Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@dsbh Pis dał się tu ograć opozycji. Ulegli presji zaczęli kombinować z korespondencyjnymi i narazili się na kwestionowanie wyborów w tym przez OBWE ze względu na legalność i zgodność z konstytucją. Zrobili by normalne to by ludzie pokrzyczeli po marudzili, cześć by nie poszła. Ale nikt nie zarzucił by nielegalności.

Co do tego co wrzuca @Denwer to strawa dla ubogich intelektualnie. Nimi się non stop manipuluje podając im odpowiednio wybrane kawałki. O myśli, ze wszyscy są na tym poziomie co on i to łykną.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
9 minut temu, Pafnucy napisał:

Tak coś czuję że ty u wszystkich opcji za trola robisz . Bo komu więcej by się chciało na okrągło te mendy wstawiać ? Ja rozumiem , że ktoś od czasu do czasu coś śmiesznego wrzuci . Ale tyle ? To już choroba raczej . :D

To oferta pracy dla ciebie jako  zacnego polonisty

Opublikowano
1 godzinę temu, dysydent napisał:

gdzieś Ci ten Mirro musiał zależć za skorę skoro takie masz nań uczulenie jeśli nawet z wypowiedzi nic z Nim nie mającej wspólnego wielkość punktu widzenia DTarasowego z obsesją już chyba się kojarzy.
Akurat chmura idzie i pryskania nie będzie bo zmyje i mam czas to poczytam o co w tym między Wami wszystkim chodzi.

a to coś wyżej znowu qwa obrazki wstawia
już mi się rowek na lewej tronie touchpada wytarł od tego przewijania i widzę że szybciej niż poźniej trzeba będzie drugiego poszukać bo szybko się przetrze na wylot na tym obrazkowym forum.

nie próbowałem jak tu wklejanie działa wszystkich metod ale pewnie jakimś przeciąganiem z innych stron (drag & drop) też można bo mi by ię nie chciało szukać po necie durnowatych obrazków po to aby wkleić do jakiegoś hyde parku.
ja tu piszę swoje by to móc podlinkować gdzie indziej.
czym niewątpliwie i dla af darmową reklamę robię.

A bo mi tu strone dyskusji wcieło gdzieś w telefonie i myślałem że DTaras mi odpowiada, a to już chyba zupełnie inne tematy po drodze. Ale odrazu zaznaczyłem że mogłem z doskoku zgubić wątek. Dysydent skracaj mi te swoje wypowiedzi bo w tel to się czytać odechciewa, czasu nie masz a jakbyś go za duzo miał i takie elaboraty wstawiasz. Aż strach w niedziele jak będziesz miał czas zaglądać ;)

• Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, PawelWlkp napisał:

A to miro taki duży? To ilu pracowników na stałe zatrudnia? Chyba że to nie na temat bo ja dziś z doskoku, jak zazwyczaj zresztą.

Około 20. I ostatnio przybyło 3.

Opublikowano

Co do propozycji PFR co to Taras na opinię czeka a krótka konkluzja mi się narzuca po przejrzeniu tychże. 
" Idźcie do banków bo tam są dla was pieniądze". :oops1: Choć te gwarancje i kredyty to bardziej na ratowanie sektora bankowego mi wyglądają , niż jakiegoś przedsiębiorcy. 

Opublikowano

@Denver popatrz
no już nawet nie uchodzi znęcać się nad dwojga nazwisk Małgorzatą bo "leży i kwiczy" przynajmniej w tym sondażu
https://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,25914163,wybory-prezydenckie-jest-nowy-sondaz-duda-wygrywa-kidawa-blonska.html

nie jestem zaskoczony nawet drugim miejscem Hołowni bo już dawno pisałem że w tych wyborach najlepszą kampanią będzie brak kampanii. (znaczy ja pisałem że może być)
No tym razem raczej nie będzie że "gdzie dwóch się bije".... a może będzie? wszak i po wyborach życie będzie toczyć się dale i o ile zwycięzca był przesądzony jeszcze zanim się porejestrowali kandydaci (no taki mamy kraj) to odium tego w jakich wyborach prezydent zostanie wybrany może być największym jego przekleństwem na całą kadencję.

