Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Niebieski może dobrze by mógł sypać gdyby dało sie go skutecznie chronić od zielska. U mnie już drugi rok z rzędu doglebowka w ogole nic nie dała i caly niebieski poszedł pod talerzowke.

@masio513 warto bawić się w kwalifikat tylko po to aby przerwać plodozmian i zebrać 500kg? Po ile kupowałes nasiona? 

Opublikowano

Tylko kupiłem kwalifikat dlatego bo dla centrali zostało 700kg i nie miał co z tym zrobić. Po 1.5 zł bez faktury. 

Linuron+chlomazon i czysciutko. Tylko skąd wziąść linuron. 

Opublikowano

Mój dostawca ma jeszcze 2 litry linuronu  ostatnie i muszę wziąść na sezon 

Opublikowano

U mnie łubin siany w marcu totalnie nie wyszedł. Po siewie padało i zrobiła się skorupa. Miał problemy ze wschodami ale wyszedł. Urósł tak do 10 cm i koniec. Przestał rosnąć. 

Susza i sarny zaczęły go redukować. Jak przyszły deszcze to chwasty były szybsze i go zarosły. Dopóki było sucho to środki działały więc w praktyce w ogóle nie działały. 

Odmiana Bolero 150 kg i Zeus 25 kg na ha. 

Opublikowano

Jak będe miał tone żółtego w normalnym roku to już jestem zadowolony 

Opublikowano

u mnie wreszcie łubin poległ regent ponad 1 t z ha tango trochę więcej ale nie wiele więcej i tango na gorszej ziemi .Niestety kosztów nie pokryje ale stanowisko pod pszenżyto bajka

Opublikowano

Obecny rok na łubin był bardziej łaskawy ,jak ubiegły .Odmiana Dalbor siana w terminie  ładnie sypnęła .Mimo suszy ta odmiana się spisała gleba 4b-5kl.

siew 270kg na hektar od kolegi  siew .

Łubin siany na 5/6 klasie 26 kwietnia ta sama odmiana Dalbor ,to już inna bajka .Za dwa tygodnie zbiór .Na oko liczę 600kg z hektara .

Opublikowano

Gdzie był łaskawy to był. U nas susza dużo większa, zboża dużo gorsze i łubin 3x gorszy. z 400-500kg z ha max. Kukurydza w tamtym roku całkiem niezła a w tym nie ma co zbierać na piachu a i na lepszej ziemi cudów nie ma.

Opublikowano

Witam speców od łubinu.

Jestem po pierwszym doświadczeniu z łubinem, 0,45ha dalbor, wąskolistny, samokończący, kwitnie na niebiesko. Wyszło zadowalająco, ale mam do poprawy kilka kwestii.

Na pewno bardziej przyłożenie się do wyrównania pola przed siewem, żeby jak najniżej kosić.

Siew jakieś 100kg na 0,45ha, obsady nie podam, bo nie liczyłem MTZ, się na pewno będzie gęściej w kolejnym sezonie.

Pierwszy problem to doglebowy zabieg herbicydowy. Wykonany w suszę, w popiół, więc mój błąd, ale chętnie usłyszę co sprawdzi się w wyżej wymienionej odmianie jako doglebówka i czy mam możliwość poprawić po wschodach.

Lubin dojrzał w miarę równo, ale część nasion wysypała się z strąków. Nie mam doświadczenia z środkami na sklejanie. Możecie polecić sprawdzony środek, termin i dawkę?

Z robakami i chorobami tym razem nie było problemu, w sumie aż dziwne, bo bardzo ciężki miał start na wiosnę. Ciekawią mnie efekty w pszenicy która zasieje po łubinie, czy faktycznie można zaliczyć to jako pośredni zysk z uprawy strączków.

