Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Pozno posialem waskolistny bo nie dalo sie wjechac na pole, pozniej pustynia na polu i groch wyszedl z pierwszymi deszczami koncem maja. Kiepsko to wygladalo. Od dwoch tygodni leje non stop a z lubinem rosnie cala paleta chwastow.  Czekam na przejasnienie na niebie i chcialbym to opryskac. Pytanie czym?

Opublikowano

Koledzy mam pytanie. 

Posiadam łubin żółty, jest bardzo fajny, ale przed niedzielą podczas zabiegu grzybowego zauważyłem że zdążają się rośliny jakby obwiedniete. Czy to jakaś choroba grzybowa się tak objawia? Bo po oprysku tych miejsc nie ubywa specjalnie, ale łubin mimo tego że jest obwiedbiety zaczyna kwitnac

Opublikowano

Można powiedzieć że zabieg grzybowy, robiłem w pierwszy dzień objawów więdnięcia. Poszedł topsin jakieś 1,4-1,5 l/ha, tyle ile zostało w bańce po zabiegu w zbożach. 

Mam pytanie, czy ten obwiednietych łubin jeszcze się wyprostuje? Czy już tak zakwitnie i będzie sie kładł? 

Opublikowano

Poczytałem o tym więdnięciu w internecie i okazuje się że występuje ono po deszczach, a u mnie ostatnimi czasy to porządnie padało. 

Łubin ładny, kwitnie, popryskany, jeszcze na drugi zabieg grzybowy jak przekwitnie mam środek i będziemy patrzec

Opublikowano

2x na grzyba w żółtym to może tak ale w wąskolistnym to przesada chyba że ktoś słucha doradce lub sprzedawce ŚOR w sklepie to pewnie z 5x by nie zaszkodziło. U mnie poszedł z tydzien temu tebukonazol i na tym koniec

Opublikowano

Kolego pawel2678, ja mam akurat żółty i jak kupowałem środki to akurat pasowało mi od zborza i od ziemniaków bo mają rejestrację w łubinie więc plan jest na 2 zabiegi

Opublikowano

kto bogatemu zabroni , mi też środki zostają ,to zostawiam sobie na przyszły rok

z łubinem bawię  się od czterech lat i pierwszy raz dałem fungicyd (ale dość mokry maj i czerwiec) ale zostawiłem kontrolę ok 6 arów i zobaczymy czy opłacało się dawać tebukonazol

Opublikowano
2 minuty temu, plapla123 napisał:

Ja będę musiał zaorać łubin woskolistny przez choroby grzybowe co można jeszcze zasiać i co z dopłatami jak go zepsuje teraz 

Mocno go pokarało?do 15 lipca musi być na polu więc jeszcze miesiąc.twoja decyzja

Opublikowano
4 minuty temu, plapla123 napisał:

Ja będę musiał zaorać łubin woskolistny przez choroby grzybowe co można jeszcze zasiać i co z dopłatami jak go zepsuje teraz 

Wrzuć jakąś fotkę tego łubinu. I teraz to chyba nie ma sensu tego niszczyć. Na pewno nie wszystko jest popsute, te zdrowe rośliny zdążą jeszcze trochę azotu nałapać a i dopłata od strączkowych jak wpłynie na konto to miło patrzeć. Nawet jak plonu nie będzie to stanowisko pod przyszłe zasiwey moim zdaniem najlepsze.. 

• Like 1
Opublikowano

na moje oko to nie choroba grzybowa tylko go przypaliłeś ,ja bym nie orał do 15 lipca czekaj jak chłopaki pisali w najgorszym razie zawsze dopłata i pare kilo N do rośliny następczej

Opublikowano
1 minutę temu, Pawel2678 napisał:

na moje oko to nie choroba grzybowa tylko go przypaliłeś ,ja bym nie orał do 15 lipca czekaj jak chłopaki pisali w najgorszym razie zawsze dopłata i pare kilo N do rośliny następczej

To jest grzyb.powiększ fotkę i zobaczysz przełamane łodygi

Ja swój będę pryskał drugi raz jak się uspokoją burze