Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
20 minut temu, jacus napisał:

to co opisuje damian to normalna dzialalnosc biznesowa w polsce-dziesiatki jesli nie setki tysiecy firm tak dziala i to w kazdej branzy, nie tylko transportowej, 

gdyby kazdy uczciwie placil wszelkie nalezne podatki i daniny to mogly by byc o polowe nizsze :D.. uczciwy podatek to juz w pismie swietym opisali-dziesiecina i nic wiecej......

https://www.agrofoto.pl/fakty/rynki-wschodnie/bialoruskie-zaklady-produkujace-ciagniki-przylaczaja-sie-do-strajku,98398.htm

Skończą tak samo jak nasz Ursus. Na siłę chcą się wyzwolić z pracy. 

Opublikowano
9 minut temu, hubertuss napisał:

@jacus ja wiem, że to normalna działalność. Ja rozumiem, ze te firmy tak działają i nawet na tym zarabiają. Nawet wierzę, ze sobie tego suva kupił. Tylko nie za kasę z tarczy. Po co pisać takie bajki. Kasę z tarczy wydał na pracowników nawet jak wziął ją na zakup auta to im musiał zapłacić. Nie chce mi się już rozwodzić nad czyjąś firmą. 

Własnie jeden ze złodziej z pisu podał się do dymisji. Nie jaki Cieszyński jak nie złodziej to osoba mega nie kompetentna odpowiedzialna za wał z respiratorami położyła głowę pod topór. Ciekawe czy posypią się inne głowy?

Przecież pisałem że to był żart z czarnym suwem?? Nie doczytałeś?? Ale znam przypadki gdzie inni pokupowali.

Mówisz że wydali kasę z tarczy na pracowników. A to nie wiesz że w naszym udanym kraju baranki godzą się na ebanie do usranej śmierci za najniższą krajową na kwicie a reszta pod stołem? Więc jak jakiś byznesman wstrzymał zakład to może i płacił swoim barankom ale tylko to co w kwitach jest wymagane, a za siedzie w domu przecież nikt kasy pod stołem nie dostawał chyba co??? Więc jak wziął na baranka po 36 tys. zł i przez 3 czy 4 miesiące kazał siedzieć w chałupie ale robił im przelewy najniższą krajową to i tak jest grubo do przodu w zależności ile baranków ma w stadzie.

i podnoszenie minimalnej właśnie ukróci głupotę baranków i cwaniactwo byznesmanów. Bo dojdzie do tego że to co dostawał pod stołem to będzie minimalna w kraju.

Opublikowano (edytowane)

Tak tak bez mediów. Wierz w to dalej. Już może nie pamiętasz jak Kwaśniewska jeździła za granica i brylowała na spotkaniach. Takiej pierwszej damy jak ona długo nie będzie. jeśli chodzi o reprezentowanie naszego kraju i działalność charytatywną.

@damianzbr czyli rozumiem, że na tarcze dawali kto ile chciał? Np płacił pracownikowi 2 na kwicie a pod stołem 4. To dostawał 6? Oddawał pracownikowi 2 z kwita i zostawało z tarczy w kieszeni 4? Kurcze a ja naiwny myślałem, że zwracają tyle ile się płaci na kwicie. A oni jeszcze to co pod stołem daje przedsiębiorcy zwracają. Wspaniały jednak ten rząd.

Podnoszenie minimalnej nic nie ukróci bo są dziury w postaci samozatrudnienia, smieciówek itd. W zawodach gdzie rynek dyktuje zarobki to za minimalna nikt nie zechce pracować. Ale jest wiele zawodów gdzie minimalna 2800 czy 2600 to wciąż sfera marzeń. Popytaj w prywatnych sklepikach w małych miejscowościach to cię przeważnie kobiety śmiechem zabiją jak im powiesz, ze 2800 zarabiają. Bo tam rzadko która na etacie w ogóle siedzi.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano (edytowane)

Brylowała ale chyba grunty rolne do swojego majątku pod Warszawa które teraz są zabudowane segmentami i blokami.

