Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, akooo napisał:

No za 100 lat może wygrają,puki co w sondażach tracą. Nie wiadomo czy do sejmu by weszli.

Społeczeństwo mamy zlewaczone ale ono samo nie ma tej świadomości. Wierzą ze PIS to prawica bo nie maja pojecia czym prawica powinna być. Ludzie w większości nie mają własnych poglądów i tak na prawdę nie wiedzą na co  głosują. Na to wszystko nakłada się silna polaryzacja  ludu na popierających PIS bo som najlepsze i resztę która ma ich za idiotów. Głosują więc albo przeciw PO albo przeciw PIS zamiast zgodnie z poglądami. Co prawda ciezko głosować z czymś czego nie ma😄 No i jeszcze najgorsze co proletariatowi wpojono - nie można głosować na małe ugrupowania bo to głos straconyO.o Nie powinno się więc głosować zgodnie z posiadanymi poglądami jeśli są one spójne z niszową partią a powinno się oddać głos na jednych albo drugich kretynów bo tak sie robi i kropka. Finał jest taki że albo jedna albo druga lewica jest przy korycie i robi dokładnie to samo mimo że ludowi  wydaje się że coś się zmieni.  

Opublikowano
19 minut temu, DTaras napisał:

Dobra, choć niepotwierdzona wiadomość jest taka, że wirus bardziej zaraźliwy ale jakby mniej jadowity...

Widać już na poprzednią wersję najsłabsi poumierali, to teraz będzie miał trudniej. 

Opublikowano

Rada Europejska wzywa państwa członkowskie UE na pilne zebranie

To reakcja na nową odmianę koronawirusa, którą wykryto w Wielkiej Brytanii. Niemcy, kierujące pracami UE, zwołały na jutro spotkanie ekspertów w ramach mechanizmu reagowania kryzysowego. Spotkanie odbędzie się o godz. 11.

Opublikowano
6 minut temu, galan99 napisał:

Spotkanie odbędzie się o godz. 11.

A to pewnie nasi w ty czasie planują jakieś uspokajające wystąpienie, konferencje prasową albo briefing z udziałem najbardziej niezorientowanych, na którym ustalą iż najważniejsze, to nie panikować.:lol:

Opublikowano

jarecki - najłatwiej z gazu ziemnego jednakowoż w przypadku nadmiaru energii elektrycznej można i z innych źródeł w tym wody morskiej. Mirro - ten wirus działa na organizm jak silny bodziec na zająca. Zatem i najmocniejszy jest niepewny. Poza tym potrafi wywołać hipo i hiperglikemię co powoduje odpadnięcie delikwenta na cukrzycę... Zatem trzeba być czyjnym jak pies podwójny. Reszta jest jak krytyczna kula - ktośją wystrzelił i nic nie poradzisz toteż nie warto sobie tym zaprzątać głowy.

Opublikowano (edytowane)

jednym z największych producentów wodoru jest przemysł rafineryjny gdzie przy produkcji benzyn jest on odpadem, dlatego Shell i OMV jak napisali też są sygnatariuszami porozumienia (zawsze to dodatkowy rynek zbytu)

Edytowane przez agromatik
Opublikowano

agromatiku - w przypadku zmniejszenia popytu na paliwo zmniejszy się ilość odpadu. Ale to prawda co napisałeś. Chodzi o to jaki proces jest najmniej energochłonny a tu raczej ja mam rację. Zatem Putin i NordStream. Z tym, że na tonę wodoru przypada około 8-9 ton gazów na węglu co jest słabym wynikiem. Chyba, że wykorzystać energię elektryczną i pomiksować coś z odpadowym co i co2 ale to już lepiej od razu z wody morskiej...

Opublikowano (edytowane)

"angielskiego wirusa" już opisali kilka dni temu o czym z resztą wspominałem

mutacje u wirusów są zjawiskiem normalnym i powszechnym
nie wiem czy coś się potwierdziło już o mutacji ogłoszonej z RPA gdzie miano zaobserwować większą agresywność choroby u młodych

trzeba się przyzwyczaić do informacji o coraz to nowych "wersjach" cov bo jednak genetyka molekularna jest dobrze rozwinięta i bardzo szybko będą wyłapywane zmiany w genotypie u - w sumie - najbardziej badanego patogena tych czasów

(dlaczego mi słownik podkreślił "patogena"? przecież jest takie słowo
już wiem, to rzeczownik nieosobowy i powinno być patogenu, o i teraz nie podkreśliło

a po co to moje "glośne myślenie"?
zaczynamy personifikować dziadostwo.. i ja też na czym sam siebie złapałem)

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
11 godzin temu, henio2 napisał:

Nic mi się nie pomyliło przysługuje mu samochód i ochrona bor to są ogromne  pieniądze z budżetu czyli z naszych podatków dolicz jeszcze Bolki i Bronka ponadto w wieku 51 lat otrzymał emeryturę też z naszych podatkow

https://dziennikpolski24.pl/ile-kosztuja-prezydenci/ar/3215314

Ochrona Bor przysługuje chyba tylko w Polsce. Za granicą były prezydent musi sobie radzić sam. Może coś się zmieniło ostatnio w tej kwestii ? Nie wiem.

