Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, mirro napisał:

No i to że sanacja załatwiła nas w kwestii obronności, jak teraz PiS, to też fakt. 

w kwestii  obronności  to  załatwiło  nas PO-psl  które  zwijało  polską  armie 

Edytowane przez Denwer
Opublikowano (edytowane)

marecek jak zwykle bredzi.... co zrobiono przez ostatnie 5 lat ??? gdzie helikoptery,okrety podwodne a nawet nawodne ??  stare chelmy z lat 60 wyremontowano i to jest najwiekszy realny sukces dojnej zmiany.. realny a nie planowany na czas gdy od koryta narod ich oderwie....

kto wmordowal mieszkancow ochoty  ??? niemcy na czele z niejakim kaminskim ?? jak nazywal sie dowodca sil niemieckich -zalewski...

kto stanowil wiekszosc zalogi kl auschwitz-birkenau- austriacy i ukraincy..

ile tysiecy litwinow, estonczykow, holendrow, luksemburczykow, norwegow, walczylo w ss.

jakie armie walczyly na froncie wschodnim ???? z ilu panst sprzymierzonych z niemcami.. 

o gorallenvolk nie pamietacie ??

ktore panstwa lub narody  w naszym regionie aktywnie kolaborowaly z niemcami-uczyli was o tym w szkole ?? slowacja, wegry, bulgaria, rumunia, serbowie, ukraincy,litwini,lotysze ,estonczycy, czesi, slowency, austriacy, 

Edytowane przez jacus
Opublikowano

A moim skromnym zdaniem obrazek zamieszczony przez denwera reaktywuje nowego wspólnego wroga i za takie działanie należy się lepa otrzeźwiająca.

Jacus - a przywódcą ich wszystkich był Austriak 😁

Opublikowano

i to jest mistrzostwo swiata- zawsze zwracam na to uwage , bo pracowalem w  austrii- jak oni potrafili wmowic calemu siatu ze to nie oni walnie przyczynili sie do wiekszosci zbrodni wojennych- chocby najbardziej znany zbrodniarz,ktory rak sobie nie splamil - adolf eichmann..

a ta afera podkarpackich burdeli to nie dotyczyla takze jednego "lotnika" ktory paral sie byciem marszalkiem sejmu  ????

Opublikowano

Najlepsze w tej tzw aferze jest jak to urwa i sutener stają się celebrytami. A ja mam pytanie: czy skoro w sejmie mają dodatek rekompensacyjny za badanie w kierunku Covid to równolegle zaplanowano coś dla placówek służby zdrowia?

Opublikowano
1 godzinę temu, jacus napisał:

marecek jak zwykle bredzi.... co zrobiono przez ostatnie 5 lat ??? gdzie helikoptery,okrety podwodne a nawet nawodne ??  stare chelmy z lat 60 wyremontowano i to jest najwiekszy realny sukces dojnej zmiany.. realny a nie planowany na czas gdy od koryta narod ich oderwie....

kto wmordowal mieszkancow ochoty  ??? niemcy na czele z niejakim kaminskim ?? jak nazywal sie dowodca sil niemieckich -zalewski...

ile tysiecy litwinow, estonczykow, holendrow, luksemburczykow, norwegow, walczylo w ss.

jakie armie walczyly na froncie wschodnim ???? z ilu panst sprzymierzonych z niemcami.. 

ktore panstwa lub narody  w naszym regionie aktywnie kolaborowaly z niemcami-uczyli was o tym w szkole ?? slowacja, wegry, bulgaria, rumunia, serbowie, ukraincy,litwini,lotysze ,estonczycy, czesi, slowency, austriacy, 

Mam tylko jedno pytanie: kto to wszystko trzymał w garści i skąd wychodziły wytyczne tzn. z jakiej stolicy?

Opublikowano
1 godzinę temu, jacus napisał:

podziw budzi ta wiedza!

Opublikowano

od dziecka interesuje sie historia.

binek- przeciez nikt nie kazal ochotnikom wstepowac do ss ?? to ze panstwo niemieckie rozpoczelo ta wojne nie umniejsza win innych panst i narodow-my tez mamy swoj kamien w tej lawinie..jedwabne jest tylko symbolem - jednym z wielu takich zbrodni dokonanych przez polakow na swoich wspolobywatelach, zresza i polacy bez skrupolow mordowali sie miedzy soba .

