Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, jacus napisał:

do dzisaj w wielu utopia ma sie dobrze-choc to juz nie to co przed wojna..

tak sądzisz? no to choć tle pocieszające że jednak jakiś postęp i historia nie do końca tak samo się powtarza ale choćby i z tego forum widać że się jednak powtórzy. To przecież w większości wypisują młodzi czyli ideologia krzywe to krzywe ale zatacza koło i widać to coraz wyraźniej
Coć można zrobić? nic
to są silniejsze procesy od nawet pojedynczych państw.
to chyba prawa Przyrody?

Opublikowano
2 minuty temu, hubertb napisał:

I co z tej porzeczki robisz? Sok w sklepie koszt 10zł. 

Ale o co Ci chodzi, bo ja odpowiedziałem na pytanie @Agrest. W ubiegłym roku w okolicach Materne  cena spadała do 20gr na skupach.

Opublikowano
1 minutę temu, hubertb napisał:

I co z tej porzeczki robisz? Sok w sklepie koszt 10zł. 

W sklepie 10 zeta a rolnikowi 40 gr i to za dużo o 20 gr jak się dorabiać 5 ha porzeczki jesteś biedakiem a przed laty 1989  porzeczka była po 5 lub 6 zeta dało się żyć .

Opublikowano
2 minuty temu, hubertb napisał:

Sok w sklepie koszt 10zł. 

a żebyś mi po złotówce sprzedawał to go nie chcę więcej jak ze dwie litry na rok a tyle to i po dysze jak najdzie kaprys.
Mechanizmy rynku to nie tylko wyścig cen i jakośći. to mody preferencje i coś takiego jak przesyt i ta cena w markecie to za miejsce na półce a nie ten sok

Opublikowano

Pytam z ciekawości bo z tego co pamiętam nie jesteś przetwórcą. 

Chłopy mieszkam teraz w mieście, porzeczki mam swoje i z nich sok. Tak jak mówi dysydent 5l na rok dla 3 rodzin jest wystarczające. Żona jeszcze robi kilka litrów kompotu. Mam aż 4 krzaki i wystarczają spokojnie. 

Opublikowano
1 minutę temu, hubertb napisał:

Pytam z ciekawości bo z tego co pamiętam nie jesteś przetwórcą. 

Tak tylko porzeczka nakłada mi się ze zbiorami groszku zielonego. Dlatego też nie nastawiam się na to mrożenie. Jeżeli pojawia się luka w  to zamrożę, ale to raczej małe ilości i pod konkretnego odbiorcę a nie składowanie.  Mrożę i towar zaraz wyjeżdża, bo miejsce potrzebuję pod warzywa. Zbiorę od sąsiadów i tyle. 

Opublikowano (edytowane)

bywałem (przetwórcą) ale życia zbraknie jeszcze i tym...
kto ma decydować co jest a bardziej co będzie potrzebne bo proces produkcji musi przewidywać przyszlość a nie to co teraz
czy człowiek na urzędzie ma decydować co wszyscy mają robić czy każdy z osobna suwerennie? Jakie szane na różnorodność i utrafienie w nieprzewidywalne?
zwykła cybernetyka gdzie rozproszona informacja zawsze przeżyje a scentralizowana tylko jeden cykl do pierwszej pomyłki.
tak samo jest w gospodarce bo to nie tylko zarządzanie materią ale i informacją
dalej było by coraz trudniejsze tak że na razie tyle

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

To ciekawe że sadownicy sami nie przetwarzają jakiejś małej ilości i próbują sprzedawać, przypuszczam że na allegro czy olx by poszło. 

Edytowane przez hubertb
  • Haha 1
Opublikowano

zdarzylo mi sie pare razy w zyciu kupic sok w sklepie.... nawet bez czytania skladu czuc ze to zwykly szajs, gyd sie przeczyta co tam jest to sie pic odechciewa. 

robie kilkanascie litrow kompotu do tego pona 20 litrow soku i na sezon wystarczy- do pola 1,5l butelka wody gotowanej do tego sok lub kompot i caly dzien picia , na pragnienie sa lepsze napoje ale czasami droga trzeba przejechac........

gdyby to dotyczyly mojej siostry to bylo bardzo prawdziwe, jeszcze by rodzine do pomocy zatrudnila😂

Kliknij i zobacz więcej!

Opublikowano
10 minut temu, mirro napisał:

Yyyyyy cena na towar niesprzedawalny?  Materne porzeczkę kontraktuje po 40 gr.😂

Którą? Chyba kolorową?

