Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

komose tez wywalilo i (tez) na tym probnym 1arze. mialem ten obszar zaznaczony palikami do konca wiec wiem ze nic ten oprysk nie warty.

za 1tys to szkoda sprzedawac, lepiej sobie zostawic na kolejne zasiewy. u mnie lata jak widze od 1,8-2,2zl i jak na razie malo ofert na olx w okolicy (+30km jest ich 7 aktualnie, +50km jest juz 20ofert ale glownie karo). wystawiam za 2zł. z ha żyta za tyle ukosisz?

Edytowane przez Celownik07
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Stach123 napisał:

lekko ponad tone z hektara po 1000 za tonę i zadowolony ? 

Jak za 1000? Wiejesz, pakujesz w woreczki i sprzedajesz po 2-2,5zł za kilo. Nikt nie będzie na paszę sprzedawał mając max kilka ton towaru, co innego produkcja towarowa i kilkadziesiąt zasianych hektarów.

Edytowane przez KlimekPL
Opublikowano

U mnie w tym roku łubin bardzo zarósł chwastami pomimo odchwaszczania doglebowego Trinity 2l + Mistral 0,2kg + Command 0.05l + Adiuwant i oprysk na wilgotną glebę. Rzadki siew też się do tego przyczynił. Za to nie pryskałem na grzyba i nic nie widać żeby się pojawił, a w zeszłym roku jak miałem gęsto posiany to było dużo grzyba ale mniej chwastów. Na przyszły rok posieję chyba gęściej i będę testował jakieś odchwaszczanie powschodowe bo na samej doglebówce to nie ma racji bytu. 

Opublikowano
11 minut temu, Inversor napisał:

Rzadki siew też się do tego przyczynił.

jaki miales wysiew ustawiony? ja rok temu 180kg w tym 200kg i chyba za rok na jednej działce sprawdze 220kg. i tak bede ziarno zaprawial od grzyba a potem pojdzie tebu.

Opublikowano

@Celownik07, napisałeś o plonie. Super. To teraz proszę o kalkulację kosztów. Kiedyś bawiłem się w wędkarstwo i w sezonie było to stosunkowo drogie hobby. Ciekaw jestem, ile Ty na swoje hobby(uprawa roli) z etatu wykładasz. I absolutnie bez złośliwości. To jaki tam u Ciebie koszt na hektar? 

Opublikowano
52 minuty temu, Stach123 napisał:

lekko ponad tone z hektara po 1000 za tonę i zadowolony ? 

A co powiesz ludziom co nakosili 2-3 tony żyta , pszenżyta po 500-600 zł tona ?   Łubin może trochę więcej oprysku ale bez nawozu.

Opublikowano

kase biore z kupki dopłatowej bo mam na to podane osobne konto. mozliwe ze jak pojade po śrubkę, uszczelke do ciagnika, siewnika, pługu itd to zdarzy sie ze zaplace gotowka z portfela (wiec kasą z etatu) ale za grube pozycje zawsze place karta na f-vat zeby sobie potem rozliczyc w RMG (prowadze ewidencje przychodów i rozchodów). Pewnie wychodze na zero bo kasa na koncie (dopłatowym) oscyluje zawsze na tym samym poziomie :) . Podsumowac tez cieżko... kombajn free, prasa (nie do łubinów oczywiscie) free, opryski (niektore) po znajomosci, ropa po znajomosci. W moim przypadku braknie tylko czasu żeby to miało ręce i nogi. dopiero wczoraj wrocilem z wioski,chwile odsapne w pracy i dam znac ile wydalem w tym roku na opryski jak sobie je podlicze.

Opublikowano
11 minut temu, zbyszek8201 napisał:

A co powiesz ludziom co nakosili 2-3 tony żyta , pszenżyta po 500-600 zł tona ?   Łubin może trochę więcej oprysku ale bez nawozu.

samej dopłaty ile jest więcej jeszcze , po łubinie nie muszę używać pługa , ani bron , więc już koszty orki odchodzą i bron, a co za tym idzie jeszcze ekoschemat za bezorkę 200zł. . Rzepak po łubinie mi sypie jeszcze 500kg więcej przez azot zgromadzony w glebie przez brodawki, więc nie ma co porównywać korzyści uprawy łubinu do żyta lub owsa

Opublikowano (edytowane)

@bezbarwny 

2023r: wydatki na ha 907zl z czego 550zł to ŚOR, reszta zakup ziarna oskar. (Wczesniej siałem karo wiec trzeba bylo kupic);

2024r wydatki na ha 780zł - wszystko ŚOR, ziarno już swoje. (doszedł Goltix, Glifo i odżywki insol/plonvit);

2025 wydatki na ha xxx - też ŚOR podobne (bez goltixa), Wapno granula kornicki 1t/ha (510zł/t), siarczan magnezu zamiast pierwszej dawki odżywką insol/plonvit (coś koło 30zł/ha).

