Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 godzinę temu, Celownik07 napisał:

https://www.tygodnik-rolniczy.pl/articles/uprawa/Nie-czekaj-z-wysiewem-bobowatych-to-pewniejszy-plon/

w pt bedzie siany oskar. moze w sobote pogoda pozwoli opryskac.

cwiczylem juz wczesne siewy, jak nie przymrozki to chłody. Potem obok przyjezdzali obszarnicy, siali w wygrzana glebe gdzieś w albo po połowie kwietnia, bez pryskania na chwasty i ten ich łubin mój przeganial, wiec w tym roku stoperan i czekam na warunki. A co do nitraginy kolega wyżej dobrze prawi, jedyna róznice jaka zobaczysz to tą w portfelu

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Matey napisał:

cwiczylem juz wczesne siewy, jak nie przymrozki to chłody. Potem obok przyjezdzali obszarnicy, siali w wygrzana glebe gdzieś w albo po połowie kwietnia, bez pryskania na chwasty i ten ich łubin mój przeganial, wiec w tym roku stoperan i czekam na warunki. A co do nitraginy kolega wyżej dobrze prawi, jedyna róznice jaka zobaczysz to tą w portfelu

hmm sialem w zeszlym roku karo w maju po ogrodnikach - poszedl do góry jak burza narobil masy zielonej pelno az sie kładł a strąków jak na lekarstwo , ztalerzowalem bo szkoda bylo placic za zbieranie.

Opublikowano

Mi jednego roku udał się w marcu , inne lata wziął go mróz lub choroby , w kwietniu też był siany był nawet całkiem . W tym roku pod koniec kwietnia będę sial bo mokra działka i przy łąkach mogą go przymrozki łatwo sieknąc

Opublikowano
56 minut temu, Celownik07 napisał:

hmm sialem w zeszlym roku karo w maju po ogrodnikach - poszedl do góry jak burza narobil masy zielonej pelno az sie kładł a strąków jak na lekarstwo , ztalerzowalem bo szkoda bylo placic za zbieranie.

Też tak miałem w marcowych siewach, ale trafił na suszę, kwiatów miał pełno to się poredukowal i po 4 strąki na roślinie 

Opublikowano

ja zasieje do 10 kwietnia jak rok temu ponad 2 tony z ha łubin dalbor , i czysty był zebrany bez żadnego oprysku , a prawka to że trzeba pryskać łubin na sklejanie bo pęka , troche sie zmarnowało bo popękał 

a teraz jaka extra pszenica po tym łubinie 

Opublikowano
4 minuty temu, ws71 napisał:

@stempos1980Akurat tam nie ma saren😁 testowane przez ostatnie 5 lat odmianą  Boregine

Miałem 2 lata regenta.

W pierwszym roku ukosilem a w drugim roku pług.

Po 20 sztuk się pasło 🤦

Opublikowano
Dnia 25.03.2023 o 12:34, jozekmo napisał:

w ubiegłym roku stosowałem 2 l .Activus 400sc + 250 g. mistrala 70wg przedplonem był poplon gorczyca zwyczajna + gryka i nie wszystko wzeszło na jesień  ale wiosną w łubinie już tak i tak to wyglądało więc pewnie gorczycy polnej też nie ruszy może większa dawka

Meizu 164.jpg

To u mnie może być murawa gorczycy. Miałem zostawione 2ha na kukurydzę, ale wyszło mi na to że lepiej zasiać łubin pod ekoschemat ,,zróżnicowana struktura" i dostać 300zł do ha, czyli wyjdzie około 3000zł do moich 9,8ha. A pryskał to będę boxer 3l + mistral 0,5kg  (2400 prosulfokarb + 350 metrybuzyna) i może jeszcze jakiś dodatek legato, 

Opublikowano
6 minut temu, Janeczko napisał:

Dobra nie miałem jak po siewie popryskac, minął tydzień pytanie czy można czymś w późniejszej fazie od chwastu opryskać ?

Pryskaj.

Ja w zeszłym roku dwa tygodnie po siewie opryskalem i było dobrze.

Też mam zasiany już a nie opryskany jeszcze bo nie było jak

Opublikowano

U mnie identycznie nie udało się opryskac po siewie,kiełek już 1cm i patrzac na pogodędalej się nie uda do świąt,trzeba będzie przetestować zabieg po wschodowy przetestowany kogoś z forum:)

Opublikowano
25 minut temu, Uszek1988 napisał:

U mnie identycznie nie udało się opryskac po siewie,kiełek już 1cm i patrzac na pogodędalej się nie uda do świąt,trzeba będzie przetestować zabieg po wschodowy przetestowany kogoś z forum:)

Myślę że przymrozek nie powinniśmy zaszkodzić opryskom doglebowym chyba że się mylę 🤔 

@Agrest