Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzisiaj sobie poczytałem trochę o wielkim głodzie w Irlandii w latach 1845 do 1850. W tamtym czasie ziemniak stał się podstawowym i często jedynym źródłem pożywienia dla irlandzkich chłopów, którzy tylko dzierżawili ziemię od wielkich właścicieli ziemskich. Dodatkowo, uprawiano w większości tylko jedną odmianę. W pierwszym roku przyszła zaraza ziemniaczana i zniszczyła 2/3 zbiorów. Co ciekawe, Irlandczycy przez te wszystkie lata eksportowali dużo zboża i masła do pozostałych części królestwa. Otóż całe zboże czy masło musieli Ci małorolni sprzedawać, żeby opłacać dzierżawę. Inna sprawa, że gdy dzierżawa się kończyła to dzierżawiący nie miał prawa do rekompensaty za inwestycje poczynione na działce. W związku z tym ci ludzie kompletnie nie rozwijali nic na dzierżawionych gruntach (zwykle ok. 2 do 4 hektarów). Gdy ziemniaki zgniły, po prostu nie mieli co jeść na praktycznie wiecznie zielonej wyspie. Nie zablokowano eksportu, Anglicy biernie czekali, aż się zagłodzą. Ci którzy mieli szczęście wyemigrowali, głownie do Ameryki.

Tak dla przestrogi jak polityka mała i duża ma wpływ na rolnictwo.

Opublikowano
4 minuty temu, racyl napisał:

nic nie bój dzisiaj poniedziałek. nie wiem co puszczali w piatek, sobotę i wczoraj

to jest wkurwiające że w tvp wykręcają kota ogonem i tak pierdaczą jak generał kto z nas nie ma kogoś na cmentarzu i go nie odwiedza

zakaz to zakaz

A tak w ogóle za wjazd pojazdem na każdym cmentarzu żeby coś poprawić przy nagrobku trzeba zapłacić księdzu

Też mnie to wkurzało, dziennikarz celowo odwracał kota ogonem bo prezes co roku odwiedza, a że zakaz mają w d*pie to o tym cicho sza.

Bo sam proboszcz mu otworzył bramę, a czemu zwykłym ludziom nie otworzy?

Opublikowano
3 minuty temu, karban napisał:

Dzisiaj sobie poczytałem trochę o wielkim głodzie w Irlandii w latach 1845 do 1850. W tamtym czasie ziemniak stał się podstawowym i często jedynym źródłem pożywienia dla irlandzkich chłopów, którzy tylko dzierżawili ziemię od wielkich właścicieli ziemskich. Dodatkowo, uprawiano w większości tylko jedną odmianę. W pierwszym roku przyszła zaraza ziemniaczana i zniszczyła 2/3 zbiorów. Co ciekawe, Irlandczycy przez te wszystkie lata eksportowali dużo zboża i masła do pozostałych części królestwa. Otóż całe zboże czy masło musieli Ci małorolni sprzedawać, żeby opłacać dzierżawę. Inna sprawa, że gdy dzierżawa się kończyła to dzierżawiący nie miał prawa do rekompensaty za inwestycje poczynione na działce. W związku z tym ci ludzie kompletnie nie rozwijali nic na dzierżawionych gruntach (zwykle ok. 2 do 4 hektarów). Gdy ziemniaki zgniły, po prostu nie mieli co jeść na praktycznie wiecznie zielonej wyspie. Nie zablokowano eksportu, Anglicy biernie czekali, aż się zagłodzą. Ci którzy mieli szczęście wyemigrowali, głownie do Ameryki.

Tak dla przestrogi jak polityka mała i duża ma wpływ na rolnictwo.

Jak Pis bronił gruzji i ukrainy to potem putin wprowadził embargo na polskie między innymi jabłka

Opublikowano (edytowane)

niestety ,wielki głód na ukrainie to też  sprawka wielkiej polityki .                         bo widzisz Racyl putin zna historie i przyczyny wielkiego głodu na ukrainie i nie chciał żeby była powtórka w polsce i niezabrał nam płodów rolnych , jednak to dobry człek . jak w czasach PRL-U zabierali nam wszystko a nam polakom tylko troche na kartki   przysługiwało miesa czy cukru pewno chce odkupić krzywdy dawne ten putin i wprowadził na siłe embargo bo nasz rząd chciał nas głodem wziąć i wszystko sprzedać . znaczy zywność wszystką 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
1 minutę temu, Sean napisał:

Też mnie to wkurzało, dziennikarz celowo odwracał kota ogonem bo prezes co roku odwiedza, a że zakaz mają w d*pie to o tym cicho sza.

Bo sam proboszcz mu otworzył bramę, a czemu zwykłym ludziom nie otworzy?

zwykły człowiek musi zapłacić i dodatkowo ktoś sprawdza czy wjazdem niczego nie uszkodziłeś

tak sobie sami robią koło d*py tymi wyborami i tymi wizytami z wieńcami  jak to nie mogło poczekać, a przynajmniej nie powinny chodzić taką grupą

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, racyl napisał:

zwykły człowiek musi zapłacić i dodatkowo ktoś sprawdza czy wjazdem niczego nie uszkodziłeś

tak sobie sami robią koło d*py tymi wyborami i tymi wizytami z wieńcami  jak to nie mogło poczekać, a przynajmniej nie powinny chodzić taką grupą

tam wjazd . A ni słowa o nielegalności zgromadzeń . Gówno mnie obchodzi że on co roku tam chodzi . Może niech ktoś temu pajacowi powie że inni co roku Wielkanoc mieli , a teraz z domu wyjść nie mogą .

