Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

W tym roku bede chcial owies z rzodkwia oleista . Rzodkiew wymarza?

To chyba zdecyduje sie jak zbyszek i matey poradzili od razu po kolei orka agregat plytko, siew i wal. W zeszlym roku sialem po talerzowce i nie podobalo mi sie. 

4 godziny temu, Agrest napisał(a):

Toś se wybrał poplon.

Rzepak i żyto. Ciągnie wodę i ciągle się korzeni. Na mokro talerzówka nie zlikwiduje. To będzie odbijać

Aaa znajomego sie posluchalem. Mowil ze jak juz bawic sie w poplon to zeby mase robic. A po 15 listopada nie dalo wjechac likwidowac. 

Opublikowano

Jak najwcześniej. 

Będzie szansa że zielona masa zgnije i jakieś opady zagęszczą glebę i odbudują dię kapilary z podsiąkiem

Opublikowano

Każdy widać na nieco inne doświadczenia. Jeżeli to bardzo słabe gleby to niby dobrze jakby po orce gleba trochę osiadła itp. Z drugiej strony moje doświadczenie sprzed 7-8 lat pokazało orkę i za 2-3 dni siew na piaskach V / VI klasy i fajnie wtedy to wyszło.                        Apropo miedzyplonu ozimego pod łubin to miałem własnie pytać Tu na forum , jaki skład najlepiej by pasił , trzeba chyba patrzeć na rodzaj roślin coś tam krzyżowe czy coś co by z łubinem nie kolidowały. Ktoś zgłębiał ten temat konkretniej ? Lub jakieś doświadczenia ?

• Like 1
Opublikowano

Mam grykę z gorczycą w tym roku. Na innym kawałku gorczycę z owsem.

W ubiegłym miałem rzodkiew ale jest ona problematyczna w trakcie łagodnych zim bo nie wymarza a całą zimę pije wodę

Opublikowano
Godzinę temu, Celownik07 napisał(a):

W tym roku bede chcial owies z rzodkwia oleista . Rzodkiew wymarza?

To chyba zdecyduje sie jak zbyszek i matey poradzili od razu po kolei orka agregat plytko, siew i wal. W zeszlym roku sialem po talerzowce i nie podobalo mi sie. 

Aaa znajomego sie posluchalem. Mowil ze jak juz bawic sie w poplon to zeby mase robic. A po 15 listopada nie dalo wjechac likwidowac. 

w zeszłym roku zasiałem rzodkiew , ona ma bulwy i chyba mi zmarzła było -15 ziemia bez sniegu 

Opublikowano
20 minut temu, Agrest napisał(a):

Mam grykę z gorczycą w tym roku. Na innym kawałku gorczycę z owsem.

W ubiegłym miałem rzodkiew ale jest ona problematyczna w trakcie łagodnych zim bo nie wymarza a całą zimę pije wodę

Ja miałem owies z wyka , owies z Gorczyca.  Wyka nawet nie przymarzła tylko odcień lekko zmieniła . 

Opublikowano

Chyba nie widziałeś jak silną siłę przetrwania ma facelia. 

Super roślina poplonów ale w tym roku widzę u ludzi że nie wymarzła, a za głęboko wysiana siedzi w glebie i kiełkuje w kolejnych latach jak jej warunki spasują

Opublikowano

W tamtym roku facelja mi nie zmarzła i mimo ze przed siewem było gruberowane w lutym potem uprawa agregatem i wjazd siewnikiem, to pojedyncze sztuki zostały. Posiany jęczmień a facelia która została urosła na 0.5-0.7m krzaki mega dorodne jak choinki. 

Opublikowano
3 godziny temu, Agrest napisał(a):

Chyba nie widziałeś jak silną siłę przetrwania ma facelia. 

Super roślina poplonów ale w tym roku widzę u ludzi że nie wymarzła, a za głęboko wysiana siedzi w glebie i kiełkuje w kolejnych latach jak jej warunki spasują

A facelia nie jest delikatna na opryski stosowane w strąkach ?

