HF'a. Druga sprawa, że użytkuje swoje krowy mlecznie, więc jak eksperyment się nie powiedzie to oprócz  krowy i cielaka stracę parę kafli za mleko.

Kto w łódzkim płaci 6,5 za U klasę byka ?

Opublikowano
Dnia 29.05.2021 o 22:22, hobbysta82 napisał:

@wojak1986, kryłem i kryje głównie angusem jak nie ma nasienia to jerseyem. Mogę liczyć tylko na siebie przy porodzie, więc wole mieć mniejsze cielę a żywe niż duże a martwe.

Zamiast  Jerseya spróbuj Norweskim czerwonym

Dnia 30.05.2021 o 16:05, soltys48 napisał:

Kurs "konwojenta" już za 400 zrobisz 

Pojazd w IW lekko ponad 600

Przyczepkę jakbym chciał przystosować do cielakow , gdzie znajdę jakieś wytyczne ?

17 godzin temu, AdamRo napisał:

Kto w łódzkim płaci 6,5 za U klasę byka ?

Zakład mięsny ,😉

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witam Hodowców w 2026 roku!
      Uzupełniamy naszą serię o temat, który dla wielu jest najważniejszy – aktualne ceny skupu tuczników. Otwieram wątek zbiorczy na cały rok 2026, służący do wymiany informacji o stawkach w ubojniach i punktach skupu.
      Początek roku to zawsze moment niepewności i oczekiwania na ruchy giełdy niemieckiej (VEZG) oraz reakcję naszych krajowych zakładów. Sprawdźmy, jak rynek otworzył się po Nowym Roku.
      Abyśmy nie porównywali jabłek do gruszek, bardzo proszę o wyraźne zaznaczanie, czy podajecie cenę za wagę żywą, czy poubojową (WBC).
      Proponowany schemat wpisu:
      Województwo:
      Ubojnia / Skup (opcjonalnie):
      Rodzaj rozliczenia (Żywa waga / WBC):
      Cena (netto/brutto):
      Klasowość / Mięsność (przy WBC):
      Strefa ASF (jeśli dotyczy):
      Termin płatności/odbioru:
      Jakie sygnały płyną od Waszych odbiorców? Czy zakłady szukają towaru, czy raczej robią się kolejki i "zatory"? Zapraszam do rzetelnej wymiany danych.
      Przypominam: To wątek o cenach. Starajmy się dyskutować merytorycznie i z szacunkiem do pracy innych hodowców, niezależnie od skali ich produkcji.
    • Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
    • Przez _Pawciu_
      Witam. Pytanie jak w temacie. Szukam opinii o tych dwóch odbiorcach. Do tej pory odstawiałem do Biskupca ale po ostatniej sprzedaży jestem delikatnie zniesmaczony. Przedstawiciel obiecywał że dołozy "kilka groszy" do ceny startowej ale oczywiście tak nie było. Przy ważeniu na gospodarstwie i ważeniu przed ubojem waga na każdej sztuce spadła od 50 do 70kg. Może to jednorazowy wybryk? Do tej pory nie miałem z nimi problemu. Lecz teraz rozmyślam nad sprzedażą do Zakrzewskich. Dajcie swoje opinie i przemyślenia na temat tych dwóch firm. Pozdrawiam
    • Przez yacenty
      Witam wszystkich w nowym, 2026 roku! 🚜
      Z racji, że mamy już 2 stycznia, otwieram oficjalny wątek poświęcony cenom cieląt w roku 2026. Poprzednie lata pokazały, że rynek potrafi być dynamiczny, dlatego warto na bieżąco wymieniać się informacjami z różnych regionów Polski.
      Zapraszam do dzielenia się aktualnymi stawkami, jakie oferują u Was pośrednicy lub jakie uzyskujecie przy sprzedaży/zakupie. Aby dyskusja była czytelna i pomocna dla nas wszystkich, proszę o trzymanie się konkretów.
      Przy wpisywaniu cen, postarajmy się używać poniższego schematu (ułatwi to porównanie):
      Województwo:
      Płeć (byczek/jałówka):
      Rasa:
      Waga/Wiek:
      Cena (netto/brutto):
      Dodatkowe uwagi (kondycja, popyt w okolicy):
      Jaka jest Wasza prognoza na ten rok? Czy początek 2026 przynosi jakieś zmiany w cennikach w Waszych okolicach?
      Prośba organizacyjna: Dbajmy o kulturę wypowiedzi. Szanujmy się nawzajem, nawet jeśli mamy odmienne zdanie na temat opłacalności produkcji.
      Zapraszam do dyskusji!
    • Przez wjmarcia
      Czy ktoś jest w stanie wytłumaczyć jak podejść do tego tematu. Wiem że mimo że jestem RR to i tak muszę podejść do tego tematu. Czy da się to samemu ogarnąć?
  • Dodaj nową pozycję...
v