Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
21 minut temu, Denwer napisał:

Kradzież  VAT  to  nie  kombinowanie  tylko  złodziejstwo

a jak vat złodziejski jest? 🤔

Opublikowano

Dowiedz się więcej >

"Nie wszystkich musi być stać na mięso". Ekolog chwali Jarosława Kaczyńskiego .

Wywiad Jacka Bożka dla "Gazety Prawnej" wywołał burzę w internecie. Ekolog z Klubu Gaja wychwala "piątkę dla zwierząt" przegłosowaną przez PiS, Lewicę i większość Platformy Obywatelskiej. Przy okazji stawia kontrowersyjną tezę, że mięso powinno być drogie i stać powinno być na nie nielicznych .

Chwalący PiS za "piątkę dla zwierząt" ekolog w wywiadzie dla "Gazety Prawnej" mówi, że mięso "powinno być drogie, albo bardzo drogie"

Przytacza przykład dziadka, który mimo dobrych zarobków mógł przed wojną sobie pozwolić na mięso tylko raz w tygodniu

Inny pogląd na ustawę mają protestujący rolnicy. Wskazują na nadanie w ustawie uprawnień organizacji prozwierzęcych, które mogą odbierać hodowcom zwierzęta na podobnych zasadach co Inspekcja Weterynaryjna .

Czy jest sens bawić się dalej w gospodarstwa rolne i rozwijać je? - zastanawia się inny rolnik, Michał Nowacki. - O tym, że dobrostan powinien być na jak najwyższym poziomie, myślę, że wszyscy się zgadzamy. O tym, że należy likwidować patologię, myślę że z większością też, ale żeby dawać większe prawo organizacjom prozwierzecym, które od lat niszczą polskie rolnictwo, manipulują opinią publiczną i przyczyniają się do tego, że na rolników patrzy się jak na barbarzyńców, a teraz się z nimi kumać? To jest po prostu nie do przyjęcia - mówi inny rolnik, Michał Nowacki.

Opublikowano

Denwerze - interesuje mnie powiązanie kanalizacji deszczowej z podatkiem deszxzowym oraz Unią. Możesz to jakoś rozwinąć.

galan - realizacja bonu turystycznego jest możliwa w każdym punkcie to dlaczego bon z racji posiadania dzieci miałby być wykluczony?

Opublikowano

Ustawa przejdzie z jednego powodu; bo tak sobie zamarzył hodowca 1 kota i tak ma być. Prawdziwych rolników jest za mało, żeby PIS się z nimi liczył. W mojej okolicy na 100 rodzin na wiosce to ok 10 żyje tylko z rolnictwa, reszta to dwuzawodowcy, socjal i emeryci ( czytaj mochery). W Polsce jest może ze 300000 gospodarstw towarowych, z których tylko część ma hodowlę. Dla PISu to elektorat w granicach błędu statystycznego, a do wyborów jeszcze daleko. Przed wyborami coś się obieca, postraszy tęczową zarazą i będzie gites. PSL i PO na wsi spalone, puki co chłopi nie mają swojej silnej partii. Wybór nowego ministra rolnictwa był też bardzo przemyślany bo w partii autokratycznej nie trzeba myśleć po swojemu, wystarczy, że wykonuje się polecenia wodza i tyle w temacie przykre, ale taki mamy klimat.

Opublikowano
9 godzin temu, leszek1000 napisał:

System podatkowy musi być prosty i przejrzysty. Mam firmę to płacę jeden podatek i koniec. A w Polsce zus,pit,cit, akcyza,vat, podatek od wzbogacenia, podatek paliwowy, podatek od Co2, 

Poziom uzależnia w Polsce rośnie. Jak widać wysoka akcyza nie odstraszyła ludzi. Temat rozległy. Myślę, że zakaz wódki to podstawa. Reszta to już inna sprawa. Jak ktoś chcę się upić na śmierć to jego sprawa,ale nie może być zagrożeniem dla społeczeństwa,rodziny. Tutaj trzeba zmienić poziom niebieskiej karty. Dajmy kilka interwencji policji i na przymusowy odwyk 

Ja szanuje wolność jednostki, ale nie może być zagrożeniem na innych szczególnie rodziny. Z resztą mój ojciec był alkoholikiem także wiem jaka jest sytuacja. 

