Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, many12 napisał:

Primo:Tylko co wróciłem z kościółka - tradycyjnie  siedem  samochodów - stara wierna katolicka wiara która nie obawia się żadnego kornelovirusa - chociaż wczoraj o  szóstej z rana wiary było trzy razy więcej -  ksiądz, spoko już przyzwyczaił się do uległości i pychy kościelnej w obliczu nieznanego.

secundo: Łąkę teraz nabyłem  prawie dwa ha za 18 tys.  - poprzednie  dwa ha opłaciłem sąsiadce zaległy 5-o letni KRUS. Pamaga się ludzikom w imię z abony kazań - nie ma jak praktykujący katolik bez wiary pewnej.

Jeżeli chodzi o sąsiadkę, 9 tys. za 2 ha o.O ? To nie jest wyzysk:) ? A serio masz dosyć ciekawe ceny ziemi w Twoim regionie.

A co do kościoła, transmisja online z parafialnego.

Opublikowano

Tak było lot miał charakter czysto kampanijny. Zauważcie, że przed wypadkiem polskie kampanie cechowała gonitwa z wieńcami od pomnikó do pomników. Po Smoleńsku tego typu praktyki ustały.

1 godzinę temu, hubertb napisał:

Lot próbował osiągnąć to co robił zachód u nas w latach 90: "Kupimy jeśli dostaniemy gwarancję że dostaniemy dotację na podtrzymanie zatrudnienia". Samo kupno kolejnych spółek lotniczych też głupim pomysłem nie jest, to jest czyszczenie rynku z konkurencji. Kupujesz zamykasz i sprzedajesz majątek a to co się przyda zostawiasz. 

Lot jest zbyt słaby aby czyścić. I tak zostaną potęgi w postaci bardzo dużych graczy. Które co najwyżej pewnego czasu mogą oczyścić rynek z LOTu.

Opublikowano
1 minutę temu, hubertuss napisał:

Tak było lot miał charakter czysto kampanijny. Zauważcie, że przed wypadkiem polskie kampanie cechowała gonitwa z wieńcami od pomnikó do pomników. Po Smoleńsku tego typu praktyki ustały.

Lot jest zbyt słaby aby czyścić. I tak zostaną potęgi w postaci bardzo dużych graczy. Które co najwyżej pewnego czasu mogą oczyścić rynek z LOTu.

Lot jest zbyt słaby? W porównaniu do czego? 

https://www.money.pl/banki/polacy-wzbogacili-sie-przez-5-lat-najnowsze-dane-dotyczace-kredytow-hipotecznych-6496935753025665a.html

Opublikowano

Pisałeś coś o czyszczeniu rynku. To ci odpisałem, ze lot nie jest w stanie oczyścić rynku z konkurencji bo jest za mały. Nie pisałem, że jest mały. ALe za mały na globalnych graczy a to oni są konkurencją w tych rynkach co do których aspiruje lot. To jest rynku przewozów globalnych.

Opublikowano

a fakt Hubert. Nie łyknąłem intencji. Myślałem, że chcesz tam forsę pchać. A LOT? Pikuś. To nawet nie on "kupił" znaczy wydawało mu się, że "kupował".

Ten cały powrót do domu to było pompowanie przewoźnika kasą. Nie wiedzieli o programie UE? Trzeba było zapytać..

Opublikowano

Zanim tort będzie zdatny do ugryzienia. tzn wróci obłożenie pasażerami jak z przed armagedonu, to zostanie dużo mniej graczy. Teraz to kwestia przetrwania. A zanim wrócą wszystkie połaczenia wypoczynkowo wakacyjne, to nawet LOT może zostać podwykonawcą tego co przetrwa.

Opublikowano

Lot jakoś tam sobie radzi. Ale co raz wychodzą z pod dywanu kłopoty, które się pod niego zamiata. Samozatrudnienie, niskie jak na branżę płace. Co raz jak nie jakiś strajk to żalenie się publiczne załogi, które też miało miejsce przy okazji lot do domu. To wszystko się jakoś kręci bo rząd co raz próbuje jakoś po cichu przed UE tej kasy tam dosypać.

Opublikowano
5 minut temu, DTaras napisał:

Ten cały powrót do domu to było pompowanie przewoźnika kasą. Nie wiedzieli o programie UE? Trzeba było zapytać..

Nasi nigdy o niczym nie wiedza. Bo tak wygodniej. 

Opublikowano

lot nie jest mały ani duży , obsługuje chyba wegry , litwe ,rynek jest tak przeładowany żę zdobyć nowe siatki  cieżko , nawet na lotnisko chopina w warszawie jest nikła szansa aby ktoś dał nowe stałe połaczenie , chyba nawet były skargi ze strony niemieckiej  na blokowanie lotniska przez lot , jezeli chodzi o flote to lot jest w czołowce swiatowej .  zarobki w porcie lotniczym  chopin nie są złe a w locie niewiem tzn obsługa  portu niezłe ma płace  .

Opublikowano (edytowane)

Prawda jest taka, że na rynku lotów pasażerskich jest duża konkurencja globalnych graczy. Za którymi stoją ich bogate i liczne społeczeństwa. Które jest gdzie i za co wozić. Za lotem czegoś takiego nie ma. Dlatego nigdy nie będzie globalnym graczem ani CPK nigdy się nie sprawdzi.

Płace portu lotniczego a załogi latającej to co innego bo to inne firmy są.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
2 minuty temu, jarecki napisał:

lot nie jest mały ani duży , obsługuje chyba wegry , litwe ,rynek jest tak przeładowany żę zdobyć nowe siatki  cieżko , nawet na lotnisko chopina w warszawie jest nikła szansa aby ktoś dał nowe stałe połaczenie , chyba nawet były skargi ze strony niemieckiej  na blokowanie lotniska przez lot , jezeli chodzi o flote to lot jest w czołowce swiatowej .  zarobki w porcie lotniczym  chopin nie są złe a w locie niewiem tzn obsługa  portu niezłe ma płace  .

Ale czemu mieszasz albo wrzucasz do jednego wora LOT i firmę taka jak Port Lotniczy? Cele są całkiem inne.

Opublikowano (edytowane)

bo lot jest głownym najemcą portu lotniczego chopin  i oba podmioty są od siebi zależne tak jak np .w modlinie jest chyba głowny rajaner tak w warszawie lot .          nawet jak popatrzyć w zyski LOT-U z poszególnych lat to na kolana nie powalają  ale ma spełniać role  ,, dumy polskiej ? ] nie wiem jak to ująć ,          kiedyś tusk pytał czy stać nas na utrzymanie przewoznika narodowego ,ja odpowiem tak , chociaż tych zysków czy dywidendy brak to podatki płacone posrednio są dość poważnymi sumami .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)

Są zależne jako partnerzy biznesowi. To są zupełnie oddzielne firmy. Tak jak na PKP. Dworce, tory, lokomotywy, wagony należą do 4 różnych podmiotów. Które są oddzielnymi firmami. Oczywiście dworce mają rożnych właścicieli nie jednego to jest jeden z czterech podmiotów

Edytowane przez hubertuss
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v