Skocz do zawartości

Ceny bydła 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Mateusz1q napisał:

Warto budować bukietciarnie na 100 sztuk? Policzyłem że 1500 zysku na jednym jakbym 50 sprzedał rocznie to by mi starczyło

jak  masz swojej ziemi z dopłatami to być może i warto bo jak brać ziemie w dzierżawe bez dopłat to nie warto , a i zaplecze do pomocy w pracy . bez zaplecza pracownika darmowego i swojej ziemi nie warto i nie pisać żę przy bykach nie ma robotu dużo bo jednak codzień trzeba być ,zajrzyć  czy nic sie dzieje troche przesmiardnąć gnojem itp .

• Like 1
Opublikowano

Jak na 100 opasow to za wczasu sie dowiedz w gminie jakie papiery potrzebujesz i co wymagaja pow. 60 djp. Na pewno bedą chcieli operat srodowiskowy a to ok 4 tys zl, idzie do ochrony srodowiska sanepidu i jeszcze gdzies ok 3 miesiecy czekania,  jak skarge wniesie sasiad w promieniu 100 m od granicy dzialki to nastepne 14 tys na eaport srodowiskowy i o ile sie nikt wiecej nie doczepi to masz om 8 miesiecy dzieki takiemu raportowi przestoju, jak to przejdzie to pozniej warunki zabudowy i pozwolenie na budowe, to ok 3 do 4 miesiecy zalezy jak sie uwiniesz. Projekt i nadzor  roznie pewnie ok 4 tys minimum sie zakreci.

Zaraz ktos sie doczepi ze mozna na magazyn postawic a pozniej wniesc o zmiane do gminy na budynek inwentarski, ale w tedy gmina moze sie tylkiem wypiac i nie musi zrobic takowej zmiany i zostajemy z magazynem. To tak w uproszczeni. Ogolnie jak sie teraz za to wezmiesz to po nowym roku moze uda Ci sie wbic lopate pod fundamenty.

• Like 2
Opublikowano
3 godziny temu, Mateusz1q napisał:

Warto budować bukietciarnie na 100 sztuk? Policzyłem że 1500 zysku na jednym jakbym 50 sprzedał rocznie to by mi starczyło

Jak by tyle zostawalo to bym dawno nowego Johna kupił 🌝. Trafi się taka sztuka że nie zdechnie a i tak trzeba do niej dołożyć. A jak jakiś padnie to z trzech następnych zysk idzie na pokrycie straty. Żeby 1500 zostalo to musi być extra sztuka. Nie wiem jak to przeliczyles

• Like 1
Opublikowano

Kurła mam miejsca na 40szt mogę dostawiać nawet jutro, ziemi jest wystarczająco żeby wykarmić, a mam w nosie ani mi się śni 😋 a tu cena trochę lepsza i już będą się budować... Wolę sprzedać zboża i święty spokój. 

• Like 1
Opublikowano

A kto bogatemu zabroni biednie żyć 😉

14 z groszem niby ale toto było 10 lat temu gdzie suporeks 5.9 koszt blacha 16 a murarz 100 zł dniowk

14 z groszem niby ale toto było 10 lat temu gdzie suporeks 5.9 koszt blacha 16 a murarz 100 zł dniowka. Stal 2100.

14 z groszem niby ale toto było 10 lat temu gdzie suporeks 5.9 koszt blacha 16 a murarz 100 zł dniowka. Stal 2100.

Opublikowano (edytowane)
Dnia 27.04.2021 o 22:30, zetoreeek napisał:

Panowie, potrzebuję opinii o Mirosław Łata, jak u niego z kasą i wagą ?

Skupnik z moich terenów. Handlował kawałek czasu z wujem. Kasa bezproblemowo. Uczciwie postępuje z ludźmi- Odkąd wujo kupił wagę to szczerze wyznał ze zarobku już u niego nie widzi😬ich drogi się rozeszły 

Edytowane przez PartyzantTK
  • Like 1
Opublikowano
12 godzin temu, jarecki napisał:

jak  masz swojej ziemi z dopłatami to być może i warto bo jak brać ziemie w dzierżawe bez dopłat to nie warto , a i zaplecze do pomocy w pracy . bez zaplecza pracownika darmowego i swojej ziemi nie warto i nie pisać żę przy bykach nie ma robotu dużo bo jednak codzień trzeba być ,zajrzyć  czy nic sie dzieje troche przesmiardnąć gnojem itp .

Ziemia dzierżawy głównie 2500 dopłaty moje ale mało z tego zostaje i chciałbym to przez byki przepuścić

• Confused 1
Opublikowano

Kolego obecnie to na zbozu duzo wiekszy zysk. Z byka to sie raczej schodzi a nie szopy buduje:D

Co do budowy to zanim postawisz to i 3 lata zejdzie. A moze i nie postawisz bo ci nie pozwola. Kolega chlewnie na 100djp latwi juz 4 lata. Gmina i ludzie blokuja. Teraz sprawa idzie do wojewodzkiego kolegium odwolawczego i wszedzie przegrywa bo rolnik na wsi nie modny.

• Like 1
Opublikowano
Mateusz1q napisał:

12 godzin temu, jarecki napisał:

Ziemia dzierżawy głównie 2500 dopłaty moje ale mało z tego zostaje i chciałbym to przez byki przepuścić

Panie. Przecież lepiej się wyjdzie kupując gotowe...