Lewacki PIS by menela pogłaskał i przygarnął bo to elektorat.Normalna władza powina kopnąc d*pę 

3 godziny temu, Denwer napisał:

Widać  że  nie jesteś  zbyt  rozgarnięty  jak  wierzysz  w takie   bzdury  że  jak nie będą  pracować  to  z głodu  poumierają   wiesz  o tym  że  pisząc  takie bzdury  plujesz  w twarz    Polakom  którzy  zostali  zamęczeni   z  głodu  w  auschwitz. Wiesz  co  to  znaczy  śmierć  z  zagłodzenia???  Masz  z głową  wszystko  w porządku  czy  krowa  cie  p*zgła  w łeb  i  coś  ci  się  poprzestawiało???

Masz  w ogóle  pojęcie   że   będąc  w  UE  Polska  nie  może  likwidować  podatku  VAT  czy  innych  podatków.   Wiesz  o tym  że  jak ze  środków UE  zostanie  wybudowana    kanalizacja  burzowa  to  dane  miasto  musi  wprowadzić  podatek  od  deszczówki  ???

Kradzież  VAT  to  nie  kombinowanie  tylko  złodziejstwo

Czyli  jak by nie było  akcyzy  za alkohol  czy  papierosy  to by  straż  graniczna była  niepotrzebna  ???  dobre   ty  nie masz  pojęcia  żadnego  o  funkcjonowaniu  państwa     pewnie  twoje  wykształcenie  zakończyło  się  na   kiepskiej  szkole  zawodowej  ???

Lewacy są zgodni co do płacenia podatków na lewackie instytucje i budzet by dotować nierobów, Ja odliczam vat od wszystkiego co tylko mozliwe . Niech frajerzy płaca.

2 godziny temu, szmergiel napisał:

a jak vat moze byc zlodziejski?

Vat to poroniony lewicowy  podatek. Trzeba odliczać od czego sie da i ile sie da. Frajerstwo zapłaci. 

Opublikowano

nie chcesz vatu, chcesz mniejsze podatki to musisz wystąpić z eu (większość przepisów w polsce to wytyczne brukselczyków)

nie da się zbudować nowoczesnego, sprawnego, państwa będąc w eu

Opublikowano

nie ma obecnie w polsce siły politycznej, która potrafiła by przeprowadzić gruntowną reformę całego państwa

jedni jak sprzedawczyki gotowi są działać na szkodę własnego państwa w zamian za pieniądze i poklepanie po plecach przez "zachód"; ludzie z kompleksem niższości i o mentalności niewolnika

drudzy uważają, że za nasze historyczne zasługi dla świata należy nam się szacunek i uznanie; może i tak ale świat tak nie działa

trzeci wszędzie widzą spisek amerykańsko-żydowski i są na bakier z rozumem (czipowanie ludzi, 5g, zmyślona pandemia)

żeby mieć uznanie to trzeba mieć: sprawnie działające państwo, silną, nowoczesną gospodarkę i dobrze uzbrojoną armię i w takiej kolejności należy zacząć działać 

a co mamy?: prawa zwierząt (mają prawa to powinny mieć też obowiązki :) ), lgbt w szkole, co2 w fabryce i babę z jajami albo faceta z cyckami :) 

Opublikowano

Przyznać  się  kogo   czajkoskiemu  udało  się  skanalizować   i głosował  na  niego ??? 

120601576_3410631355625940_7544331213999

Opublikowano
8 godzin temu, Ulman napisał:

Ja odliczam vat od wszystkiego co tylko mozliwe . Niech frajerzy płaca.

A  płacisz  od  wszystkiego  co  sprzedajesz    jak  frajer  :D   :D  :D  

Opublikowano
Denwer napisał:

Przyznać  się  kogo   czajkoskiemu  udało  się  skanalizować   i głosował  na  niego ??? 

