Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
20 minut temu, Ywa napisał:

A w kółku ekologicznym w październiku sprzątaliśmy również plaże po turystach i w nagrodę pojechaliśmy m.in. Bieszczady na tydzień.

A kto po Was sprzątał w nagrodę Bieszczady?😂  -Taki żart.

• Haha 1
Opublikowano
8 minut temu, galan99 napisał:

Bo to wioska i cena marna a Miasto to Miasto to cena lepsza i konsumenta więcej .

Tylko ta czereśnia przyjechała z giełdy rolnej która jest w mieście. 🤪

Opublikowano
31 minut temu, Ywa napisał:

Jarecki bo to były w końcu czereśnie polskie.

polskie bo to było w tym tygodniu i jak wziąć pod uwage wygląd tych czeresni to na straganach i targu z wyglądu podobne też 15 zł za kg . jasne po 10 . i zapytalem  wczoraj o wisnie  czeresniowe to po 10 zł za kg         

Opublikowano
23 minuty temu, mirro napisał:

A kto po Was sprzątał w nagrodę Bieszczady?😂  -Taki żart.

Raz w pociągu do Krakowa przeżyłam traumę,  pamiętam jak babka na mnie wsiadła oburzona, bo faktycznie wyrzuciłam ogryzek przez oko na jakieś pole. Tłumaczyłam, że to nawóz organiczny/rozłoży się a ona przekonywała mnie, że to jak odchody psa. Dziwne rzeczy a utkwią.

Opublikowano

Najgorsze są osiedlowe warzywniaki, zaopatrują się tam gdzie każdy czyli Bronisze itp ale szyld "Z własnego gospodarstwa" wisi. Ceny kosmos, w ubiegłym roku pierwszy polski młody ziemniak po 10zł/kg był xD

Opublikowano
3 godziny temu, Ywa napisał:

łumaczyłam, że to nawóz organiczny/rozłoży się a ona przekonywała mnie, że to jak odchody psa. Dziwne rzeczy a utkwią.

Faktycznie dziwne, tym bardziej ze chyba psa ze sobą nie miałaś a w pociągu o psia kupę raczej trudno. Ciekawe co na to sadownicy? Jabłka- psia kupa. Chyba taka promocja jabłek im sie mogła nie spodobać.

Opublikowano

ywa - a jak jakaś zbłąkana sarna będzie lazła wiedziona instynktem przez tory gdyż bo nauczyła się iż tam jest papu to w końcu roztrzaska ją pendolino i będą straty...

Zakończyłem wstępny etap WOT. Mam już wyrobione zdanie. Nie dam złego słowa powiedzieć jak na chwilę obecną. Niestety zauważyłem pierwsze oznaki betonu choć nie w tutejszej jednostce. Gdzieś tam w świętokrzyskiem wypierdzielili dowódcę bo chyba nie wiedział czym dowodzi no i widać początki załatwiaństwa. Batalionem dowodzi oficer starszy, kompanią młody porucznik i to mnie się podoba. Oby tego nikt nie raczył spierd.. to nie b3dzie trzeba robić zbieranin altylerzystów, rakietowców, czołgistów do wykonywania roboty na kontyngentach, roboty typowo pieszej do której bez sensu kierować speców. Za trzy lata zobaczymy jak mnie wyszkolą. Choć.. medycyna to holowanie rannego czołgiem no i kolejny mankament to brak eliminowania strachu przed kręceniem stazy. Oczywiście na pętli ustaliliśmy, że się nie je***my tylko wleczemy a reszta działa wg naszych wytycznych. Za mało amunicji wydają - żołnierz nie uczy się na ile wystarcza magazynek.

Opublikowano

"Beton" to jednak nieodłączna część tego biznesu. Rolą przełożonych reagować, bo można zniechęcić ludzi do udziału w WOT poprzez serwowanie głupoty ogólnowojskowej. 

Porucznik, kapitan to właściwy stopień na tym stanowisku. Przy pododdziałach ogólnowojskowych jednak kapitan. Jeśli nie to i spłaszczenie stanowisk sztabowych potrzebne. 

Widzisz @DTaras przyjmując (nieformalne ale jednak) przywództwo w grupie musisz liczyć się z tym że będą na Ciebie liczyć. To dobrze, bo jesteś naturalnym kandydatem do przyjęcia dowodzenia w razie potrzeby, 

Opublikowano

Nic z tych tematów mirro. Oni nie wiedzą i nie muszą wiedzieć co potrafię. Głupi nie są i już coś składają ale na domysłach i spekilacjach to można najwyżej wybory wygrać - conie?

Ja się szkolę i kropka. Takie jest moje miejsce w szyku.

Opublikowano

Co tu Ci odpisać... Ktoś zawsze ginie. Na przestrzeni lat wiele się zmienia w kunszcie. I tak żołnierz stojąc jest bokiem mały a przodem duży. Bokiem trudniej trafić ale szybciej zabić a przodem? Wszak wynaleziono kamizelkę. Taktyka się zmienia kolego. Wróg się uczy. Najbardziej przesrane od zawsze ma radio. Jednak nie jeden człowiek jest ważny a płynność i porozumienie w grupie. Zmierza to wszystko do banału. Skarb to każdy dobrze wykonujący robotę bo to zwiększa szansę przeżycia każdego członka grupy. Holowanie skrzynki z amunicją na sobie czołgiem mogliby także zastąpić czymś bardziej skutecznym ale wg podręcznika jest inaczej, raczej w kierunku do zarypania żołnierza - naprawimy to.

Opublikowano
11 godzin temu, jacus napisał:

skarb to taki co pierwszy spiepszy czy go pierwszego zabija ??? nie bylem we wojsku wiec chcialem sie upewnic.

Bez obrazy dla tych co nie byli ale jak by doszło do konfliktu zbrojnego są na straconej pozycji nie mówię że wszyscy ale 50 % tak bo brak podstawowego szkolenia z obsługi broni .

• Like 1
Opublikowano
12 godzin temu, jacus napisał:

skarb to taki co pierwszy spiepszy czy go pierwszego zabija ??? nie bylem we wojsku wiec chcialem sie upewnic.

Skarb to głowa, pewne przymioty charakteru i to czyni go wartościowym a wręcz gwarantem przeżycia dla kilku innych. W pewnych sytuacjach najważniejsze jest właśnie aby wytrzymać bez strzelania ile się da. 

Opublikowano

galan - patriotyzm to chęć rozwoju dla ojczyzny a nie sprawne operowanie bronią. Pobitewny kurz odsłania tylko zgliszcza. Gdy przyjdzie czas i oni się nauczą. Poza tym po pewnym czasie gdy nic się nie robi szczegóły ulatują.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v