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano
1 godzinę temu, szmergiel napisał:

Damian daj im już na dziś spokój.i tak jak wieczorem poczyta to paru tych "rozgarnietych"to pianę taka puści że ho ho.

O mało się ze śmiechu nie udusiłem

24 minuty temu, hubertuss napisał:

Jeszcze nie ma tych 18 tys. Zresztą Dudowej nie ma za co płacić. Bo ona się nie udziela. Jedynie Kwaśniewska i trochę mniej Kaczyńska się udzielały i im by się należało. 

Pani prezydentowa   pracowała przed  objęciem urzędu przez Andrzeja Dudę więc jak najbardziej jej się akurat należy wypłata.

Opublikowano (edytowane)

Nauczyciele nie zarabiają 18 tys w Polsce. Poza tym mogła się nie zgodzić by mąż kandydował jeśli bała się utraty nauczycielskiej pensji.

@damianzbr zanim została prezydentową zajmowała się handlem nieruchomościami. Więc co za problem. Robiła interesy.

Opublikowano (edytowane)

z tymi wielkimi slowami typu "zlodziej" to bym uwazal to zwykle nieudaczniki sa podejrzewam ze nawet porzadnie krasc nie umieja 🤣, pamietacie koguta- gruz,piasek,ziemia zwir i podsypka w porownaniu z apartamentem gawlowskiego to zenada...

wiec niech jej placa tyle ile nauczycielom germanistom, etat 18 godzin razy- taka pierwsza dama to w tygodniu trzy takie obrobi czyli wyjdzie na to samo😜

tak naprawde pierwsza dama czy nawet prezydent nie jest nam do niczego potrzebny. te 200 milionow-z wylaczeniem pieniedzy na ratowanie zabytkow krakowa😜- mozna inaczej wykorzystac-czytaj panstwo tak czy siak by je zmarnowalo....

zapominacie o deweloperce  z wroclawia- ktora ma pinokia za meza..

jesli juz mamy miec jaksa tam dame-to mozna zalozyc wyplate dotychczasowej pensj plus wydatki-potwierdzoen rachunkami na cele reprezentacyjne.

znowu leje-chyba tych zniw nie skoncze,za miedza jeszcze zyto stoi, jeszcze stoi....ale z coraz mniejsza ochota.

Edytowane przez jacus
Opublikowano
8 minut temu, hubertuss napisał:

Nauczyciele nie zarabiają 18 tys w Polsce. Poza tym mogła się nie zgodzić by mąż kandydował jeśli bała się utraty nauczycielskiej pensji.

@damianzbr zanim została prezydentową zajmowała się handlem nieruchomościami. Więc co za problem. Robiła interesy.

Ciekawe czy twojej zonie z taką łatwością przyszło by kupowanie tych nieruchomości pod W-wą, a później zmienianie MPZG i innych ciekawych i dziwnych rzeczy których szary pospolity człowiek, nawet jak jest prezesem firmy która ma 5 SUVów raczej od tak sobie nie ogarnie.

W Kazimierzu to w końcu ich willa czy ich pazia?

5 minut temu, hubertuss napisał:

Morawiecki tez tanio ziemi nakupił. Pewnie tez ja kiedyś zabudują.

No raczej pod żyto jej nie kupił.

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, Denwer napisał:

Ale  poco  ta  tarcza  jak  wszyscy  mają  piniędzy  opur 

po jaki uj   oni te  pomoc  suszową  dawali  jak  rolnicy  mają  opur  kasy  

Ten  Morawiecki  jest  nienormalny   poco  on tą  kasę rozdaje 

Tak tak tylko na skupie taki bamber przypakował przyczepę pszenicy że MTZ z przyczepą bym wjechał i się zgubił  bo bank się upomina o raty tacy są k**wa bambry bogaci w bankach .

Edytowane przez galan99
Opublikowano (edytowane)

Zanosi się na to, że ustawa pazernych polityków łasych na podwyżki w czasach kryzysu poleci do kosza. Prezydentowa, która nic nie robi tez chyba nic nie dostanie. Teraz Karczewski co to pracował dla idei za pieniądze rozgoryczony brakiem podwyżki żali się w Polsacie na Grodzkiego.

