Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

pokazałem wlaśnie że nawet można wysilić się bodaj na autorskie obrazki a nawet filmiki i takie do 10MB i af przyjmie byle w odpowiednim formacie (szczegóły na temacie "problemy techniczne" w jednym z moich postów)

5 minut temu, DTaras napisał:

Nawet patrząc na ten temat przekroczone są poziomy ekspozycji szczególnie na pismo obrazkowe...

gdybyż były autorskie te obrazki to nawet warto bylo by pooglądać a i lajka postawić jeśli ciekawe tylko komu się chce?...
najlepiej po całym necie śmieci znosić sądząc że ktoś to poważnie traktuje
Ludzie coraz bardziej uodparniają się na propagandę i tylko wystarczy co jakiś czas o tym przypominac to coraz większy krytycyzm u czytelnika/oglądacza i nawet jak co śmiesznego czy pomysłowego zobaczy to i tak zostanie przy własnych poglądach

skuteczna propaganda staje się coraz trudniejsza i malo kto nadąża a już na pewno nie obecna nasza władza bo tylko się ośmiesza lub wręcz denerwuje
nie ma godziny w oficjalnych mediach aby jakaś wesz nie wspomniała jak to za POprzedników źle było i nawet jeśli ma kiedy i rację to muszę duży obiektywizm zachować aby z góry za prymitywizm przekazu tego nie poczytać już z przyzwyczajenia.

polskie reaktory?
jak by nie ruskich tu kiedyś władza to by nie było ani jednego polskiego reaktora do dzisiaj
polska energetyka jądrowa nie istnieje bo nikomu na planecie nie w smak aby Polska bodaj szansę miała na broń jądrową tak że ile to w Czechach jest czynnych elektrowni jądrowych?

Opublikowano

Nie każdy reaktor jest zdolny do wzbogacania, przeważnie te reaktory są niebezpieczne. 

Nie badawczy a produkcyjny i nie małe zyski wypracowuje. 

Rosjanie nie pokazali nam ani nie dali reaktora który działa obecnie. To nasza myśl techniczna. Czesi mają dwie elektrownie. 

Opublikowano (edytowane)

polską myślą techniczną można by całą energetykę jądrową nazywać jeśli by Skłodowską uwzględnil w tworzeniu tej myśli
rzecz istotna za czyjej okupacji powstały polskie reaktory czy ruskiej czy unijnej bo jankeska to dopiero co najwyżej przed nami
dlaczego Czesi mają dwie jądrowe elektrownie więcej od nas? co, czego nam brakuje? bo chyba jednak brakuje

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

no ale w ościennych krajach po czarnobylskiej katastrofie pobudowano nowe elektrownie a niektórzy w trakcie budowy
tam było przyzwolenie spoleczne
znaczy problem w społeczeństwie?  ciemnota? czy oświecona proekonacja? no ale palenie węglem "jeszcze lepsze"
nam jednak czegoś brakuje.
kto tym razem więcej zabierze? niemcy czy rosja? nieudacznicy wcześniej czy później swoj majątek tracą.
trzeba sobie zdać sprawę kim się jest naprawdę bo oszukiwanie siebie samych że jest się jakimś wyjątkowym narodem skończy się jak zwykle.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

dlaczego przekreślono?
unia nie chciała dać dotacji? czy Francja lub Niemcy były by zainteresowane inwestowaniem w samodzielność energetyczną niepewnego nowego czlonka unii.
przecież to proste dlaczego nie dokończono Żarnowca
nie muszę niczego czytac
pamiętam

Opublikowano

Yyyyyyy no to chyba wypadałoby zerwać z tradycja lat 90tych, bo to była zła i komunistyczna a nawet ubecka.  I tak na złość czasom minionym pobudować sobie jakąś atomówkę.

15 minut temu, hubertb napisał:

Nam nic nie brakuje niczego, po czarnobylu w Polsce nie ma przyzwolenia społecznego. 

Jak po Czarnobylu nie ma przyzwolenia na atomówki, to po 11 września i rozpiżdżeniu przez samoloty WTC też i wysokich budynków nie budujmy, A co? Kto bogatemu zabroni?dzises.gif

Opublikowano (edytowane)

Skoro pamiętasz to powiedz aż sam jestem ciekaw. 

