Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Oczywiście że można. W zeszłym roku rozsiałem tak po zlikwidowanych porzeczkach, tylko przykryłem agregatem talerzowym.

Możesz zmniejszyć kąt natarcia talerzy, żeby za głęboko nie poszedł.

Tak wyglądał

Edytowane przez Agrest
Opublikowano
1 godzinę temu, KlimekPL napisał:

Czy ktos z was sial kiedyś łubin rozsiewaczem i mieszal go talerzówką? Mam kawalek 30a tak paskudnego odłogu, że aż szkoda tam siewnika niszczyć. Pozostalosci korzeni, nierozłożona darnina i bardzo nierówno. Jest zaorane ale ogólnie bardzo slabo to wyglada bo rosly tam wczesniej owocowe samosiejki. I zastanawiam sie czy przykrycie nasion talerzówką zdaloby egzamin. 

Pewnie że można w mojej okolicy na poplony tak sieją i ładnie to wygląda. rozsiewaczem do nawozu na rżysko i talerzówka jadą.

• Thanks 1
Opublikowano

kiedy najpozniej mozna pryskac doglebowo łubiny? dolało tak ze 200l w psikaczu i sie topie, a jutro bedzie 3 dzien od siewu. Mysle czy jechac na sile czy moge przeciagnac zabieg do poniedzialku?

Opublikowano (edytowane)

Co prawda nie łubin ale znajomy sial owies starym kosem. Potem przejechał to delikatnie kultywatorem z wałkiem i owies nie ustępował innym w okolicy.

Matey jakim środkiem pryskasz? 

Edytowane przez thor1984
Opublikowano
23 minuty temu, Matey napisał:

kiedy najpozniej mozna pryskac doglebowo łubiny? dolało tak ze 200l w psikaczu i sie topie, a jutro bedzie 3 dzien od siewu. Mysle czy jechac na sile czy moge przeciagnac zabieg do poniedzialku?

Przeważnie na środkach jest napisane do 5 dni od siewu. Jak mocno mokro to ja bym czekał. 

Opublikowano
3 godziny temu, KlimekPL napisał:

Czy ktos z was sial kiedyś łubin rozsiewaczem i mieszal go talerzówką? Mam kawalek 30a tak paskudnego odłogu, że aż szkoda tam siewnika niszczyć. Pozostalosci korzeni, nierozłożona darnina i bardzo nierówno. Jest zaorane ale ogólnie bardzo slabo to wyglada bo rosly tam wczesniej owocowe samosiejki. I zastanawiam sie czy przykrycie nasion talerzówką zdaloby egzamin. 

Moj wujek sial moim rozsiewaczem i potem zabronowal i calkiem ladny Lubin mial :)

Albo upraw najpierw talerzowka i potem siew i brony 😛

• Thanks 1
Opublikowano

Bronami nie ma opcji ze względu na dużą ilość nierozłożonej darniny, będę tylko przeciągał kupki a nie mieszał glebę. Dlatego pytałem o talerzówkę. Więc skoro mówicie, że tak da radę to właśnie tak zrobię. ;)

Jutro planuję siać żółty 140kg/ha i niebieski gorzki 160kg/ha. Tak, jednak zdecydowałem się też na wąskolistny. :PNiestety nie znam odmian bo to towar z drugiej ręki. Jednak ziarno bardzo ładne, wyrównane i czyste. Zakładając, że siła kiełkowania będzie wynosić 90% lub więcej to takie normy orientacyjne byłyby według was ok?

Opublikowano
Przed chwilą, mf362 napisał:

Nie boisz się tak wcześnie siac ? 

A czego tu sie bac? ja tydzien temu juz zasialem. Wschod Polski. Pszenica tez w sobote posiana. 

OD kilku lat praktycznie wszystko sieje ozimymi, ale jakbym mial jeszcze jare, to teraz nawet jeczmien bym sial.

Opublikowano

Przelicz mtn. Wydaje mi się mało w wypadku gorzkiego. Potrzeba 100 -110 szt na m2. Podejrzewam że mtn będziesz miał na poziomie 180 200. Zważywszy że po ugorze i pod talerzówkę siane to zwiększyłbym obsadę. 200kg bym dał, a nawet i więcej.

Żółty  to szerokolistny? To powinno wystarczyć.

Opublikowano

Niebieski mam zamiar zasiać na czystym polu o bardzo dobrej kulturze, przedplon owies. Na ten bałagan ma iść żółty. A czy to jest szerokolistny czy nie to nie mam pojęcia niestety. Nieznana odmiana.

200kg żółtego to dość drogo wychodzi, specjalnie chciałem zaniżyć normę wysiewu aby przydziadować na nasionach, zwłaszcza że jedynym zabiegiem będzie tylko chwast. i jeśli to będzie możliwe to chciałbym zapomnieć o łubinie aż do żniw. Nigdzie w mojej okolicy nie ma taniej niż 2zł/kg.

Opublikowano

a to wybacz, myslalem ze mowa o waskolistnym, cos pokrecilem. Mistera zoltego siałem nawet 120 kg/ha i byl elegancki, te 140 kg to spokojnie bym zostawił. I tez szykowal ekstra kasę na antraknoze bo moze wyskoczyć

Opublikowano (edytowane)

Antraknoza napewno będzie i tak patrzę na lata wstecz to jest jej coraz więcej i tak na prawde zadbać o łubin to robi się kosztowna uprawa w zwalczaniu chorób i szkodników a jeszcze przy słodkim duże straty przez sarny. 

Edytowane przez stempos1980
Dopisanie posta
Opublikowano

ja jechałem raz gwarantem po zaobserwowaniu pierwszych ognisk choroby, ale nie poradził sobie z tym i łubin poszedł do likwidacji. od tamtej pory nie sieje żółtego tylko wąskolistnego i nie pryskam na grzyba mimo że łubinu w okolicy coraz więcej

Opublikowano

W 2017 roku było dużo opadów i antraknozy było opór .Ja pryskałem Gwarantem w wąskolistnym odmiana Tango i łubin ozdrowił aż za mocno ,.bo jeszcze we wrześniu był zielony .U sąsiadów pryskali 3 razy żółty i kiszka była .

Opublikowano

akurat ten mój mister to chyba w 2015 padł, co ciekawe na tym samym polu miałem wąskolistny i jego nie potelepała choroba, a jego nawet nie pryskałem na antraknoze

Opublikowano

jesli pH ok i motylki co jakis czas w plodozmianie to mozna odpuścic, tak głoszą mądre głowy. Z doswiadczenia Ci powiem że nawet na glebach gdzie motylki siane były pierwszy lat od dekad wytwarza łubin te brodawki. Powiem więcej, nie widziałem zbyt dużej różnicy w brodawkach tam gdzie zaprawiałem nitraginą i tam gdzie siałem łubin bez zaprawy. Ale mimo wszystko, w tym roku część nasion zaprawie