Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
29 minut temu, Matey napisał(a):

U mnie rok temu łubin też dostał 250g metrybuzyny i byl najlepszy od lat.

Obstawiam w tym roku warunki, sucho, przymrozki, deszcz przepłukał chemię głębiej i łubin się zbiera jak pies do jeża 

Chemia za głęboko odpada, deszczu tyle co na lekarstwo a żadnej ulewy nie było tylko równe spokojne opady. Obok w grochu parę sztuk jest i są o połowę większe tylko że groch dostał pendimentaline, prosulfokarb i chromazon a łubin zamiast chromazonu metrybuzynę. Bardziej wygląda na wrażliwość odmiany na substancje dlatego się pytałem wcześniej czy ktoś już miał coś podobnego przy odmianie regent po zabiegu metrybuzyną

Opublikowano
Godzinę temu, KlimekPL napisał(a):

Jak jest możliwość to ja bym unikał mieszania labradora z resztą. A samym goltixem i dff ktoś już testował po wschodach?

Samym goltixem testowalem rok temu- musze znalezc w starych postach rezultaty ,lecz pamietam ze srednio bylem zadowolony, choc wtedy rdest byl duzy a teraz dopiero kielkuje ( widac ze doglebowka go trzyma jeszcze - ale w koncu pusci kiedys).  Dodalbym teraz dff wg proporcji @Agrest po wschodach. 

Tu pisza ze dff  mozna po wschodach ( na koncu). Kwestia  dzialania w mieszaninie dff+ metamitron czy sie sprawdzi. 

https://www.wrp.pl/czym-odchwaszczac-lubin-jakie-srodki-do-zwalczania-chwastow/

Opublikowano

Pamiętam, że nie byłeś zadowolony z efektu. Sam pisałeś , że raczej za duże chwasty. Ale możesz mieć dobry punkt zaczepny , że własnie lepiej zadziała na malutkie chwasty. Kiedyś takie coś miałem w ziemniaki. Jakiś środek na komose, bezpieczny dla ziemniaka powschodowo. Niestety za późno zastosowałem , komosę pokrecił tylko ale im mniejsza tym bardziej poturbował.   Koledzy tak własnie do tematu. Ktoś może kiedyś testował środek Proman 500 SC substancja metobromuron...dopuszczony do ziemniaka soi bobiku i słonecznika. Grochu nie ma w rejestracji.  

Opublikowano
22 minuty temu, Celownik07 napisał(a):

Samym goltixem testowalem rok temu- musze znalezc w starych postach rezultaty ,lecz pamietam ze srednio bylem zadowolony, choc wtedy rdest byl duzy a teraz dopiero kielkuje ( widac ze doglebowka go trzyma jeszcze - ale w koncu pusci kiedys).  Dodalbym teraz dff wg proporcji @Agrest po wschodach. 

Tu pisza ze dff  mozna po wschodach ( na koncu). Kwestia  dzialania w mieszaninie dff+ metamitron czy sie sprawdzi. 

https://www.wrp.pl/czym-odchwaszczac-lubin-jakie-srodki-do-zwalczania-chwastow/

A pamiętasz ile dawałeś tego metamitronu? Bo ja planuje dać 2 l metafor pro odpowiednik goltix tylko tanszy

Opublikowano

z tego co pamietam dawalem 2l. zaraz zobacze stare posty z maja-czerwca w zeszłym roku. teraz chce zmniejszyc na 1L lub 1,5l + DFF 0,1l. wtedy rdest byl z 5cm a teraz lekko kolo 1-2cm wiec ostatni dzwonek na oprysk

Opublikowano
W dniu 8.05.2025 o 19:57, Celownik07 napisał(a):

Z mila checia tez bym gryke posial ale boje sie ze nie zbiore o czasie i ziarnem zachwaszcze pole.

W ubieglym roku, samosiewy gryki, zagluszyly calkiem pole obsiane lubinem. Nawet ubiegloroczny mroz nic samosiewom gryki nie zrobil. W tym roku nadal samosiewy gryki ale juz nie na taka skale. Nie uzywam herbicydow i moze dlatego taki efekt ale z gryki rezygnuje

• Thanks 1
Opublikowano

Chłopaki a ten Labrador to na samosiewy owsa i chwastnice 1l/ha wystarczy? Jest jakaś graniczna faza rozwojowa łubinu do kiedy można stosować ten Labrador czy aby oprysk doszedł do chwasta a dla łubinu i tak nic nie będzie?

