Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
19 minut temu, mf362 napisał(a):

Za dzieciaka pamiętam jak się chodziło ścieżka po polach to był taki wysoki łubin gęsty ale Zielenica . Ale to pewnie było z 20 lat . To takie dziecko 10 letnie było na równo jak nie większy łubin.

No liści od uja, zwarty łan z chwastami zielony jak jaka łąka na siano. Coś takiego na zieloną masę w poplonie byłoby rewelacją

Opublikowano
11 godzin temu, Agrest napisał(a):

To ponad tonę żółtego z ha zebrałeś?

ja tez zebrałem ponad tonę żółtego szerokolistnego przy areale 3,5ha, a było by więcej ale 0,5ha opryskałem powschodowo opryskiem od grochu i przypaliło mocno go. no i sucho, ale co się dziwić V/VI  klasa ziemi. 

5 godzin temu, mf362 napisał(a):

U nas marznie jak się wcześnie sieje . Raz tylko udał mi się siany w marcu . A tak to koniec kwietnia początek maja . 

Podstawa 500 i strączków czy tam wysokobiałkowe 500 czyli 1000 razem . Do łubiny jest chyba 1200 razem.

Ja miałem 50 kg wyki i 100/150 kg owsa. 

sieje kilka lat już wykę z owsem. u mnie maks 20-25kg wyki i 150 owsa. no chyba że na sianokiszonkę to można więcej. u mnie łatwiej zebrać łubin w czystym siewie niż tą wykę. zawsze mam z nią problemy bo w dołkach długo zielona.

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Agrest napisał(a):

No liści od uja, zwarty łan z chwastami zielony jak jaka łąka na siano. Coś takiego na zieloną masę w poplonie byłoby rewelacją

On nie miał takiego lekko podłużnego ziarna?

Jeden dziadek w okolicy miał taki łubin, liście szerokie, rósł wyrośniętemu chłopu do jajek... Nigdzie już nie można kupić nasion takiego łubinu. 

Edytowane przez Buszmen11
Opublikowano

Nasion nie widziałem . Jedynie charakterystyczne różowe kwiaty 

Opublikowano
14 godzin temu, mariusz2345 napisał(a):

sprzedaż i dopłaty

paliwo 300zł, nasiona kupione raz 4 lata temu za 150zł, podatek 100zł, krus bark, zbiór własny

a krasnoludki tam były?

Opublikowano
6 godzin temu, olkosio napisał(a):

ja tez zebrałem ponad tonę żółtego szerokolistnego przy areale 3,5ha, a było by więcej ale 0,5ha opryskałem powschodowo opryskiem od grochu i przypaliło mocno go. no i sucho, ale co się dziwić V/VI  klasa ziemi. 

sieje kilka lat już wykę z owsem. u mnie maks 20-25kg wyki i 150 owsa. no chyba że na sianokiszonkę to można więcej. u mnie łatwiej zebrać łubin w czystym siewie niż tą wykę. zawsze mam z nią problemy bo w dołkach długo zielona.

Ja jeszcze z Gorczyca próbowałem 

Opublikowano
46 minut temu, jaco512 napisał(a):

Zależy jakim..np metrybuzyną można

Solo załatwi dwuliścienne ? Mam hektar grochu i ze dwa-trzy łubinu więc wolałbym i to i to jednym środkiem 

Opublikowano
Godzinę temu, krilan06 napisał(a):

Boxer+pendimetalina+chlomazon - taka mieszanina pójdzie u mnie na łubin i groch

Jak chcesz taniej to metrybuzyna, dff, chlomazon doglebowo.

A jak już tu w temacie zrobił się ruch to może ktoś czyści i używa takiej wialni i podpowie jakie sita do wialni wrl na łubin odmiany regent więc w miarę drobny? Idzie strąki i połówki odrzucić? Bo rok temu tylko drobne chwasty odrzucała a straki i połówki praktycznie leciały do dobrego w 90%.

