Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
11 minut temu, Wojtek026 napisał:

a ta desykacja to raundupem tak a co potem z nasieniem czy po desykacji potem to się będzie nadawało na siew?

Z tego co wiem to się nie będzie nadawało do siewu. Jedynie zarejestrowany środek do desykacji łubinu to Reglone 200SL

Opublikowano

Ja kupowałem regenta od sąsiada za miedzą i był robiony randapem i po zasianiu 50 nasion na prubę to tylko 1 nie wzeszło. Na polu siew był robiony 260 kg na ha to jak Szczotka wyszedł. Teraz to sarny robiom robote i widzę że twardzikowa się pokazała. Antraknoza niewiele jest. Na przyszły sezon to dołożę o będzie szedł topsin bo ma rejestrację na łubin a 100% lepszy jak gwarant. Więc randap łubinowi nie szkodzi chyba że jakiś z niewiedzy zrobi mieszankę randap z chwastoxem to wtedy zero wschodów 

Opublikowano

Najlepiej jak najwięcej strąków samo się zrobi brązowe dopiero wtedy można dosuszyć bo jak będzie za wcześnie to będzie źle z plonem i puzniej że wschodami. Jeśli się mylę to niech mię ktoś poprawi. 

Opublikowano

U mnie natomiast lubin po wzroście do ok 10-15 cm zatrzymal sie i zamarł(dalej nie chciał roznac dwa liście)

Jaki to powód ze byl w poprzednim roku pryskany na dosuszanie?

Opublikowano
7 minut temu, mf362 napisał:

U mnie natomiast lubin po wzroście do ok 10-15 cm zatrzymal sie i zamarł(dalej nie chciał roznac dwa liście)

Jaki to powód ze byl w poprzednim roku pryskany na dosuszanie?

A wyrywałeś rośliny i oglądałeś korzenie? Może oprzędzika ci go zjadł? Ten gad też potrafi zniszczyć łubin

Opublikowano
56 minut temu, stempos1980 napisał:

A wyrywałeś rośliny i oglądałeś korzenie? Może oprzędzika ci go zjadł? Ten gad też potrafi zniszczyć łubin

Slaby korzen też jak i również kilkowanie slabe nawet w doniczce z 10 roslin nie wszystkie wyrosły

Opublikowano

Tak naprawdę to nie ma zarejestrowanego środka do desykacji łubinu. Reglone ma wycofaną rejestrację. Jedynym środkiem, w etykiecie którego jest łubin to ROUNDAP FLEX. Przy czym jest tam napisane, że można stosować tylko miejscowo w celu zwalczenia chwstów uniemożliwiających zbiór. Dodatkowo dodana jest adnotacja, że użytkownik przeprowadza zabieg na własną odpowiedzialność. Jeżeli chodzi o desykację, może być przeprowadzana w chwili gdy nasiona nie trzymają się strąka, jak potrząśnieszs rośliną nasiona grzechoczą, wizualnie jak 80% strąków brązowieje. Jeżeli chodzi o kiełkowanie 1000g glifosatu nie zabije siły kiełkowania, większe ilości owszem.

Opublikowano
Dnia 28.06.2018 o 16:44, stempos1980 napisał:

Ja kupowałem regenta od sąsiada za miedzą i był robiony randapem i po zasianiu 50 nasion na prubę to tylko 1 nie wzeszło. Na polu siew był robiony 260 kg na ha to jak Szczotka wyszedł. Teraz to sarny robiom robote i widzę że twardzikowa się pokazała. Antraknoza niewiele jest. Na przyszły sezon to dołożę o będzie szedł topsin bo ma rejestrację na łubin a 100% lepszy jak gwarant. Więc randap łubinowi nie szkodzi chyba że jakiś z niewiedzy zrobi mieszankę randap z chwastoxem to wtedy zero wschodów 

Chce zrobić na próbę desykacje Randapem ile trzeba dac litrów na ha?

Opublikowano (edytowane)

A ja się zastanawiam kiedy zapiąć pług by zaorać łubin. Poczekam jeszcze do końca lipca i pójdzie w ziemię.

Siew kwalifikatem, nawożenie przedsiewne NPK, oprysk od zielska, od robaka, 2x jakaś tania odżywka. Suma sumarum wystają z ziemi pojedyncze roślinki z jednym albo dwoma strąkami po 3 ziarna, a z początku plantacja zapowiadała się naprawdę nieźle... Ciekawe czy po tym zostanie chociaż lepsze stanowisko.

