Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Szybki2001 wcześniej w temacie ktoś pisał o 14 dniach po siewie ale przy nawrocie zimy i śniegu. Leć na pole, grzeb w ziemi,dopóki łubin nie jest tuż pod wierzchem możesz przeciągać. Mój po pięciu dniach od siewu miał z 2 cm kiełek, na luzie mógłbym oprysk przeciągnąć nawet do tygodnia

Co do jarowizacji łubinow to ja mam kiepskie doświadczenia, pamiętam szybkie marcowe siewy i zimny kwiecień, stało to, męczyło się, a jak się zrobiło ciepło łubin się wziął do roboty razem z chwastami. Dziś uważam że lepiej tydzień opóźnić niż się pospieszyć z siewami

• Like 1
Opublikowano
11 minut temu, Celownik07 napisał(a):

jakby nie wlasnie ten aspekt to juz bym wczoraj/dzis siał, bo przymrozki by sobie przesiedział w ziemi... a tak to przełożyłem na kolejny tydzien

Jak tak sobie patrzę na prognozę pogody to widzę że chyba będę siał drugi raz, te przymrozki to jedno ale ma mocno pizgać. A ubezpieczenie kuźwa dopiero od 10.kwietnia bodajże 

Opublikowano

Siałem 10 marca, oprysk 25 marca.

Wczoraj  był taki jak na zdjęciu. Dużo jeszcze pod wierzchem.

Więc chyba nie obawiałbym się późniejszego oprysku

20250403_140848.jpg

Opublikowano

A w ciula mnie zrobili. Miało być 5 do 7 i tydzień, a teraz -2.

Nie skróciłem jęczmienia i wystrzelił.

Opady też zabrali

Opublikowano

W zeszłym roku siałem koło 15 marca a 18 kwietnia było -5, trochę go skręciło ale potem była fala ciepła i strzelił w górę. Plon rekordowy ale też pogoda pasowała. 

Jeszcze nigdy mi Lubin nie wymarzł. Gorzej z chwastami. 

Opublikowano

Warto teraz tzn jutro zasiać łubin czy lepiej poczekać i zaraz zasiać po tych zapowiadany h mrozach?

Warto zasiać teraz łubin czy poczekać i po tych mrozach, które zapowiadają lepiej to zrobić?

Opublikowano

Pierwsza dzialka 30 arow obsiana Karo kwalifikat. Kolejne dzialki bede sial co ok 10 dni az do 30 kwietnia. Razem bedzie ponad 2 hektary, ciekawe gdzie pojdzie najlepiej.

Opublikowano
36 minut temu, mirosor napisał(a):

Pierwsza dzialka 30 arow obsiana Karo kwalifikat. Kolejne dzialki bede sial co ok 10 dni az do 30 kwietnia. Razem bedzie ponad 2 hektary, ciekawe gdzie pojdzie najlepiej.

Proszę o zdanie raportu po żniwach z tego ciekawego eksperymentu bo to będzie cenna wiedza.

• Like 3
Opublikowano

To nie będzie cenna wiedza bo każdy rok jest inny. W zeszłym roku musiałem dosiać 6 arów łubinu - zasiałem po 15. maja na totalnej piaskownicy i tak się złożyło że od tamtego momentu zaczęło regularnie padać i łubin urósł piękny. To teraz zawsze mam siać po 15. maja?

• Like 1
Opublikowano

Ja posiałem w czwartek , a w piątek wałowanie kolczatką i oprysk na chwasty.

A dzisiaj sypał śnieg.

Jestem ciekaw czy coś będzie z tego siewu i oprysku.

Opublikowano

Orientuje się ktoś jak ustawić siewnik meprozet 17 lejków(taki jak konny) do siania łubinu, chodzi czy na wszystkie lejki siać czy co drugi?, jak ustawić wstępnie dźwignie regulacji wysiewu?, oczywiście będę robił próbę kręconą.

Opublikowano

Mój też już na wierzchu. Raz x lat temu siałem na początku marca super pogoda była i przyszło ochłodzenie -11 -12  przez kilka dni to wymarzł ped główny a boki odbiły. Plonu z tych boków za wielkiego nie było...

20250406_112227.jpg

Opublikowano

Łubin po międzyplonie z gorczycy i gryki. Gryka zawiązała piękne nasiona. Dziś patrzę i taka niespodzianka. Miejscami grubo gryki. Tą na wierzchu mróz zetnie ale ile jeszcze w maju wyjdzie? I pewno nie zwalczę jej niczym

20250406_143125.jpg