Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, szmergiel napisał:

jedz ,pomieszkaj i dopiero sie wypowiadaj.tyle w temacie.ze slyszenia to mozesz pod sklepem ciemniakom opowiadac.

Nie że słyszenia tylko praktyki.  Opowiadasz bajeczki  🤣😂 które pewno zaszlyszales od sumsioda co na budowie tam robił i ani be ani me  po niemiecku

Edytowane przez Gość
Opublikowano
1 minutę temu, szmergiel napisał:

jedz ,pomieszkaj i dopiero sie wypowiadaj.tyle w temacie.ze slyszenia to mozesz pod sklepem ciemniakom opowiadac.

Części+serwisowanie to temat rzeka. Teoretycznie serwisowanie jest drogie, cena części bardzo wysoka. Tylko że tam nie wszyscy są palcem robieni i dają sobie radę. U nas zaraz ruszy temat recyklingu oleju i wtedy ceny serwisu również podskoczą. 

Opublikowano

Takie spontaniczne spotkanie ? :D

1 minutę temu, jacus napisał:

Kliknij i zobacz więcej!Kliknij i zobacz więcej!

Opublikowano
1 minutę temu, Ursus932 napisał:

Kolego koło mnie jest zagłębie tego to nie musisz tłumaczyą A o braku upadków nie pitol

Jak zwał tak zwał hodowcy nie chcą tracić pieniędzy tylko dla tego by pracować na typowo polskim prosiaku

Opublikowano
1 minutę temu, Denwer napisał:

Nie że słyszenia tylko praktyki.  Opowiadasz bajeczki  🤣😂 które pewno zaszlyszales od sumsioda co na budowie tam robił i ani be ani nr po niemiecku

czlowieku.tyle razy co bylem na zachodzie to ci nawet nie napisze .szkoda czasu na takiego ciemnego czlowieka.ps.popatrz i poczytaj w mojej galerji i sie wypowiadaj

Opublikowano

Emerytury bez podatku oraz podniesienie kwoty wolnej do 8 tys. zł

Zapowiedzi, przepychanki w rządzie, a później wdrożenie podniesienia kwoty wolnej od podatku to serial, na który, aby zrelacjonować go w całości w tym artykule, nie wystarczyłoby miejsca (swojego czasu ciekawie opracował to TVN24). Niemniej, jest to kolejna obietnica, która w drodze od zapowiedzi do realizacji została znacząco uszczuplona i wykoślawiona.

Podczas konwencji programowej 28 lutego 2015 r. Andrzej Duda zapowiedział podniesienie kwoty wolnej od podatku z 3091 zł do 8000 zł. Dla wszystkich podatników. Później te słowa dozował jeszcze dosadniej, przekonując, że emeryci nie powinni płacić podatku.

– Czas starać się i działać w zakresie podwyższenia kwoty wolnej od podatku, bo dzisiaj w naszym kraju nawet ten, kto zarabia pensję minimalną musi odprowadzić podatek. Czy tak powinno funkcjonować rzetelne państwo, które uczciwie traktuje swoich obywateli? W krajach, gdzie władza jest uczciwa, ten kto zarabia najniższą pensję nie płaci podatku. U nas nie może nawet o tym pomarzyć i to się musi zmienić. Trzeba to zrobić z rozwagą, ale uważam, że w niedługim czasie kwota wolna od podatku powinna sięgać 8 tys. zł – mówił wówczas jeszcze kandydat PiS na prezydenta.

Z kolei w sierpniu jako prezydent elekt Andrzej Duda oceniał, że kwota wolna od podatku jest "cały czas jeszcze na śmiesznym poziomie", który jest "niewspółmierny choćby do minimum egzystencji".

– Trzeba ją zdecydowanie podnieść, mam nadzieję, że później ona będzie nadal w kolejnych latach stopniowo podnoszona. Ja zapowiedziałem, powinna być w jak najszybszym tempie podniesiona na poziom co najmniej 8 tys. zł, co spowoduje, że choćby ci, którzy otrzymują dzisiaj najniższe emerytury czy renty, w zasadzie nie będą płacili podatku. I konkretne pieniądze - kwoty przy najniższej emeryturze rzędu prawie 80 zł miesięcznie - zostaną w ich portfelach – dodawał Duda.

Według wstępnych wyliczeń z tamtego czasu zapowiedź zmiany podatkowej miałaby kosztować budżet nawet 17 mld zł.

Co zostało z tej obietnicy? Rząd podwyższył kwotę wolną do 8 tys. zł, ale tylko dla najbiedniejszych, których miesięczne wynagrodzenie nie przekracza ok. 660 zł. Cała reszta musiała obejść się smakiem.

