Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, Celownik07 napisał(a):

po żniwach to raczej cisza w eterze, każdy zaspokojony. ewentualnie poploniarze ale za tyle nie wezmą u mnie.

Wszystko drożeje a widzę po rolnikach że niektórzy to by chcieli wszystko za pół darmo

Opublikowano

Powoli amatorów uprawiających doplaty będzie ubywało bo w porównaniu z płacami w gospodarce jest bezsens , przynajmniej w mojej okolicy , nawet remont maszyn robi sie już drogi chyba że samemu się zrobi , 

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
W dniu 11.06.2025 o 10:00, jarecki napisał(a):

Powoli amatorów uprawiających doplaty będzie ubywało bo w porównaniu z płacami w gospodarce jest bezsens , przynajmniej w mojej okolicy , nawet remont maszyn robi sie już drogi chyba że samemu się zrobi , 

Ceny usług to teraz kosmos i nie tylko tych. 

Bez tego by się nie obeszło - https://euforianieruchomosci.pl/uslugi/kredyty-hipoteczne/

Edytowane przez dandos
  • Like 1
Opublikowano
37 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Przecież już coś tam kombinują biznesmeni obszarnicy żeby pozabierać ziemie małorolnym.

jeszcze ta ziemia bedzie im ,, ciążyła '' obecnie rolnictwo trzyma sie dzieki unijnej ekologi która rolnicy tak nie chcą , sporo nadprodukcji jest przerabiane na biopaliwa i biogaz wystarczy zamknąć ten kierunek do tego depopulacja w kraju i za 10 lat będzie problem a na choryzącie Ukrainai jej produkcja 

• Like 1
Opublikowano

Mój łubin zaczął kwitnąć tak mi ojciec opowiadał no i ładny wysoki.

Zobaczymy za dwa tygodnie jak wrócę jak będzie wyglądał. 

W dniu 11.06.2025 o 08:10, Mareg napisał(a):

Mój łubin po piątku wygląda tak

20250610_193133.jpg

20250607_133800.jpg

Szkoda szkoda. Zapewne orka pod jesienne zasiewy. 

Opublikowano
20 minut temu, arnoldino napisał(a):

Doglebówka była czy wszystko nalistnie jechanie? 

Wszystko nalistnie. Na zdjęciach nie widać ale te starsze zielsko jest przychamowane bo te co było małe to zwalczone

Opublikowano

najgorsze jest to ze jak łubin zrzuci liście to te chwasty w tydzień przegórują łubin. Miałem tak w zeszłym roku. jednej soboty byłem na polu i sie cieszyłem ze idzie ładnie i czysty łan a kolejnej nie mogłem uwierzyć co tam się wydarzyło.

Opublikowano

Pytam bo wysoki, mój to połowa z tego ale życie. W przyszłym roku rezygnuje z doglebówki i też wszystko nalistnie. Ten późny zabieg dff poskutkował, gorczyca i rzodkiew spalona straciła kwiaty i strąki, przytulia też kwiaty straciła, wyrośnięta komosa mniejsza stanęła większa jeszcze walczy. Łubin normalnie lekkie fito ale strąki zawiązuje. Parę sztuk się grochu też trafiło to będę wiedział jak reaguje na dff i czy będzie można zastosować w nim

Opublikowano
7 minut temu, Celownik07 napisał(a):

najgorsze jest to ze jak łubin zrzuci liście to te chwasty w tydzień przegórują łubin. Miałem tak w zeszłym roku. jednej soboty byłem na polu i sie cieszyłem ze idzie ładnie i czysty łan a kolejnej nie mogłem uwierzyć co tam się wydarzyło.

Też o tym sobie pomyślałem. Zobaczymy najwyżej pójdzie przed zbiorem glifosat

7 minut temu, arnoldino napisał(a):

Pytam bo wysoki, mój to połowa z tego ale życie. W przyszłym roku rezygnuje z doglebówki i też wszystko nalistnie. Ten późny zabieg dff poskutkował, gorczyca i rzodkiew spalona straciła kwiaty i strąki, przytulia też kwiaty straciła, wyrośnięta komosa mniejsza stanęła większa jeszcze walczy. Łubin normalnie lekkie fito ale strąki zawiązuje. Parę sztuk się grochu też trafiło to będę wiedział jak reaguje na dff i czy będzie można zastosować w nim

Ty to też wysokie dawki dałeś bo z tego co sobie przypominam to 0,3 jakiegoś odpowiednika legato. Ja dałem 0,16. Dobrze wiedzieć że taka dawka zbytnio nie szkodzi lubinowi. Śmiem podejrzewać że to co zastosowałem tylko we wcześniejszej fazie i było by czysto.