Opublikowano (edytowane)

znalazlem stary post. słabo u mnie z pamięcią jednak bo pisalem ze mieszanka 1lisciennych z goltixem powywijalo lubin  i tak nie bede robil a teraz sie pytam was czy mozna mieszac XD.

Przemyślałem i teraz dam 1,5L goltix i 0,1l dff w jednym zabiegu a po tygodniu labrador 2,5l na perz.

qrła mialem ograniczać śor a znowu wale go jak poj3bany :/

i wyniki. Dam jednak mu szanse w polaczeniu z dff bo teraz rdest jest malutki w porównaniu z ub. rokiem.

Edytowane przez Celownik07
  • Thanks 1
Opublikowano
16 minut temu, Michal014d napisał(a):

Chłopaki a ten Labrador to na samosiewy owsa i chwastnice 1l/ha wystarczy? Jest jakaś graniczna faza rozwojowa łubinu do kiedy można stosować ten Labrador czy aby oprysk doszedł do chwasta a dla łubinu i tak nic nie będzie?

według etykiety wystaczy 0,75l/ha w fazie (BBCH 11-59).

Opublikowano
Godzinę temu, alandil napisał(a):

Nie za zimno na robala jechać?

Jutro jeszcze ma być u mnie rano +3 a potem już w nocy 6 ,7 st , myślę jeszcze dać siarczanu magnezu 

Opublikowano
21 godzin temu, arnoldino napisał(a):

Chemia za głęboko odpada, deszczu tyle co na lekarstwo a żadnej ulewy nie było tylko równe spokojne opady. Obok w grochu parę sztuk jest i są o połowę większe tylko że groch dostał pendimentaline, prosulfokarb i chromazon a łubin zamiast chromazonu metrybuzynę. Bardziej wygląda na wrażliwość odmiany na substancje dlatego się pytałem wcześniej czy ktoś już miał coś podobnego przy odmianie regent po zabiegu metrybuzyną

Też myślałem że musi być ulewa, a tu na suchą glebę spadło mi 14l w 8-10h i wystarczyło żeby przepłukać chemie

Opublikowano

U mnie labrador stosowany coś początkiem maja zaczyna po woli brać perz bo zaczyna lekko żółknąć.

Tak w ogóle to u mnie bardzo budżetowo: bez nawozu, bez robaka, bez odżywek, bez fungicydów i zastanawiam się czy będę go kosił czy skosze go swoją metodą na poplon przy cenie 1.30-1.50. A na więcej się nie zapowiada bo sporo osób ma jeszcze niesprzedany z poprzednich żniw.

Opublikowano
Godzinę temu, Matey napisał(a):

Też myślałem że musi być ulewa, a tu na suchą glebę spadło mi 14l w 8-10h i wystarczyło żeby przepłukać chemie

O takim deszczu to mogę jedynie pomarzyć, największy opad to było 7 litrów i to przez 12 godzin ciągłego opadu. Mało kto w okolicy sieje łubin słodki a tą odmianę praktycznie tylko ja mam i nie ma gdzie porównać. Jedynie to co w grochu parę sztuk wyszło i jest dwa razy większy a jedyna  różnica to właśnie metrybuzyna w łubinie a w grochu chromazon. Pozostałe substancje i dawki takie same w jednym i drugim. 

Opublikowano
1 godzinę temu, thor1984 napisał(a):

. A na więcej się nie zapowiada bo sporo osób ma jeszcze niesprzedany z poprzednich żniw.

Ja u siebie wysiałem 2,5t i jeszcze tona została, wrzuciłem  na olx i zero odzewu, nawet wyświetleń jest raptem kilka przez 3 tygodnie

Opublikowano
39 minut temu, KlimekPL napisał(a):

Ja u siebie wysiałem 2,5t i jeszcze tona została, wrzuciłem  na olx i zero odzewu, nawet wyświetleń jest raptem kilka przez 3 tygodnie

Po ogłoszeniach widać, że Ci co trzymali cenę 2 zł z początku to stopniowo zjeżdżali cenowo a i tak zostali z towarem. 

Opublikowano

Poradźcie proszę czy przy możliwym przymrozku w czwartek rano można dzisiaj pod wieczór pojechać Labradorem? Czy nie będzie to zbyt blisko siebie? Bardziej boje się fito. Od rana wieje i nie szło wcześniej.

Opublikowano
44 minuty temu, lukasz20 napisał(a):

Poradźcie proszę czy przy możliwym przymrozku w czwartek rano można dzisiaj pod wieczór pojechać Labradorem? Czy nie będzie to zbyt blisko siebie? Bardziej boje się fito. Od rana wieje i nie szło wcześniej.

ja wczoraj jechalem

• Like 1