Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Panowie, udzieliłby ktoś konkretnej odpowiedzi jaki można zastosować herbicyd na dwuliścienne powschodowo w łubinie żółtym odmiana Mister, zdaje sobie sprawę że środek nie będzie miał takiego spektrum zwlaczania jak ten przedwschodowy ale coś dać trzeba, niestety po siewie opady nie pozwoliły wejść z afalonem :mellow:

Opublikowano

legato 500 sc 0,2l/ha w fazie 5-7 liści albo metron 700 sc 2 litry na ha w fazie 2 liści (lub środek zawierający metamitron)

Tylko to wszystko nie ma rejestracji w łubinie...

Opublikowano

ksiązkowo nie powinno sie pryskać przedwschodowo na sucho glebę bo środek powinien się "Chwycić" gleby inaczej może wiatr przenieść glebe i spowoduje to nasilenie środka w danym miejscu i poparzenie roslin, nie wspominając o obniżeniu działania, ale jak np deszczyk lekki popada na zastosowany oprysk na suchą glebe wtedy juz jest ok.

Opublikowano

Do ile dni po siewie mozna stosowac afalon? dzisiaj posiałem facelie i jak konczyłem to juz zaczeło padac.( wiem ze to temat o łubienie ale w faceli to na pewno nikt by mi nie odpowiedział) Jutro ma spasc u mnie ponad 30 l/m2 wody wiec nie wiem kiedy to opryskam...

Nie radzę pryskac faceli.Ja w tamtym roku zasiałem na poplon facelie,oprykałem afalonem 1l/ ha facelia wzeszła zrbiła się czerwona i taka uz została do jesieni.

Opublikowano

będzie dobrze środek zadziała w takim stopniu jaki mu zapewniłes agrotechniką.

Jak tam Łubiny na wierzchu? Opóźniony termin siewu wiąze sie z gorszą zdrowotnością Łubinu spodziewajmy się nasilenia antraknozy.

Opublikowano

proszę o w miarę szybką odpowiedź;/ chodzi o to czy we wniosku o dopłaty bezpośrednie jeśli uwzględnie rośliny strączkowe albo motylkowe w plonie głównym to mogę je przyorać na poplon... nie korzystam z programu RS...stanowisko to ugór... i i chciałbym tam wprowadzić deko masy organicznej...a podobno do roslin motylkowych są wyższe dopłaty niż do zbóż i chodzi tylko o to;p plon główny - muszę to skosić na zboże czy moge z niego poplon zrobic;>??

Opublikowano

Z tego co wiem w plonie głównym to zawsze może coś nie wyjść i trzeba będzie przyorać ;) Strączkowe są zawodne ;[

Mój wąskolistny ma po 2liście i walczy z herbicydami. Przez te spore opady deszczu szczególnie command go gnębi. Dostał tylko 150ml/ha a na tym samym polu kiedyś pomyliłem się i dostał 250ml i był całkiem niezły, na zakładkach do żniw była goła ziemia B) pogoda tylko była inna. Tak się zastanawiam czy nie dałoby się czymś mu pomóc? Jak zareagowałby na tytanit + siarczan Mg?

Opublikowano

proszę o w miarę szybką odpowiedź;/ chodzi o to czy we wniosku o dopłaty bezpośrednie jeśli uwzględnie rośliny strączkowe albo motylkowe w plonie głównym to mogę je przyorać na poplon... nie korzystam z programu RS...stanowisko to ugór... i i chciałbym tam wprowadzić deko masy organicznej...a podobno do roslin motylkowych są wyższe dopłaty niż do zbóż i chodzi tylko o to;p plon główny - muszę to skosić na zboże czy moge z niego poplon zrobic;>??

Poczekasz do żniw i zamiast kombajnem wjedziesz pługiem, a kto ci sprawdzi czy wcześniej skosiłeś ;)

Opublikowano

Poczekasz do żniw i zamiast kombajnem wjedziesz pługiem, a kto ci sprawdzi czy wcześniej skosiłeś ;)

no niby tak ;) ale czy może ktoś powiedzieć jak to wygląda dokładnie od strony prawnej :wacko:

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Nikogo nie interesuje co zrobisz z plonem, czy go zaorzesz, czy skosisz to Twoja sprawa i Twój nakład.Tak jak nikt nie sprawdza czy ktoś zebrał rzepak, czy mu go grad wymłócił.Masz tylko przestrzegać dobrej praktyki rolniczej i tyle.

Opublikowano

Dzisiaj byłem z tatą oglądać łubin i ładnie wygląda tylko na poprzeczniku zauważyłem pogryzione liścienie i mlode listki gryzły je takie szare robaczki z tego co szukałem w internecie jest to oprzędzik szary jaka jest szkodliwość tego szkodnika i ewentualny próg szkodliwości łubinu jest niecały 1 ha.

Opublikowano

lukanio89-od strony prawnej to jest tak że ma być dana uprawa w plonie głównym ,czyli żebyś nie zaorał go np w czerwcu i posiał np kukurydzy. tak jak koledzy ci piszą-nikt ci dokładnie tego nie sprawdzi. wyczekaj max ile się da i zaorasz,zawsze można się tłumaczyć że antaktanoza tak ci go załatwiła i poszedł na przyoranie[gdybyś miał kontrolę przed żniwami].

Opublikowano

Podstawowe pytanie, jakich ma sąsiadów czy przypadkiem zdjęć nie zrobią i nie podp..ą. Kolega wyżej dobrze pisze, najlepiej zaorać gdy ziarna w strąkach są małe.

Opublikowano (edytowane)

szkoda, czyli mi nie wypali skosić go i wsiać na poplon :(

A czy jest jeszcze coś z roślin strączkowych co zdąży jeszcze urosnąc i dojżeć do żniw żeby wsiać na poplon pod ziemniaki???

Edytowane przez eresik1996p
Gość Profil usunięty
Opublikowano

Wrzuć zdjęcia oraz napisz czym i w jakiej dawce pryskałeś, to może wiele wyjaśnić.