Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Metrybuzyna dajecie przedwschodowo? Widzę że ma rdest powojowaty we wrażliwych. W tym roku dawałem snajper 1,25 na hektar i wyczyścił w miarę tylko słabo na powój zadziałał. Może dodać jeszcze metrybuzyny? 

Opublikowano

Z tą nitraginą to nie wiem czy jest sens, niby nie wielki koszt. Kilka razy stosowałem, nie widziałem żadnych plusów. Ostatnie 2 lata nie stosowałem, a w poprzednim roku miałem łubin na polu, na jakim żadnej  strączkowej uprawy nie było minimum 30 lat...i całkiem dobrze powschodził itp. Czy ta nitragina sprawia tylko to,że nasiona szybciej wschodzą ?

Opublikowano

Panowie, mam pytanie - szukam czegoś do zmianowania że zbożem. Czegoś:

- co posieje bez problemu siewnikiem bez drobnego wysiewu

- w czym będę mógł zwalczyć, lub w czym nie będzie problemy z: owsem głuchym, stokłosa (te dwa stanowią największy problem), ostroż(e?)niem (czy jak to się odmienia), chabrem, życica, skrzypem

- co bez problemu zbiore bizonem bez żadnego stołu, zmiany sit, dopalania roundupem, kładzenia najpierw w pokos

- co będzie jako tako rosnąć na ciężkiej glebie

- co da sobie radę na pH w okolicy 5

- co bez problemu sprzedam

- co w zakupie i kosztach uprawy mnie nie zrujnuje

- co nie musi przynosić mi kokosów, byle na siebie zarobiło

W ciągu kilku ostatnich lat próbowałem sobie po kawałku łubin, gorczyce, rzodkiew oleista (te dwa siane rozsiewaczem na próbę), grykę.

No i po kolei:

- rzepak narazie odpada, bo nie mam stołu do bizona, swoim siewnikiem go nie posieje

- gorczyca - słabo wyglądała

- rzodkiew - , miejscami byla zaje***a, miejscami dramatycznie słaba

- gryka - wyglądała całkiem nieźle, tylko z tym zbiorem słabo

- łubin - no problem oczywiście na ciężkiej ziemi - gdzie lżejsza to był całkiem fajny, gdzie ciężka to całkiem słaby. 

Najbardziej to by mi ten lubin pasował, bo i posieje i zbiore i owies zawalczę (z tego, co czytałem), tylko przez te ciężka glebe mam problem.

Coś doradzicie?

Opublikowano
31 minut temu, daron64 napisał:

Panowie, mam pytanie - szukam czegoś do zmianowania że zbożem. Czegoś:

- co posieje bez problemu siewnikiem bez drobnego wysiewu

- w czym będę mógł zwalczyć, lub w czym nie będzie problemy z: owsem głuchym, stokłosa (te dwa stanowią największy problem), ostroż(e?)niem (czy jak to się odmienia), chabrem, życica, skrzypem

- co bez problemu zbiore bizonem bez żadnego stołu, zmiany sit, dopalania roundupem, kładzenia najpierw w pokos

- co będzie jako tako rosnąć na ciężkiej glebie

- co da sobie radę na pH w okolicy 5

- co bez problemu sprzedam

- co w zakupie i kosztach uprawy mnie nie zrujnuje

- co nie musi przynosić mi kokosów, byle na siebie zarobiło

W ciągu kilku ostatnich lat próbowałem sobie po kawałku łubin, gorczyce, rzodkiew oleista (te dwa siane rozsiewaczem na próbę), grykę.

No i po kolei:

- rzepak narazie odpada, bo nie mam stołu do bizona, swoim siewnikiem go nie posieje

- gorczyca - słabo wyglądała

- rzodkiew - , miejscami byla zaje***a, miejscami dramatycznie słaba

- gryka - wyglądała całkiem nieźle, tylko z tym zbiorem słabo

- łubin - no problem oczywiście na ciężkiej ziemi - gdzie lżejsza to był całkiem fajny, gdzie ciężka to całkiem słaby. 

Najbardziej to by mi ten lubin pasował, bo i posieje i zbiore i owies zawalczę (z tego, co czytałem), tylko przez te ciężka glebe mam problem.

Coś doradzicie?

No przyznam , wymagania że hej😁

Łubin tak. Wąskolistny albo na mocną glebę biały ( biały to co innego jak wąskolistny o białych nasionach)

O grochu bym nie myślał.

Tą ciężką glebę zmeliorowałby bobik, ale pH może zaprzepaścić plon - trzeba poczytać i popytać w temacie praktyków.

I ja może tym bobikiem bym się zainteresował.

Może wapno tlenkowe na już po 500kg?

Bobik siejesz na 10cm,,więc można po wierzchu i pługiem przykryć.