5 minut temu, mirro napisał:

W ubiegłym roku w okolicach Materne  cena spadała do 20gr na skupach.

Dziwne te ceny podajesz bo ostatnią kolorową w ubiegłym roku po 0,9 zł sprzedawałem w kistenach. A była to jedna z najpóźniejszych.

Czarną po 1,6 zł , a u was i 2 zł ponoć przekroczyła.

Czerwona w tym roku po mrozach i chłodach zrzuciła 40-70% owocu. Rekordzista Losan u mnie 95- 98% - strzelam bo kulek dokładnie nie liczyłem😁 A akurat na nią stawiam w przyszłości🤔

Opublikowano
1 minutę temu, Agrest napisał:

Którą? Chyba kolorową?

Szwagier kontraktuje czarną i wiśnię w Materne.  W ubiegłym roku usługowo mroziłem czerwoną i szła po prawie 3 PLN. 

Czarna na koniec faktycznie poszła w górę, ale tylko dlatego że wszyscy liczyli na późniejsze odmiany a te usmażyła temperatura na krzakach a to co zostało było pół na pół czarne i zielone.

Opublikowano
1 godzinę temu, Denwer napisał:

Nikt  nie chce  powrotu  komuny   tylko  powrotu  do   godziwych   cen  za  produkty  wyprodukowane  w  rolnictwie 

Bardzo  możliwe  że  z domu  wyniosłeś  takie nawyki  widać  po  twoim upodobaniu  POlitycznym

Godziwych powiadasz? Czyli takich żeby z małej działeczki żyć jak panisko? Weź się do roboty to będziesz dobrze żył a nie sentyment do cen urzędowych jak za komuny.

1 godzinę temu, Denwer napisał:

Ta  i wtedy ten co  ma  5-6  klasę  by  z głodu  zdychał  a ten  z 1 klasę  ziemi  by w luksusy  opływał  naprawdę  sprawiedliwe 

I bardzo dobrze. Na dziadowskiej ziemi musi się dziadować. Każdy inny wariant jest nienormalny.  Ty nie chcesz sprawiedliwości  tylko sprawiedliwości społecznej czyli lewackiej

54 minuty temu, galan99 napisał:

Komuna  to ucisk ludu brak swobody .

Kapitalizm to wyzysk ludzi i tania  siła robocza i sprzedasz za darmo a jakiś kapitalista żyje w dostatku .

Co cie tak za komuny uciskało? Przecież piszesz razem z Markiem ze wtedy było rewelacyjnie i żyło się jak panisko.

Kapitalizm to nie wyzysk tylko prawa rynku. Leń i gamoiń musi mieć źle a pracowity i zdolny bardzo dobrze.

28 minut temu, galan99 napisał:

To bliżej praw natury .

Jeden powinien posiadać 1000 ha a reszta pracować za 1 kg ziemniak za dzień taka zapłata to jest sprawiedliwy podział .

Jaka by przyszło zapłacić  pracownikom godziwie po 6 tyś to by nie wyrobił z tych 1000 ha .

Musi ktoś być bogaty i biedny , żeby ten bogaty mógł być bogaty .

Płaci się tyle za ile ktoś zgodzi się wykonywać pracę

16 minut temu, galan99 napisał:

W sklepie 10 zeta a rolnikowi 40 gr i to za dużo o 20 gr jak się dorabiać 5 ha porzeczki jesteś biedakiem a przed laty 1989  porzeczka była po 5 lub 6 zeta dało się żyć .

Weź się za robienie soków.

Opublikowano
1 minutę temu, Ulman napisał:

Z tym się nie mogę do końca zgodzić, bo w wielu zawodach istnieje "taryfikator". Generalnie w Polsce bardzo często dochodzi do zmowy cenowej. 

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, mirro napisał:

Czarna na koniec faktycznie poszła w górę, ale tylko dlatego że wszyscy liczyli na późniejsze odmiany a te usmażyła temperatura na krzakach a to co zostało było pół na pół czarne i zielone.

Zobaczymy jak to w tym roku będzie.

Dla odmiany Tisel jest w wielu miejscach wyzerowany lub ma do 30% tego co w ubiegłym roku.

Mowa o powiecie lipskim,  a ponoć u Was w lubelskim jest gorzej???

Późne lepiej trochę stoją, ale ogólnie po ubiegłorocznej suszy kwitnienie było bardzo słabe .

W czerwonych w okolicy masowo zasychają pędy i całe krzewy. Widać przegrywamy walkę z przyszczarkiem i przeziernikiem.

