Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
48 minut temu, henio2 napisał:

To nie my dostaniemy tylko państwo  oczywiście że nie potrzebujemy ale lewactwo takie jak ty czy Hubertus potrzebują by Fynda za to kupić czy nawozy  bo nie potrafią istnieć bez kasy z UE jak to lewaki

A przecież Unia ta kasę odzyska bo wszystka wróci do ich kraju ale propaganda będzie że dała bo taka hojna

Nic dodać nic ująć obraz twojej frustracji i bezradności w dyskusji na argumenty widać aż nadto. Ie potrafisz napisać nic na temat, nic udowodnić. Tylko coś tam zmyślasz skacząc z tematu na temat. Co pokazałem ci cytując twoje brednie powyżej. A wniosek o dopłaty pewnie też złożyłeś i to punktualnie by choć 1 % nie stracić. To się nazywa pisowska hipokryzja level master.

PS to unia ma jakiś swój kraj? Do jakiego ich kraju wróci kasa, jak on się nazywa? Ty masz gorączkę czy pod wpływem jesteś? Szczujnia jakiś nowy kit wam pociska?  A może Tusk tym krajem rządzi i chce nam zabrać tę kasę?

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano

Kurcze. A jak za Unijną kasę kupili Zetora, Ursusa, przyczepę Pronar i maszynę z Unii (nieeuropejskiej) to co?

niegatyw - lidl podniósł ceny i przekaże swoim dostawcom. Zarypiaszczy marketing bo nieuszczupla zysku a opiera się na niemieckim parciu do swego. Porównanie do kopalni pasuje jak palec w d..

Opublikowano
15 godzin temu, mirro napisał:

A w ogóle ta hodowla jakoś się bilansuje? Tak pytam z ciekawości.

Jak wiatr zawiał taka była kiedyś cena. Co innego przez telefon a co innego przy odbiorze. Teraz nie wiem jaka ale na wsi u nas świń już nie ma. Na pytanie dlaczego w sklepie drogo a żywiec tani, bo zakład, sklep mają koszta. Właściciel zakładu rozbawił mnie wtedy tą wypowiedzią ale już się nie chciałem z nim kłócić.

Nie wiem czy zauważyliście ale ta kasa z unii to jest typowy socjal. Dlaczego nikt nie krzyczy jeszcze ? Dostaniemy kasę za darmo, którą przejemy, tak jak 500+ czy 13 emeryturę 🤣. Nie mówię tu o dotacji w formie pożyczki którą musimy oddać.

Odnośnie Lidla, to niemieccy rolnicy strajkowali pod nim czy przeciwko polityce tamtych władz ? Dlaczego Lidl wspaniałomyślnie wspiera rolników, jaki ma w tym interes ?

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, DTaras napisał:

lidl podniósł ceny i przekaże swoim dostawcom. Zarypiaszczy marketing bo nieuszczupla zysku a opiera się na niemieckim parciu do swego.

A to już robienie w wała na wyższym poziomie. Bo nie dość że nie uszczuplą zysku, to pokażą że podwyżka nie dla nich i patriotycznie wesprą niemieckiego rolnika. 

To takie dojenie ze znieczuleniem a nawet poczuciem dumy u dojonego. Taką propagandę to ja rozumiem.

2 godziny temu, dsbh napisał:

Na pytanie dlaczego w sklepie drogo a żywiec tani, bo zakład, sklep mają koszta. Właściciel zakładu rozbawił mnie wtedy tą wypowiedzią ale już się nie chciałem z nim kłócić.

To co powiedział to jest prawda. Właściciel zakładu, sklepu ma koszta. Natomiast rolnik nie ma żadnych kosztów. Słońce świeci, deszczyk pada, samo rośnie. I tak już będzie. Rolnik ma być j**any, bo w tym łańcuchu tylko jego da się jeszcze jebać.

• Haha 2
Opublikowano

Dlatego w nowym rozdaniu będzie od rolnika do stołu więc płacz się skończy że koszta są rolnik MA NISKĄ CENĘ , będzie mógł , jak będzie chciał sprzedawać w ten sposób wymogi będą duże ale będzie .

Od NOWEGO ROKU  ZUZ , Energia , deszczówka , podatek od Handlu , to dopiero koszta sklepom wzrosną tak samo i masarniom , Chłodniom  tylko to będzie KOSZTEM ROLNIKA OBNIŻĄ MU JESZCZE CENĘ . Bo jak wiadomo markety nie chętnie podnoszą ceny do góry a jak podniosą z tych podatków ale obniżą rolnikowi a duzi  dostawcy mają umowy na rok spisane a markety nie chcą słyszeć o podwyżkach wiec koło się zamyka ROLNIK NIE MA KOSZTÓW .

Opublikowano
3 godziny temu, DTaras napisał:

lidl podniósł ceny i przekaże swoim dostawcom. Zarypiaszczy marketing bo nieuszczupla zysku

nowy paradygmat 

Opublikowano
3 minuty temu, galan99 napisał:

Dlatego w nowym rozdaniu będzie od rolnika do stołu więc płacz się skończy że koszta są rolnik MA NISKĄ CENĘ , będzie mógł , jak będzie chciał sprzedawać w ten sposób wymogi będą duże ale będzie 

Ale to już grali i zobacz jak to się skończyło. 

Opublikowano

Nic nie wymuszone tylko nasi nadgorliwi urzędnicy położyli trupem to wszystko. 

Opublikowano (edytowane)

Prowadzić działalność gospodarczą sam miód .