Opublikowano

Mam pytanie o łubin gorzki OSKAR. Uprawiam wyłącznie gorzki łubin ze względu na szkody łowieckie. Od 5 lat odmiana Karo, z której byłem zadowolony max 2,8 t/ha . Nawet w ubiegłym roku pomimo suszy 1,5 t/ha było. W tym roku (pomorskie) 1 t/ha z pola z uprawą uproszczoną (ściernisko uprawione talerzówką na jesień glifosat i wiosną siew Vaderstadtem) , na polu po orce jesiennej 0,7 t/ha. Mimo to w okolicy łubiny innych odmian słodkich plonowały lepiej. Sąsiednie pole Zeus 1,8 t /ha. Chcę zmienić odmianę na Oskara, ale jakie macie o nim opinie ? Jak plonował, czy się osypuje ?

Opublikowano

U mnie gorzki niebieski siany drugi rok po zakupie na rynku dał z h 1.8 tony. Zważone, sprzedane, część wymiana na poplon,został woreczek 25 kg

Opublikowano
Dnia 24.08.2019 o 06:57, velkurczak napisał:

Witam speców od łubinu.

Jestem po pierwszym doświadczeniu z łubinem, 0,45ha dalbor, wąskolistny, samokończący, kwitnie na niebiesko. Wyszło zadowalająco, ale mam do poprawy kilka kwestii.

Na pewno bardziej przyłożenie się do wyrównania pola przed siewem, żeby jak najniżej kosić.

Siew jakieś 100kg na 0,45ha, obsady nie podam, bo nie liczyłem MTZ, się na pewno będzie gęściej w kolejnym sezonie.

Pierwszy problem to doglebowy zabieg herbicydowy. Wykonany w suszę, w popiół, więc mój błąd, ale chętnie usłyszę co sprawdzi się w wyżej wymienionej odmianie jako doglebówka i czy mam możliwość poprawić po wschodach.

Lubin dojrzał w miarę równo, ale część nasion wysypała się z strąków. Nie mam doświadczenia z środkami na sklejanie. Możecie polecić sprawdzony środek, termin i dawkę?

Z robakami i chorobami tym razem nie było problemu, w sumie aż dziwne, bo bardzo ciężki miał start na wiosnę. Ciekawią mnie efekty w pszenicy która zasieje po łubinie, czy faktycznie można zaliczyć to jako pośredni zysk z uprawy strączków.

Jak to możliwe ,że Dalbor się osypał .Ten łubin nie osypuje się .Ja nie pryskam łubinu sklejaczem .

w kolejnym sezonie siej tą odmianę 270kg/ha .

opryskaj na ziele po siewie tak ,żeby coś załapało wilgoci .Lub opryskaj pierw pole samą wodą a kolejny raz woda x2 ze środkiem .W tym roku ten patent zadziałał bardzo fajnie .Pracy więcej lecz pole czyste .

Opublikowano
Dnia 25.08.2019 o 07:33, wandryskowski napisał:

Mam pytanie o łubin gorzki OSKAR. Uprawiam wyłącznie gorzki łubin ze względu na szkody łowieckie. Od 5 lat odmiana Karo, z której byłem zadowolony max 2,8 t/ha . Nawet w ubiegłym roku pomimo suszy 1,5 t/ha było. W tym roku (pomorskie) 1 t/ha z pola z uprawą uproszczoną (ściernisko uprawione talerzówką na jesień glifosat i wiosną siew Vaderstadtem) , na polu po orce jesiennej 0,7 t/ha. Mimo to w okolicy łubiny innych odmian słodkich plonowały lepiej. Sąsiednie pole Zeus 1,8 t /ha. Chcę zmienić odmianę na Oskara, ale jakie macie o nim opinie ? Jak plonował, czy się osypuje ?

Drugi rok sieje Oskara i mam takie spostrzeżenia:

Siać gęściej niz 100 roslin na m2 jak zalecają(będę siać 120 m2) a drugi temat to trzeba go sklejać bo się osypuje na V-VI klasie jak go przypali.

Plony rok 2018 ok 500 kg- większa połowa sie osypała bo nie skleiłem,ten rok ok 1.1 tony bez nawożenia npk, sklejany.