@PawelWlkp szybko piszę na klawiaturze i mógłbym być stenotypistką ale płeć nie ta :D
nie zawsze potrafię prosto w jednym sloganie no i żeby skompaktować treść więcej czasu niż ją napisać.
no ale akapitami piszę w miarę i co? tylko ja mam mieć rowek na touchpadzie od przewijania obrazków od innych? :P

Opublikowano
7 minut temu, PawelWlkp napisał:

A to z pomyłki można dyskusje zacząć. To coś składasz czy Twojej branży kryzys nie dosięgnął?

Ogólnie zajmujemy się zimnem. 

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, mirro napisał:

Co do propozycji PFR co to Taras na opinię czeka a krótka konkluzja mi się narzuca po przejrzeniu tychże. 
" Idźcie do banków bo tam są dla was pieniądze". :oops1: Choć te gwarancje i kredyty to bardziej na ratowanie sektora bankowego mi wyglądają , niż jakiegoś przedsiębiorcy. 

Czyli nie bierzesz i odradzasz? Ja startuje i jakby nawet nie umorzyli tego 75% to musze się odepchnąć tą kasą teraz, a za rok bede się martwił.

To jakieś chłodnie i mroźnie wyposażasz czy przechowujesz w nich tylko?

Edytowane przez PawelWlkp
Opublikowano

Niczego nie odradzam, bo jeszcze nie usiadłem do tego tematu. Nawet nie bardzo możemy wykazać się stratami za obecny czas, ponieważ to akurat czas zamykania pewnych tematów, czyli pieniążki spływają. Jeżeli uznasz że warto, to walcz. Tylko dobrze by było wiedzieć że zasady gry nie zostaną zmienione już w jej trakcie i coby się nie zdziwić. 

Tylko żeby na jesieni nie było powtórki z rozrywki, bo wtedy nic się ruszy.

I to i to.;)

Opublikowano
28 minut temu, soltys48 napisał:

Tak zwany marecek

Pisiowy troll nie wytrzymał 🤫🤫

A wcale że nie bo Przemek 

Opublikowano (edytowane)

Podejrzewam, ze zasady gry będą ustalane w zależności od stanu kasy państwa za rok. A że to nie będzie już rok wyborczy może być różnie. Ludziom w tym mi jeszcze za susze 2019 nie wypłacili. Na kasę za wapno tez czekam i ani widu ani słychu. Więc jestem sobie w stanie wyobrazić, że jak będzie dużo chętnych i mało pieniędzy to rząd zaostrzy kryteria tak by mniej dać.

No i pytanie podstawowe czy się opłaci? Z tego co słyszałem to te 75 % ma być za utrzymanie miejsc pracy tj nie zwalnianie. Teraz jest pytanie czy trzymanie nie potrzebnych pracowników wraz z ich zusami pokryje to co ewentualnie umorzą.? Czyli te 75 %. Pewnie dla wielu się opłaci. Będzie też wielu takich co i tak będą musieli zwalniać a więc z umorzenia nici.

Opublikowano

Marecek to marecek . Nie udawaj kogoś innego .

1 minutę temu, Denwer napisał:

A wcale że nie bo Przemek 

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, hubertuss napisał:

No i pytanie podstawowe czy się opłaci? Z tego co słyszałem to te 75 % ma być za utrzymanie miejsc pracy tj nie zwalnianie. Teraz jest pytanie czy trzymanie nie potrzebnych pracowników wraz z ich zusami pokryje to co ewentualnie umorzą.? Czyli te 75 %. Pewnie dla wielu się opłaci. Będzie też wielu takich co i tak będą musieli zwalniać a więc z umorzenia nici.

Biorąc pod uwagę np centrum wypoczynkowe, takie spore, to trzeba się zastanowić czy jest sens otwierać go fragmentarycznie. Czasem uruchomienie generuje spore koszty , a zysk z niepełnej oferty może wręcz dobić. Jest parę problemów, ale każda branża jednak ma swoje smaczki i trzeba by to obadać, albo choć zapytać ludzi w tym siedzących.