Albo takie coś .

Morawiecki razem z cysarzem oraz reszta biegają po Warszawie , a wieczorami płynie apel o pozostanie w domach z ust premiera . No cyrk .

Edytowane przez Pafnucy
Opublikowano (edytowane)

bo tego nie da sie podważyć co jest oczywiste to polecieli po ludzkich uczuciach

zobaczyli że media zainteresowały się jarkiem i od wczoraj bodajże na oficjalnym tweeterze zaczeli wstawiać zdjecia z grobów które jarek odwiedził

w sobotę nic nie było że jarek chodził po powązkach

Edytowane przez racyl
Opublikowano

Nie wierze że inni politycy też siedzieli na tyłkach przed świętami  i świeta. wiemy tylko o tych co się dali sfilmować

To było do przewidzenia dla większości mediów że jarek i reszta to zrobią mimo zakazów. wystarczyło tylko siedzieć cierpliwe przed cmentarzem

Jak rysiu petru poleciał na madere zamiast zostać w sejmie to jechali po nim kilka miesięcy

Opublikowano
19 minut temu, racyl napisał:

Jak rysiu petru poleciał na madere zamiast zostać w sejmie to jechali po nim kilka miesięcy

Tamten był już miszcz na święta z kochanką podczas obrony konstytucji .... Ciekawe co teraz nasz szósty król porabia. 

Opublikowano

co by nie patrzeć to zakazu nie miał,  chciał przelecieć koleżanke z partii akurat na maderze 😂 najbardziej do jest znany z 6 króli i madery

biznesem chyba się zajął

Opublikowano

On się odnajdzie taka jak palikot niby cudak ale kasę umie zarobić

Opublikowano

hubertusss - Radom ma co prawda drogi kołowań ale pasek 2000 x 45? Gdzie ja mam niedaleko 2500 x 60, Modlin ma 2500 x 45 s Łódź 2500 x 60 Rzeszów (poprawka - Radom) to lotniskoteczko takie, Modlin ma możliwości, podobnie jak Łódź. Do Stanów sobie z Okęcia śmigniesz.

Opublikowano

Generalnie w Polsce mamy 4 długie pasy startowe: Okęcie, Katowice-Pyrzowice, Rzeszów-Jasionka, Łask. Potem jest Gdańsk 2800 oraz Balice i już dalej są 2500 jakich u nas pełno. Jest jeszcze 3300 Białej Podlaskiej ale nieczynne. 

Najgorzej jest jednak z tym kto jest właścicielem lotnisk z grona wymienionych najbardziej uporządkowany status prawny ma Jasionka. 

Opublikowano

pamietam czasy gdy na terenie lotniska w balicach byla gielda rolno[w soboty]samochodowa[w niedziele] potem musiala sie przeniesc na druga strone drogi pod autostrade ale po paru latach i stamtad ja wykurzono- pare nalotow policji i nawet to ze byl to teren prywatny nie pomoglo. wystarczylo kilka tygodni dokladnych kontroli kazdego samochodu i handlarza i po biznesie. teraz sa tam parkingi..

w tym roku planowali 10 milionow pasazerow i poszlo w pis-du, pewnie tak samo bedzie z centralnym portem lotniczym baranow[nomen omen]. 

w lotnisku maja udzialy dwie okoliczne gminy -one na pewno na to nie narzekaja😛, w odroznieniu od mieszkancow okolicznych wsi i czesci krakowa-tam gdzie sa trasy nalotow

Opublikowano (edytowane)

pare samolot wojskowych czasami lata - jakies problemy z wojskiem sa, jak zawsze nie chca sie posunac mimo ze tereny nie sa im w sumie do niczego potrzebne.

jak dla nas  wiekszym problemem jest to ze pogotowie lotnicze od przyszlego roku maj usunac z lotniska i przeniesc na drugi koniec krakowa ,za wieliczke a to juz pare minut do pomocy dluzej, dla wielu to znaczy smierc..

najwiekszy problem to to ze wysatawiono setki nowych domow w kolo lotniska a tam nie mieszkaja biedacy,tylko tacy jak gowin dla przykladu i wzrost ruchu im przeszkadza, wydluzenie pasa czy budowa nowego raczej nie wchodzi w rachube.

https://gazetakrakowska.pl/lotnisko-wyciszy-mieszkancom-domy-mimo-to-niektorzy-nadal-protestuja-przeciwko-planom-rozbudowy-krakow-airport/ar/c1-14816938

https://gazetakrakowska.pl/krakow-radni-popieraja-rzad-w-planach-rozbudowy-lotniska-w-balicach-mieszkancy-protestuja/ar/c1-14783820

Edytowane przez jacus
Opublikowano

Tak kończy każde lotnisko które wrasta w miasto. To samo masz w Warszawie dla tego twierdzę że kompletnym bezsensem jest rozbudowa takich lotnisk. Dochodzą już do skraju możliwości po co je dodatkowo forsować. 

10 minut temu, DTaras napisał:

Sam port jest o d*pę rozbić bez kolei.

Tak jest ! Bez szyn i dróg to niema sensu. 

Opublikowano

Takie problemy zapewne będę miał z ruchem "lotniczym" i ja. Pasieka stoi lat już ze 40. Teraz każdy się buduje i nie patrzy na nic... Jeżeli komuś marzy się Frankfurt nad Menem to powinien wziąć pod uwagę najmniej dwa - dla części południowej i centralnej Polski.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v