Opublikowano

Wojna wywołuje najpotworniejsze zwyrodnienia jakie można sobie wyobrazić, ja nie przeczę, że wszyscy Niemcy byli źli, że tylko Niemcy mordowali. Niestety w większości byli to jednak Niemcy i teraz rozmywanie winy na inne narodowości jest dla mnie nie do przyjęcia. To nie byli faszyści, czy hitlerowcy - to sprawka Niemiec. Nie znam z historii geograficznego położenia państwa Faszyzm, czy Hitleryzm.  Jacuś - jesteś dobry z historii, jaki naród wymyślił formułę ''obozu koncentracyjnego''? i czy tenże naród chwali się tym?

Opublikowano
10 godzin temu, dysydent napisał:

Powstanie Warszawskie to był niewykonywalny rozkaz który żołnierz mimo to usiłował wykonać. Świadczy to o debilu polityku i idealnym żołnierzu fanatyku.
Fanatyzm można zrozumieć bo miał podłoże emocjonalne wobec germańskiego potwora który do dzisiaj uznaje się za wyższą rasę i innych traktuje jak hodowlane zwierzęta i chęć odwetu jest jak najbardziej zrozumiała to jednak debilizmu politycznej decyzji nic nie tłumaczy bo trzeba było być debilem aby liczyć na pomoc czerwonej zarazy której się kręgosłup utrąciło w 1920-ym roku.
Próby racjonalizowania poczynań sowietów jest echem wpływów do dziś ideologii tej czerwonej zarazy a gloryfikowanie debili którzy rozkaz powstania wydali jest przejawem innej - czarnej zarazy jaka się panoszy obecnie w Polsce jako odreagowanie po ustąpieniu tej pierwszej.

Militarnie czas powstania był najlepszą okazją dla kacapów aby wykorzystując bajzel u szwabów szybko obie z nimi poradzić i tu nie trzeba być specjalnie rozgarniętym aby to zrozumieć.
Zarówno decyzja o wybuchu powstania jak i pozostawienie powstańców na rzeź przez czerwonych (wśród których to czerwonych byli też i Polacy) to decyzje polityczne a w żadnej mierze strategiczno militarne i nie ma co ideologizować a tylko uznać to za kolejny argument dla zaliczenia polityków do ludzi gorszej kategorii z rozważeniem wręcz czy to jeszcze ludzie. Wszystkich polityków bez wyjątku plus ich sługusów czyli całą klasę urzędniczą ale to już wykracza dalej po za temat minionej rocznicy.

Zgadza się  ale więcej faktów historycznych. W owym czasie ofensywy sowietów liczył się tez efekt globalnej Polityki. Ruskie gdyby od razu  z nad Buga uderzyli na kierunek Warszawy to było by już pod koniec lipca po wycofujących się ciągle siłach niemieckich. Zadecydował efekt polityczny zdobycia na naszych terenach większego miasta - pało na Lublin. Wiadomość poszła echem ale to pozwoliło szwabom na przegrupowanie  a w efekcie do starcia sił pancernych pod Wołominem od 25 lipca do 5 sierpnia. W starciu brało udział ponad 2 tysiące czołgów.

3 godziny temu, Denwer napisał:

w kwestii  obronności  to  załatwiło  nas PO-psl  które  zwijało  polską  armie 

Do degeneracji i degrengolady naszych sił zbrojnych najbardziej przyczynił się Macierewicz z swoim Misiewiczem.

14708298_1762117307375130_4706894128557005598_n.jpg

Opublikowano

Czy któryś z szanownych panów dziś zdobył się na tak szalony i samozwańczy gest jakim było powstanie? Żyjemy w zupełnie innym świecie, tamta Warszawa wyglądała inaczej. Nawet nie powinniśmy śmieć osądzać tamtych decyzji gdyż zielonego pojęcia nie mamy o ucisku i trudzie którzy Ci ludzie musieli ścierpieć. Chwała i cześć bohaterom jakich dziś brakuje. Nie wierzę że oprócz garstki dziś ktoś podjął by się tego wyzywania z takim entuzjazmem jakim oni się podjęli. To było bez sensu, jednak należało to zrobić. 

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, hubertb napisał:

Czy któryś z szanownych panów dziś zdobył się na tak szalony i samozwańczy gest jakim było powstanie?

a powstanie z łóżka się liczy? :ph34r:

Opublikowano
2 minuty temu, pafnucy napisał:

a powstanie z łóżka się liczy? :ph34r:

Też jest szaleńcze i samozwańcze jednak .... To chyba nie to samo. 

