Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
15 minut temu, Agrest napisał:

Miał być Oskar przesiewany gryką, ale zostanie chyba.

Jeden siewnik dookoła wzeszło może po 1 sztuce na 2m², reszta gęsta. Towar z innego bb.

Tylko że nie robiłem zabiegu na chwasta bo nie wiedziałem co wzejdzie.

Czym skutecznie pojechać?

20230423_164643.jpg

20230423_164507.jpg

Teraz jest z tym problem.

Ciekawe czy mieszanka Ctu plus Dff by mu zaszkodziła teraz jak by poszedł nalistnie🤔

Opublikowano (edytowane)

W TAP był jakiś czas temu raport z przeprowadzonych prób polowych w łubinie ze Smolic, odmiana Regent, gdzie z powodzeniem w fazie 2-4 liści  zastosowano dff i metrybuzynę w dawkach odpowiednio 100 i 180 gram substancji czynnej. Badania prowadził IOR w Poznaniu. 

Edytowane przez bezbarwny
Opublikowano

Zastosowalem wczoraj cyperkill w dawce 0,05l na 300l wody ( zgodnie z etykieta) dzis patrze czesc oprzedzika "wywrócona kolami do gory" dogorywa ale niestety czesc lata sobie w najlepsze :( . Powtórzyć zabieg od razu czy odczekac z 10dni?

Opublikowano
17 minut temu, Agrest napisał:

Odszukam tabele, ale było że widoczne uszkodzenia

Znalazłem opracowanie że po wschodach  stosowano legato plus betanal max pro 0.2l +1.25.

Jak by znalazł gdzieś jeszcze betanal pod ladą to by to można było zrobić.

A teraz na tą chwilę to tylko goltix ale to koszty

11 minut temu, Celownik07 napisał:

Zastosowalem wczoraj cyperkill w dawce 0,05l na 300l wody ( zgodnie z etykieta) dzis patrze czesc oprzedzika "wywrócona kolami do gory" dogorywa ale niestety czesc lata sobie w najlepsze :( . Powtórzyć zabieg od razu czy odczekac z 10dni?

Screenshot_2023-04-23-19-53-37-199_com.android.chrome.jpg

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
Dnia 8.04.2023 o 17:36, stempos1980 napisał:

Ja dziś opryskał łubin 10  dni  po siewie 😁

A był już na wierzchu? I czym pryskales? Ja swojego pryskalem boxerem po 6 dniach 3,25 l/ha ale widziałem że gdzie nie gdzie już wyszedł. Ciekawe czy nie przypali ? Już doczytałem czym pryskales.

Edytowane przez gregory81
L
Opublikowano

Wczoraj zrobiony zabieg na chwasty w łubinie Oskar powschodowo.

Zastosowane 100g diflufenikanu i 180g metrybuzyny w substancji czynnej.  Warunki kiepskie bo pył na polu klasy 5tej.

O skutkach będę informował.

Jak szybko działa metrybuzyna nalistnie?

Jeśli się test nie uda pójdzie gryka lub proso.

20230501_181131.jpg

Opublikowano

Wieczorem luknę czy coś pi 24h widać.

Na dff to pewno że 3tyg trzeba poczekać. Nie wiem jak metrybuzyna

Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał:

Wczoraj zrobiony zabieg na chwasty w łubinie Oskar powschodowo.

Zastosowane 100g diflufenikanu i 180g metrybuzyny w substancji czynnej.  Warunki kiepskie bo pył na polu klasy 5tej.

O skutkach będę informował.

Jak szybko działa metrybuzyna nalistnie?

Jeśli się test nie uda pójdzie gryka lub proso.

20230501_181131.jpg

Kurcze, Agrest, mam nadzieję że wyjdzie, bo jak nie, to mnie chyba za jaja powiesisz😁

niemniej tak pisali. 
dawaj znać jak się łubin trzyma, bo też w tym roku mam, choć zasiane dopiero 20 ha i opryskane w idealnych warunkach pendimetaliną. Jeszcze 19 ha do siewu,  ale za mokro na razie. Odmiana Homer. Siany w piątek, wczoraj  na piachu miał około centymetrowy kiełek już. 

36C3A781-2370-4AA9-92E5-94ABF839F0A2.jpeg

Opublikowano

Spokojnie.