Innych wydatkow nie licze jak ropa,czas, części, piwko ;) . ale z tego co zamiescilem powyzej to ŚOR miesci się w tej dodatkowej dopłacie do strączkowych (w 2022- 673,5zł/ha, w 2023 - 823,91zł/ha), wiec cała reszta dopłat jak podstawowe, młody rolnik, onw i redystrybucyjne, suszowe, RMG przeznaczam w całości na tą gospodarke małymi krokami. Póki mi się podoba i jest zdrowie, pomoc rodzinki- robię, znudzi mi się bedę siał ręcznie rośliny miododajne i patrzył jak pszczółki latają (1200zł/ha).

Edytowane przez Celownik07
  • Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Stach123 napisał:

tymi nasionami poplonowymi tak się rynek nasyci że droższy  będzie worek od nasion   , już widzę jak leci po ten łubin chłopek na poplon po 2.5 

Kiedy sie nasyci? Większość łubinów w tym kraju zbiera się talerzówką.

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Celownik07 napisał:

jaki miales wysiew ustawiony? ja rok temu 180kg w tym 200kg i chyba za rok na jednej działce sprawdze 220kg. i tak bede ziarno zaprawial od grzyba a potem pojdzie tebu.

Zacząłem siew od 150kg/ha ale po kilku okrążeniach siewu zwiększyłem na 175kg/ha. Siła kiełkowania ok. 80%. W przyszłym roku zasieję pewnie 200kg/ha 

Odnośnie opłacalności u mnie wygląda to tak na przykładzie jednego pola:

794,04zł koszt: materiału siewnego (z własnego rozmnożenia ale teoretycznie mógłbym to sprzedać tak jak pozostałą cześć nasion, więc kosztem jest niezrealizowany zysk), śor, nawóz.

Dodałem też koszty pracy maszyn i koszt pracy mój (stawki na godzinę). Uprzedzając pytania, aplikacja to 365farmnet i mam dokładnie rozpisane ile czasu, jaką maszyną robiłem na danym polu.

Brakuje jeszcze podatku 185zł/ha i wychodzi 1180zł/ha kosztów.

Dopłat m.in. dzięki temu łubinowi (dopłata do strączkowych, zróżnicowana struktura) w zeszłym roku miałem średnio 2000zł/ha czyli zysk realny ok. 820zł/ha (przy założeniu utrzymania takich samych stawek) do tego dochodzą nasiona, które mogę sprzedać oraz zasiać na międzyplon, przełamanie monokultury zbożowej, dobre stanowisko pod przyszłe uprawy.

image.png

Edytowane przez Inversor
  • Like 1
Opublikowano

zasiej se 220kg/ha na lekkiej glebie i 250kg/ha na ciężkiej to zobaczysz różnice, w stosunku do  150kg/ha

jak siałem ok220 , zero nawozów i nakoszone ponad tonę z chwastami z 70ar,

Opublikowano

Ja mam taką działkę 0.10/13 ha to jak zasialem 25/30 kg to jest dość gęsto. Siew ręczny . Zobaczymy co z tego wyjdzie dopiero jest Zielenica . Za miesiąc można coś myśleć o omlocie 

Opublikowano

Antraknoza spora (choc moglem trafic na takie ziarno). Oskara mam drugi rok i nie mam z nią problemu. nawet po zaprawie i tebu występuje ale w śladowych ilościach (porażone strąki można liczyć na palcach) ,nieporównanie z karo.

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

Karo praktycznie bez strat. Oskara  jednak trochę spadło bo strączki pękają jak trąci je motowidło. 5-10% oceniam że zostało na polu. Zależy w którym miejscu. Im wyższe rośliny tym strat mniej. Koszę jd 1177. Wiart opór, dolne sito na ziarko łubinu, górne deczko szerzej

Edytowane przez Buszmen11
Opublikowano
21 godzin temu, Mareg napisał:

Lubin po oczyszczeniu wyszlo 3.2 t/ha , mysle ze to dobry wynik bo grochu mialem w tym roku 3.4 t/ha

Nie masz jakiegoś zdjęcia łanu, jestem ciekaw jak wygląda łubin, który sypie ponad 3 tony. Jaka klasa ziemi i jakie nawożenie, jaka odmiana?

W okolicy, to ładne łubiny były, ale 35-40 lat temu, teraz jedna wielka nędza i o płonie powyżej 2 ton można tylko pomarzyć.