Oczywiście że powinniśmy mieć elektrownie atomową tylko ja bym wolał jednak żeby pomagali nam w tym francuzi lub amerykanie. 

Proszę bo widzę że nie chccie sami: 

12 sierpnia 1971 - Rząd podjął decyzję o budowie elektrowni jądrowej[9]

19 grudnia 1972 – Komisja Planowania przy Radzie Ministrów ustaliła lokalizację pierwszej polskiej elektrowni jądrowej we wsi Kartoszyno. Niedługo potem został otwarty posterunek radiometeorologiczny prowadzący badania klimatu, geologiczne i symulację skażeń w bezpośrednim sąsiedztwie elektrowni

18 stycznia 1982 – Rada Ministrów podjęła uchwałę w sprawie budowy Elektrowni Jądrowej Żarnowiec

31 marca 1982 – przekazano plac budowy generalnemu wykonawcy, którym był Energoblok-Wybrzeże; wkrótce rozpoczęto prace i przesiedlanie mieszkańców wsi Kartoszyno

31 grudnia 1983 – Rada Ministrów podjęła Uchwałę Nr 206 o planowanym terminie oddania do eksploatacji bloków: nr 1 (grudzień 1990) i nr 2 (grudzień 1991)

10 kwietnia 1986 – Sejm uchwalił ustawę – Prawo atomowe w Polsce – pierwszy tej rangi akt w prawie polskim normujący działalność związaną z wykorzystaniem energii jądrowej

26 kwietnia 1986 – doszło do katastrofy w Czarnobylu, w wyniku czego gwałtownie wzrosła fala protestów przeciwko budowie elektrowni

2 grudnia 1989 – Rząd Tadeusza Mazowieckiego zadecydował o wstrzymaniu budowy na okres jednego roku w celu zebrania danych i opinii koniecznych do podjęcia decyzji o dalszych losach budowy

27 maja 1990 – odbyło się lokalne referendum w województwie gdańskim; przy frekwencji wynoszącej 44,3% uprawnionych do głosowania przeciwko budowie opowiedziało się 86,1%, za budową elektrowni – 13,9% głosujących

17 grudnia 1990 – Rada Ministrów podjęła Uchwałę nr 204 w sprawie postawienia „Elektrowni Jądrowej Żarnowiec w Budowie” w stan likwidacji; termin likwidacji wyznaczono na 31 grudnia 1992.

13 stycznia 2009 – Rada Ministrów podjęła decyzje o rozpoczęciu prac nad nowym Programem Polskiej Energetyki Jądrowej[10]

lipiec 2009 – pełnomocnik ds. energetyki jądrowej – Hanna Trojanowska zapowiada, że Żarnowiec ma przewagę nad innymi przewidywanymi lokalizacjami budowy nowej elektrowni jądrowej[11].

16 marca 2010 – Żarnowiec wygrał ranking lokalizacji na budowę elektrowni jądrowej. Jej planowany koszt to ok. 10 mld euro, a zakończenie budowy przewiduje się na rok 2020[12].

I to w oświeconym i nowoczesnym województwie.  

Edytowane przez hubertb
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

dzięki za chronologiczny wypis dziejów polskiej pustyni enegetycznej w środku Europy

całości nie cytowałem bo mam tylko dwa pytania

1 godzinę temu, hubertb napisał:

Oczywiście że powinniśmy mieć elektrownie atomową tylko ja bym wolał jednak żeby pomagali nam w tym francuzi lub amerykanie. 

- czy my nie potrafimy betonu zalać czy instalacji reaktora sklecić sami? przecież to proste ustrojstwo że aż nam muszą obcy budować? wszak ten niby produkcyjny nasz reaktorek lilipuci - twierdzisz - "polska myśl techniczna" czyli wierzysz w tę myśl czy nie?

1 godzinę temu, hubertb napisał:

16 marca 2010 – Żarnowiec wygrał ranking lokalizacji na budowę elektrowni jądrowej. Jej planowany koszt to ok. 10 mld euro, a zakończenie budowy przewiduje się na rok 2020[12].

