Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

dlatego ja odwrotnie niż przedmówcy sieję żółty. co z tego że zbiorę 2- 2,5t z ha niebieskiego( sieję 3ha) jak ciężko taką ilość potem sprzedać. wole zebrać niecałą 1t żółtego ale i do czyszczenia mniej ton i do sprzedaży mniej ton. 

Opublikowano
1 minutę temu, olkosio napisał(a):

dlatego ja odwrotnie niż przedmówcy sieję żółty. co z tego że zbiorę 2- 2,5t z ha niebieskiego( sieję 3ha) jak ciężko taką ilość potem sprzedać. wole zebrać niecałą 1t żółtego ale i do czyszczenia mniej ton i do sprzedaży mniej ton. 

I ze zbytem trudniej w tej cenie żółtego...

Opublikowano
20 godzin temu, mf362 napisał(a):

Miałem siać łubin na swoim małym areale ale chyba wstrzyknę groch albo gorczycy.  Bo wyka na słabej glebie to taki średni pomysł. 

Wszystko zależy jak słaba ziemia pod wykę mówimy oczywiście o Jarej siewnej musi być wilgoć to urośnie plusy wyki to to że jest konkurencyjna znikome zachwaszczenie u mnie w ogóle tylko siew i zbiór oczywiście z podporą gorczycy wzajemnie się uzupełniają owies też może być ale nie mam co z nim robić a z gorczycy chociaż pszczoły korzystają i lepiej oddziela się na petkusie bo duża różnica wagi i rozmiaru z owsem gorzej

• Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, Grab12 napisał(a):

Wszystko zależy jak słaba ziemia pod wykę mówimy oczywiście o Jarej siewnej musi być wilgoć to urośnie plusy wyki to to że jest konkurencyjna znikome zachwaszczenie u mnie w ogóle tylko siew i zbiór oczywiście z podporą gorczycy wzajemnie się uzupełniają owies też może być ale nie mam co z nim robić a z gorczycy chociaż pszczoły korzystają i lepiej oddziela się na petkusie bo duża różnica wagi i rozmiaru z owsem gorzej

Na różnych glebach siałem wykę od 3 do 5. Klasy . Bo na 6 to niewypał upala . 

Opublikowano
6 godzin temu, jarecki napisał(a):

łubin urosnie przy ph 4 a wyka  chyba musi mieć w miare ogarnięte 

Wapnowanie i pH zrobione wiem że na lekkich glebach nie ma co szaleć ale 5.5 6 to już optimum. na piachach żeby spodem coś gliny czy iłu było to już jest lepiej 

Opublikowano

też niemam problemu ze zbytem łubinu złótego, a widzę wszyscy z niego rezygują na moja korzyść  i w tym roku sieje więcej niż planowałem, aż materiał siewny się skończy:)

Opublikowano

nie wiem na jakie przeznaczenie go biorą, ale co roku mam go za mało na handel.

Jeden gość wpadł i brał na poplon bo jak stwierdził ma dużo wiecęj masy od wąskolistnego

• Confused 1
Opublikowano
2 minuty temu, mariusz2345 napisał(a):

nie wiem na jakie przeznaczenie go biorą, ale co roku mam go za mało na handel.

Jeden gość wpadł i brał na poplon bo jak stwierdził ma dużo wiecęj masy od wąskolistnego

Na poplon siałem wąskolistnego Zeusa który wytwarza dużo masy, płacić 4-5zl za żółty i wysiac na poplon🙆

Opublikowano (edytowane)

Też byłem zdziwiony że na poplon, ale kto bagatemu zabroni :D

Ale o tym że zółty ma więcej masy to mogę potwierdzić

Edytowane przez mariusz2345
Opublikowano
5 minut temu, mariusz2345 napisał(a):

Też byłem zdziwiony że na poplon, ale kto bagatemu zabroni :D

Ale o tym że zółty ma więcej masy to mogę potwierdzić

🦌 się ceni🤷🤭

Opublikowano
12 minut temu, Zetmar napisał(a):

Na poplon siałem wąskolistnego Zeusa który wytwarza dużo masy, płacić 4-5zl za żółty i wysiac na poplon🙆

Masz może gdzieś dojście do Zeusa? Kwalifikat czy rok dwa po centrali od kogoś?

Opublikowano
1 minutę temu, Michal014d napisał(a):

Masz może gdzieś dojście do Zeusa? Kwalifikat czy rok dwa po centrali od kogoś?

Zapytaj w firmie fn granum

Opublikowano
W dniu 23.02.2025 o 09:43, zbyszek8201 napisał(a):

I tak też bywa. Łubin wbrew pozorom nie jest taka prostą uprawa. Trzeba idealnie wstrzelić się z odpryskiem na chwasty i przedewszystkim pilnować robaka , bo tu nawet kilka dni potrafi załatwić bardzo mocno uprawę. Poza tym choroba grzybowa też chyba bardziej niszczy niż np uprawy zbóż. Śmiem twierdzić że te 30-40 % upraw nie jest wogole zbierane a talerzowanie.

W słabym roku to pewni 90% jest zbierane talerzówką. W tym sezonie wszyscy skosili po pogoda pasowała to się rynek załamał. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Zetmar napisał(a):

skoro mieszanka poplonowa kosztuje po 9-10zł za kg. to można fajny poplon ułożyć dodając zółty i nie przekroczyć tych 9zł. sam to co jest z drugiego sita stosuję na poplony plus kilka dodatków.

Opublikowano
23 minuty temu, olkosio napisał(a):

skoro mieszanka poplonowa kosztuje po 9-10zł za kg. to można fajny poplon ułożyć dodając zółty i nie przekroczyć tych 9zł. sam to co jest z drugiego sita stosuję na poplony plus kilka dodatków.

Jako dodatek do mieszanki to rozumiem,ale w czystym siewie?,przy takiej cenie żółtego🙆

Opublikowano

Każdy sieję to co chcę ale faktycznie sam bym nie wysiał poplony o wartości około 1 tys zł na ha. Szczerze to nawet gdybym miał Swoje nasiona i możliwość ich sprzedania w tej cenie wolałbym je sprzedać. Poprostu czysta ekonomia. Natomiast z drugiej strony fajnie że ludzie zaczynają siać te poplony z łubinu, zawsze to dla nas producentów tych nasion dodatkowy rynek zbytu. 

Opublikowano
3 minuty temu, KlimekPL napisał(a):

Zastanawiam się jaka jest opłacalność łubinu żółtego na paszę w ilościach towarowych, przecież wtedy nie sprzedaje się po 4500 za tonę tylko może po 1500

Raczej około 1000zł...