Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, zbyszek8201 napisał(a):

Ja spoglądam w prognozy pogody i coś czuję , że poczekam jeszcze. Były jakieś opady ale już powoli nikną. Trudno do 10-15 kwietnia można wytrzymać 

a jak Ci deszcze przesuna na koniec kwietnia to tez poeczaksz? u mnie dziś padało cały dzień, spadło 1mm ale n2 skonczylem. Taki sam dzien poprosze w nd/pon i doglebowka mi robote zrobi

Opublikowano
24 minuty temu, Matey napisał(a):

a jak Ci deszcze przesuna na koniec kwietnia to tez poeczaksz? u mnie dziś padało cały dzień, spadło 1mm ale n2 skonczylem. Taki sam dzien poprosze w nd/pon i doglebowka mi robote zrobi

Nie wiem ale możliwe że poczekam. Siałem nawet koło 10 mają. I ogólnie było ok tylko wydłuża się czas na koszenie zbiór. Każdy robi jak uważa a opady u jednych są u innych nie ma. 

Opublikowano
21 godzin temu, jasiuhonda napisał(a):

Ile glifosatu dodawales?

2l agrosaru-

14 godzin temu, drobny napisał(a):

Oskarek siany 13 do końca tygodnia wystawi łepek 

dobre 2 tygodnie, ciekawe co z chwastami

Opublikowano
17 godzin temu, zbyszek8201 napisał(a):

Ja spoglądam w prognozy pogody i coś czuję , że poczekam jeszcze. Były jakieś opady ale już powoli nikną. Trudno do 10-15 kwietnia można wytrzymać 

powoli bije sie z myslami zeby posiac juz za tydzien. jak popada teraz po niedzieli to chyba wjade z tematem. 10-15 te wiatry mi sie nie podobaja na oprysk (wiadomo moze sie zmienic).

image.png

Opublikowano
13 minut temu, Celownik07 napisał(a):

powoli bije sie z myslami zeby posiac juz za tydzien. jak popada teraz po niedzieli to chyba wjade z tematem. 10-15 te wiatry mi sie nie podobaja na oprysk (wiadomo moze sie zmienic).

image.png

Ta pogoda to się jeszcze 100 razy zmieni 🤣 nawet na dzień do przodu nie potrafią przewidzieć.

Nie spieszę się bo u mnie wczesne siewy łubinu się nie sprawdzają to po pierwsze a dwa mam swój kombajn i skoszę sobie nawet we wrześniu 

Opublikowano
34 minuty temu, Celownik07 napisał(a):

image.png

Przynajmniej u mnie długoterminowo ta prognoza z Interii rzadko kiedy się sprawdzała. 

Opublikowano
2 minuty temu, Celownik07 napisał(a):

no trzeba miec jakis punkt zaczepienia. patrze jeszcze ten norweski yr.no od agresta i agrometeo.

norweska też długoterminowo sie nie zawsze sprawdza 

Opublikowano
5 godzin temu, Celownik07 napisał(a):

to lece po stoperan 😛

Wczoraj zasiałem hektar, reszta musi czekać do 13. Zobaczymy jak w tym roku, w zeszłym roku, siany 14.04 niczym nie odbiegał od tego z 29.03, koszone w tym samym terminie

Opublikowano
17 minut temu, mat22889 napisał(a):

Jeszcze dopytam, bo chciałem siać tak głęboko jak groch ale to chyba trochę płycej się sieje? Tak jak zboże? Czy głębiej siejecie ?

2-3 cm

Opublikowano
W dniu 23.03.2025 o 11:22, Matey napisał(a):

Do ilu dni po siewie przeciagneliscie doglebowke? Ja chyba 5 dzień i było ok, ktoś z Was dłużej?

W 22r gdy na 1 kwietnia był atak zimy i było 40 cm śniegu to po 14 dniach poszła doglebówka Ctu Dff  Metrabuzyna i łubinowi nic nie było .

Chwasta spalilo

Opublikowano
Godzinę temu, MatiRol92 napisał(a):

godny zamiennik stomp aqua, który możecie polecić do łubinu?

Stronę wcześniej ktoś polecał Sharpen. Ja w tym roku też to kupiłem i będę eksperymentować.

Opublikowano

Pole było po rzepaku i teraz mam bardzo dużo wschodów w łubinie. Pierwszy raz sieję łubin z doglebówką i jak ona działa czy pali zaraz po wykiełkowaniu z liścieniami czy w późniejszej fazie?

Zastosowane było:

2,5 l Wing P

Reszki snajper ok 0,7- 0,8 l

Czy te środki zwalczą samosiewy rzepaku lub co zastosować?