Dla ponad 90 proc. podatników nic się nie zmieniło. Co więcej, część osób z wysokimi dochodami kwotę wolną w ogóle straciła. Zapłacili za jej podwyżkę dla osób z niskimi dochodami – mówił w "Rzeczpospolitej" Andrzej Marczak, doradca podatkowy, partner w KPMG.

Jego zdaniem z kwoty wolnej zrobiono coś na kształt ulgi podatkowej, która zależy od spełnienia przez podatników określonych warunków. – Tymczasem kwota wolna to kwota wolna. Jej konstrukcja powinna być demokratyczna. Jeśli już jest, powinna przysługiwać wszystkim podatnikom. Jej podwyższanie tylko dla niewielkiej części podatników kosztem innej ich grupy to ruchy pozorowane – dodawał doradca.

Na razie o kwocie wolnej dla reszty podatników ani rząd, ani prezydent nie mówią.

Opublikowano
4 minuty temu, szmergiel napisał:

czlowieku.tyle razy co bylem na zachodzie to ci nawet nie napisze .szkoda czasu na takiego ciemnego czlowieka.ps.popatrz i poczytaj w mojej galerji i sie wypowiadaj

Ciemny to jesteś ty bo prawisz bajki  koszty środków do produkcji  mamy bardzo zbliżone. Jedyna różnica to koszty pracy. 

Opublikowano
20 minut temu, jacus napisał:

chyba odwrotnie- juz nie pamietacie zaradnegokiewicza czy samego prezesa ??😂

A co niby prezes lubi ? Chyba pomyliłeś z Biedroniem albo innym lewakiem

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Denwer napisał:

Ciemny to jesteś ty bo prawisz bajki  koszty środków do produkcji  mamy bardzo zbliżone. Jedyna różnica to koszty pracy. 

jak kiedys spedzisz chociaz tydzien tam to porozmawiamy .narazie to szkoda czasu

skoro mnie nazywasz ciemnym i ze bajki prawie to proste pytanie .ile czasu spedziles na zachodzie?

Edytowane przez szmergiel
lit
Opublikowano
8 minut temu, racyl napisał:

Jak zwał tak zwał hodowcy nie chcą tracić pieniędzy tylko dla tego by pracować na typowo polskim prosiaku

Hodowca by i poszedł w to byle zakałady chciały taki towar A wolą mniej tłuste z większą ilością mięsa  za które dają więcej w skupie 

Zresztą jak będzie miał polskie prosiaki tylko nie rasy zachowawczej to bez problemu się sprzedają , znam gościa co hoduje same maciory to mówi że praktycznie zanim się urodzą już są sprzedane

Opublikowano (edytowane)

taka moda że każdy chcę wszystko mniej tłuste

oni się nie kierują czy polskie czy nie polskie tylko tym na czym więcej zarobią

Edytowane przez racyl
Opublikowano
2 minuty temu, szmergiel napisał:

jak kiedys spedzisz chociaz tydzien tam to porozmawiamy .narazie to szkoda czasu

skoro mnie nazywasz ciemnym i ze bajki prawie to proste pytanie .ile czasu spedziles na zachodzie?

Bo prawisz bajki  kup deski suszone komorowo w pl taniej jak 900zl m3. 

Zapytaj się firm które ściągają np nasiona  sadzonki z Holandii  Niemiec itd. czy sprzedają je unas taniej jak  kupili  na zachodzie??? BASF też sprzedaje nam taniej jak swoim sor 

Ps. 

Już wiem czemu tak bronisz dopłat i polski w UE 🤣😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣😂

Opublikowano (edytowane)

Tak Germaniec ratuje gospodarkę swą .

https://spidersweb.pl/bizblog/niemcy-pakiet-stymulacyjny-vat/?fbclid=IwAR3YrsdLaqF0VuNNJvrH3p-C4P-HizMkCI7qSCYxJx7pnpkzEODdR7d_X5E

U nas ratujemy ich montownie bo nic nie wytwarzamy .

Jednorazowe 300 euro za dziecko

Pomysł na pobudzenie konsumpcji jest trochę rodem znad Wisły, bo też zakłada się to za pomocą dopłat społecznych. Tak jak w Polsce kołem zamachowym był Program 500+, tak u naszego zachodniego sąsiada ma być to wypłata jednorazowej premii za dziecko w wysokości 300 euro.