Opublikowano
1 godzinę temu, Janeczko napisał(a):

Doglebowo ? W jakich proporcjach? A za chlomazon coś innego bo nie wiem czy dorwę go

Doglebowo - Boxer 2l, Activus 400sc 2-2,1l; Chlomazon 0,05l

56 minut temu, Michal014d napisał(a):

A jak już tu w temacie zrobił się ruch to może ktoś czyści i używa takiej wialni i podpowie jakie sita do wialni wrl na łubin odmiany regent więc w miarę drobny? Idzie strąki i połówki odrzucić? Bo rok temu tylko drobne chwasty odrzucała a straki i połówki praktycznie leciały do dobrego w 90%.

Taniej nie znaczy lepiej

Opublikowano (edytowane)

3 godziny temu, Michal014d napisał(a):

Ja starą polską wialnią na trzech sitach oczyściłem łubin w 99%, zostało trochę drobnych ziarenek chwastów ale znikome ilości. Nie wiem jaki dokładnie rozmiar oczek miały sita których używałem, kilka razy je zmieniałem zanim doszedłem do właściwego efektu. No i też odpowiednio ustawiona siła wiatru, połówki na dobrze ustawionych sitach też odbierze

IMG_20240805_162801.jpg

Edytowane przez KlimekPL
Opublikowano

No ja akurat mam jeszcze starsza bo cała drewniana ale też na 3sita z tyłu. U mnie ogólnie nie wiem co jest przyczyną ale sporo ziarna czy to zboża czy łubinu nie wchodzi i nie idzie przez całe gorne sito tylko na brzeg i po prostu czesc spada w dół nie przez przesianie. A tam chyba regulacji tylnego kosza przód tył nie ma zeby przesunąć bliżej zsypu z kosza załadunkowego.

Opublikowano
10 godzin temu, Michal014d napisał(a):

Czyszczę taką jak ma @KlimekPL. Na wsi jeden ma taką drewnianą jak Twoja, z budowy są bardzo podobne. U mnie problem był z grubością oczek. stolarz dorobił mi ramki, a ja dokupiłem siatki o różnych oczkach z neta. 

U Ciebie albo za dużo towaru puszczasz albo musisz sita u góry pozamieniać

Opublikowano

W wlr-05 górne sito to było bodajże 20x20 więc tam żadne nasiona nie powinny zostawać, nawet na straki to może być za dużo 

Ja mam odmiany karo i oskar i z tego co testowałem na przetakach to dobra robotę robi sito z "oczkiem" 4,5 mm. Jak ktoś chce się pozbyć połówek to 5 mm. 

Opublikowano
W dniu 9.01.2025 o 13:55, KlimekPL napisał(a):

Ja starą polską wialnią na trzech sitach oczyściłem łubin w 99%, zostało trochę drobnych ziarenek chwastów ale znikome ilości. Nie wiem jaki dokładnie rozmiar oczek miały sita których używałem, kilka razy je zmieniałem zanim doszedłem do właściwego efektu. No i też odpowiednio ustawiona siła wiatru, połówki na dobrze ustawionych sitach też odbierze

IMG_20240805_162801.jpg

Dobrze był kombajn ustawiony? W życiu tyle strąków nie było u mnie

Opublikowano
27 minut temu, Michal014d napisał(a):

Górne 5mm? A jakie powinno być te dolne duże gdzie już wypada łubin "czysty"? Bo tu mam do wszystkiego tylko jedno sito 3mm.

Górne daj fi 8-10, a dolne 3,75-4 szczelinowe. 3,5 to trochę mało i ciut połówek zostaje. 
w swojej mam 9 i 3,75

Opublikowano

Oczkowe w ciul drogie są. Ja mam pierwsze oczkowe z jakiejś siatki ogrodzeniowej a potem plecione ale połówki nie oddzielę.potem niestety drugie czyszczenie na wiatraczku żeby haber oddzielić