Opublikowano

hubertuss jak bys był kiedykolwiek w centrum zdrowia dziecka w miedzylesiu to tam  pracują jeszcze osoby które pamietają działalnosc kwasniewskiej i wałka jaki zrobiła , jak w mediach brylowała gdy tworzyła miejsce do karmnienia dzieci przez matki tylko niestety gdzieś 70 % kasy wsiąkła na ten cel , jak zreszta sam pokój , ale w mediach było 

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, hubertuss napisał:

Zanosi się na to, że ustawa pazernych polityków łasych na podwyżki w czasach kryzysu poleci do kosza. Prezydentowa, która nic nie robi tez chyba nic nie dostanie. Teraz Karczewski co to pracował dla idei za pieniądze rozgoryczony brakiem podwyżki żali się w Polsacie na Grodzkiego.

https://wiadomosci.wp.pl/stanislaw-karczewski-po-glosowaniu-w-senacie-donald-tusk-kazal-tak-glosowac-6544122107599424a

Nie zapominajmy o Tusku. A tak na poważnie to mam nadzieję, że oni dostają jakieś przekazy dnia i tłuką to ludziom do głowy bo jeśli sami to wymyślają to tylko współczuć. Kto w ogóle był sprawozdawcą tego projektu? Nie czasem Marek " Caryca Katarzyna " Suski?

Opublikowano

A ja uważam, że jakąś regulację mogli zrobić a nie zaraz tam wywalać do kosza. Nie po to wszak minimalną podnoszą aby wpływu na ich kieszeń to nie miało to raz a dwa to nie będą musieli gmerać w dodatkach.

damian - masz jakiś problem aby zrobić kontakty? Zainwestuj trochę a i koszty reprezentacji możesz sobie nakręcić. Ziemia rolna zazwyczaj niema MPZP i taka, najlepiej w poniżej czwartej klasy a blisko dróg i mediów jest w cenie. Zmiany MPZP nie muszą wiązać się z łapówką bo: można gminie uwalić cały plan jeżeli ma drobną wątpliwość, można sfinansować zmianę w części, można gminę potraktować partnersko. Nie jest łatwo ale można trafić do właściwego pokoju a i nawet celebryci szukają skromnych przewodników. Jak to mawiają starożytni czechosłowacy: tiszej jedziesz dalsze budziesz.

Opublikowano
2 godziny temu, hubertuss napisał:

69029969_2420863698007705_3915934117140627456_n.jpg

• Like 2
Opublikowano

ciekawi mnie jedno kto ta podwyzke wymyslil ?? jeszcze  w lutym by przeszla bez zbednego echa ale teraz ??? 

chyba komus sloneczko za bardzo przygrzalo-myslal ze wakacje i sezon ogorkowy ?

a propo ogorkow- tw macieja zamkneli wiec ogorkowa znalazla sobie nowego partnera-byc moze  tylko na wizji, wylenialego wilka pseudonim chiena cmentarna 😜

7 minut temu, many12 napisał:

chlopie jesli ksiadz isakowicz zaleski w 2018 roku dal jej ten medal to sie jej  nalezal. konie i kropka. 

fundacja brata alberta prowadzi u nas warsztaty  zajeciowe dla niepelnosprawnych dzieci wiec ksiadz jest czestym gosciem..

Opublikowano

To prowokacja przeciw opozycji. Wciągnięcie opozycji w taką grę przez prezesa Kaczyńskiego tak naprawdę służy jej rozbiciu - powiedział poseł PO i jej były przewodniczący Grzegorz Schetyna w TVN24. Dodał, że wcześniej mówił, że jego zdaniem decyzja o podwyżkach jest błędem.

Powiem szczerze, jestem zniesmaczony tym, co stało się w piątek - tak o sejmowym głosowaniu nad podwyżkami dla polityków mówi Onetowi poseł KO Tomasz Zimoch, który - jako jeden z dziewięciorga posłów tego klubu - zagłosował "przeciw" wzrostowi płac. Podkreśla, że "to dla KO czas największej próby". - Nie dam głowy za to, że klub utrzyma się do końca kadencji - podkreśla.