Opublikowano

Na cieżką ziemie najlepiej spróbujcie bobiku .Kiedyś dobre 20 lat temu sieliśmy z ojcem dla swiń i po wielu różnych praktykach co do uprawy najlepiej udawał się taki przeorany . Po żniwach podorywka i bez orki zimowej .Co raz niszczone samosiewy aby na zime zostało czyste czarne pole .Wiosną siane rozsiewaczem i przyorane płytko pługiem z przyczepioną dociążoną broną .O dziwo nigdy nie było kluchów po takiej orce a pole wyglądało dosc równo .Siany na naprawde cieżkiej ziemi w ilosci min .350 kg swoim materiałem .Po posianiu do wschodów bronowany ze 3 razy ,po wschodach także bronowany z 1 raz .Nie było zachwaszczenia chwastami bo jak ruszył to zagłuszał chwasty jedynie miejscami był problem z owsem głuchym .Bez żadnej chemi na chwasty .Za to problemem był robak który siedział w 90 % nasion .

Opublikowano

A jak z plonem? We wrześniu zbiór czy złapie się końcem sierpnia?

Opublikowano

Zbiór początkiem września nigdy nie pryskaliśmy glifosatem .Co do plonu to z 1 ha szło ukosić calutką przyczepe 4 ton bez zakładek .A było by i wiecej ale on lubi się położyć ,nie wiem co to była za odmiana ale cholernie wysoka jak żyto na 2m i wiadomo przyjechał na usługe to wszystkiego nie wydarł .Wagowo to ciężki jest .

Opublikowano
zbyszek8201 napisał:

Z tą nitraginą to nie wiem czy jest sens, niby nie wielki koszt. Kilka razy stosowałem, nie widziałem żadnych plusów. Ostatnie 2 lata nie stosowałem, a w poprzednim roku miałem łubin na polu, na jakim żadnej  strączkowej uprawy nie było minimum 30 lat...i całkiem dobrze powschodził itp. Czy ta nitragina sprawia tylko to,że nasiona szybciej wschodzą ?

Nie chodzi o wschody tylko o więcej związanego azotu przez rosliny

Opublikowano
8 minut temu, krzysiek1979 napisał:

Zbiór początkiem września nigdy nie pryskaliśmy glifosatem .Co do plonu to z 1 ha szło ukosić calutką przyczepe 4 ton bez zakładek .A było by i wiecej ale on lubi się położyć ,nie wiem co to była za odmiana ale cholernie wysoka jak żyto na 2m i wiadomo przyjechał na usługe to wszystkiego nie wydarł .Wagowo to ciężki jest .

Pod Malborkiem widziałem to też to wysokie było tylko bardzo rzadkie i już trawicą zarastało

Opublikowano

Teraz to ujnia sie robi z tymi trawicami stokłosami itd .Kiedyś tego nie było pamietam jeszcze czasy gdzie nie wszyscy pryskali od miotły bo jej nie było .Kolega w tamtym roku pryskał 7 razy buraki od owsa głuchego i nie mógł go zwalczyć aż doradca kazał mu zastosowac pume .A le temat o łubinie wiec zapytam po siewie chce opryskać i czy taki mix będzie ok 2l activus +0.1l command +0.1l sencor ?

Opublikowano
2 godziny temu, Marecki2922 napisał:

Z tego co piszesz to masz taką praktykę że to ty możesz doradzać , może jeszcze grochu spróbuj , a może ten łubin tylko inaczej uprawiaj glebę np. głębosz 

Taaa, daleko z takim doradca bys nie zaszedł :) ja tylko na próbę rozsiewalem żeby posprawdzac co jak by się sprawdzało, a potem talerzowa wszystko zebralem

2 godziny temu, Agrest napisał:

No przyznam , wymagania że hej😁

Łubin tak. Wąskolistny albo na mocną glebę biały ( biały to co innego jak wąskolistny o białych nasionach)

O grochu bym nie myślał.

Tą ciężką glebę zmeliorowałby bobik, ale pH może zaprzepaścić plon - trzeba poczytać i popytać w temacie praktyków.

I ja może tym bobikiem bym się zainteresował.

Może wapno tlenkowe na już po 500kg?

Bobik siejesz na 10cm,,więc można po wierzchu i pługiem przykryć.

Bobik właśnie z tego co czytałem to pH musi mieć dobre. Z tego co kojarzę to w okolicy wujek i kuzyn siali (w jakichś programach byli), ale chyba szału nie było.

No nic idę czytać o łubinie białym :)

To by było na tyle jeśli chodzi o lubin biały

"Łubin biały nie znosi gleb podmokłych i zlewnych, (...) Niewskazana jest uprawa na terenach Polski północnej"

🤦