Skocz do zawartości

Hodowla pszczół od A do Z

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie zawsze to zakarmienie jesienią pomoże. Powszechna praktyka w moich stronach, podawanie ciasta od końca stycznia. Miałem przypadek w 2020, że żarcia pełno, doszły do góry i w bok nie poszły, osypały się. U sąsiada to samo. Chcą to biorą, nie to nie.

Opublikowano

to źle myślisz. Jak zakarmiasz wcześnie to pracuje pszczoła letnia która nie wchodzi w skład kłębu zimowego i jej nie szkoda. a ciastem zmęczysz pszczoły co maja wychować kolejne pokolenie. Według niektórych naukowców pszczoła która przerabia cukier nie podejmę już produkcji mleczka  nie wychowa larw

Opublikowano

Powiem tak- znam wielu pszczelarzy, należę do lokalnego koła. Duża część ma więcej rodzin niż ja. Powszechne stało się przekonanie, że koniec stycznia- początek lutego ciasto, po oblocie ocieplenie uli, ciepłe dennice itp, itd, woda na przykład z naparem piołunu i na rzepak muszą być gotowe bo to jedyny pożytek u nas, który jest znaczący, reszta to loteria.

Opublikowano

Gadałem przed chwilą ze śwagrem bo po pszczelarzu który zmarł a dla którego siałem w ubiegłym roku facelię  są pszczoły do sprzedania.

I tak zeszliśmy na wydajność.

Yen stary pszczelarza pobrał w ubiegłym roku jeden zbiór bo preferuje towar extra. Szwagier nie może sobie na to pozwolić bo żyje z miodu. Zabiera nim wszystko zasklepią.

I z jednej rodziny wziął 18l rzepaku, 16,5l facelii i 15 gryki. 

Jak u Was?

Opublikowano
4 minuty temu, Bananek napisał:

No właśnie o to pytam. Zaciekawił mnie akurat ten filmik.

Powiem tak z agresja nie ma problemów a co do miodności to taki standard. Nie spotkałem pszczoły wybitnie miodnej. jak maja z czego to przyniosą wszystkie. Co prawda czasami jest tak że w jednym ulu prawie pusto a w innym dużo miodu, ale w kolejnym miesiącu sytuacja odwrotna. Dlaczego? Pszczółki to jedna wielka zagadka hehe

Opublikowano

Ja co prawda mam inne możliwości, ale rzepak to pierwszy pożytek i chyba zawsze największy zbiór, więc ciasto podam. Może w sobotę. Tak jak kolega napisał powyżej. Na rzepak mają być gotowe. Natomiast mimo dobrego zakarmienia jesiennego jakieś ilości ciasta u mnie się poddaje. Pasieka mała, bo działa od niedawna i na chwilę obecną nie będę eksperymentować czy nie lepiej bez ciasta. Może jak mi się rozrośnie pasieka spróbuję za rok.

W tym roku w sklepie takie mam dostępne. Dawał ktoś? Jakieś opinie?

20220125_161754074.jpg

Może pszczółki to wielka tajemnica, ale przynajmniej jakoś odprężają w przeciwieństwie do upraw pól i cen...

Opublikowano

Dzisiaj dałem im żarcie. Kurde w dobrym momencie, bo kilka rodzin było pod powałką. Mimo, że bardzo dobrze zakarmione na jesieni. W niektórych ulach pszczoły na samym dole, a w niektórych na samej górze. Wszystkie tak samo zakarmione ponad książkowo. No i czemu tak się dzieję. 🤷 Nie zrozumiesz. 

Opublikowano
12 godzin temu, bartekac7 napisał:

Dzisiaj dałem im żarcie. Kurde w dobrym momencie, bo kilka rodzin było pod powałką. Mimo, że bardzo dobrze zakarmione na jesieni. W niektórych ulach pszczoły na samym dole, a w niektórych na samej górze. Wszystkie tak samo zakarmione ponad książkowo. No i czemu tak się dzieję. 🤷 Nie zrozumiesz. 

A ja tam wychodzę z założenia, że lepiej niech mają niż nie. Będą chciały to wezmą, nie to nie. Zaglądałem w środę pod powałki to w 4 rodzinach trochę wzięły, w 3 nic.

Opublikowano

Tak jak napisał Pajej (witam kolegę z Ambrozji) to, że są na górze o niczym nie świadczy. Zapewne determinują to warunki termiczne a nie głód. 

Ja jeszcze do swoich nie zaglądałem.

Opublikowano
4 godziny temu, PanAres napisał:

Tak jak napisał Pajej (witam kolegę z Ambrozji) to, że są na górze o niczym nie świadczy. Zapewne determinują to warunki termiczne a nie głód. 

Ja jeszcze do swoich nie zaglądałem.

również witam 

Opublikowano

Witam. Podawał ktoś swoim pszczołom apiciasto : https://www.google.com/search?q=Apiciasto+Herbs+opini%C4%99&client=ms-android-samsung&sxsrf=APq-WBt3barnCs27JItmnm1bH1ouiXq-Mw%3A1645949300943&ei=dDEbYpWaOeHFrgTRmLvQDw&oq=apiciasto&gs_lcp=ChNtb2JpbGUtZ3dzLXdpei1zZXJwEAEYADIHCAAQRxCwAzIHCAAQRxCwAzIHCAAQRxCwAzIHCAAQRxCwAzIHCAAQRxCwAzIHCAAQRxCwAzIHCAAQRxCwAzIHCAAQRxCwA0oECEEYAFAAWABgmgVoAXABeACAAdgBiAHYAZIBAzItMZgBAMgBCMABAQ&sclient=mobile-gws-wiz-serp w mojej okolicy w sklepie tylko takie jest dostępne. Na opakowaniu jest napisane aby podać po pierwszym oblocie. U mnie jeszcze nie było pierwszego oblotu a w nocy są przymrozki. Co sądzicie? Czekać czy można podać?