Dlaczego posłowie opozycji zdecydowali się poprzeć podwyżki, skoro wiadomo, że partia rządząca nawet przy sprzeciwie Senatu byłaby w stanie je przegłosować?

Do tej kwestii odniósł się w rozmowie z Wirtualną Polską prof. Antoni Dudek. – To był klasyczny chwyt Kaczyńskiego. Test na inteligencję dla opozycji, który ta oblała – ocenił politolog. Jak podkreślił, gdyby PiS pozostał w tej sprawie sam, a opozycja głosowałaby przeciwko, to pomimo senackiego weta, posłowie KO i Lewicy otrzymaliby podwyżki. – Wtedy to PiS dostałby łatkę pazernej partii władzy, ale przez to, jak zachowała się opozycja, jest to kompletnie bez znaczenia – wskazał.

Zdaniem prof. Dudka, widać, że "część opozycji jest tak sfrustrowana niskimi płacami, że zupełnie nie zrozumiała skutków swojej decyzji". – Tymczasem właśnie unaoczniono, że całe teatrum śmiertelnej wojny z PiS-em kończy się tam, gdzie zaczynają się konfitury – ocenił.

powinien być przepis, że podwyżki może przyznać sejm ale tylko od następnej kadencji, a nie, że obecnie sobie przyznają

jeśli chcą więcej zarabiać to niech zredukują liczbę posłów do 200 i wtedy nikt słowa nie powie, oczywiście jeżeli zaczną dobrze pracować bo z obecnych to nawet 90% nie powinna dostawać żadnego wynagrodzenia

nie dawno czytałem, że kaczyński powiedział, że czas wziąć się za zmniejszenie biurokracji

Opublikowano

projekt podwyzki dotyczył nie tylko sejmu i senatu ale takżę prezydentów miast i burmistrzów ,i nie wiem czy to nie PO wpadła na ten pomysł podwyzki . wczesniej pisałem  ze zastempcy prezydentów mają wiecej płatne jak sam prezydent miast i nie dotyczy to tylko stolicy  .

Opublikowano (edytowane)

Tak tak już słyszałem w tv jak posłanka pisu mówiła, ze to opozycja wymyśliła. Tak wam pewnie teraz tłumaczą to wszystko w tvp.

Z tego co słyszałem Trzaskowski był temu przeciwny. A do bycia prezydentem nikt nie zmusza. Zarobki są mniej więcej znane i nikt nie karze startować w wyborach. Można także złożyć urząd iść szukać lepiej płatnej roboty.

11 godzin temu, DTaras napisał:

A ja uważam, że jakąś regulację mogli zrobić a nie zaraz tam wywalać do kosza. Nie po to wszak minimalną podnoszą aby wpływu na ich kieszeń to nie miało to raz a dwa to nie będą musieli gmerać w dodatkach.

Dlaczego nie. Pewnie, ze mogli zrobić. I wprowadzić np od przyszłej kadencji parlamentu czy rządu. Nie wiadomo kto będzie rządził. Nie wiadomo kto będzie w parlamencie. jakaś rozsądna podwyżka nie o 57 %. Ludzie by się tak nie wkurzyli.

10 godzin temu, jacus napisał:

ciekawi mnie jedno kto ta podwyzke wymyslil ?? jeszcze  w lutym by przeszla bez zbednego echa ale teraz ??? 

chyba komus sloneczko za bardzo przygrzalo-myslal ze wakacje i sezon ogorkowy ?

a propo ogorkow- tw macieja zamkneli wiec ogorkowa znalazla sobie nowego partnera-byc moze  tylko na wizji, wylenialego wilka pseudonim chiena cmentarna 😜

chlopie jesli ksiadz isakowicz zaleski w 2018 roku dal jej ten medal to sie jej  nalezal. konie i kropka. 

fundacja brata alberta prowadzi u nas warsztaty  zajeciowe dla niepelnosprawnych dzieci wiec ksiadz jest czestym gosciem..

Pis już wmawia, ze to opzycja chciała dać podwyżkę pisowskiemu rządowi, prezydentowi, pensje jego żonie. Tak wspaniałomyślnej opozycji nie było w PL od lat.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v