Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

łubin uprawiam wiele lat ale amatorsko , czesciej pod dopłaty , to jest jedna z truniejszych upraw dla mnie jak nie ma chwastów to i tak kombajn mi wymłóci motowidłami , kombajnista też amator [ ja sam ] być możę jak ogarnę ziele to spróbuje kosić rankiem puki strąki nie bedą wysuszone od słońca 

• Like 1
Opublikowano
5 godzin temu, jarecki napisał(a):

łubin uprawiam wiele lat ale amatorsko , czesciej pod dopłaty , to jest jedna z truniejszych upraw dla mnie jak nie ma chwastów to i tak kombajn mi wymłóci motowidłami , kombajnista też amator [ ja sam ] być możę jak ogarnę ziele to spróbuje kosić rankiem puki strąki nie bedą wysuszone od słońca 

najlepiej kosic w nocy, jesli lubin jest wysoki to motowidla do gory odpowiednia predkosc i samo wpada. Gorzej jak łubin wyrosnie na 30-40 cm i musisz dusic motowidlami bo slimak nie zlapie, wowczas straty nieuniknione.

No i zabrali mi prognozowany deszcz, jutro albo czwartek sieje i poznym wieczorem pryskam, co zrobisz jak nic nie zrobisz

• Like 1
Opublikowano
W dniu 24.03.2025 o 13:32, krilan06 napisał(a):

Była wilgoć? U mnie jak ktoś teraz uprawia pod siew to dosłownie Sahara

W jakich dawkach robisz swoją miksturę na odchwaszczanie w łubinie?

Opublikowano

Łubin siany w sobotę, wczoraj pryskany. Warunki b. dobre do oprysku 

Regent 3l boxera+litr pendimentaliny 

Oskar 500g ctu +100g dff+1000g pendi. Zobaczym co z tego wyjdzie. 

Opublikowano
11 godzin temu, krilan06 napisał(a):

Boxer 2l, Sharpen 2,1-2,2l, Chlomazon 0,05l

sharpen 330EC czy 400 SC?  

pierwszy raz pryskasz tą mieszanką? czy sprawdzona mieszanina? fito wykazuje?

Opublikowano
20 godzin temu, Agrest napisał(a):

Robić jeszcze doglebowo?

20250325_112211.jpg

póki kiełek jest pod ziemią to mu nic nie grozi

Godzinę temu, jasiuhonda napisał(a):

Czy mozna dodać glifosat do boksera i pendimentaliny żeby zniszczyć zielsko po uprawie bezorkowej w Lubinie?

w zeszłym roku zostawiłem pole pod obowiązkowe ugorowanie. Potem z tego zrezygnowali. Poszedł bezorkowiec i w to siew. Poszła dokładnie taka mieszanka jak piszesz. Nic się nie stało. z łubinem. Co nie zmienia faktu że i tak była poprawka na komose. 

Opublikowano

Wczoraj opryskałem, jeszcze trochę wilgotna gleba po deszczu była

Opublikowano
59 minut temu, kibix napisał(a):

póki kiełek jest pod ziemią to mu nic nie grozi

w zeszłym roku zostawiłem pole pod obowiązkowe ugorowanie. Potem z tego zrezygnowali. Poszedł bezorkowiec i w to siew. Poszła dokładnie taka mieszanka jak piszesz. Nic się nie stało. z łubinem. Co nie zmienia faktu że i tak była poprawka na komose. 

Ile glifosatu dodawales?

Opublikowano
4 godziny temu, malaczarna napisał(a):

Najtaniej 1.2 w okolicy do przewiania

Gospodarstwo ekologiczne i kupuje łubin nie wiadomo czy ekologiczny.

Chociaż ja Ca ta ekologię mam od początku za sposób na $

Opublikowano
1 godzinę temu, Celownik07 napisał(a):

u mnie chyba stoperan przestaje juz działać bo chodzi za mna zeby za tydzien już posiac XD .

Ja spoglądam w prognozy pogody i coś czuję , że poczekam jeszcze. Były jakieś opady ale już powoli nikną. Trudno do 10-15 kwietnia można wytrzymać 

Opublikowano
Godzinę temu, PAN88 napisał(a):

Może jeszcze kontroli dokumentów nie miała. 

Opublikowano
6 godzin temu, MatiRol92 napisał(a):

sharpen 330EC czy 400 SC?  

pierwszy raz pryskasz tą mieszanką? czy sprawdzona mieszanina? fito wykazuje?

400 sc, któryś rok z rzędu już stosuję 

Opublikowano
2 godziny temu, PAN88 napisał(a):

Bez paniki jest i certyfikat.

Opublikowano (edytowane)

Podpowie ktoś czy dać 2 czy 3l boxera i do tego 1000g pendi i może 0,025-0,03 chlomazonu? 

A i nikt nie dodaje adwiutantu? Obras chce dodać 1,5l 

Edytowane przez mat22889