Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Nie pryskał niczym, nawet od robaka. Nasienie moje, bralem z tych samych bb ( nie selekcjonuje) i mi normalnie schodzi- w tym roku ma ciezko ale wyszedl z ziemi normalnie. Nie pamietam juz czy sial przedemna czy po (14kwietnia) ale chyba o tej samej porze podjechal co ja sialem. 

Zakladajac ze ziarno jest ok- jest w ogole opcja zeby 100% nie zeszlo?

Opublikowano
6 minut temu, Celownik07 napisał(a):

Hmm..dzwonil "niezadowolony" klient. Co moglo sie stac ze ( jak twierdzi) 100% mojego towaru mu nie zeszlo? A kupiony w innym miejscu wykielkowal normalnie?

Z tego co wiem kl. Ziemi slabe 5-6kl.( Tak jak u mnie). Wczesniej przytalerzowane, rozsiane lejkiem i zabronowane ,ale- raz mówił ze  bylo przykryte a za chwile ze lezy ziarno na wierzchu i nie kielkuje. Niczym nie pryskal bo tylko na doplaty to mialo byc. Sasiad mu podpowiedzial ze ziarno pryskane pewnie mu chodzi o dosuszanie randapem czego nie robilem bo sam korzystam z tego ziarna i u mnie normalnie schodzi. Ziarno zeszloroczne, nie stechniete no i jestem go pewny. Ale zastanawiam sie czy sciemnia czy co moglo sie wydarzyc w technice zasiewow ze nawet jeden nie wykielkowal jak twierdzi. Dziwna sprawa. 

Jeżeli jesteś pewny swojego materiału, to albo susza i nieprzykryty materiał, albo ściema, innych możliwości nie ma.

A problemy z ziarnem dosuszanym glifosatem, jest mitem przekazywanym z pokolenia na pokolenie. Co roku idzie glifosat i siła kiełkowania powyżej 95 %, nawet materiał 2 letni wschodzi bez problemów. Podstawa, to oprysk jak strąki są już brązowe i zbiór suchego ziarna.

• Like 1
Opublikowano

Myślę że bez jego chemicznej ingerencji nie.

Opublikowano
5 minut temu, Celownik07 napisał(a):

Jak masz niedaleko, to jedź zobacz jak to w realu wygląda, bo może tak być, że to co an wierzchu faktycznie niepokiełkowało, a to co wzeszło robaki opitoliły

Opublikowano

No ale to by chociaz poscil kielki- widzialem lezace na wierzchu ziarno ktore wyschlo z suszy to zawsze mialo ok 5-10mm kielek. 

On moze i sciemnia a ja sie teraz zastanawiam czy za rok nie zmienic materialu siewnego bo juz bedzie z 5 rok po kwalifikacie

2 minuty temu, jacor73 napisał(a):

Jak masz niedaleko, to jedź zobacz jak to w realu wygląda, bo może tak być, że to co an wierzchu faktycznie niepokiełkowało, a to co wzeszło robaki opitoliły

Ta, zeby mnie widlami nie pogonil :)

Opublikowano
27 minut temu, Celownik07 napisał(a):

Nie pryskał niczym, nawet od robaka. Nasienie moje, bralem z tych samych bb ( nie selekcjonuje) i mi normalnie schodzi- w tym roku ma ciezko ale wyszedl z ziemi normalnie. Nie pamietam juz czy sial przedemna czy po (14kwietnia) ale chyba o tej samej porze podjechal co ja sialem. 

Nie ma takiej opcji. Coś kręci 

Opublikowano

Troche mi sie szkoda czlowieka zrobilo bo z relacji zony ( ona odbierala odemnie towar) w domu raczej sie nie przelewa i dziecko niepelnosprawne. 

Mialem dopytac co bylo w zeszlym roku na tym stanowisku bo juz mi nic na mysl nie przychodzilo ale zdazyl sie "pożegnać". Sam pierwszym rokiem sialem lejek -brony aby na sztuke i pamietam ze ladnie schodzilo, jakby nie herbapol to pewnie bym zbieral, wtedy karo. No nic, ktos sie jeszcze bedzie odzywal w takiej samej sprawie to bede sie zastanawial o co chodzi

Ps. A mozliwe ze ziarno dostalo grzyba jak w ziemi siedzialo? Takiej sytuacji nigdy nie mialem wiec nie wiem. @arnoldino cos ci przychodzi do glowy?

Opublikowano
42 minuty temu, jacor73 napisał(a):

Też podobnie miałem napisać. Jak pod doplaty to jeszcze ciekawe ile tego wysiał. Lekiem a później brono ciekawe jeszcze jak u niego z opadami. Bo może faktycznie co złapało wilgoci to wzeszło i zjadły robaki a reszta leży w pyle. U siebie widzę nie było widzę opadu to co wzeszło to ma już z 5 cm ale widzę że jeszcze gdzie niegdzie wychodzi 

Opublikowano
Godzinę temu, Celownik07 napisał(a):

Hmm..dzwonil "niezadowolony" klient. Co moglo sie stac ze ( jak twierdzi) 100% mojego towaru mu nie zeszlo? A kupiony w innym miejscu wykielkowal normalnie?

Z tego co wiem kl. Ziemi slabe 5-6kl.( Tak jak u mnie). Wczesniej przytalerzowane, rozsiane lejkiem i zabronowane ,ale- raz mówił ze  bylo przykryte a za chwile ze lezy ziarno na wierzchu i nie kielkuje. Niczym nie pryskal bo tylko na doplaty to mialo byc. Sasiad mu podpowiedzial ze ziarno pryskane pewnie mu chodzi o dosuszanie randapem czego nie robilem bo sam korzystam z tego ziarna i u mnie normalnie schodzi. Ziarno zeszloroczne, nie stechniete no i jestem go pewny. Ale zastanawiam sie czy sciemnia czy co moglo sie wydarzyc w technice zasiewow ze nawet jeden nie wykielkowal jak twierdzi. Dziwna sprawa. 

