Skocz do zawartości

Arion 640 Cebis -Błędy sterowania skrzynią

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,

Mam problem z ciąnikiem class Arion 640 Cebis a dokładnie z awarią sterowania skrzynią biegów jak widać na załączonym obrazku.

Pytanie do zorientowanych kolegów jaka może być tego przyczyna?

kody błędów już znalazłem:

- 75E1 wynika ze moze być uszkodzony elektrozawór lub moduł AUTO 5 - co to jest?  czy to da sie naprawić?

- 75D7 - Stan czujnika włączonego zakresu prędkości nie odpowiada włączonemu zakresowi prędkości  - Ewentualny problem mechaniczny
modułu zakresów prędkości  - co to może znaczyć?

- 75D8 - Co najmniej 2 czujniki zakresów prędkości otwarte w tym samym czasie (normalnie tylko 1 ).

wszystkie kody błędów wskazują na problem ze sterowaniem skrzynią i występują co jakiś czas. Gaszę ciągnik, odpalam ponownie i przez jakis krótki czas mozna pracować potem znowu wyskakują błędy z tym ze nie zawsze wszystkie razem.

próbowałem zrobić kalibrację ale to był głupi pomysł ponieważ ciągnik jej nie przechodzi a w trakcie zachowuje sie dziwnie lekko poszarpujac oraz gaśnie z braku mocy a raczej duzego obciazenia - choc moze robię coś źle....

Bardzo proszę o pomoc i porady w moim temacie.

20201121_152350.jpg

Edytowane przez RoWi
  • Like 1
Opublikowano

Prawdopodobnie masz problem z elektrozaworem od któregoś z zakresów. Nawet nie z cewką, bo to by wywaliło odrazu, a z samym zaworem i mimo wysterowania niema reakcji. Dlatego też masz sygnał z czujnika położenia o dwóch zapiętych przełożeniach oraz problem z duszeniem w czasie kalibracji.

Opublikowano

Jutro spróbuję zamienić elektrozawory między zakresami, ta operacja powinna jednoznacznie wskazać czy problem dotyczy elektrozaworu.

W tym ciągniku faktycznie wiązka do kabiny wchodzi pod tylną szybą, muszę tam zajrzeć. 

Dziękuję za wskazówki , proszę o więcej

Opublikowano

Bo może być też tak jak wskazuje pierwszy błąd na uszkodzenie auto5, przez co zawór nie zostaje wysterowany pomimo prawidłowej logiki pracy, ale to dopiero trzeba na sam koniec zostawić, choć raz już coś takiego robiłem. Mimo to zostawiłbym to na sam koniec. Narazie trzeba sie osprzętem zająć.

Opublikowano

Panowie mam problem z wymontowaniem elektrozaworu ....śruba trzymająca poszła z trudem bo była klejona ale nie wiem jak wyciągnąć elektrozawór...mogę go obracać wokół własnej osi ale stawia duży opór przy próbie wyjęcia , obawiam się że mogę go urwać. Proszę o podpowiedź co należy zrobic

20201205_200730.jpg

Opublikowano

Zawór skorodował i dlatego tak mocno trzymał w korpusie skrzyni. Niestety uległ uszkodzeniu podczas wyciągania.... Wygląda że usterka usunięta, po wymianie zaworu ciągnik przeszedł poprawnie kalibrację. W tygodniu sprawdzę jeszcze pod obciążeniem. 

Opublikowano

Usterka całkowicie wyeliminowana, wymiana elektrozaworu oraz dla pewności czujników położenia zakresów C, D.

Dziękuje wszystkim za cenne wskazówki.

Opublikowano
Dnia 7.12.2020 o 22:49, RoWi napisał:

Zawór skorodował i dlatego tak mocno trzymał w korpusie skrzyni. Niestety uległ uszkodzeniu podczas wyciągania.... Wygląda że usterka usunięta, po wymianie zaworu ciągnik przeszedł poprawnie kalibrację. W tygodniu sprawdzę jeszcze pod obciążeniem. 

Cześć. Nie dawno kupiłem Ariona 640 Cebis, więc taki jak Twój. Możesz się podzielić informacją jak się kalibruje skrzynię lub gdzie znaleźć opis? 

Opublikowano (edytowane)

już do edytowałem poprzedni post ;) w arion 640 cebis jest identycznie.

Ogólnie rozmawiałem z serwisantem to kalibracji nie robi sie na w pełni rozgrzanym oleju ani tym bardziej na zimnym takie 40 45 stopni optymalne wtedy nie szarpie na gorącym/zimnym oleju ;)

Edytowane przez artur04c
Opublikowano

To na zapas proponuję sprawdzenie czy w zwolnicach są wkręcone smarowniczki czy śrubki zaślepiające, bo tam jest łożysko, które powinno się raz na rok posmarować, bo jak poleci łożysko to rozbija obudowę zwolnicy. 

Opublikowano

Są smarowniczki. Wracając do kalibracji to coś dziwnie prosto ją się przeprowadza czytając z opisu. W Aresie podobnie jak w MF62xx procedura jest dużo bardziej złożona a zaczyna się od wytestowania temp. oleju. Gdzieś tu wyczytałem że naciśniecie przycisku napędu i podniesienie rewersu służy do sprawdzenia temp. oleju właśnie.

Opublikowano

Tego nie wiem, ja sam sprawdzałem temperaturę na terminalu, jeszcze mi sie przypomniało, że trzeba być ciągle w kabinie dla bezpieczeństwa i jak to serwisant stwierdził bez hamulca ręcznego i potrafi delikatnie podjechać przód tył, a nawet odjechać to lepiej niech nie ma nic na przeszkodzie :D

Opublikowano

Ze bez hamulca ręcznego to ważna informacja, bo w starszych modelach hamulec musiał być zaciągnięty jako jeden z warunków. Z tego co wyczytałem to w fotelu jest czujnik wykrycia kierowcy, więc obecność w kabinie pewnie ma znaczenie.

Opublikowano (edytowane)

Ja mam odłączony fotel z pewnych powodów i kalibrację normalnie przechodził ;) ale lepiej być w kabinie niż ma gdzieś uciec, a kilka minut nikogo nie zbawi bo to tak długo nie trwa :D a mając w pełni "sprawny" fotel to jeżeli nie wykryje kierowcy, a damy revers przód/tył to nie pojedzie, jak mamy odłączony fotel damy revers przód/tył to za pierwszym razem trzeba wcisnąć homoseksualistę i puścić i wtedy będzie normalnie się poruszać :D

Edytowane przez artur04c
Opublikowano (edytowane)

Jak masz cebisa to pokazuje ci temperaturę oleju, kalibracji nie ma co zaczynać jeżeli olej jest poniżej 35st Celsjusza bo może nie przejść poprawnie. Olej łatwo zagrzać nawet zimą na postoju , wystarczy na rozdzielaczach ustawić czas na nieskończony i odpalasz złącza hydrauliczne, resztę zrobi pompa oleju.....można też zapiąć maszynę ale to trzeba się pobawić.....procedura jak koledzy zalinkowali sam z niej korzystałem

Edytowane przez RoWi
Opublikowano

Dzięki za info, dopiero się z nim zapoznaję. Miałbym pytanie, jak ustawić na Cebisie żeby w orce sam obracał pług na uwrociach. Trzeba do tego używać przycisków podnośnika czy tych dolnych z zawracającym ciągnikiem?

Opublikowano

Musisz nagrać sobie sekwencję, w instrukcji obsługi masz wyjaśnione jak to się robi. Koniecznie musisz poczytać bo to nie jest takie proste jak myślisz ;)