- no i co takiego się stało aby do dziś nie działała ta elektrownia? wszak kurz paniki poczarnobylskiej dawno opadł i nie mamy nadal, nawet Jackowski nie ma czelności zgadywać czy kiedykolwiek będziemy mieli reaktor energetyczny w Polsce

ja nadal utrzymuję że mamy obecnie naród tołmanów i nieudaczników bo kto się do czegokolwiek nadawał albo wyjechał albo nadal wyjeżdża a ten co się zestarzał i nie zdążył wyjechać gdy był cokolwiek wart już tylko czeka kiedy jaki koronawirus czy zwykła starość patrzenie na tę ciemnotę i partactwo wokół światło mu zgasi.

tak
nie mogę się patrzeć na początek końca tego państwa bo nawet nie jest władzy wina co tych którzy twierdzą że im się cokolwiek należy od innych i co gorsza to dostają.
Do niczego tak nie dojdziemy a co najwyżej na służbę do pierwszego przybłędy który w miarę na czas zapłaci bo samodzielnie utraciliśmy wiarę że cokolwiek potrafimy.

a rządy? takie mamy na jakie zasługujemy. Ofermy co im zasiłki trzeba dawać bo inaczej pójdą... no właśnie gdzie?
do roboty u obcych? kto miał pójść już poszedł teraz trzeba obcych tutaj sprowadzić aby bodaj jądrówkę z jedną wybudowali?
nawet kartofle już nam z zewnątrz dowożą bo swoich chłop nie potrafi wyeksponować samodzielnie tylko od rządu wymaga
... dużo bym jeszcze nieudaczności przykładów wymienił ale tu nie o to co było chodzi
czy cokolwiek jesteśmy zrobić samodzielnie? czas ostatni na to pytanie odpowiedzieć bo za kilka pokoleń język polski będzie narzeczem mniejszości na wymarciu pośród najeźdźców ze wschodu i południa i czort wie skąd jeszcze.

do poważnego rozważenia ta nasza duma narodowa bo na glinianych nogach stoi.
największy sukces walki z wirusem to ofanfarowany ukraińskiej produkcji transportowiec Antonow z chińskimi papierkami ze sznureczkiem i kilkoma plastikowymi pompkami.
wstyd nie duma
na bruk w pokorę pierwej trzeba tę nację rzucić to z pokory porażki Niemcy, Japończycy i parę jeszcze pokazało ile można stworzyć
z pychy wyższości po rozpiżdżeniu komuny tylko kościołów i pomników u nas nastawiane.
stawiajcie dalej
ja już ne mam siły się wtrącać nawet. Przegraliśmy kolejne dwa pokolenia już po upadku tej komuny
Kraj który ściga własnych obywateli uciekających przed ździerstwem podatkowym zostanie tylko z tymi którzy się do niczego nie nadają i chyba już jest za późno na odwrócenie

("rozpiżdżenie" słownik uznał za poprawne słowo no ale to cecha narodowa to i nie dziwota)

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
2 minuty temu, dysydent napisał:

czy my nie potrafimy betonu zalać czy instalacji reaktora sklecić sami? przecież to proste ustrojstwo że aż nam muszą obcy budować? wszak ten niby produkcyjny nasz reaktorek lilipuci - twierdzisz - "polska myśl techniczna" czyli wierzysz w tę myśl czy nie?

Nie mamy gdzie zrobić reaktora, bo to nie tylko beton i instalacje. Jest wiele urządzeń które musieli byśmy po prostu kupić. 

Elektrownia jądrowa nie powstała bo nadal jest więcej przeciwników niż zwolenników, co więcej dzięki makreli uznano że nie są to czyste elektrownie. 

Wyjechał kto chciał i uwierz że więcej wyjechało do prostych zajęć i na przysłowiowy zmywak, pojechali za kasą którą tam było zarobić łatwiej. Nie dorabiajmy tu idei wyższych. 

Opublikowano

Rosyjski bank centralny przeznaczył 222 mln dolarów jednego dnia na wsparcie kursu rubla.

Minister spraw zagranicznych Federacji Rosyjskiej Siergiej Ławrow, stwierdził 21 kwietnia cytowany przez RIA Novosti, że Moskwa liczy na przezwyciężenie kryzysu w relacjach z Polakami. Przypomniał, że istnieje szereg kanałów współpracy, które można odmrozić. – Naprawdę mam nadzieję, że my i nasi polscy sąsiedzi i, nie boję się użyć tego słowa, przyjaciele, a mam wielu przyjaciół w Polsce, przezwyciężymy obecny okres i nie przetrwają próby sztucznego tworzenia powodów separacji naszych narodów – ocenił podczas dyskusji okrągłostołowej Funduszu Wsparcia Dyplomacji Publicznej im. A.M. Gorczakowa.

ruskim rura mięknie

Opublikowano
3 godziny temu, dysydent napisał:

trzeba sobie zdać sprawę kim się jest naprawdę bo oszukiwanie siebie samych że jest się jakimś wyjątkowym narodem skończy się jak zwykle.

