Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Ja dałem ok. 1,4-1,5 litra linurexa(formulacja 500 czyli mocniejsza od zwykłego afalonu!) dodałem jeszcze do tego 0,85 Golitixu i łubin nie wykazuje dziś żadnych negatywnych objawów po zastosowaniu tej mieszanki. Dodam, że z chwastami jak widzę narazie jest naprawdę całkiem zachęcająco.

Edytowane przez koczas
Opublikowano

to mnie pocieszyliscie ze az tak zle nie jest. A pozniej jeszcze jakies opryski stosujecie? Byłbym wdzieczny jesli byscie napisali na co pryskacie jakimi srodkami i jakie dawki zebym wiecej takiej wtopy nie zaliczył :)

Opublikowano

Wing-P 3l/ha + 1,6 KILER (glifosat) łubin wąskolistny gorzki oskar siany bezorkowo bezpośrednio po życie. Na razie żyje, około 70 % roślin na powierzchni bez żadnych oznak osłabienia/przebarwienia. Susza totalna do tej pory, właśnie deszcz pada. Za 3-4 dni zdam kolejne relacje.

Opublikowano

U mnie łubin juz pionad miesiac temu zasiany i ledwo sie z ziemi wybił gdzie lepsza ziemia. Gdzie piach 6 klasa to słabo zszedł. Zatanawiam się czy nie za głęboko sie posiał na piachu. Ogólnie nic nie rośnie może choruje że go za wczesnie posiałem? Siany był 21 marzec. Pszenica jara w tym samym czasie obok to juz ma 2 listki i robi sie zielono na polu a łubin coś słabo. Dodam że jest bardzo sucho obecnie ale dwa tygodnie temu obficie popadało takze powinien wyleźć już w pełni z tej gleby.

Opublikowano

Czy ktoś stosował przy zabiegu przedwschodowym adiuwant do herbicydów doglebowych ATPOLAN SOIL ? W łubinie wąskolistnym przy dawce linuron 450 1l/ha i 0,09 l/ha Command 450 i Atpolanie Soil 0,5 l/ha mam bardzo małe przebarwienia liści łubinu (piasek VI), jestem bardzo zadowolony, ze skutecznością to jeszcze zobaczymy, ale tak u innych ? Może ktoś stosował Grouded z FN Agro ?

Opublikowano

Ja stosowałem Grouded bo oprysk robiłem przed większymi opadami. Stosowałem 1 l afalonu i 0,1 command nie widać uszkodzeń na łubinie ale być może dlatego że zabieg wykonany na żółtym a nie wąskolistnym...

Opublikowano (edytowane)

supero ma taka sama substancje co targa a w tardze pisze ze zwalcza owies głuchy wies supero tez powinien.

a supero to ja stosowałem w gryce i zero owsow i innych jednolisciennych

Edytowane przez andrzej1988
Opublikowano (edytowane)

legato 500 sc. substancja diflufenikan. nie jest zarejestrowany w polsce ale pododno nie niszczy waskolistnego ale ma małe spektrum niszczenia chwastow. była o nim moze w dziale

newagro afalon powschodowo?? co ty kolego piszesz?? chcesz aby kolega spalił sobie łubin? Edytowane przez andrzej1988
Opublikowano

afalon do 3 dni po siewie ;) przygotowany byłem do oprysku wing p 2.5l + linurex 0.8l ale wyszło jak wyszło i niczym nie pryśnięte o diflufenikan'ie czytałem, ale właśnie malo co bierze chyba zostanie jak jest co szybciej i wyżej wyrośnie to przeżyje jak w naturze ;)

Opublikowano

Czy można pryskać na łubin żółty Mister powschodowo na perz i inne jednoliścienne no i jakim środkiem.Może Targą czy czymś tańszym.Pole opryskane zaraz po siewie Linurexem więc od dwuliściennych czyste, niestety wylazł perz po ulewach i boję się,że mi zagłuszy łubin. Kiedy najlepiej pryskać.