Edytowane przez galan99
  • Like 1
Opublikowano
38 minut temu, jacus napisał:

romus jak tam s-wirus- ciebie jeszcze nie lapnal ???,zamkneli zofiowke ? ,w sumie na co wongiel koksujacy jak kryzys, huta im mittala-lenina konczy swoj zywot

o dziwo mnie nie łapło pracuje normalnie 

Opublikowano (edytowane)

czlowieku tobie swiat sie konczy na polu i gospodarce wiec o czym my rozmawiamy.

wyjdz w poniedzialek na a2 lub a 4 i policz zestawy co zapakowane od nas  wyjezaja na zachod i z czym to ci sie maly mozg otworzy.

wiesz co to chandel ? na calym swiecie cos jest gdzies traniej a cos drozej,nawet malpa to rozumie. za to ciemniak ze wsi juz nie ogarnia caloksztaltu zycia i kosztow z nim zwiazanych w innym kraju bo skad ma to wiedziec jak  nigdy tam  nie byl.napisze ostatni raz dopuki nie bedziesz tam fizycznie to niemamy o czym rozmawiac.

lit
Opublikowano
6 minut temu, Denwer napisał:

Zapytaj się firm które ściągają np nasiona  sadzonki z Holandii  Niemiec itd. czy sprzedają je unas taniej jak  kupili  na zachodzie???

Nasze firmy rżną na tym kogo mogą i jak mogą. Ale, przy drążeniu tematu można sprowadzić ich na ziemię, pozostawiając jakiś zarobek.

7 minut temu, galan99 napisał:

Pomysł na pobudzenie konsumpcji jest trochę rodem znad Wisły, bo też zakłada się to za pomocą dopłat społecznych. Tak jak w Polsce kołem zamachowym był Program 500+, tak u naszego zachodniego sąsiada ma być to wypłata jednorazowej premii za dziecko w wysokości 300 euro.

To nie jest pomysł na koło zamachowe tylko sposób na wrzucenie w rynek dodrukowywanej kasy.

Opublikowano
12 minut temu, szmergiel napisał:

czlowieku tobie swiat sie konczy na polu i gospodarce wiec o czym my rozmawiamy.

wyjdz w poniedzialek na a2 lub a 4 i policz zestawy co zapakowane od nas  wyjezaja na zachod i z czym to ci sie maly mozg otworzy.

wiesz co to chandel ? na calym swiecie cos jest gdzies traniej a cos drozej,nawet malpa to rozumie. za to ciemniak ze wsi juz nie ogarnia caloksztaltu zycia i kosztow z nim zwiazanych w innym kraju bo skad ma to wiedziec jak  nigdy tam  nie byl.napisze ostatni raz dopuki nie bedziesz tam fizycznie to niemamy o czym rozmawiac.

To podasz przykłady tych większych kosztów  czy tylko się będziesz szczycił tym że sprzątasz niemieckie podwórka i pozjadałeś wszystkie rozumy

Gdzie ta niemiecka drożyzna 

IMG_20200607_130747086.jpg

IMG_20200607_130803755.jpg

Opublikowano
59 minut temu, jacus napisał:

Kliknij i zobacz więcej!

Kliknij i zobacz więcej!

co to kuźwa jest jakieś slajdy z gwiezdnych wojen? 

1 godzinę temu, galan99 napisał:

Powinno być tak że w Marketach jest jakaś cześć powierzchni i tylko Polski towar ale tylko Polski i nie ważne jaka cena by była towarów ale Polski rolnik nie może dać towaru do sprzedaży bo by zachód nic nie sprzedał tego swego odpadu ale jak powiadają Polak zadowoli się 2 klasą .

I Ty wierzysz, że takie coś miałoby rację bytu skoro są osoby które latają z jakimiś tam aplikacjami cenowymi i jadą z jednego końca miasta na drugi bo jest o 5 gr taniej a jak jest promocja na kiełbasę która kosztuje mniej od kociej karmy to dostają szału aby tylko kupić. 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

juz ci napisze. po pierwsze to koszty pracy .po drugie podajesz przyklad cen drobnych produktow,idz kup okno,zbuduj cos tam i sie przekonasz.kup mieszanie,najmij zeby ktos cos ci zrobil.

