Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, DTaras napisał:

Skoro to dodatek celowy to możesz mieć nawet plecy a i tak dostaniesz.

Chodziło mi o to, że masz jakiś obrót pieniądza w gospodarstwie, a nie jak rolnicy z wiejskiej co mają łąki w Bieszczadach i nawet nie wiedza gdzie leży ich ziemia. O eliminacje takich mi chodzi. 

Temat jest mocno złożony i skomplikowany. Niby aktualny sposób przyznawania świadczeń działa, ale jest on bardzo drogi i małoskuteczny moim zdaniem. Otrzymują ludzie rybę zamiast wędki. 

Opublikowano

Podnosisz argumenty które już w pierwszym roku istnienia tego "socjalu" poszły się paść czyli zwiększy się bezrobocie a państwo się zawali. Po kilku już ładnych latach wiemy że prędzej susza i wirus niż 500+ sprowadzą na nas jarmagedon. 

Opublikowano

W pierwszych latach działania programu nie byłem godzien otrzymywać tej pomocy. 

Nie wiem czy poszły się paść czy nie, ale karanie ludzi podatkiem dochodowym i nagradzanie ludzie za niepracowanie nie prowadzi do niczego dobrego. Bo żeby komuś dac pińcet komuś innemu trzeba zabrać siedemset. 

Wracając do podatku katastralnego. To jest to najbardziej uczciwy podatek pod warunkiem zlikwidowania wszystkich innych podatków. A, że w tym kraju każdy kolejny rząd dokłada nam podatków... dlatego też w chwili obecnej taki podatek likwiduje własność prywatną ludzi mniej zamożnych prowadząc do totalnego rozwarstwienia społeczeństwa 

Miałem się na temat polityki nie wypowiadać, a Wy mnie wciagacie. Dziękuję nie. Pozdrawiam i życzę znośnego tygodnia ;)

• Like 1
Opublikowano

Podatek dochodowy był, jest i będzie, nawet się nie łudź że ktoś go zlikwiduje lub obniży. Jego brak stworzył by nawet więcej problemów niż pożytku. 

Bezrobocie spadło do minimalnego podczas wypłacania 500+ więc ? Nawet na rynku brakowało rąk do pracy. I nie zabierają ci 700 żeby dać 500 tylko nawet 5000 jeśli będziesz miał tyle dzieci. 

• Like 1
Opublikowano

Jak mi nie zabierają jak zabierają? Sumujac podatek mój i żony zabierają nam więcej niż nam oddają. Rząd wypłaca wszelkie daniny z podatków ludzi pracujących bo jak wiadomo rząd nie ma pieniędzy. Tak samo ue. Jak słyszę, że Unia dała na to czy na tamto to mnie krew zalewa.

Dobra.  Koniec. Więcej się nie odzywam.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, sumek666 napisał:

Pracujesz masz ulgę w podatku dochodowym. Powiedzmy te 6 tys złotych na rok na każde dziecko. Na pewno wyjdzie to taniej niż w obecnej formie. No i rozwiązuje to podstawowy problem osób bezrobotnych :D

nie pracujesz, nie płacisz podatków, nie masz ulgi. 

co do idei zgoda ale technicznie to jest nie do zrobienia w obecnym systemie podatkowo fiskalnym bo ulga jest tylko z podatku dochodowego a fiskalizm państwa to też VAT, akcyzy, opłaty paliwowe, wszelkie składki ubezp. socjalnych wyjątkowo obowiązkowe i oderwane od jakiegokolwiek proporcjonalizmu od dochodów .... dobra bo długi post by wyszedł wymieniać.
Państwo z nas zdziera w zakamuflowanych formach szacunkowo i przychylnie dla państwa licząc dwie trzecie z wytworzonej przez nas wartości dóbr.
Część z tej wartości pozostałej nadal państwo kontroluje na co wydamy bo jakieś sztywne podatki śmieciowe i inne nieuchronne opłaty egzekwowane z udostępnieniem aparatu państwa do ściągana z niepłacących.
PO wykopaliśmy za stworzenie takiej matni prawnej i zdzierstwa nad miarę która to blokuje nam stworzenie prywatnego kapitału narodowego u obywateli a oni  (PO) próbowali mydlić oczy podobnym rozwiązaniem  tylko nie było z czego odliczać w rodzinach więcej niż dwudzietnych z tego dochodowego.
Preferencje i ulgi podatkowe najdostępniejsze są nadal dla ludzi biznesu, korporacji i paru grup zawodowych a tych jest mniejszość zatem naturalnym biegiem musiała wygrać partia która  da bodaj pozór i nadzieję na odłożenie jakiegoś kapitału choćby dla tego że dzieci
tylko ta partia obiecywała uprościć tę matnię prawną a jak do tej pory to jeszcze ją bardziej komplikuje.