10 godzin temu, mirro napisał:

Taaaa a ja zacząłem służbę też dla emerytury, nie wiedząc kiedy ją skończę, jak będzie wtedy emerytura i czy jej w ogóle doczekam. No kużwa szał emerytalny.:lol:

Zależy kiedy zacząłeś. 15 lub 20 lat i miałeś minimalną bodajże. A później im dłuższy staż pracy tym wyższa emerytura. Nie pamiętam po ilu latach przysługuje pełna.

3 godziny temu, mirro napisał:

Ano nic się nie dzieje. Tylko wybraliśmy debili, rządzą nami debile i wymrzemy przez debili. Reszta jest całkiem do przyjęcia.:lol:

Skoro sam Olechowski twierdzi że PO jest nie przygotowane do władzy, po rządach Pis, to jak ich nazwać ? Patrząc na działania opozycji to jest coś w tym stwierdzeniu. Kto właściwie mógłby przejąć władzę po kolejnych wyborach ? Jest ktoś odpowiedni ? Pis jest zmęczony władzą, brak nowych pomysłów. Platforma miała już swoją szansę. Szału nie było.

Opublikowano (edytowane)

PO to  liberalna lewica. Dziś właśnie pisałem o tym jeden post - społeczeństwo nie ma pojecia kto jest kim i dlatego wierzy ze PIS to prawica🤣

Edytowane przez Ulman
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Naukowcy z Anglii potwierdzają odkrycie. Amantadyna może leczyć COVID-19?

POLSKA / PODKARPACIE. Naukowcy z Cambridge potwierdzają odkrycie, o którym już od kilku miesięcy głośno mówi lek. Włodzimierz Bodnar z Przemyśla. Kilka dni temu proces sprawdzania skuteczności amantadyny w leczeniu koronawirusa zapowiedział też minister zdrowia Adam Niedzielski.

Żaden z pacjentów otrzymujących amantadynę w leczeniu, nie miał poważnych powikłań COVID-19. Nasza analiza jest zgodna z hipotezą, że amantadyna może działać ochronnie (…) hamując replikację wirusa. Należy przeprowadzić dalsze badania kliniczne, aby potwierdzić terapeutyczną użyteczność amantadyny w leczeniu COVID-19 – twierdzą naukowcy z uniwersytetu w Cambridge.

Zespół naukowców z Cambridge przeanalizował dokumentację medyczną 13 tysięcy seniorów leczonych na choroby Parkinsona i Alzheimera i doszedł do wniosku, że amantadyna prawdopodobnie uchroniła te osoby przed ciężkim przechodzeniem koronawirusa.

https://esanok.pl/2020/naukowcy-z-anglii-potwierdzaja-odkrycie-amantadyna-moze-leczyc-covid-19-00e7ts.html?fbclid=IwAR3d6lHh-ECTnL70MDCxJ41pR8qUdroTfGL7UQD33_ZcRRNEcam8DhOgLvg

Ale szczepić ale czemu jak jest lek komuś zależy na szczepieniu .

Edytowane przez galan99
Opublikowano

Jeszcze niewiadomo czy jest lek, a jeżeli tak to jakich dawek używać. Leki też mają skutki uboczne albowiem lek od trucizny odróżnia tylko dawka. Jakieś lekomańskie zapędy?

Opublikowano
17 godzin temu, dsbh napisał:

Skoro sam Olechowski twierdzi że PO jest nie przygotowane do władzy, po rządach Pis, to jak ich nazwać ? Patrząc na działania opozycji to jest coś w tym stwierdzeniu. Kto właściwie mógłby przejąć władzę po kolejnych wyborach ? Jest ktoś odpowiedni ? Pis jest zmęczony władzą, brak nowych pomysłów. Platforma miała już swoją szansę. Szału nie było.

Ta persona gratis siedziała cały czas w letargu - POdejrzewam, że to śpioch który szykuje nową ekipę.

51137482_2539421912739542_2095131016023769088_n.jpg

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Ulman napisał:

kolejny wielki sukces dobrej zmiany Fatalny wynik świątecznej akcji Trójki. Internauci nie wytrzymali - WP Teleshow

Czego sie nie dotkną to sp....lą

A weź z tą trójką,niektórzy artyści chcą się przylansować  "cenzurą" w radiu że niby to dyktatura a oni tacy cenzurowani. Mądrzy bo mogą sobie gadać do woli bo wiedzą że nic im nie grozi. Za komuny już tacy odważni by nie byli.

Edytowane przez Gość
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v