druga kwestia to to ze niemcy jeszcze nie sa takie drogie,przekrocz kolejna granice to sie przekonasz.zdziwil bys sie ile ludzi z bliska przekracza granice z francji czy beligi i holandi do niemieckich marketow bo tam taniej. to sa aspetky tylko w kwesji jedzenia. po przekroczeniu francji czy belgi wszystko grozeje tak ze masakra.od paliwa bo bulke chleba.we francji za 10e to fige a nie obiad zjesz.w niemczech wystarczy na cos ,we fracji czy belgi 20 braknie.wiesz np.ile kosztuje tam zalozenie  pieca co. do domu jednorodzineego? bo ja bylem w wielu domach dosc bogatych rolnikow co co. niema i stare okna bo to kosztuje mase kasy.o tym zeby dach zmienic to zapomnij bo25000e musisz wylozyc conajmniej. faktury za naprawe tez widuje .65e netto za godzine pracy.

aha .wiesz gdzie jest taniej n iz u nas na zachodzie?  jedynie w hiszpani ale tam taki burdel ze masakra i mieszkaja jak jaskiniowcy.i uprzedze twoje gadki ze bredze,wiem to bylem nie raz tam i na wlasne oczy widzialem

Opublikowano
1 godzinę temu, Roman176 napisał:

https://strefainwestorow.pl/artykuly/inwestycje-alternatywne/20190205/dziecko-koszty

widzę ze jesteś bezdzietnym starym kawalerem .. pampersy 150 zł + chusteczki 50 jakiś ciuszek witaminy soczki do bobasuw bardzo drogie rzeczy a gdzie jedzenie naprawdę można się dorobić na dzieciach modrzę prawisz ...

tak oczywiscie najbardziej ci rodzice poczuli rządy PEło jak artykuły dziecięce opodatkowali wzrost o 23 %  

a wiesz kto zaczął ? podpowiem ci 2011 po podpisaniu kontraktu z Gazpromem a na wegiel podpisał Krzysztof Brejza🤗 czy to był jakiś dil za gaz ??

daj lepiej już spokój z tymi bredniami co do węgla to czekam aż bd pisał ze pis pozwolił wozić bezcłowe import zburz do eu  pamiętaj kto łapki podnosił 

Mam wrażenie, ze albo ni e rozumiesz co się do ciebie pisze albo świadomie obracasz kota ogonem by bronić pisu. Zresztą wiele twojego tekstu jest bez ładu i składu. Piszesz o jakichś soczkach i pampersach. Ale być może jesteś bezdzietnym starym kawalerem i nie rozumiesz, ze dziecko tego nie potrzebuje do 18 roku życia do kiedy jest wypłacane 500 plus. Ja ci nie każe kupować za te 50 soczków czy pampersów. Możesz dziecku sam soczek zrobić z owoców i użyć pieluch z tetry.  W wielu krajach np Belgii też dostaje się kasę na dziecko ale każde musi pojechać na wakacje. Tak samo jak każde musi chodzić do szkoły bo tam nie ma czegoś takiego jak usprawiedliwienie od rodziców. Ale co ci będę tłumaczył. U nas w wielu wypadkach za 500 plus żyje patologia a dzieci guzik z tego wodza.  Nie mówiąc już o przyroście naturalnym jako głównym argumencie za 500 plus. Który się w zasadzie nie zmienił jakoś bardzo.

Co do węgla to dla ciebie brednie? Tak tak bo pis od ruskich sprowadza. Jak by rządziło po to górnicy jeździli by do Warszawy i chodniki rozbierali oraz opony palili. Jak pis sprowadza węgiel od Ruskich, którzy wydobywają go z napadniętych obszarów Ukrainy to dla was jest cacy. Ten gest w wykonaniu posłanki pis pewnie też ci pasuje jak wegiel do ruskich bo to pis.

https://katowice.wyborcza.pl/katowice/7,35063,25997324,poslanka-pis-zaklada-maseczke-bo-zaczyna-mowic-osoba-ze-slaska.html

Jak by węgiel od ruskich sprowadzało po i taki gest zrobiła posłanka po to dopiero byś tu grzmiał jaka niegodziwość się dzieje. A jak to orbi pis to jest ok.

Opublikowano

No dobra ale co to ma do rolnictwa? Masz traktor, maszyny serwisujesz tam płacisz 1000juro jesteś tu i korzystając z serwisu fabrycznego płacisz 5 tys złotych. Ceny robocizny są mniejsze ale nie przez pół. Już nie. 

Opublikowano

Z węgla jestem zadowolony Kolumbijskiego. To, że ruski to kamień pierniczy pół Śląska a zaraz potem leci szukać tańszego. Drugie pół ogarnia temat w kopalniach. Denwer - zacznijmy od tego co wstawiłeś. To gazetka. Chwyt abyś przyszedł do sklepu. Za taniego sika albo chiński klucz wyrównasz kupując jeden droższy artykuł. Kup Knipexa, Gedore, Hazeta aby było tanio.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v