Nie da się tak ulg na dzieci w obecnym systemie fiskalnym ustawić aby sprawiedliwie odliczono tym większości pracujących to co z nich zdarto na wiele sposobów i zakamuflowanych podatków. Konieczna jest pierwej reforma tego systemu i ograniczenie pazerności państwa wobec tych najbezbronniejszych finansowo za których w dodatku obciążenia fiskalne rozlicza ich pracodawca.
Aby wystarczyło dla średnio zarabiającego ojca bo matka nie może jeśli dzieci ma rodzić i wychowywać, czyli z jednej średniej pensji nie wystarczy na zwrot z dochodowego nawet na dwójkę dzieci aby skala była te 12 tys rocznie.
Nie da się uczciwie przeskoczyć z klasy pracującej do klasy kapitałowej bo prog wejścia zamiast się obniżać to pis jeszcze podniósł ale to inny temat bo pod tytułem "przeglądanie na oczy elektoratu pisu" i może kiedy przy innej okazji

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

a kogo to obchodzi czyje obwarowania jeśli do niego dotrze że będzie tyrał do usr..ej śmerci i o krok się nie posunie aby tym dzieciom coś trwałego zostawić po sobie ponad taką wizję jaką ma sam?
Po to mieć dzieci aby i one były skazane na łaskę państwa i żebraczy byt?
dla tego efekt 500+ nie ma prawa być prokreacyjny i nigdy nie będzie. co najwyżej degenerujący całość w kierunku roszczeniowości.

a emoty u sumka zobaczysz w firefox-ie bo na chromie nie działają nie pamiętam jak w operze
oklaski te emoty bo ja na ff :) albo coś typu "piona" ? bo sam nie wiem?
dopiero teraz poczytalem wyżej i wiem dlaczego emoty
wyżej obiecał się nie odzywać już dzisiaj

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

nie znam szczegółów ale podatki np diametralnie różne od naszych ma bodaj Litwa i jeszcze tam jacyś inni
da się, 
to nie jest tłumaczenie.
Polska jest jednym z najbardziej zdzierczych krajów unii jeśli by policzył rzeczywisty procent pieniądza pozostawiony w rękach obywateli do ich swobodnej dyspozycji. 
Oczywiście poziom życia się poprawił bo on poprawił się wszędzie na planecie ale zostajemy z tyłu jeśli chodzi o przeliczeniu zarobków na wartość kapitału trwałego. Coraz mniej za wynagrodzenie średnie możemy kupić majątku trwałego a to jest miara kapitalizacji społeczeństwa i w tych kategoriach statystyczny Polak ubożeje o ile wcześniej sobie tego majątku nie skołował i teraz już ten majątek sam na siebie pracuje.  Kto się nie załapał do tej pory to coraz trudniej będzie mu na wskoczenie do kapitalistów bo jeszcze i państwo zaczyna konkurować w przejmowaniu kontroli nad kapitałem a to jest wszak domena państw socjalistycznych.

no ja teraz z chroma ale kwadraciki zamiast ikon. 
może to od systemu jeszcze zależy ja na win7, dziesiątka trochę inaczej silnik chroma obsługuje  może dla tego
af z różnych zbiorów ikon korzysta i zależy z którego to i na chromie widoczne.

Opublikowano

no był ale jak zasiadał w komisji sprawiedliwości i nawet pełnił role przewodniczącego a teraz jest sędzia trybunału to jakoś to nie smaczne

Opublikowano (edytowane)

Sędzia TK w trakcie rozpatrywania uchwały SN. 😂😂

EWEdVWjXYAALyi3?format=jpg&name=small

Edytowane przez racyl
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, sumek666 napisał:

Wg. Miliard razy lepszym rozwiązaniem była ulga podatkowa na dzieci. 

PO chciała wprowadzić taką ulge ale prawnicy orzekli że jest nie zgodna z prawem bo  faryzuje jedną grupe , tak przynajmiej argument był aby tej ulgi nie wrowadzić .                                                     a co podatku katastralnego , np .rodzina płaci 30 tys podatku dochodowego na rok , ma dochód , zysk płaci a co jak prace straci nie ma dochodu to co wtedy i podatek katastralny umorzyć ?            

