Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Przeczytałem trochę stron i postanowiłem coś takiego (nie patrzę na koszty bo to tylko 40 arów byle było czysto)

Trinity 2,5l/ha+ 300g metrybuzyny + 50g chlomazonu (mogę dodać jeszcze boxera tylko nie wiem czy jest już sens :D) + grounded i pewnie jeszcze coś RSM dodam

Jak coś nie tak to proszę o korektę 

Opublikowano

Jako dodatkowy adiuwant. W tamtym roku dodawałem 10% RSM w doglebowym w soi. Jak pryskałem w totalny popiół to kurz unosił się w powietrze pod wpływem ciśnienia. Myślałem, że nic z tego nie będzie. Byłem w błędzie ;)

Opublikowano

Maxim zwykły spokojnie starczy, stomp dość drogo wychodzi w porównaniu pozostałych a tak samo skuteczny tylko że substancja zamknięta w kapsułkach to miej barwi z tym co ma kontakt. Po prostu się mniej żółtego osadzi na elementach

Opublikowano

ja myślę o sobocie, tylko pytanie czy jak na doglebówkę pójdzie spory opad deszczu to nie przepłucze mi w warstwę siewną? czy nie zaszkodzi dla nasion łubinu?

Opublikowano

@olkosio ile ma spaść? Jak masz obawy możesz dorzucić adiuwant

Ja w tym roku chce przycelowac z doglebowka najlepiej w deszcz lub po. To tydzień najprawdopodobniej jeszcze czekam

Na olxie spotkałem 10t łubinu po petkusie za 1zl/kg 🙂

Opublikowano (edytowane)

Znajomy trzyma cenę po 1,80 to mówił, że nawet jednego telefonu nie miał . 

tak jakby wszyscy co  do tej pory  siali pod dopłaty w poprzednim sezonie zebrali jednak i cena siadła

Edytowane przez thor1984
Opublikowano

Na to wygląda. Zresztą tu zgodnie pisaliśmy , że ub rok był dobry dla łubinu. Sam z racji wieloletniej uprawy tej rośliny , co roku obserwuję ceny i podaż na olx. I już na jesieni zauwazyłem dużo więcej ogłoszeń w promieniu 30 km niż średnio co roku. Teraz też jest tych ogłoszeń dużo i co dziwne te najtańsze nie znikają, co miało miejsce zawsze.

Opublikowano
3 godziny temu, Matey napisał(a):

@olkosio ile ma spaść? Jak masz obawy możesz dorzucić adiuwant

Ja w tym roku chce przycelowac z doglebowka najlepiej w deszcz lub po. To tydzień najprawdopodobniej jeszcze czekam

Na olxie spotkałem 10t łubinu po petkusie za 1zl/kg 🙂

3 ogłoszenia na okolicy po 1 zł i jedno po 0,90 tylko wsio do czyszczenia.

Jak zawsze wiosną nie mogłem się ogonić od klientów na łubin, tak w tym roku jeden telefon od znajomej za metrem ziarna. Dobrze zrobiłem sprzedając prosto z kombajnu bez czyszczenia po 1,2 zł.

Opublikowano (edytowane)

Może być, tylko rozpuszczaj w ciepłej wodzie i syp powoli, męda ma straszną skłonność do robienia grudek i się potem męczysz żeby to rozmieszać.

W dniu 19.03.2025 o 09:18, usieq96 napisał(a):

Przeczytałem trochę stron i postanowiłem coś takiego (nie patrzę na koszty bo to tylko 40 arów byle było czysto)

Trinity 2,5l/ha+ 300g metrybuzyny + 50g chlomazonu (mogę dodać jeszcze boxera tylko nie wiem czy jest już sens :D) + grounded i pewnie jeszcze coś RSM dodam

Jak coś nie tak to proszę o korektę 

Metrybuzyny trochę dużo, w grochu i soi 300g s.cz. to max poziom, jak dobrze kojarzę to dla łubinu coś pod 250g s.cz. wychodziło.

Edytowane przez arnoldino
Opublikowano

Witam. Teraz takie trudniejsze pytanie. Czy można połączyć nitraginę z zaprawą fungicydową i insektycydową ??? W teorii nie zaleca się łączyć żywych kultur bakterii  z chemią a w praktyce?

Opublikowano
24 minuty temu, Xion napisał(a):

Witam. Teraz takie trudniejsze pytanie. Czy można połączyć nitraginę z zaprawą fungicydową i insektycydową ??? W teorii nie zaleca się łączyć żywych kultur bakterii  z chemią a w praktyce?

Najpierw zaprawa fungicydowa, jak wyschnie to zaprawa z bakteriami,  jedno z drugim nie koliduje. A o jakiej zaprawie isektycydowej mówisz, i na co konkretnie? 

Opublikowano

Pytanie ogólne :) Interesuje mnie łączenie wszystkiego na raz bo 2x kto się będzie bawił. Czy chemia bakterii nie zniszczy.