Ja co rano muszę wstać i iść do pracy jak zresztą większość z was, nie wiem czy bym wstał pewnego dnia powiedział żonie że wychodzę pożegnał się z dziećmi i poszedł po pewną kule w łeb. 

Opublikowano (edytowane)

a po co tak?

ja wolę żonę i dzieci od kuli w łeb.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Dokładnie, nie musiałem płakać za Mickiewiczem jak mój tato, nie musiałem się ukrywać jak mój dziadek, nie zaznałem indoktrynacji jak moja babka i mama. Co ja żyjący DZIŚ mogę powiedzieć o ludziach żyjących sto lat temu w zupełnie innym świecie w którym elektryczność była luksusem. 

Opublikowano
15 minut temu, hubertb napisał:

nie wiem czy bym wstał pewnego dnia powiedział żonie że wychodzę pożegnał się z dziećmi i poszedł po pewną kule w łeb. 

Bierzesz graty, wstajesz i wychodzisz. Nawet się nie zastanawiasz a raczej jesteś pewien że dziś, to jeszcze nie ten dzień. 

Powtórzę przykład z Iraku gdzie gościu miał dwa magazynki do AK bo to dawało co najmniej dwie minuty jego rodzinie na ucieczkę. On się nie liczył, chciał dać im szansę.  Taką przyjął wersję działania.

6 minut temu, hubertb napisał:

Co ja żyjący DZIŚ mogę powiedzieć o ludziach żyjących sto lat temu w zupełnie innym świecie w którym elektryczność była luksusem. 

Wartości podstawowe są dalej takie same. Oni też chcieli tylko żyć. Mieli plany, marzenia jak to ludzie. 

• Like 2
Opublikowano

Oni Mirku nie byli żołnierzami to byli zwykli ludzie. W podziemiu walczyli zwykli ludzie! Oni cieszyli się z tego dnia.  Brat mojego dziadka był cichociemnym został rozstrzelany przez NKWD zaraz po wkroczeniu do stolicy ruskich. Taki to los zgotowali nam wyzwoliciele. Brat babki jako podporucznik pilot najprawdopodobniej kulę w łeb otrzymał w katyniu lub jednym z tych obozów. 

• Like 2
Opublikowano
22 godziny temu, Ulman napisał:

Co ty po pijaku możesz widzieć? Co najwyżej winę Tuska i wszędobylski antypolski sPISek.

piłem ostatni raz 18 czerwca wiec nie do mnie te teksty wiem ze ci brakuje argumentów i logiki zeby pisać zemną 

22 godziny temu, Ulman napisał:

Co najwyżej winę Tuska i wszędobylski antypolski sPISek.

głosowałem na Rafała 

• Haha 1
Opublikowano
6 godzin temu, hubertb napisał:

W podziemiu walczyli zwykli ludzie! Oni cieszyli się z tego dnia. 

To nie byli zwykli ludzie. Tzn zwykli, jak każdy z nas, ale wypełnili obowiązek do końca w zasadzie nie wiedząc kto przyjaciel a kto wróg.

• Like 2
Opublikowano
9 godzin temu, hubertb napisał:

Czy któryś z szanownych panów dziś zdobył się na tak szalony i samozwańczy gest jakim było powstanie? Żyjemy w zupełnie innym świecie, tamta Warszawa wyglądała inaczej. Nawet nie powinniśmy śmieć osądzać tamtych decyzji gdyż zielonego pojęcia nie mamy o ucisku i trudzie którzy Ci ludzie musieli ścierpieć. Chwała i cześć bohaterom jakich dziś brakuje. Nie wierzę że oprócz garstki dziś ktoś podjął by się tego wyzywania z takim entuzjazmem jakim oni się podjęli. To było bez sensu, jednak należało to zrobić. 

demonstracje to też pewnego rodzaju zryw , jak by jeszcze zabicie wroga w swiadomosci ludzi nie groziło karą to nie na jednej takiej by sie krew polała ,

Opublikowano
9 godzin temu, hubertb napisał:

bez zbędnego rozpisywania się tylko konkluzja
jeśli  będziemy gloryfikować bezsensowne działania to Polska zniknie z map Europy i jest to tylko kwestia czasu.

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v