Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, dysydent napisał:

atak na materialne symbole czy uciekanie do takowych jest jednakim przejawem bezsilności i braku ... bardziej wiedzy o tej bezsilności. Nie mogą zrobić nic innego i wiedzą o tym bo siłą wolnej myśli i przekonań Wiary ani narzucić ani zabronić nie można. Przynajmniej na razie

ISIS też powysadzało w ciul zabytków żeby zatrzeć ślady innych religii.

Opublikowano

i uznajemy to za barbarzynstwo podczas gdy sami usuwaliśmy przejawy komunizmu, faszyzmu i podobnych w obawie jakobyśmy sami zbyt głupi byli i mogli potraktować te symbole nie jako przestrogę a instruktaż.
Człowiek to jednak nieźle "porąbana" istota :P

Opublikowano (edytowane)

a reformacja protestantyzm i kupa innych rozłamów samego chrześcijaństwa? no i wreszcie to co teraz wewnątrz samego katolickiego wyznania się dzieje bo ocena nawet tego co w Polsce jest wewn skrajnie różna
jednego aż policjanty wynieśli , ten akurat był w mniejszości i nie miał szans siłowo dać im rady ale myśl, idea pozostała i czort wie...?.
Ewolucja dotyka i religie nawet te które ją odrzucają.
i Bogu dzięki.

Edytowane przez dysydent
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Ministerstwo Rolnictwa bierze się za skup chryzantem. Pewnie to będzie kolejny sukces, jak ten ze skupem jabłek.

Na razie jeszcze nie ogłosili czy trzeba oddawał ziele.

Edytowane przez mirro
Opublikowano

Poczytałem co z grubsza i wydaje mi się, że nie tylko rząd czy sejm ale też pani przewodnicząca strajku osiągnęła sukces, skłócając ludzi ze sobą.

Opublikowano
5 minut temu, dysydent napisał:

to nie lepiej dać "chryzantemiarzom" kasę na rękę a chwasty niech utylizują sami?
jeszcze trzeba będzie za sprzątanie tego zielska płacić jak pomarznie, pognije

Sieczkę z nich robić

Opublikowano

Tego. Taka jest konwencja co nakazuje oprócz własnym rannym pomagać również cywilom i rannym żołnierzom wroga okazując tym samym miłosierdzie. Łącząc to w czasie szybciej jest ich dobić, a miłosierdzie pozostaje to samo😜 Dysydent - toć napisałem, że patrząc na skalę i skutek dla ogółu zarówno pozostawiania (tu wchodzimy w hodowlę ale to takie brzydkie) jak i usuwania tych ciąż nie widzę owej eugeniki... Lubimy się poruszać rozmaicie w pojęciach. Gdy szeregowy WOTers stoi przed namiotem i dokonuje triażu wszystko jest w porządku. Powiedz tylko, że robi selekcję...

Spalili kościół - ludzie odbudowali. Odbudowa to symbol większy niż ten pożar. Bóg wszak jest w człowieku - nieprawdaż.

Opublikowano
5 godzin temu, hubertuss napisał:

Nie mam zamiaru niczego tobie tutaj udowadniać. Myśl sobie, ze hoduje myszy i mam 10 ha co mnie to obchodzi. Dla mnie jest śmieszne wręcz żenujące, ze ktoś kto mnie nie zna podejmuje się oceny tego ile na stare lata odłożę. Ale ty nie raz tu pokazłeś, ze jesteś wręcz żenujący więc myśl sobie co chcesz.

Jeśli twierdzisz, ze 5 Kaczyńskiego nie miała by żadnego wpływu na rolnictwo to widać tylko jak bardzo jesteś o czadzony pisowską propagandą. Nie myślisz sam tylko łykasz to co ci ona podaje. Ubój rytualny bydła to spora część eksportu wołowiny. A jeśli tego nie będzie to albo rolnicy całkowicie się wycofają z hodowli na ubój  rytualny skutkiem czego pogłowie spadnie. A co za tym idzie spadnie popyt na pasze tj np zboże. Albo ci rolnicy co hodowali na ubój rytualny przerzucą się na produkcje na ubój zgodny z prawem . A to spowoduje więcej wołowiny na rynku krajowym i spadek cen mięsa dla wszystkich hodowców. A w praktyce wyjdzie i jedno i drugie. To są zwykłe prawa popytu i podaży. Jeśli ktoś tych podstaw nie rozumie to albo jest głupi albo o czadzony wiarą w pis.

