Skocz do zawartości

Ceny bydła 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 godzinę temu, Mateusz1q napisał:

Warto budować bukietciarnie na 100 sztuk? Policzyłem że 1500 zysku na jednym jakbym 50 sprzedał rocznie to by mi starczyło

jak  masz swojej ziemi z dopłatami to być może i warto bo jak brać ziemie w dzierżawe bez dopłat to nie warto , a i zaplecze do pomocy w pracy . bez zaplecza pracownika darmowego i swojej ziemi nie warto i nie pisać żę przy bykach nie ma robotu dużo bo jednak codzień trzeba być ,zajrzyć  czy nic sie dzieje troche przesmiardnąć gnojem itp .

• Like 1
Opublikowano

Jak na 100 opasow to za wczasu sie dowiedz w gminie jakie papiery potrzebujesz i co wymagaja pow. 60 djp. Na pewno bedą chcieli operat srodowiskowy a to ok 4 tys zl, idzie do ochrony srodowiska sanepidu i jeszcze gdzies ok 3 miesiecy czekania,  jak skarge wniesie sasiad w promieniu 100 m od granicy dzialki to nastepne 14 tys na eaport srodowiskowy i o ile sie nikt wiecej nie doczepi to masz om 8 miesiecy dzieki takiemu raportowi przestoju, jak to przejdzie to pozniej warunki zabudowy i pozwolenie na budowe, to ok 3 do 4 miesiecy zalezy jak sie uwiniesz. Projekt i nadzor  roznie pewnie ok 4 tys minimum sie zakreci.

Zaraz ktos sie doczepi ze mozna na magazyn postawic a pozniej wniesc o zmiane do gminy na budynek inwentarski, ale w tedy gmina moze sie tylkiem wypiac i nie musi zrobic takowej zmiany i zostajemy z magazynem. To tak w uproszczeni. Ogolnie jak sie teraz za to wezmiesz to po nowym roku moze uda Ci sie wbic lopate pod fundamenty.

• Like 2
Opublikowano
3 godziny temu, Mateusz1q napisał:

Warto budować bukietciarnie na 100 sztuk? Policzyłem że 1500 zysku na jednym jakbym 50 sprzedał rocznie to by mi starczyło

Jak by tyle zostawalo to bym dawno nowego Johna kupił 🌝. Trafi się taka sztuka że nie zdechnie a i tak trzeba do niej dołożyć. A jak jakiś padnie to z trzech następnych zysk idzie na pokrycie straty. Żeby 1500 zostalo to musi być extra sztuka. Nie wiem jak to przeliczyles

• Like 1
Opublikowano

Kurła mam miejsca na 40szt mogę dostawiać nawet jutro, ziemi jest wystarczająco żeby wykarmić, a mam w nosie ani mi się śni 😋 a tu cena trochę lepsza i już będą się budować... Wolę sprzedać zboża i święty spokój. 

• Like 1
Opublikowano

A kto bogatemu zabroni biednie żyć 😉

14 z groszem niby ale toto było 10 lat temu gdzie suporeks 5.9 koszt blacha 16 a murarz 100 zł dniowk

14 z groszem niby ale toto było 10 lat temu gdzie suporeks 5.9 koszt blacha 16 a murarz 100 zł dniowka. Stal 2100.

14 z groszem niby ale toto było 10 lat temu gdzie suporeks 5.9 koszt blacha 16 a murarz 100 zł dniowka. Stal 2100.

Opublikowano (edytowane)
Dnia 27.04.2021 o 22:30, zetoreeek napisał:

Panowie, potrzebuję opinii o Mirosław Łata, jak u niego z kasą i wagą ?

Skupnik z moich terenów. Handlował kawałek czasu z wujem. Kasa bezproblemowo. Uczciwie postępuje z ludźmi- Odkąd wujo kupił wagę to szczerze wyznał ze zarobku już u niego nie widzi😬ich drogi się rozeszły 

Edytowane przez PartyzantTK
  • Like 1
Opublikowano
12 godzin temu, jarecki napisał:

jak  masz swojej ziemi z dopłatami to być może i warto bo jak brać ziemie w dzierżawe bez dopłat to nie warto , a i zaplecze do pomocy w pracy . bez zaplecza pracownika darmowego i swojej ziemi nie warto i nie pisać żę przy bykach nie ma robotu dużo bo jednak codzień trzeba być ,zajrzyć  czy nic sie dzieje troche przesmiardnąć gnojem itp .

Ziemia dzierżawy głównie 2500 dopłaty moje ale mało z tego zostaje i chciałbym to przez byki przepuścić

• Confused 1
Opublikowano

Kolego obecnie to na zbozu duzo wiekszy zysk. Z byka to sie raczej schodzi a nie szopy buduje:D

Co do budowy to zanim postawisz to i 3 lata zejdzie. A moze i nie postawisz bo ci nie pozwola. Kolega chlewnie na 100djp latwi juz 4 lata. Gmina i ludzie blokuja. Teraz sprawa idzie do wojewodzkiego kolegium odwolawczego i wszedzie przegrywa bo rolnik na wsi nie modny.

• Like 1
Opublikowano
Mateusz1q napisał:

12 godzin temu, jarecki napisał:

Ziemia dzierżawy głównie 2500 dopłaty moje ale mało z tego zostaje i chciałbym to przez byki przepuścić

Panie. Przecież lepiej się wyjdzie kupując gotowe...

Opublikowano

No tak wg was najlepiej żebym oddał moje 20ha w dzierżawę i poszed do pracy. Ciekawe kto wtedy spłaci kredyty na ziemię i maszyny. Obecnie mam 100 sztuk na stanowiskach ale wszystko ręcznie obornik kiszonki i chciałem sobie ulepszyc bo pracuje jakby na etacie codziennie po te 10 godzin a gdzie poznać później jesscze jakąś żone. Budynek kosztowałby ok 600tys b już rozmawiałem z firma która stawia od A do Z mają gotowe projekty.

Opublikowano

Weź jeszcze pod uwagę zielony ład i kolejne warunki i normy. 

Obora na rusztach czy głęboka sciolka w tej cenie?

Opublikowano (edytowane)

bez komentarza miało być ale nie da rady kredyt na maszyny ,  ziemie i na obore dodatkowo , proponuje zmienić kolejnośc i zacząć od kobiety ............

14 minut temu, Mateusz1q napisał:

No tak wg was najlepiej żebym oddał moje 20ha w dzierżawę i poszed do pracy. Ciekawe kto wtedy spłaci kredyty na ziemię i maszyny. Obecnie mam 100 sztuk na stanowiskach ale wszystko ręcznie obornik kiszonki i chciałem sobie ulepszyc bo pracuje jakby na etacie codziennie po te 10 godzin a gdzie poznać później jesscze jakąś żone. Budynek kosztowałby ok 600tys b już rozmawiałem z firma która stawia od A do Z mają gotowe projekty.

szczerze to obora na opasy za 600 tys troche drogo  , z punktu ekonomicznego nie ma sensu bo za długi czas zwrotu inwestycji 

Edytowane przez jarecki
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v