Trzeba sobie uświadomić, że żadna myśl techniczna nie ma możliwości przebicia się nawet na rynku krajowym.  - dlaczego tak jest i jakiej pejsatej mendzie za to płacą.. Dopóki nie będziemy wolnym narodem - wcześniej okupowanych przez prostalinowskich łachmanów  a teraz tych spod białej gwiazdy to jesteśmy ciągle w czarnej du***pie. Słownie - jesteśmy i będziemy szarą masą pod okupacją ONECH - śmieją się z nas nawet kolorowi inaczej.

22519098_1711057285633510_608451916096168571_n.jpg

3 godziny temu, hubertb napisał:

Generalnie to na początku lat 90 przekreślono Żarnowiec, stopień prac był już dość zaawansowany. Poczytaj. 

https://pl.wikipedia.org/wiki/Elektrownia_Jądrowa_Żarnowiec

A POczytaj sobie dlaczego nie mamy stoczni budowy okrętów a Szwaby i Żabojady mają. Przecież byliśmy drugą POtęgą na świecie w ich budowie - czy nie jest to zasługa kolejnych nierządów POmagdelenkowych ?.

Opublikowano
23 minuty temu, many12 napisał:

Dopóki nie będziemy wolnym narodem - wcześniej okupowanych przez prostalinowskich łachmanów  a teraz tych spod białej gwiazdy to jesteśmy ciągle w czarnej du***pie.

Ale wolnym jak np " dzika świnia na zakręcie". Czy może wolnym w sensie "prowadzącym własna politykę bez merdania ogonkiem"?

Bo jak to drugie, to przy następnym wyskoku Pani Ambasador o płomiennych włosach, może zapodać jej przebój "Ruda tańczy jak szalona", celem wskazania hierarchii w zarządzaniu "Polandem".:lol:

• Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, dysydent napisał:

dzięki za chronologiczny wypis dziejów polskiej pustyni enegetycznej w środku Europy

całości nie cytowałem bo mam tylko dwa pytania

- czy my nie potrafimy betonu zalać czy instalacji reaktora sklecić sami? przecież to proste ustrojstwo że aż nam muszą obcy budować? wszak ten niby produkcyjny nasz reaktorek lilipuci - twierdzisz - "polska myśl techniczna" czyli wierzysz w tę myśl czy nie?

- no i co takiego się stało aby do dziś nie działała ta elektrownia? wszak kurz paniki poczarnobylskiej dawno opadł i nie mamy nadal, nawet Jackowski nie ma czelności zgadywać czy kiedykolwiek będziemy mieli reaktor energetyczny w Polsce

ja nadal utrzymuję że mamy obecnie naród tołmanów i nieudaczników bo kto się do czegokolwiek nadawał albo wyjechał albo nadal wyjeżdża a ten co się zestarzał i nie zdążył wyjechać gdy był cokolwiek wart już tylko czeka kiedy jaki koronawirus czy zwykła starość patrzenie na tę ciemnotę i partactwo wokół światło mu zgasi.

tak
nie mogę się patrzeć na początek końca tego państwa bo nawet nie jest władzy wina co tych którzy twierdzą że im się cokolwiek należy od innych i co gorsza to dostają.
Do niczego tak nie dojdziemy a co najwyżej na służbę do pierwszego przybłędy który w miarę na czas zapłaci bo samodzielnie utraciliśmy wiarę że cokolwiek potrafimy.

a rządy? takie mamy na jakie zasługujemy. Ofermy co im zasiłki trzeba dawać bo inaczej pójdą... no właśnie gdzie?
do roboty u obcych? kto miał pójść już poszedł teraz trzeba obcych tutaj sprowadzić aby bodaj jądrówkę z jedną wybudowali?
nawet kartofle już nam z zewnątrz dowożą bo swoich chłop nie potrafi wyeksponować samodzielnie tylko od rządu wymaga
... dużo bym jeszcze nieudaczności przykładów wymienił ale tu nie o to co było chodzi
czy cokolwiek jesteśmy zrobić samodzielnie? czas ostatni na to pytanie odpowiedzieć bo za kilka pokoleń język polski będzie narzeczem mniejszości na wymarciu pośród najeźdźców ze wschodu i południa i czort wie skąd jeszcze.