Opublikowano

No tak wg was najlepiej żebym oddał moje 20ha w dzierżawę i poszed do pracy. Ciekawe kto wtedy spłaci kredyty na ziemię i maszyny. Obecnie mam 100 sztuk na stanowiskach ale wszystko ręcznie obornik kiszonki i chciałem sobie ulepszyc bo pracuje jakby na etacie codziennie po te 10 godzin a gdzie poznać później jesscze jakąś żone. Budynek kosztowałby ok 600tys b już rozmawiałem z firma która stawia od A do Z mają gotowe projekty.

Opublikowano

Weź jeszcze pod uwagę zielony ład i kolejne warunki i normy. 

Obora na rusztach czy głęboka sciolka w tej cenie?

Opublikowano (edytowane)

bez komentarza miało być ale nie da rady kredyt na maszyny ,  ziemie i na obore dodatkowo , proponuje zmienić kolejnośc i zacząć od kobiety ............

14 minut temu, Mateusz1q napisał:

No tak wg was najlepiej żebym oddał moje 20ha w dzierżawę i poszed do pracy. Ciekawe kto wtedy spłaci kredyty na ziemię i maszyny. Obecnie mam 100 sztuk na stanowiskach ale wszystko ręcznie obornik kiszonki i chciałem sobie ulepszyc bo pracuje jakby na etacie codziennie po te 10 godzin a gdzie poznać później jesscze jakąś żone. Budynek kosztowałby ok 600tys b już rozmawiałem z firma która stawia od A do Z mają gotowe projekty.

szczerze to obora na opasy za 600 tys troche drogo  , z punktu ekonomicznego nie ma sensu bo za długi czas zwrotu inwestycji 

Edytowane przez jarecki
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witam Hodowców w 2026 roku!
      Uzupełniamy naszą serię o temat, który dla wielu jest najważniejszy – aktualne ceny skupu tuczników. Otwieram wątek zbiorczy na cały rok 2026, służący do wymiany informacji o stawkach w ubojniach i punktach skupu.
      Początek roku to zawsze moment niepewności i oczekiwania na ruchy giełdy niemieckiej (VEZG) oraz reakcję naszych krajowych zakładów. Sprawdźmy, jak rynek otworzył się po Nowym Roku.
      Abyśmy nie porównywali jabłek do gruszek, bardzo proszę o wyraźne zaznaczanie, czy podajecie cenę za wagę żywą, czy poubojową (WBC).
      Proponowany schemat wpisu:
      Województwo:
      Ubojnia / Skup (opcjonalnie):
      Rodzaj rozliczenia (Żywa waga / WBC):
      Cena (netto/brutto):
      Klasowość / Mięsność (przy WBC):
      Strefa ASF (jeśli dotyczy):
      Termin płatności/odbioru:
      Jakie sygnały płyną od Waszych odbiorców? Czy zakłady szukają towaru, czy raczej robią się kolejki i "zatory"? Zapraszam do rzetelnej wymiany danych.
      Przypominam: To wątek o cenach. Starajmy się dyskutować merytorycznie i z szacunkiem do pracy innych hodowców, niezależnie od skali ich produkcji.
    • Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
    • Przez _Pawciu_
      Witam. Pytanie jak w temacie. Szukam opinii o tych dwóch odbiorcach. Do tej pory odstawiałem do Biskupca ale po ostatniej sprzedaży jestem delikatnie zniesmaczony. Przedstawiciel obiecywał że dołozy "kilka groszy" do ceny startowej ale oczywiście tak nie było. Przy ważeniu na gospodarstwie i ważeniu przed ubojem waga na każdej sztuce spadła od 50 do 70kg. Może to jednorazowy wybryk? Do tej pory nie miałem z nimi problemu. Lecz teraz rozmyślam nad sprzedażą do Zakrzewskich. Dajcie swoje opinie i przemyślenia na temat tych dwóch firm. Pozdrawiam
    • Przez yacenty
      Witam wszystkich w nowym, 2026 roku! 🚜
      Z racji, że mamy już 2 stycznia, otwieram oficjalny wątek poświęcony cenom cieląt w roku 2026. Poprzednie lata pokazały, że rynek potrafi być dynamiczny, dlatego warto na bieżąco wymieniać się informacjami z różnych regionów Polski.
      Zapraszam do dzielenia się aktualnymi stawkami, jakie oferują u Was pośrednicy lub jakie uzyskujecie przy sprzedaży/zakupie. Aby dyskusja była czytelna i pomocna dla nas wszystkich, proszę o trzymanie się konkretów.
      Przy wpisywaniu cen, postarajmy się używać poniższego schematu (ułatwi to porównanie):
      Województwo:
      Płeć (byczek/jałówka):
      Rasa:
      Waga/Wiek:
      Cena (netto/brutto):
      Dodatkowe uwagi (kondycja, popyt w okolicy):
      Jaka jest Wasza prognoza na ten rok? Czy początek 2026 przynosi jakieś zmiany w cennikach w Waszych okolicach?
      Prośba organizacyjna: Dbajmy o kulturę wypowiedzi. Szanujmy się nawzajem, nawet jeśli mamy odmienne zdanie na temat opłacalności produkcji.
      Zapraszam do dyskusji!
    • Przez wjmarcia
      Czy ktoś jest w stanie wytłumaczyć jak podejść do tego tematu. Wiem że mimo że jestem RR to i tak muszę podejść do tego tematu. Czy da się to samemu ogarnąć?
  • Dodaj nową pozycję...
v