Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wbrew pozorom przy pszczołach jest dużo grzebaniny i pochłania ona sporo czasu. Nabranie umiejętności też sporo czasu zajmuje, do tego wiedza teoretyczna, dopiero po paru latach praktyki wie się co robić w danej sytuacji i to jeszcze nie zawsze😁 I oczywiście jest to na starcie kosztowne hobby, zwłaszcza jeśli ktoś chce kupić cały sprzęt i wyposażenie nowe.

Opublikowano

O w ubiegłym tygodniu firma z Białegostoku  przysłała mi pismo że chcą wydzierżawić moje 2,02ha za 10tys zł rocznie od ha. Podali numer i lokalizację działki

Opublikowano

Na prawdę darujcie sobie.. takie śmieszne te wasze docinki, że aż wcale...

Gdzie napisałem, że chce tam coś uprawiać bez żadnego wkładu i pracy własnej, no gdzie się pytam!? 

Liczyłem na odpowiedzi ludzi ogarniętych w temacie, a nie niespełnionych kabareciarzy.

Normalnie pracuję zmianowo, pole miałoby być dodatkowym zajęciem i ewentualnie malutkim źródłem dochodów.

Może ktoś próbował na małym areale z fasolą, gryką, dynią lub podobnymi? Co by się sprawdziło na takiej ziemi? Jak z opłacalnością itp? 

Jeśli ktoś ma jakieś konkrety, będę wdzięczny. Jeśli chcecie kontynuować tą karuzele śmiechu, to kończę temat. 

Opublikowano

A Ty dalej swoje. Myślisz że ludzie perzu nie uprawiają?

Wszystko co nie po twojej myśli  jest nie realne?

Gryka - w tym roku 1,3t, na chwilę obecną około 1700-1900 zł/t. W moim wypadku koszt 950 - 1000zł hektar. W normalnym roku cena Max 1000 za tonę.

Opublikowano

Zawsze zbiór dwuetapowy. U nas jest sporo kosiarek pokosowych. 

Opublikowano

Należy więcej napisać o sobie: jaki sprzęt masz , jakim czasem i chęciami dysponujesz, czy mieszkasz w pobliżu działki, ktoś z rodziny chciałby pomóc , jakie budynki masz do dyspozycji ?????? kol @Agrest bardzo sensownie podpowiada ale nikt nie ma szklanej kuli. Sam zastanów się co ci leży i wybierz kierunek który lubisz bo to najważniejsze żeby ze swojej pracy być zadowolony. Ile masz lat? +-.

Opublikowano

No właśnie forszajki U nas. Po 7 - 8 tys kupowali. Teraz i za 25 nie znajdziesz.

Opublikowano

Marian chęci są, budynki gospodarcze z dużą stodola również. Czasu bez problemu mógłbym poświęcić sporo, jeśli trzeba, to i rodzina by się dała do roboty, także z tym nie ma problemu. Sprzęt podstawowy razem z 360 jest. Głównie chodzi mi o to, aby było to coś przynoszące choćby minimalny zysk, a nie stratę. Przy okazji coś, przy czym w każdej chwili można wrócić do uprawy zbóż, więc choinki itp odpadają 

Opublikowano

Nie ma konkretnego warzywa które się opłaca. W tamtym roku ziemniaki były po 30 zł worek nawet w tym po 5 oddają i kupca brak. W tym roku płacił ogórek nawet 5 zł na giełdzie myślę że w następnym żywy i umarły będzie siał ogórka. Pomidor też w tym roku w cenie. 

Trzeba kombinować trochę aby coś się opłaciło. Np w tym roku miałem ziemniaki wczesne wykopałem i zasiałem fasolkę szparagowa. Teraz zbieram z małego kawałka wezmę więcej niż ha zboza. 

Jeśli Chcesz się brać za warzywa czy inne owoce to musisz koniecznie mieć nawodnienie. Chwilowe niedobory wody i strata w plonie. 

• Like 1
Opublikowano

Cinek a coś więcej o fasolce? Masz na to zbyt, czy zakontraktowana? Jak wygląda uprawa? Przy okazji ogórek też by mógł się w pasować w moje strony. Truskawki, maliny i tym podobne niestety odpadają, bo w moich stronach już od paru lat niestety nie ma na to zbytu. 

Opublikowano
34 minuty temu, Sylwekx25 napisał:

A może załóż na tych dwóch hektarach cmentarz?🤔 placowe to zawsze kilka stówek 🤔

A sam by został grabarzem. Plac by zarabiał i jeszcze robotę na swoim etacie by miał.🤣 

Opublikowano

Fasolka szparagowa średnio trudna w uprawie. Z podstawowych zabiegów to trzeba opryskać od grzyba kilka razy , śmietki , przędziorka , zamiennika i chyba tyle. Dobrze by było gdyby stanowisko było odsłonięte od wiatru. Jak się zdecydujesz na uprawę konkretna to warto kupić poradnik o uprawie tego oraz. Program ochrony roślin. Początek sezonu na fasolkę był dość dobry bo cena na giełdzie w granicach 7-10 zł za kg teraz cena zaczyna się od 4do 6 zł. Wydajność z ha około 10 ton. 

• Thanks 1
Opublikowano

I to jest konkretną odpowiedź na moje pytanie, piękne dzięki cinek. Już człowiek coś mądrzejszy :)

Myślałem, że to forum jeszcze trzyma poziom... Jeszcze, bo ostatnio zaglądałem tu w 2014r. Ale widzę, że rządy przejęły dzieciaczki, choć w sumie pośmiać się można z Waszej głupoty, więc Wam również dziękuję.

Opublikowano

Zajmij się uprawą buraka. To powinno Ci wyjść dobrze. A dlaczego to się domyśl.

Opublikowano

Pisałeś wcześniej że pracujesz zmianowo więc z czasem to raczej tak sobie, a zysk przynosi wszystko z 2 h milionerem nie zostajesz na rodzinę nielicz chyba że żona dzieci jak starsze są to pomogą reszta to zazwyczaj ładnie gada a jak będziesz płacić za pomoc to co to za sens, tylko liczby będziesz miał ładniejsze na koncie a zostanie dla ciebie nie wiele więcej. Więc ja bym nie cudowali siał pszenicę ogólnie zboża, kukurydzę albo rzepk