Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Godzinę temu, KlimekPL napisał(a):

Na jednym polu które eksperymentalnie opryskałem bogatą mieszanką to niestety łubin nie przeżył. Normalnie powschodził i wyglądał na zdrowego ale zachodząc wczoraj na pole zobaczyłem że wszystko upalone. To było wzięte pod uwagę tylko czym to teraz przesiać żeby przeżyło?

W przeliczeniu na hektar poszło, od razu po siewie: 0,5l goltix, 0,5l tolurex, 0,75l stomp aqua, 0,15l legato, 0,05l command.

Ciekawi mnie dlaczego zadziałalo z opóźnionym zapłonem, w sensie najpierw powschodził normalnie a potem zdechł. 

Przesiewanie tego ponownie łubinem raczej odpada

Jaka klasa ziemi? piach? za duzo dff, duzo za duzo przy takiej mieszance, nawet zboza na piachu pali.

No chyba ze postalosci po opryskuz  poprzedniego roku?

Opublikowano
13 minut temu, cichy30 napisał(a):

Ja przypaliłem nie dokladnie wymytym opryskiwaczem, był po dwulisciennych i ciekawe czy padbie czy jakoś da rade :)

A co to za pozostalosci byly?

Opublikowano (edytowane)

Mocarz i attribut srodkiem specjalnie nie jechalem chyba ze dalem za duzo Labradora i choruje bo w 1000l to nie bardzo zeby az tyle pozostalosci bylo 

Edytowane przez cichy30
Opublikowano
2 godziny temu, KlimekPL napisał(a):

Na jednym polu które eksperymentalnie opryskałem bogatą mieszanką to niestety łubin nie przeżył. Normalnie powschodził i wyglądał na zdrowego ale zachodząc wczoraj na pole zobaczyłem że wszystko upalone. To było wzięte pod uwagę tylko czym to teraz przesiać żeby przeżyło?

W przeliczeniu na hektar poszło, od razu po siewie: 0,5l goltix, 0,5l tolurex, 0,75l stomp aqua, 0,15l legato, 0,05l command.

Ciekawi mnie dlaczego zadziałalo z opóźnionym zapłonem, w sensie najpierw powschodził normalnie a potem zdechł. 

Przesiewanie tego ponownie łubinem raczej odpada

to nie jest bogata mieszanka. Jak nie przyszedł zaden nawalny deszcz po oprysku to szukałbym gdzie indziej problemu. 

Opublikowano
3 godziny temu, kibix napisał(a):

to nie jest bogata mieszanka. Jak nie przyszedł zaden nawalny deszcz po oprysku to szukałbym gdzie indziej problemu. 

Tylko na tych dwóch kawałkach które opryskałem tą mieszaniną łubin sie zjarał doszczętnie. Na pozostałych polach jest ok

Opublikowano

Ja 30.04 pryskałem łubin wąskolistny na oprzędzika preparatem Geri w dawce 300g/ha, pierwszy raz siany łubin a jednak żerował do tego dałem w dawce na ha, bormax turbo 1l, molibden 0,5l, mangan 1l i adiuwant, jak myślicie dobre to połączenie?

Opublikowano (edytowane)

Tak gdzie założony ctu+dff+metry+pendi łubin siadł... ehhh a całym polem listki trochę pobielały... chwastów brak.

20250504_164755.jpg

20250504_164959.jpg

Edytowane przez Xion
Opublikowano
3 godziny temu, Pawel599123 napisał(a):

Jutro chciałbym pryskać na robala+10kg siarczanu na ha , we wtorek ma być około zera przeszkadza to w czymś?

W jakiej fazie masz lubin? Tez kolo piątku planowalem robaka 2ga dawke i zastanawiam sie czy juz siarczan dac czy jeszcze. Niby w jakims opracowaniu czytalem ze w fazie 6-8liscia siarczan. 

Niestety w tym roku popelnilem blad- dociazylem wał krawężnikiem i chyba za mocno ugniotlo, ciezko ma wyjsc a minelo juz 3tyg od siania. Siane w normie 225kg/ha a slabe wschody, wiecej raczej juz nie wyjdzie po takim czasie :/ . Mozliwe ze i glebokosc siania za duza, nowy siewnik i nie bylem pewny ustawien. 

Opublikowano
57 minut temu, Celownik07 napisał(a):

W jakiej fazie masz lubin? Tez kolo piątku planowalem robaka 2ga dawke i zastanawiam sie czy juz siarczan dac czy jeszcze. Niby w jakims opracowaniu czytalem ze w fazie 6-8liscia siarczan. 

Niestety w tym roku popelnilem blad- dociazylem wał krawężnikiem i chyba za mocno ugniotlo, ciezko ma wyjsc a minelo juz 3tyg od siania. Siane w normie 225kg/ha a slabe wschody, wiecej raczej juz nie wyjdzie po takim czasie :/ . Mozliwe ze i glebokosc siania za duza, nowy siewnik i nie bylem pewny ustawien. 

4 liście zależy które bo bardzo nie równo powschodzil 

Opublikowano
Godzinę temu, toooomaszewski napisał(a):

3 tygodnie kiełkował? To ja siałem 24 kwietnia i 1 maja miał już po 2 listki.

Ten co mial wykielkowac juz po tygodniu byl na wierzchu, ale widze puste miejsca. Z siewnika normalnie schodzilo wiec mysle ze to przez to o czym pisalem wyzej. Niektore jeszcze wychodza to wygladaja jak niedorozwiniete- gruby dlugi kiełek (czerwony) i male listki. 

29 minut temu, Pawel599123 napisał(a):

4 liście zależy które bo bardzo nie równo powschodzil 

To jak u mnie i dlatego chyba poczekam z siarczanem. Mam jakis plonvit to jego dam + robak. 

Godzinę temu, krilan06 napisał(a):

Zdjęcie masz? Obsadę liczyłeś?

Jak mnie pytasz- nie mam. Na szybko bylem zobaczyc czy robak jest.  Porobie w weekend przy okazji pryskania

Opublikowano
2 godziny temu, krilan06 napisał(a):

A co do tego odchwaszczania to nie wiem jak Wy kombinujecie że co drugi ma popaloną plantację 

W moim przypadku to jednocześnie chciałem zrobić eksperyment i też po prostu zrobić porządek z zalegającymi opryskami w garażu i wypryskałem to na najsłabszym klasowo polu gdzie posiałem łubin. Oprysków się pozbyłem ale łubinu z pola też. :D

Czymś to musze przesiać ale nie wiem czym, zostało mi jeszcze nasion łubinu ale obawiam się że substancje czynne w glebie nadal będą aktywne

• Haha 1
Opublikowano

Zastosowałem mieszaninę środków które powszechnie się stosuje w odchwaszczaniu łubinu. Być może wymieszane wszystkie razem wywołały zbyt mocny efekt, mimo że dawki każdego z nich były co najwyżej połowiczne.

Opublikowano
10 godzin temu, vgrzes napisał(a):

ctu+dff +Labrador pryskał ktoś taką mieszanką, nie przypali ?

Ctu+dff w jakich dawkach planujesz dać. I w jakiej fazie łubin?

Opublikowano
53 minuty temu, thor1984 napisał(a):

myślicie, że przy tych temperaturach można pryskać labradorem czy poczekać na ciepło?

Ja bym czekal

• Like 1