Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Panowie nie mam doświadczenia z łubinem. Odciagałem odciagałem i nie popryskałem łubinu ani razu od antraknozy. Póki co jako takich oznaków nie ma tej choroby. Łubin powoli przekwita. Co robic popryskać go jeszcze czy czekac i jak beda objawy to pryskać a jak nie to juz wogóle nie pryskać? Łubin na tej ziemi nie był siany z 20 lat.

Opublikowano

Ja pryskam czy tak czy tak. wole zapobiegac niż poźniej leczyc i wieksze koszty ponoscic. Łubin żółty przed kwitnieniem zaczął mi liscie gorne krecic opryskałem mieszanka Gwarantu z tebu(1.3 + 0,7) i pomoglo. Waskolistny kalif nic nie brało ale tez oprysakłem takim samym składem zapobiegawczo. Opryskanie od grzyba napewno nie zaszkodzi. Można przy tym wiecej zyskac niz stracic. Pamietajmy że srodki grzybowe również podnosza plon.

Opublikowano

Śrdoki grzybowe nie podnoszą nie podnosiły i nie beda podnosić plonu. One hamują rozwój grzyba który obniża plon. Czasami warto jest cześciej sie na pole przejechać i lustrować plantacje niż pryskać zapobiegawczo. Łubin mam jak postrzelony miałem jakies 30 % wsochodów dostałem wadliwy materiał z centrali dlatego sie wahałem czy go pryskac bo jest bardzo rzadki ale chorob nie widac wiec te 150 zł zostawie w kieszeni.

Opublikowano

co doradzicie na poplon po jeczmieniu ozimym jesli chcialbym siac  na jesieni zyto hybrydowe badz przenzyto? łubin, facelia czy moze gorczyca? czy moze dac sobie spokoj bo zbytnio glebe obsuszy i beda slabsze wschody?

Opublikowano

Czy normalne jest to że łubin wąskolistny niebieski do tej pory jeszcze nie zakwitł? siany był ok 15 kwietnia. Opryskany był po wschodowo od chwastów i później jeszcze targą od chwastów jednoliściennych? czy oprysk mógł wpłynąć na późniejszy okres kwitnienia?

Opublikowano

Ja siałem w podobnym terminie, pryskałem afalonem i targą, kwitnie już z 1,5 tygodnia, może nawet 2, strąki już widać od dołu. Jedyne co zauważyłem to nierównomierny start kwitnienia, na uwrociach i gdzie gleba była bardziej zagęszczona rósł lepiej, gestszy i szybciej zakwitł.

Opublikowano

u mnie  też  w tym  roku udało się  bez  oprysku na  antraknozę z tym  ze  plantację  są  zawsze  lustrowane co 3-4 dni czy  nie  ma  choroby  i zrezygnowałem  z  profilaktyki bo jak  dla mnie  nie  ma  zasady  testowałem  profilaktycznie oprysk  przed  początkiem  kwitnienia i potem i tak  była  antraknoza  i trzeba  było zabieg powtórzyć a czasem  trafi  się  rok  że  nie  trzeba  w ogóle  pryskać  i antraknozy nie ma ale  fakt  każdy robi  jak  uważa...

Opublikowano

panowie opryskałem łubin wąskolistny w czasie kwitnienia Gwarantem i dodałem odżywkę i zauważyłem że tylko część strąków się wytworzyła a kwiaty które były w fazie kwitnienia w czasie oprysku poprostu uschły i tak się zastanawiam czy to przez odyżwkę którą dodałem czy popsrou susza zrobiła swoje?? dodam że u kolegi który nie pryskał niczym jest podobna sytuacja co wy na to??

Opublikowano

u mnie  też  w tym  roku udało się  bez  oprysku na  antraknozę z tym  ze  plantację  są  zawsze  lustrowane co 3-4 dni czy  nie  ma  choroby  i zrezygnowałem  z  profilaktyki bo jak  dla mnie  nie  ma  zasady  testowałem  profilaktycznie oprysk  przed  początkiem  kwitnienia i potem i tak  była  antraknoza  i trzeba  było zabieg powtórzyć a czasem  trafi  się  rok  że  nie  trzeba  w ogóle  pryskać  i antraknozy nie ma ale  fakt  każdy robi  jak  uważa...

Nic innego tylko susza. Co by nie mówić ale przez obecną suszę strączki mocno zredukowały plon... U mnie łubin ledwie co kombajn uchwyci, a jak zbiorę z 1t to będę zadowolony.

Opublikowano

Za to ja w tym roku zasiałem kawałeczek z 5a pod przyszłoroczny ogród i jest bez nawozu i bez oprysku to obecnie łubin niziutki i pokręcony jak gacie po praniu. Aż się cieszę że normalnie na polu nie siałem choć może jakbym go opryskał to by był zdrowy ale nie raz nawet z opryskiem antraknoza zeżre.

Opublikowano

Jak widzę co niektórzy koledzy na forum myśleli że uprawa strączkowych to bułka z masłem,

ale takie uprawy ani nie są proste w prowadzeniu ani tanie żeby osiągnąć jakiś przyzwoity plon trzeba sporo włożyć

i niestety to się ekonomicznie kupy nie trzyma w ogóle nawet z dopłatą ST której tak naprawdę nie wiadomo ile będzie

w mojej okolicy większość nadaje się do likwidacji najpierw przymrozki później susza wygląda to tragicznie i nie ma mowy o plonie 1t/ha może 300kg/ha.

Sprawa kolejna to arimr już jeździ i kontroluje dywersyfikacje i głównie stan plantacji strączkowych jeśli ktoś ma zgłoszoną do zazielenienia taką uprawę w fatalnym stanie to może mieć poważne kłopoty

Opublikowano

u mnie łubin żółty już prawie przekwitł, pozostały tylko pojedyńcze kwiaty, zawiązał ładne strąki, nie pryskałem fungicydem i ma nadzieję, że dociągnie do zbioru bez oprysku. Przed wschodowo zastosowałem afalon + command i wszystko byłoby ładnie ale komosa została, teraz wyrosłą już ponad łubin. 

Opublikowano

Jak widzę co niektórzy koledzy na forum myśleli że uprawa strączkowych to bułka z masłem,

ale takie uprawy ani nie są proste w prowadzeniu ani tanie żeby osiągnąć jakiś przyzwoity plon trzeba sporo włożyć

i niestety to się ekonomicznie kupy nie trzyma w ogóle nawet z dopłatą ST której tak naprawdę nie wiadomo ile będzie

w mojej okolicy większość nadaje się do likwidacji najpierw przymrozki później susza wygląda to tragicznie i nie ma mowy o plonie 1t/ha może 300kg/ha.

Sprawa kolejna to arimr już jeździ i kontroluje dywersyfikacje i głównie stan plantacji strączkowych jeśli ktoś ma zgłoszoną do zazielenienia taką uprawę w fatalnym stanie to może mieć poważne kłopoty

No co Ty? Przecież to łubin. Wystarczy zasiać bez nawozu, opryskać od ziela i w zniwa bedzie 3t