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)

podatek gruntowy rolny też jest rodzajem podatku katastralnego abstrahując już od jego wysokości.
Czy zatem uznać podatki katastralne za zło czy za konieczność zapewniającą kapitałowi trwałemu efektywnego gopodarza który nie zostawi tego majątku odłogiem?
to tak tylko do rozwagi bo ja tu z czym innym
Na ile zatraciliśmy poczucie własnej wartości, odpowiedzialności że godzimy się na takie zakazy?
https://www.dobreprogramy.pl/Mapy-Google-i-inne-nawigacje-maja-problem.-Niemcy-zakazuja-ostrzezen-o-fotoradarach,News,107609.html

do tego arta dorzuciłem komentarz który tu przekopiuję
- Niemcy to kraj najsłabiej chyba obfotografowany przez street wiew a teraz to. No może jeszcze postfaszystowska germańska Austria bo tam jeszcze nie wolno wideorejestratorów używać.
Czy Google nie jest firmą państwa które z Niemcami wojnę wygrało? Czy nie jest zbytnią ustępliwością ze strony google przystawanie na podobne żądanie wasala?
Niemiecka świnia zaczyna łeb podnosić za bardzo i coraz mniej możliwości aby ten proceder ukrócić.
A radary? Kto broni poustawiać radary wszędzie? wówczas nie będzie miała racji bytu żadna aplikacja ostrzegająca.
Wbrew pozorom ten fakt ma wielopłaszczyznowy i politycznie istotny wymiar. Czas powojenny się skonczył. teraz już mamy czasy przedwojenne a że Historia lubi się powtarzać to wiele wskazuje na to że znów się zaczyna.
Jeśli google przystanie na szwabskie żądania to będzie oznaczało przyzwolenie na dalszy wzrost ryja niemieckiej świni w Europie.
Dysproporcja praw władzy względem praw obywatela to kolejny bastion jaki podobne zakazy łamią. Rządy mają prawo inwigilować obywatela ale w drugą stronę....
Znamienne że ograniczanie swobód obywatelskich najszybciej postępuje w Rosji i - jak widać - Niemczech; kolebkach najbardziej zdegenerowanych totalitaryzmów czasów nowożytnych
Historia lubi się powtarzać a ten pozornie niewinny przykład tylko potwierdza zmierzanie drobnymi kroczkami do zniewolenia coraz większego zwykłych ludzi bo nie chodzi tu o bezpieczeństwo na drodze co metody jego egzekwowania gdzie obywatela stawia się w opozycji do aparatu państwa.
Przecież można geolokalizację wykorzystać do pomiaru prędkości każdego pojazdu w którym sprzęt odpowiedni się zamontuje
czy kolejnym żądaniem wobec googla będzie udostępnianie takich danych?

P.s.
nie sądziłem że będę kiedykolwiek bronił google :P

- nie użyłem cudzysłowia bo sam siebie....

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, dysydent napisał:

Na ile zatraciliśmy poczucie własnej wartości, odpowiedzialności że godzimy się na takie zakazy?
https://www.dobreprogramy.pl/Mapy-Google-i-inne-nawigacje-maja-problem.-Niemcy-zakazuja-ostrzezen-o-fotoradarach,News,107609.html

Zapytaj matki blizniąt w których wózek w jechał samochód które czekała na przejsciu dla pieszych a było to w piątek , moge z10 medialnych wypadków z ostatniego tygodnia podac a powód to nadmierna predkosc .                      dura lex ,sed lex 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)

ależ ja nie mam nic przeciwko radarom a nawet więcej. Technologicznie jest już możliwe nadzorowanie prędkości wszędzie i do tego trzeba zmierzać a nie urządzanie łapanek tu i ówdzie.
Mi chodzi o zaglądanie do prywatnej przestrzeni co kto ma na czym zainstalowanego i równowagi inwig... nadzoru obywatela przez państwo i wice versa. Państwo też nie może być bezkarne w tym przypadku za swą nieudolność, niewystarczalność

Ne oglądałeś Barei?
- "a co gdyby wasza babcia...?"
przecież Twój argument jest dokładnie w podobnym klimacie

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano
10 godzin temu, hubertb napisał:

Nie reklamuj go nabijasz mu kasę, ten człowiek działał z ramienia zbrodniczej i zdradzieckiej partii. Nie należy go propagować ani co gorsza dobijać mu oglądalności(kasy).

ale  on ma takie upodobania  rodzinne  bo   jego  dziadek  służył  w ZOMO  ojciec  w ORMO  a  on służy  z PSL i Platformą 

94611421_1069874756714859_55275883268753

Opublikowano

Forumowy  Kapo  ????

10 godzin temu, hubertb napisał:

Nie reklamuj go nabijasz mu kasę, ten człowiek działał z ramienia zbrodniczej i zdradzieckiej partii. Nie należy go propagować ani co gorsza dobijać mu oglądalności(kasy).

ale  on ma takie upodobania  rodzinne  bo   jego  Dziadek  służył  w ZOMO  ojciec  w ORMO  a  on służy  z PSL i Platformą 

46 minut temu, racyl napisał:

Sędzia TK w trakcie rozpatrywania uchwały SN. 😂😂

EWEdVWjXYAALyi3?format=jpg&name=small

b72814a771e0068f453d599350f5a449,730,0,0

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v