A co ma jedno do drugiego.

To tragedia Polski ze na jedne szkodnictwo stawia się argument ze inni też szkodzą... Nieraz to płakać mi się chce nad losem tego kraju i do czego zmierza lewactwo.

Opublikowano
42 minuty temu, Denwer napisał:

A  płacisz  od  wszystkiego  co  sprzedajesz    jak  frajer  :D   :D  :D  

Zupełnie tak ja ty . Różnica jest taka że ja "optymalizuje" jak tylko mogę a ty patriotycznie wspierasz budzet

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, DTaras napisał:

Pany nie VAT jest nakazany tylko budżet obstalowany warunkami. Przecież można wrócić do podatku obrotowego

`hmm a Jesteś za podatkiem obrotowym ? biznes jest połączony z politką i wiekszość firm płaci  minimalny CIT przez różnego rodzaju zabiegi , 

Edytowane przez jarecki
  • Like 1
Opublikowano
51 minut temu, Ulman napisał:

Zupełnie tak ja ty . Różnica jest taka że ja "optymalizuje" jak tylko mogę a ty patriotycznie wspierasz budzet

Oddajcie tedy, co jest cesarskiego, cesarzowi, a co jest Boskiego, Bogu”
(Mt 22,21)

Opublikowano
4 minuty temu, Denwer napisał:

Oddajcie tedy, co jest cesarskiego, cesarzowi, a co jest Boskiego, Bogu”
(Mt 22,21)

To już Jaruś na cesarza u ciebie awansował? A może to już bóstwo?

Opublikowano
13 minut temu, pafnucy napisał:

cysorz niech sam se zarobi

A ty jedziesz  zamanifestować  zdradę  PiSu    13 października  do  Warszawy  ??

Opublikowano

jasne! muszę się tylko zorientować czy jest organizowany wspólny wyjazd. chętnie kaczce w kuper kopa bym zasadził!

Opublikowano
Przed chwilą, pafnucy napisał:

jasne! muszę się tylko zorientować czy jest organizowany wspólny wyjazd

Sam  do  warszawy  nie  trafisz  ???

Opublikowano

Dla ścisłości bo zapewne nie pamięta się o tym że ziemia uprawna nie należy do chłopa tylko do Pana czyli Szlachty i Magnatów tak było od zawsze .

Klasy społeczne tez są i chłop jest tą klasą najniższą .

Jak to się powiada Pańskie i Żydowskie nie przypadnie . A Historia zawsze się powtarza .

Opublikowano

denwer - jak to jest z tą burzówką? jarecki - przecież obydwoje wiemy o co chodzi. Niech będzie i VAT. Ten natomist równie dobrze funkcjonuje od stawki zw. przez 0 do 23%. Kwestia katalogu.

Opublikowano (edytowane)

a coś Ty myślał?
 Że jak obrotowy wprowadzą to vat zdejmą?
niedoczekanie ... nasze :P

dochodowy , katastralny, śmieciowy , propagandowy (znaczy abonamet) .i wiele ... że głupi jestem jakie jeszcze ..... też zostawią a i jeszcze z setkę innych dołożą i to jest tak pewne jak to że nigdy nie zrównoważą budżetu na dłużej niż rok... no może dwa lata bo zawsze coś a teraz cov, kiedy indziej będzie coś innego.

nowotwór biurokratyczno uciskowy jak raz się... skiełkuje to dopiero rozpiżenie administracji w jakiej wojnie albo rewolucji na jakiś czas ten nowotwór kasuje bo nie ma komu haraczy wyciskać z pospólstwa
wtedy też zwykle są okresy najlepszej prosperity tylko jakoś tego nikt nie chce przyznać i nie ma innewgo ratunku jak porządny wstrząs na biurokratyczną zarazę.
Przyznam że cov mnie rozczarował i jeszcze nie tym razem

Edytowane przez dysydent
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v