Jestem ze wschodu polski to nie widziałem faceli po zimie owies to co innego przetrwał ale facelia to nie widziałem 

Opublikowano

Ostatnie mrozy u mnie facelia przetrwała całą reszta( łubin, groch, rzodkiew) już nie za to spotkanie z gruberem jadącym na 4-5 cm wykosiło wszystko z poplonów i przy okazji część chwastów.

Opublikowano

Dodam ze do rzepaku i zycie o ktorym juz wspomnialem dalem pare kg gorczycy- ladnie ją mróz potraktowal- ale nie ten pierwszy, dopiero pod koniec stycznia wymrozilo, wczesniej caly czas zielona az sie dziwilem ze tyle wytrzymuje. No ale co to byla za zima w sumie. Samą Rzodkiew mialem na jednym kawalku- zielona do konca, jako ze czyscilem ta dzialke z zakrzewien to talerzowalem wszystko jakos pod koniec roku 2024. I nie wiem czy by przetrwala te ostatnie mrozy, stad moje pytanie bylo. 

U mnie panuje przekonanie ze gryka wyjalawia ziemie- stare rolniki tak mowia. Ziemia kl. 4b-6. 

Poczytam jeszcze wasze rady na spokojnie i zdecyduje co robic, no i jaki poplon zasiac na jesieni. Na bank owies jako " zapychacz" a co drugiego zobacze. 

6 godzin temu, Agrest napisał(a):

Jak najwcześniej. 

Będzie szansa że zielona masa zgnije i jakieś opady zagęszczą glebę i odbudują dię kapilary z podsiąkiem

Tej masy praktycznie nie ma wcale, siane w drugiej polowie wrzesnia wiec slabo uroslo. Zyta to nie widac, gorczyce wymrozilo a rzepak ma z 4 listki max. 

Opublikowano

Jak masz dostęp do grubera to jedź tym na 4-5 cm max. Po dwóch latach siania poplonów we wrześniu żeby mędy nie zdążyły zakwitnąć wyleczyłem się z niszczenia ich talerzowka. Nie wyrośniętego talerze nie są w stanie na tyle uszkodzić żeby przestał rosnąć i sporo potem odbija jak choć trochę wystaje spod ziemi. Jak masz słabe ziemie to się nie oglądaj z orką tylko jedź teraz i od razu "zamknij" ziemię choćby bronami, jak masz jakiś wał do pługa to razem za jednym przejazdem. Te późne wiosenne orki to jednak trochę ryzykowne, teraz jest jeszcze możliwość że do siewu coś napada, a w późniejszym czasie wielką niewiadoma.

• Like 1
Opublikowano

Kiedyś byłem na szkoleniu o łubin ach i tam podpierali się danymi z wielolecia gdzie łubin lepiej planuje w uproszczonych uprawach. W poprzednim roku miałem łubin na orce wiosennej i dawno nie miałem tak fajnych łubinów, ale po jednym roku ciężko wyciągać jakieś wnioski, zobaczymy w 2025

Zeszłej zimy rzodkiew część nadziemna wykasował mróz -14, po czym odbiła z bulwy i to co zdążyło wyjść ponownie wykasował mróz -14. Jeśli ktoś na wiosnę lubi poplon odrazu traktować pługiem to może być problem z zapchaniem się tej rzodkwi. Taka gorczyca gryka czy słonecznik jak dostanie mrozu to po dotknięciu kruszeje, rzodkiew się ciągnie.

Co do gryki to dziwne mity, ona nie zostawi po sobie złego stanowiska, a gleba lżej się uprawia. 20-30kg nasion po 2zl/kg to śmieszny koszt. Minus taki że wysiana w lipcu w moim regionie wyda nasiona. Słonecznik podobne pieniądze kosztuje i mieszanka nie przekroczy 100zl i w listopadzie pole czyste.

Pamiętajcie jeszcze że oprysk na chwasty w łubinie jest w sumie jeden, jakieś błędy w przygotowaniu pola, odbijające chwasty czy poplony i się robi bałagan.