I teraz najlepsze co ci powiem. Na Podlasiu Kulesze Kościelne Kołaki Kościelne i inne kościelne wsie w zagłębiu pisu gdzie na Dudę głosowali po 85 % a dziadki i babcie jak tam zajeżdzał po rękach go całowały. Rolnicy powiedzieli prosto i wyraźnie. Ma to być wycofane. Bo jak nie to my ich wybraliśmy i my ich stamtąd wywalimy. I niech pisiory sobie nie myślą, ze przejdą im jakieś poprawki łagodzące 5.

Co MYŚLISZ ŻE TO COŚ ZMIENI? Jak te dziewice dojdą dowładzy to nawet kur na jajka nie dadzą trzymać no ale jak komuś na tym zależy na uboju rytualnym  to zarabiali pośrednicy i zakłady a rolnikowi zostawał tylko obornik więc  żadna strata z tego tytułu świat idzie do przodu ale większość na tym forum to się zastanawia jaki piąty ciągnik na 10 ha kupić a nie myśli by unowocześniać produkcję a będzoe coraz trudniej z gospodarstwa wyżyć

Opublikowano

ale Ty głąb. myślisz że za świnie się nie wezmą? ASF do ciebie nie dotrze?

Opublikowano
50 minut temu, mirro napisał:

Ministerstwo Rolnictwa bierze się za skup chryzantem. Pewnie to będzie kolejny sukces, jak ten ze skupem jabłek.

Na razie jeszcze nie ogłosili czy trzeba oddawał ziele.

Oby tylko wydłużyli czas zamknięcia cmentarzy na 2 tygodnie bo zaraz zaczną tam kwiaty ginąć 😜 okzaże się że zostalo 2 razy więcej towaru jak wyprodukowali   nie jest tak zle w tym biznesie zresztą może kobiety z tym skończą bo czy to nie szkoda kasy by śmieci na cmentarz nosić a gdyby tak te pieniądze przeznaczyć na rzecz szpitali onkologicznych to może zmarli mogli by liczyć na szbsze zbawienie?

Opublikowano
2 minuty temu, staszek131415 napisał:

pieniądze przeznaczyć na rzecz szpitali onkologicznych

dużo już wpłaciłeś?

Opublikowano

nasz rzadz dzielnie przystapil do rozwiazywania problemow ktore sam stworzyl-zupelnie jak za gomulki i gierka🤣.

ten skup jest przymusowy jak za bieruta ???? jesli ktos nie sprzeda to go zamkna ..na cmentarzu😇.

zdjecia tych co nie sprzedali arimr hryzanten powiesi sie na murach nekropolii ??

Opublikowano
4 godziny temu, dsbh napisał:

Tylko to jest dziwne, że tylko rolnicy są przeciwko tej 5. A gdzie są wszyscy handlarze, pośrednicy, przedstawiciele, producenci pasz i inni, którzy żyją z rolnika ? Im dochody spadną, czy mają to w d..ie ?

Skąd wiesz, że żadni przedstawiciele wymienionych przez ciebie grup nie protestują i nie popierają rolników? Fakt oni nie mają raczej traktorów i nie mogą jeździć razem z rolnikami. Ale w ostatniej paradzie takiego sprzętu w moim mieście widziałem w kolumnie osobówki.