Wejście w życie: 1 stycznia 2021 r.

Kogo dotyczy: osoby fizyczne , przedsiębiorcy 

Wymiar

Stawki maksymalne podatku od nieruchomości na 2021 rok w odniesieniu do budynków lub ich części:

podatek od budynków mieszkalnych – 0,85 zł od 1 m kw. powierzchni użytkowej,

podatek od budynków związanych z prowadzeniem działalności gospodarczej oraz od budynków mieszkalnych lub ich części zajętych na prowadzenie działalności gospodarczej – 24,84 zł od 1 m kw. powierzchni użytkowej,

podatek od budynków zajętych na prowadzenie działalności gospodarczej w zakresie obrotu kwalifikowanym materiałem siewnym – 11,62 zł od 1 m kw. powierzchni użytkowej,

podatek od budynków związanych z udzielaniem świadczeń zdrowotnych w rozumieniu przepisów o działalności leczniczej, zajętych przez podmioty udzielające tych świadczeń – 5,06 zł od 1 m kw. powierzchni użytkowej,

podatek od budynków pozostałych, w tym zajętych na prowadzenie odpłatnej statutowej działalności pożytku publicznego przez organizacje pożytku publicznego – 8,37 zł od 1 m kw. powierzchni użytkowej

Stawki maksymalne podatku od nieruchomości na 2021 rok w odniesieniu do gruntów:

podatek od gruntów związanych z prowadzeniem działalności gospodarczej, bez względu na sposób zakwalifikowania w ewidencji gruntów i budynków – 0,99 zł od 1 m kw. powierzchni,

podatek od gruntów pod wodami powierzchniowymi stojącymi lub wodami powierzchniowymi płynącymi jezior i zbiorników sztucznych – 4,99 zł od 1 ha powierzchni,

podatek od gruntów pozostałych, w tym zajętych na prowadzenie odpłatnej statutowej działalności pożytku publicznego – 0,52 zł od 1 m kw. powierzchni,

podatek od gruntów niezabudowanych objętych obszarem rewitalizacji, o którym mowa w ustawie z dnia 9 października 2015 r. o rewitalizacji (Dz. U. z 2018 r. poz. 1398 oraz z 2019 r. poz. 730), i położonych na terenach, dla których miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego przewiduje przeznaczenie pod zabudowę mieszkaniową, usługową albo zabudowę o przeznaczeniu mieszanym obejmującym wyłącznie te rodzaje zabudowy, jeżeli od dnia wejścia w życie tego planu w odniesieniu do tych gruntów upłynął okres 4 lat, a w tym czasie nie zakończono budowy zgodnie z przepisami prawa budowlanego – 3,28 zł od 1 m kw. powierzchni.

opłatę od małpek, czyli mocnego alkoholu sprzedawanego w butelkach 100 i 200 ml oraz win w butelkach 250 ml

podatek cukrowy, czyli wzrost cen słodzonych napojów (niektórych nawet o 40%)

wzrost rachunków za prąd, czyli opłata mocowa

droższy abonament RTV

podwyżkę składek ZUS

większy podatek za posiadanie psa

wzrost podatków od nieruchomości

podatek od deszczu dla nieruchomości o powierzchni powyżej 600 m2 z zabudową powyżej 50% powierzchni

wyższą akcyzę na sprowadzane samochody

oraz inne podatki, także uderzające w przedsiębiorców, o których już tutaj pisać nie będziemy.

Ciekawie to wygląda będzie dobrze .  To nie wszystkie podatki są wymienione .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
7 godzin temu, henio2 napisał:

To nie my dostaniemy tylko państwo  oczywiście że nie potrzebujemy ale lewactwo takie jak ty czy Hubertus potrzebują by Fynda za to kupić czy nawozy  bo nie potrafią istnieć bez kasy z UE jak to lewaki

A przecież Unia ta kasę odzyska bo wszystka wróci do ich kraju ale propaganda będzie że dała bo taka hojna

Tylko efekt bedzie taki że ja z Hubertusem bedziemy pracowac Fyndami a ty jak dziad będziesz dalej uszczelniał ursusa zeby olejem nie rzygał a kasa wróci do UE tak czy inaczej. I kto tu jest frajerem?

Opublikowano

Czego on tam jest ministrem?

Stwierdza, że te postanowienia łamią konstytucję, ale z rządu nie wyjdą. 

No kto by się sam od koryta odrywał..

Co by o Millerze nie mówić, to trafnie go ocenił.

• Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, Ulman napisał:

Tylko efekt bedzie taki że ja z Hubertusem bedziemy pracowac Fyndami a ty jak dziad będziesz dalej uszczelniał ursusa zeby olejem nie rzygał a kasa wróci do UE tak czy inaczej. I kto tu jes

2 godziny temu, Ulman napisał:

Tylko efekt bedzie taki że ja z Hubertusem bedziemy pracowac Fyndami a ty jak dziad będziesz dalej uszczelniał ursusa zeby olejem nie rzygał a kasa wróci do UE tak czy inaczej. I kto tu jest frajerem?

Może i dziad ale honorowy i z zasadami. A Fynd jak Fynd też się psuje. 👍

• Like 1
Opublikowano

Najbardziej sceptyczni co do dotacji unijnych są gamonie którzy nie umieli z tego skorzystać. Okazuje się ze te wszystkie maszyny są złe, ze można starymi zrobić to samo , że są 2 razy za drogie , że UE daje kasę a potem i tak wraca do nich itd. Jak wszystkie te argumenty zawiodą to pojawia się parametr honoru 🤣

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v