Edytowane przez KlimekPL
Opublikowano

KlimekPL

Kolego ja siałem swój łubin 2 letni .Z zeszłego roku był tak porażony ,że tyko na poplon się nadawał .

Co ciekawe ten 2 letni łubin bardzo słabo powschodził .Wyglądało ,że będzie kiepsko plus susza .A tu okazało się ,że łubin jest ,jak las .Nic nie robiłem siew oprysk doglebowy i wsio .Była taka susza i jest nadal ,że nie chciałem topić kasy ,bo wyglądał bardzo kiepsko .Sam jestem zaskoczony z czego urósł taki ładny .Myślę ,że sypnie ze 2,5 tony może lepiej .Ziemia 4/5 klasa .Może dziś zdjęcie dodam ,to sam zobaczysz .

W sumie to miałem zamówiony z centrali łubin i groch ,ale jak zobaczyłem ,co jest w worku to pogoniłem towarzystwo taki porażony i skiełkowane nasiona .

Ci pośrednicy  myślą ,że rolnik to pelikan i wszytko łyknie .Groch też siałem swój i od gościa jednego,taką mieszankę  .

Opublikowano
17 godzin temu, KlimekPL napisał:

A ja się zastanawiam kiedy zapiąć pług by zaorać łubin. Poczekam jeszcze do końca lipca i pójdzie w ziemię.

Siew kwalifikatem, nawożenie przedsiewne NPK, oprysk od zielska, od robaka, 2x jakaś tania odżywka. Suma sumarum wystają z ziemi pojedyncze roślinki z jednym albo dwoma strąkami po 3 ziarna, a z początku plantacja zapowiadała się naprawdę nieźle... Ciekawe czy po tym zostanie chociaż lepsze stanowisko.

Jeżeli wygląda fatalnie, to nie zostanie, przez to że łubinu praktycznie nie było - ani części nadziemnej ani części podziemnej.

Opublikowano

Ale tak do połowy maja było ładnie. Pole ładnie zakryte gęstą okrywą zieloną ale potem jednak zaczał się poddawać z powodu braku wody. Szkoda, że zaczął się poddawać jak już miał podany pełen pakiet ochrony i nawożenia.

Opublikowano
Dnia 4.07.2018 o 22:17, KlimekPL napisał:

Składałeś o zwrot za materiał siewny? mam podobnie tylko jak to zaoram to agencja się nie przyczepi, to nie jest tak że taki łubin musi zostać wymłócony?

Opublikowano (edytowane)

A dlaczego mieliby zwracać za materiał siewny? Tu przyczyną jest tylko i wyłącznie susza. W dołku w środku pola jakieś 20 arów rośnie nawet ładnie ale cała reszta wypalona.

Na przyszłe lata spróbuję postawić na łubin żółty, sąsiad zasiał "ekologicznie" i co prawda jest zawalony chwastami ale o dziwo nie przypalony a tak samo na piachu rośnie.

Edytowane przez KlimekPL
Opublikowano
Dnia 5.07.2018 o 15:35, Kos_pl napisał:

To rozumiem że nie ma obowiązku zebrania kombajnem łubinu jeśli podawałem o dopłaty do materiału siewnego i ogólnie o dopłaty, żadne zazielenienia mnie nie dotyczą

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, KlimekPL napisał:

A dlaczego mieliby zwracać za materiał siewny? Tu przyczyną jest tylko i wyłącznie susza. W dołku w środku pola jakieś 20 arów rośnie nawet ładnie ale cała reszta wypalona.

Na przyszłe lata spróbuję postawić na łubin żółty, sąsiad zasiał "ekologicznie" i co prawda jest zawalony chwastami ale o dziwo nie przypalony a tak samo na piachu rośnie.

Jak popadnie mokry rok to i na piachu antraknoza go zniszczy, ja nie wiem co się w ostatnich "nastu" latach z łubinami żółtymi stało. Kiedyś to rosły nie na 50-60 cm tylko na 90-100 cm... i jakoś tak nie chorowały.

Jak została wybrana dodatkowa płatność do strączkowych, to przysługuje ona do m.in. łubinów na ziarno, więc generalnie chyba trzeba skosić. Jeżeli nie, to nie.

Edytowane przez Kos_pl