Opublikowano
4 minuty temu, Ulman napisał:

Kapitalizm to nie wyzysk tylko prawa rynku. Leń i gamoiń musi mieć źle a pracowity i zdolny bardzo dobrze.

A to dlaczego tego kapitalistycznego dobrobytu ludzi ciężko pracujących w niektórych kierunkach rolnictwa niema ?? 

Opublikowano
5 minut temu, Ulman napisał:

pier**lisz w Kietrzu tyle płacą i co ?? 

7 minut temu, Ulman napisał:

prawa rynku ... definicja kto da więcej kto lepiej spekuluje 

3 godziny temu, hubertb napisał:

To kiwi jest dla mnie dziwne, nie wiem czy jakoś nie mam szczęścia w kupowaniu czy ono takie bezsmakowe jest.

bezsmakowe powiadasz ja ci odpowiadam to corno wirus 

Opublikowano
8 minut temu, Ursus932 napisał:

A to dlaczego tego kapitalistycznego dobrobytu ludzi ciężko pracujących w niektórych kierunkach rolnictwa niema ?? 

Bo rolnictwo jest mało efektywne, dlatego teoretycznie mamy dopłaty. 

Opublikowano

@hubertb zgadzam się , Ale bardziej odpowiedni jest twój wcześniejszy wpis o zmowie ,bo pośrednicy i zakłady produkcyjne robią co chcą 

Opublikowano
35 minut temu, Agrest napisał:

Mowa o powiecie lipskim,  a ponoć u Was w lubelskim jest gorzej???

Jeden ciul, mniej, więcej jest jednakowo. Starsze plantacje wyglądają gorzej, młodsze lepiej. Podobnie jest na północy. Niektórych szkoda trzymać.

Opublikowano

Zmowa istnieje bo nie ma tzw. cenny minimalnej ustalonej przez np. giełdę. W niektórych krajach istnieje jakiś podmiot państwowy zapewniający ceny na poziomie rynkowym mówiąc w prost zarabia minimalnie. Skupuje mała cześć rynku regulując w ten sposób cenę. W Francji popularne są targowiska i dzięki nim masz regulację ceny. We Włoszech takim tradycyjnym regulatorem są restauracje. U nas żadne z tych rozwiązań się nie sprawdza.  

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, mirro napisał:

Jeden ciul, mniej, więcej jest jednakowo. Starsze plantacje wyglądają gorzej, młodsze lepiej. Podobnie jest na północy. Niektórych szkoda trzymać.

Są przesłanki za powtórką cenowo roku 2011?

O czarnej mówi się 3zł minimum?

Opublikowano (edytowane)
58 minut temu, hubertb napisał:

Z tym się nie mogę do końca zgodzić, bo w wielu zawodach istnieje "taryfikator". Generalnie w Polsce bardzo często dochodzi do zmowy cenowej. 

a od kiedy to w Polsce można powiedzieć że rządzi wolny kapitalistyczny rynek? na większości planety...
Tu jest unijny protekcjonizm socjalistyczny fiskalizm redystrybucyjny i aligarchizm oligarchizm korporacyjny z elementami katolickiego feudalizmu protekcyjnego.
Na dodatek nieustannie rośnie nowotwór biurokracji i rządów etatystycznych a zwykły człowiek który jest po za którym kolwiek z tych układów czyli tzw mały biznes tylko działa w warunkach jakiejś tam konkurencji ale tylko z takimi samymi jak on i w małym biznesie ani żaden kodeks pracy nie jest normą ani szacunek do człowieka bo zyski wypracowywane sa tylko u tych którzy potrafią złamać niespełnialne zasady nowotworu biurokratycznego. a to właśnie may biznes jest podporą jako takiego trzymania się tego w kupie bo tylko w nim i oszustwa podatkowe i wyzysk pracownika i harówa samego "biznesmena" dają na prawdę realną wartość dodaną na której tylko żeruje cała wcześniej wymieniona reszta.
Nawet profity z nowych technologii są zdzierane z rzeczywistych ich twórców przez darmozjadów z zawodów prawniczych, urzędniczych, szamaństwo i cale inne stada "niebieskich ptakow" które gdyby się nie urodziły to zrobiły by przysługę tym naprawdę efektywnym i nawet zasobom całej planety.
Tak; mam wielką pogardę do większości osobników ale nie ich samych bo wykorzystują zły system co do tych którzy tego systemu bronią zwłaszcza że sami są jednocześnie jego ofiarami.

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v