do poważnego rozważenia ta nasza duma narodowa bo na glinianych nogach stoi.
największy sukces walki z wirusem to ofanfarowany ukraińskiej produkcji transportowiec Antonow z chińskimi papierkami ze sznureczkiem i kilkoma plastikowymi pompkami.
wstyd nie duma
na bruk w pokorę pierwej trzeba tę nację rzucić to z pokory porażki Niemcy, Japończycy i parę jeszcze pokazało ile można stworzyć
z pychy wyższości po rozpiżdżeniu komuny tylko kościołów i pomników u nas nastawiane.
stawiajcie dalej
ja już ne mam siły się wtrącać nawet. Przegraliśmy kolejne dwa pokolenia już po upadku tej komuny
Kraj który ściga własnych obywateli uciekających przed ździerstwem podatkowym zostanie tylko z tymi którzy się do niczego nie nadają i chyba już jest za późno na odwrócenie

("rozpiżdżenie" słownik uznał za poprawne słowo no ale to cecha narodowa to i nie dziwota)

Gościu - do kogo ty masz pretensje, do szarego tłumu, że dał się wciągnąć w tą ekonomiczną pułapkę. Myślenie trzeba zacząć jeszcze od II Rzeczypospolitej jak to się stało, że mamy w swojej ojczyżnie Polsce  taką degrengoladę jaka jest obecnie. Dużo by pisać ale inteligencja która by zadbała o losie  naszej macierzy była neutralizowana planowo i metodycznie. Jak myślisz dlaczego nasz dzielny żołnierz wrześniowy tak  łatwo dal się szwabom złupić i z przegraną się oswoić. Otóż POwiadam Piłsudskiego żydka litewskiego było to dzieło i jego kadry oficerskiej legitymującej się tylko kilkumiesięcznym kursem oficerskim  i obecnością na rosyjskim froncie. Póżniej Katyń, następnie KBP i nasza enteligencja przyszłość narodu została zastąpiona ICHNYMI.....................            Łapiesz to co piszę - czy już się zgubiłeś. Dopóki te łachmany będą rządzili naszą ojczyzną nic nie mamy do powiedzenia bo noża ekonomicznego mamy na gardle a każdy chce papciu i do chleba. A co najsmutniejsze, że tą całą Solidarność zafundowali nam agenci z pod znaku CAW.

Opublikowano

Niema przyzwolenia społecznego na energię atomową? Ja zezwalam. Co do wysokich budynków. To chodzi o piętra. Skoro nie budujemy w górę to może tak: wykopmy jednak ten węgiel niech leży na zwałowiskach a w miejsce powstałych chodników wmontujmy wieżowiec. Taki tajny plan jako to budujemy miasto przyszłości a węgiel jest efektem ubocznym. Jego nadmierna ilość się sprzeda w cenie odpadu, budynek ogrzeje geotermia i odzyskany z wyrobiska metan. Plan może chwycić bo jest bardziej realny jak liniowce ze Szczecina...

Many - rozumiem, że nasz jakieś alternatywy?

hubert - tam budowamo elektrownię bliźniaka z Czarnobyla niewiadomo po uj właściwie ale taką technikę ktoś zaplanował. Co się dziwić?

Opublikowano
1 godzinę temu, DTaras napisał:

hubert - tam budowamo elektrownię bliźniaka z Czarnobyla niewiadomo po uj właściwie ale taką technikę ktoś zaplanował. Co się dziwić

W Żarnowcu budowano zupełnie inny typ reaktora. W czarnobylu był reaktorem WWER(wydajny nadaje się do celów militarnych) zaś u nas miał być PWR

Opublikowano

teraz w dobie odnawialnych zrudeł energi i lobbing ze strony eko producentów żęby elektrownia atomowa powstała trzeba stanowczej decyzji . rynek zrudeł odnawialnych jest wart mld . $ lobbing ze strony  wytwórców łatwo nie odpusci .  

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v