Tylko i wyłącznie moja decyzja. Dziękuję za podpowiedź.

Koszt zabiegu nie duży, a wszystko w ramach testu.

Cały łubin tegoroczny to test.

Miałem ziarna lekko zamknięte. Próby kiełkowania na poziomie 6 -18%.

Zasiane po 380kg z planem przesiania inną uprawą, bo nasion na opał nikt kupić nie chciał.

Nie pryskane po siewie by nie robić kosztów.

Jeden siewnik dookoła wschody 1szt na m², reszta obsada ok bo z innego bb.

Teraz wyszło mnóstwo chwastów.

Test zrobiony na przyszłość. Jak nie przeżyje to strata nie wielka.

Opublikowano

@Agrest a w gryce planujesz czymś opryskac na chwasta czy raczej nie bo sie zastanawiam czy czyms nie wspomoc. Ogolnie nwm kiedy siac ta gryka bo długoterminowa pokazuje ze od soboty juz bez przymrozkow ale wiadomo jak to jest szczególnie na podlasiu a i jeszcze zimnych ogrodników bedzie...

Opublikowano

U ciebie to 15 maj pewniejszy termin. U mnie już można by ryzykować.

Jedyne co to chwastox extra 2,5l na ha tuż przed wyjściem gryki lub jak do 10% kolanko pokazuje.

Na razie nic po łubinie nie widać. Turgoru nie stracił.

Chwasty też🤭

20230502_124203.jpg

Opublikowano (edytowane)

To ja wrzucę swoje obserwacje , zastosowałem Pendimentalinę w okresie do trzech dni po zasiewach, po opryskaniu deszczu nie było około tygodnia i teraz widać że odmiana dalbor stracił 30-50%  (widać kiełki w ziemi ale zniekształcone ) a  odmiana Oskar rośnie bez żadnych skutków ubocznych 

Edytowane przez Marecki2922
  • Like 1
Opublikowano
Dnia 17.04.2023 o 17:58, rtt77 napisał:

Dzisiaj pryskałem łubin 2 dni po siewie i przypadkowo opryskałem kawałek łubinu który był zasiany wcześniej i już powschodził.  Za jakiś czas napiszę jak się przedstawia sytuacja, to będzie wiadomo czy można pryskać po wschodach czy nie.  Oprysk to w przeliczeniu na hektar boxer 3l + metrybuzyna 300g + legato 0,2 . 

Łubin przypadkowo opryskany w fazie liścieni praktycznie niczym się nie różni od tego opryskanego po siewie. Tylko te pierwsze liścienie są częściowo pożółkłe a tak to rośnie normalnie. Czyli nawet taka dawka boxer 3l + metrybuzyna 300g + legato 0,2  po siewie i jeszcze raz to samo po wschodach nie zniszczyło łubinu, odmiana to zeus.

DSCN1014.JPG

Opublikowano
4 godziny temu, rtt77 napisał:

Łubin przypadkowo opryskany w fazie liścieni praktycznie niczym się nie różni od tego opryskanego po siewie. Tylko te pierwsze liścienie są częściowo pożółkłe a tak to rośnie normalnie. Czyli nawet taka dawka boxer 3l + metrybuzyna 300g + legato 0,2  po siewie i jeszcze raz to samo po wschodach nie zniszczyło łubinu, odmiana to zeus.

DSCN1014.JPG

Tylko niewiadomo co by było jak by całość opryskał odnowa. 

U mnie na nakładce Ctu Dff i metrabuzyna zrobił się żóltyy cały.

Niby rośnie ale z tego już nasion może nie być 

Opublikowano
11 godzin temu, stempos1980 napisał:

Tylko niewiadomo co by było jak by całość opryskał odnowa. 

U mnie na nakładce Ctu Dff i metrabuzyna zrobił się żóltyy cały.

Niby rośnie ale z tego już nasion może nie być 

jaka była dawka?

Opublikowano

Bez zmian.

Łubin jaki był taki jest.

Chwasty też, choć na komosie trafiają się lekkie poparzenia.

Gwiazdnica jakby inny odcień zieleni miała. Ale może być kwestia oświetlenia.

Nadal za krótki czas

Łubin jednak urósł