1 godzinę temu, staszek131415 napisał:

Co MYŚLISZ ŻE TO COŚ ZMIENI? Jak te dziewice dojdą dowładzy to nawet kur na jajka nie dadzą trzymać no ale jak komuś na tym zależy na uboju rytualnym  to zarabiali pośrednicy i zakłady a rolnikowi zostawał tylko obornik więc  żadna strata z tego tytułu świat idzie do przodu ale większość na tym forum to się zastanawia jaki piąty ciągnik na 10 ha kupić a nie myśli by unowocześniać produkcję a będzoe coraz trudniej z gospodarstwa wyżyć

Tak tak pośrednicy zarabiali a rolnik dokładał. Tak se to tłumacz. Skoro ludzie hodują bydło i kury na ubój rytualny to chyba się opłaca. A jak nawet przestanie się opłacać to powinno to nastąpić w skutek sił popytu i podaży a nie głupich ingerencji rządu. Ale póki co się opłaca i ubój rytualny to eksport wart kilka mld zł rocznie. Mld nie mln. Tak na marginesie pośrednicy, ubojnie czy producenci pasz lub zbóż to też miejsca pracy w Polsce. A to też podatki wpłacane do naszego budżetu, który chyba nie jest w kolorowej sytuacji.

PS jak nie będzie tego uboju rytualnego to i tego obornika będzie mniej. 

1 godzinę temu, staszek131415 napisał:

a gdyby tak te pieniądze przeznaczyć na rzecz szpitali onkologicznych to może zmarli mogli by liczyć na szbsze zbawienie?

a gdyby jeszcze zamiast 2 mld wyrzuconych w błoto na szczujnie na te szpitale wpłacić.

Opublikowano

Tego to nawet ja i mój zryty beret nie mogliśmy przewidzieć.

Ano Ministerstwo Zdrowia doniosło do Prokuratorii krajowej na Ministerstwo Zdrowia że handlarz bronią nie oddał im pieniędzy.:-o :brawo:

• Haha 1
Opublikowano
38 minut temu, hubertuss napisał:

Skąd wiesz, że żadni przedstawiciele wymienionych przez ciebie grup nie protestują i nie popierają rolników? Fakt oni nie mają raczej traktorów i nie mogą jeździć razem z rolnikami. Ale w ostatniej paradzie takiego sprzętu w moim mieście widziałem w kolumnie osobówki.

Gdyby handlarze samymi tirami do przewozu bydła wyjechali, to ilu by ich tam było. Przedstawiciele czy producenci pasz też mają loga na samochodach.

41 minut temu, hubertuss napisał:

a gdyby jeszcze zamiast 2 mld wyrzuconych w błoto na szczujnie na te szpitale wpłacić.

Co roku lekarze strajkują w "trosce" o dobro pacjentów a spróbuj się dostać do specjalisty i nie mówię tu o obecnej sytuacji.

• Thanks 1
Opublikowano

Ale to, to już hit wszech czasów.:lol:

https://wiadomosci.wp.pl/koronawirus-w-polsce-mateusz-morawiecki-apeluje-ws-strajku-kobiet-6571294679423776a

"Mateusz Morawiecki zabrał głos ws. epidemii koronawirusa w Polsce. Zaznaczył, że decyzje podejmowane przez rząd są trudne i być może niezrozumiałe, ale stoją za tym najlepsi eksperci".

Toooo ja mam pytanie. komu w takim razie doradzają Ci trochę gorsi eksperci, skoro ci najlepsi robią to tak jak widać?:lol:

• Haha 1
Opublikowano

Wszyscy tak stają w obronie księży i kościołów a do mojego księdza baba przyjeżdża i się pukaja w parafii obok to ksiądz z dyrektorka szkoły na wakacje jezdzi. Powinni wprowadzić eutanazję i karę śmierci i karę kastracji dla pedofilii a szczególnie dla ksiezy

Opublikowano

mirro - zawsze to lepiej jak dać na mszę za szczęśliwy powrót kasy. A może już ta msza była🤔

Co może powiedzieć handlarz: Ja kupiłem, proszę oto umowa, firmy Lichtensteinu i Malediw. Tam też przekazałem pieniądze - OSZUKALI MNIE...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v