Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Witam,

Planuje postawienie garażu na dwa samochody plus jakieś pomieszczenie. Do budowy chce użyć płyt betonowych ogrodzeniowych , na zewnątrz ocieplić styropianem (żeby nadać również wyglądu). Dach prosty jednospadowy a w środku chciałbym zrobić kanał a podłogę z kostki.

Pytanie czy ktoś z was robił coś podobnego ? Chodzi mi na co zwrócić uwage, może ktoś ma plan takiego garażu.

Ewentualnie może inny pomysł na budowę garażu

Opublikowano

moj kolega zrobił synowi na samochod z plyt ogrodzeniowych później styropian siatka klei i tynk elewacyjny, od srodka tez chyba styropian czy welna i do tego wstawił dzwi uchlne i wyglada jak murowany ale on budowlaniec wiec ogarnął sobie sam wszystko

Opublikowano
1 godzinę temu, wojtal24 napisał:

moj kolega zrobił synowi na samochod z plyt ogrodzeniowych później styropian siatka klei i tynk elewacyjny, od srodka tez chyba styropian czy welna i do tego wstawił dzwi uchlne i wyglada jak murowany ale on budowlaniec wiec ogarnął sobie sam wszystko

Właśnie chce coś takiego samego tylko mało informacji jest na necie

Opublikowano
4 minuty temu, Sylwekx25 napisał:

Na sam początek zwróć uwagę na jakość płyt gdy będziesz kupował bo mogą zdarzyć się takie , że wygnie się w łuk gdy się o nią oprzesz.

Jakis tani producent godny polecenia ? Ewentualnie min grubość?

4 minuty temu, 6465 napisał:

Mój znajomy produkuje elementy takich garaży u sąsiada montowali 6x8m. Ty jaki powiat? 

Powiat włodawski

A mniej więcej koszt takich elementów ?

Opublikowano
6 minut temu, przemekuliski napisał:

ten wymiar i tak na pozwolenie o budowę to jest sens się bawić tak? koszt pewnie podobny jak wymurowac

O pozwolenie nie martwię się i wiem o tym.

Koszt wydaje mi się dużo mniejszy a dodatkowo czas dużo szybszy

• Like 1
Opublikowano

Właśnie...wydaje Ci się...

Co do pozwolenia to musisz mieć projekt a kto zrobi projekt na garaż z takich elementów nie przeznaczonych do tego celu. Gdybyś robił coś na zgłoszenie to możesz kleić z czego chcesz.

Opublikowano

Słupek i 3 płyty na zwykły płot to koszt ok 120 zł. 

Nietrzeba żadnej potężnej wiedzy żeby takie pomieszczenie postawić. 

Kupujesz słupy na wymagany wymiar ze szpilkami lub bez, można samemu szpile wkleic, lub zrobić specjalne mocowania, (cienki plaskownik włożony pod płytę, lub dwie, zakończony gwintem u góry.)  sznurkiem wyznaczasz kształt, kopiesz dziury wkładasz słup, do tego dokładasz dwie płyty, pionujesz i poziomujesz i robisz tak całość  po 3 dniach wkładasz reszte płyt, oczywiście wcześniej trzeba rozplanować rozmieszczenie okien i drzwi. Boczne ściany że skosami ostatnie, górne płyty nie docinasz na równo ze słupami tylko z zapasem. (wymiar murłaty) 

Nabijasz murłaty, kozły i kryjesz dachem. 

Opublikowano
extrabyk napisał:

Właśnie...wydaje Ci się...

Co do pozwolenia to musisz mieć projekt a kto zrobi projekt na garaż z takich elementów nie przeznaczonych do tego celu. Gdybyś robił coś na zgłoszenie to możesz kleić z czego chcesz.

Byku , normalnie robią projekty na tego typu garaże, kolega stawiał sporej wielkości garaże z tego i normalnie projekt mu zrobili.

Opublikowano
27 minut temu, Sylwekx25 napisał:

Byku , normalnie robią projekty na tego typu garaże, kolega stawiał sporej wielkości garaże z tego i normalnie projekt mu zrobili.

To może kolega podzieli się projektem ? :)

Opublikowano

A o jakiej wysokości myślisz? Chłop w wiosce miał na 2,5m i dolne mu pękły i weź tu wymień, po roku rozwalił i murowany normalnie postawił z 12 cm suporexu. Płyta tnie się normalnie tarczą do betonu, ale gwoździa raczej nie wbijesz bo może pęknąć płyta.

Opublikowano
Janeczko napisał:

27 minut temu, Sylwekx25 napisał:

To może kolega podzieli się projektem ? :)

Tu nie ma żadnej filozofii, wkopujesz a odpowiednich odległościach słupki, wsuwasz płyty i wsio. Kolega robił plan gdyż wielkość jego garaży nie pozwalała na budowę na zgłoszenie.

Opublikowano
13 minut temu, kris91 napisał:

A o jakiej wysokości myślisz? Chłop w wiosce miał na 2,5m i dolne mu pękły i weź tu wymień, po roku rozwalił i murowany normalnie postawił z 12 cm suporexu. Płyta tnie się normalnie tarczą do betonu, ale gwoździa raczej nie wbijesz bo może pęknąć płyta.

Właśnie myślałem 2,5-3m

Może miał akurat felerne albo za cienkie.

Ja zbieram informacje żeby widzieć na co zwrócić uwagę 

Opublikowano

Po co się pier**lic z tymi płytami ? Zesrać się można przy składaniu a mimo to strasznie delikatne.

Konstrukcja drewniana, membrana i najtańszy trapez. Będziesz chciał ocieplić to wełna od środka w konstrukcję i osb.

Jak sam nie ogarniasz to blaszak przyjadą postawią i tylko ocieplisz sam. 

Te betony to najgorsze gówno nawet na płot a co dopiero coś z tego budować.

Za komuny był cały system budynków z podobnych płyt. Budowano z tego garaże w PGR, SKR itp. łącznie z płytami tworzącymi stropo dach  ale to były porządne wyroby i stoją do dziś.

Te dzisiejsze nawet obok nie leżały.

• Like 5
Opublikowano

Jeszcze zapomniałem zapytać ile m2 ma mieć budynek. Szczerze mówiąc, ja bym stawiał murowany na lata bo i tak krokwie, blacha styropian i brama musi być, z tym że styropianu na kołki nie złapiesz a i słupki muszą być zabetonowane do drzwi o ile też nie pęknie słupek od masy drzwi. Zaoszczędzisz tylko na pustaku, o ile zaoszczędzisz i nie będziesz musiał drugi raz budować. Lepiej postaw raz a dobrze i niewiele drożej wyjdzie, ale pewniej.

• Like 1