Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
7 godzin temu, Buszmen11 napisał(a):

Jedno z moich pod łubin. Przytalerzowany poplon i potem przeleciane gruberem.

IMG_20250307_214533.jpg

Aż prosi się piła , no chyba że to ty wchodzisz w granice a nie gałęzie sąsiada 

Opublikowano
5 godzin temu, Celownik07 napisał(a):

Wy*pier**l ta wystajaca galaz sasiada i sb wyrownasz granice. Mnie by wkur. ^^

Całe drzewo mu mam zamiar obalić

4 godziny temu, mf362 napisał(a):

Aż prosi się piła , no chyba że to ty wchodzisz w granice a nie gałęzie sąsiada 

Mówiłem mu  żeby obciął.

Opublikowano

W tym roku zalalem shell rimula i jestem zadowolony z efektu. Turdus przy tej temperaturze mial 1,5-2 bar

11 minut temu, Buszmen11 napisał(a):

Całe drzewo mu mam zamiar obalić

Mówiłem mu  żeby obciął.

Pi3rdol go. Ja jezdze z siekiera w ciagniku i jak mi jakas galaz sasiada nie pasuje to od razu kasuje i mu zostawiam.  

Opublikowano
9 godzin temu, Celownik07 napisał(a):

Pi3rdol go. Ja jezdze z siekiera w ciagniku i jak mi jakas galaz sasiada nie pasuje to od razu kasuje i mu zostawiam.  

Ja tak samo, wcale nikogo nie szukam i się nie proszę. Teraz mam taką piłkę składaną Fiskarsa to ciachu ciach i gałęzi nie ma.

Opublikowano

Będę pierwszy raz siał Lubin gorzki Oskar na ziarno .

Ziarno zaprawiacie Szczepionkami/ nitragina przed siewem??

A siew planuje na koniec marca, dniówki ciepłe ale za to nocki zimne i żadna chemia na chwasty nie podoła.

A stosujecie chemię na robaka czy coś w tym stylu ??

A przed koszenie pryskacie sklejaczem żeby się nie obsypał w trakcie koszenia.

Dzięki wszelakie info.

Opublikowano

Uprawiłem.i pasowało by posiać bo wiatr lessy mi zabiera, ale od soboty -4 do -5⁰.

Chyba za duże ryzyko, bo do soboty może być pod wierzchem albo nawet próbować wychodzić.

Jak myślicie?

Niby literatura -6⁰ podaje że wytrzyma

Opublikowano

Deszcz w nocy to najwyżej rsm spróbuję podać na N2 a łubin poczeka do korzystniejszych aktualizacji pogodowych

Opublikowano

No tak, kalendarz najważniejszy. 

A to że od tygodnia po 16 stopni w cieniu, a w polu dramatycznie brakuje wody ("toż zima kalendarzowa jeszcze" i mimo to nie ma wody!) nie ma żadnego znaczenia. 

Opublikowano

Ryzykował byś siew przed takim mrozem?

Zazwyczaj się nie boję takich prognoz ale tu trochę mam obawy.

Zasiew byłby na plus bo nocą deszcz to by ubił ziemię i już nie byłaby ruszana

Sucho okrutnie. Rano zrobione, pi 20 minutach ruszone nie różni się od nieruszanego

20250310_075836.jpg

Opublikowano

Nie wiem. Trudno odpowiedzieć sensownie na Twoje pytanie, bo za trzy dni ta prognoza może wyglądać zupełnie inaczej. To ochłodzenie miało już przyjść w miniony weekend i jak widać opóźnia się o kolejny tydzień. Może być tak że poczekasz a okaże się że zamiast -6 będzie co najwyżej -1. Albo w drugą stronę. W prognozie będzie -1, a lokalnie temperatura spadnie do -5 czy -6.

Natomiast irytuje mnie takie podejście na zasadzie: siedźmy i nic nie róbmy bo w kalendarzu jeszcze zima. Kalendarz jest tylko rzeczą umowną. Patrzmy przede wszystkim na pogodę i na glebę. Przy tej suszy która mamy obecnie przyśpieszanie siewów jest czynnością wręcz pożądaną. Tym bardziej że patrząc na prognozy długoterminowo (wiem że one mogą się jeszcze zmienić, no ale na czymś musimy bazować), to czekają nas do samej Wielkanocy stosunkowo wysokie temperatury i niewielka, można rzec symboliczna ilość opadów. 

ECMWF_TMIN_AVE_1741588833.webp

ECMWF_TMAX_AVE_1741588833.webp

Opublikowano
32 minuty temu, Agrest napisał(a):

Ryzykował byś siew przed takim mrozem?

Zazwyczaj się nie boję takich prognoz ale tu trochę mam obawy.

Zasiew byłby na plus bo nocą deszcz to by ubił ziemię i już nie byłaby ruszana

Sucho okrutnie. Rano zrobione, pi 20 minutach ruszone nie różni się od nieruszanego

20250310_075836.jpg

Też mam obawy że może go mróz zniszczyć.

Wiem że jest sucho niemiłosiernie ale straty mogą być duże jak go ściśnie mróz 

Opublikowano
45 minut temu, Agrest napisał(a):

Deszcz w nocy to najwyżej rsm spróbuję podać na N2 a łubin poczeka do korzystniejszych aktualizacji pogodowych

dalej sprawdzasz na https://www.yr.no/nb

prognozy czy masz cos nowego?

jakby wierzyć interii to w tych dniach co celuje zasiac warunki bede ksiazkowe (przed i po deszczyk)

image.png

Opublikowano

Czyli pierwsze dni kwietnia planujesz ? Ja sam nie wiem co robić , bo wizja braku opadów nie napawa optymizmem. Ale narazie chyba raczej się wstrzymuję i nie myślę o tym. Zobaczymy za jakiś tydzień/ półtora co te mądre prognozy powiedzą