Jak dla mnie kręci jak Nawrocki z chałupą. Przecież to nie możliwe żeby nic nie wzeszło. Czasem podczas załadunku koło siewnika się coś rozsypie na ziemię i leży sobie  na wierzchu i kiełkuje. Kolega w tym roku 0.5 ha ręcznie rozsiał i zabronował i łubin super. Ja od robaka nie pryskalem i też go nie zażarł. 

Opublikowano
2 godziny temu, Celownik07 napisał(a):

Troche mi sie szkoda czlowieka zrobilo bo z relacji zony ( ona odbierala odemnie towar) w domu raczej sie nie przelewa i dziecko niepelnosprawne. 

Mialem dopytac co bylo w zeszlym roku na tym stanowisku bo juz mi nic na mysl nie przychodzilo ale zdazyl sie "pożegnać". Sam pierwszym rokiem sialem lejek -brony aby na sztuke i pamietam ze ladnie schodzilo, jakby nie herbapol to pewnie bym zbieral, wtedy karo. No nic, ktos sie jeszcze bedzie odzywal w takiej samej sprawie to bede sie zastanawial o co chodzi

Ps. A mozliwe ze ziarno dostalo grzyba jak w ziemi siedzialo? Takiej sytuacji nigdy nie mialem wiec nie wiem. @arnoldino cos ci przychodzi do glowy?

Gościu ściemnia, zlej temat bo nie ma się sensu denerwować. Jak sprzedaje nadwyżki grochu czy łubinu co zostanie jak już swoje poplony zimowe i na zasiewy zostawię to praktycznie nie ma roku żeby jakiś właśnie talent tak co najmniej miesiąc do półtora po zakupie nie dzwonił z pretensjami że materiał chu..wy, że od pozostałych to kiełkuje normalnie a ten ode mnie to nic nie wart. Po prostu trafiłeś na Janusza biznesu a te teksty że w domu się nie przelewa i dziecko chore to klasyka. Nie ma się co przejmować jak jesteś pewny materiału. Swego czasu się trochę na jeździłem z handlowcami na reklamacje do klientów to jestem wyczulony jak ktoś na dzień dobry takie ckliwe historie przedstawia i liczy na coś ze strony sprzedawcy.

• Like 1
Opublikowano

W tym roku siałem łubin koszony w 2021 roku, dosuszanie był glifo przed zbiorem, wschody na poziomie 80%. Więc te teorie o glifo i starym nasieniu można włożyć miedzy bajki. Kilka lat temu miałem tyle oprzedzika że mi zjadł prawie 100% plantacji i musiałem jeszcze raz siać w maju. Więc może u niego też było tyle robaka.

• Like 1
Opublikowano

Witam ,w tym roku i ja  zaczynam przygodę z łubinem ,co do oprzędnika to sam nie wierzyłem że go mam, na ok. 1/ha znalazłem kilka szt. po opryskaniu cyperkilem ruch zrobil się jak na stacji,nie trzeba było długo szukać.  W następnym tygodniu poprawka.

Opublikowano

Ja nie bronie, ale dwa pola po tym samym poplonie i na jednym wschody ok a na drugim tragedia. Przesiewaklem rozsiewaczem i talerzowka. Co wzeszło to robak zjadł i bida. Myślę że stwierdzenie starych rolników że łubin udaje się raz na kilka lat ma jakiś sens.

Opublikowano
W dniu 14.05.2025 o 20:12, Celownik07 napisał(a):

kiedys siałem poplon pod doplaty na odleglej dzialce. Maly kawalek ale daleko od gospodarstwa. Rzuciłem rozsiewaczem n sciernisko i niczym nie ruszylem. Po dobrym deszczu wszystko powschodzilo az bylem w szoku. Lepiej to wyszlo od tych pol gdzie normalnie przykylem talerzowa. 

Jedyna opcja to jest ogromna presja robakow. Facet co roku sieje lubin. Nie zbiera talerzuje, znowu zostaje poplon z lubinu i tak w kolko. Potem jest takie nasilenie oprzedzika że młode siewki są golone do zera. Zanim ten rolnik poszedł na to pole to łubin zdarzył powschodzić i oprzedzik go zjadł. 

• Like 1
Opublikowano
W dniu 14.05.2025 o 19:39, jacor73 napisał(a):

Jeżeli jesteś pewny swojego materiału, to albo susza i nieprzykryty materiał, albo ściema, innych możliwości nie ma.

A problemy z ziarnem dosuszanym glifosatem, jest mitem przekazywanym z pokolenia na pokolenie. Co roku idzie glifosat i siła kiełkowania powyżej 95 %, nawet materiał 2 letni wschodzi bez problemów. Podstawa, to oprysk jak strąki są już brązowe i zbiór suchego ziarna.

Może pomylił sobie materiał kupujący z tym drugim i teraz wali głupa że ten zły od celownika . 

W dniu 14.05.2025 o 19:34, Celownik07 napisał(a):

Dużo kg brał ten gość?  

Opublikowano

ja też obstawiam robale, sieje łubin na totalnych piachach i ziarno może lezec w pyle albo na glebie nie przykryte z miesiąc a jak zacznie padać to i tak wzejdzie

Opublikowano
Godzinę temu, Celownik07 napisał(a):

Z tego co pamietam 500-600kg. 

A to czasem nie ten sam co się dopytywał o siłę kiełkowania i czy nie było pryskane glifo przed zbiorem?