Edytowane przez mirro
Opublikowano (edytowane)

Moja ciotka ma ośrodek. A w nim między innymi basen. Więc tak jak piszesz otwarcie jest mało sensowne. Bo w dzisiejszych czasach nikt do rzeki nie pójdzie. A za dzieciaka jak jeździliśmy tam z rodzicami basenu nie było a rzeka pełna kąpiących się. Generalnie każdy będzie liczył dla swojej firmy. Wielu złoży na zasadzie jak się uda to się uda. A jak będzie zobaczymy. Dla wielu nie zwalnianie pracowników może być dość dużą przeszkodą do uzyskania umorzenia tych 75 %. Koszty pracy w PL są wysokie do tego pensja. To się robią nie małe pieniądze. A gdy nie ma roboty to słabo to może wyglądać.

Opublikowano

Umorzenie procentowo do utrzymanego zatrudnienia. No i rok odroczenie. Jak ktoś myśli mieć nadal działalność to chyba nie pogardzi. Na banki już nie każdego stać. Zresztą jaki bank skredytowal by teraz hotelarza który np jest świeżo po inwestycji i ma na otwarciu taki sezon jak w tym roku

Opublikowano
29 minut temu, Pafnucy napisał:

Marecek to marecek . Nie udawaj kogoś innego .

Ty  masz jakąś obsesję z @soltys48  i @ogarek na punkcie tego Marecka  twierdziliście że Jan Krzysztof to marecek co okazało się bzdura a teraz namnie  może warto udać się do lekarza ???

Opublikowano (edytowane)

Z tego co widzę to kokosów z tego nie będzie. Przykład z mojego regionu.

https://twitter.com/MRPiPS_GOV_PL/status/1255526740748898305/photo/1

https://www.google.com/search?client=opera&hs=9Ax&sxsrf=ALeKk026pKyz

ADB Furniture dostało 181,5 tys. Jak przeczytałem w necie zatrudnia prawie 200 osób. czyli po tysiaku na osobę. I dużo i mało. Ale w skali takiej firmy to raczej mało.

Fabryka mebli BM jak wynika z netu 80 pracowników. Nie wiem czy to dokładnie to samo z tymi 75 %. Pewnie nie. Ale widać, że kokosów nie walą.

Opublikowano (edytowane)

zależy co uważamy za straty , lub bardziej przyczynę strat , bo może być pracownik zarażony i firma staje bo kwarantanna , a możę też być brak klientów na towar , zamkniecie dystrybucji , jak na razie przemysł spożywczy w miare pracuje i tu raczej pomoc nie potrzebna , chyba kidawa zaapelowała o ujawnienie osób i firm które skorzystały  z pierwszej puli pomocowej .             a co do wyborów to jedynie duda i Kosiniak -Kamysz są  kandydatami naturalnymi a reszta to są złe wybory partyjne zarówno kidawa , biedroń i bosak ,  zresztą lewica to wogóle , poprzednio ogórek teraz biedroń 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

Powiadasz pracownik zarażony. To chyba u tych co pakiety wyborcze szykują. Firma stanęła bo coś Morawiecki przebąkiwał, ze może 17 lub 23.

Co do tych pożyczek i ewentualnego umorzenia 75 % to warunkiem jest z tego co gdzieś słyszałam utrata 1/4 przychodów. Tylko nie wiem z jakiego okresu i względem jakiego okresu liczona.

Opublikowano

Miesiąc do miesiąca lub dany miesiąc z poprzednim roku do tego samego w tym. Czyli np marzec do lutego badz marzec 20 do marca 19. Tamto co z linka wkleiles to z innej puli. W tym to przy 9 pracowniach można ponad 300 tys otrzymać. Tam pewnie jakieś postojowe czy coś było.

Opublikowano

Coś tu dzisiaj drętwo w tematach POlitycznych - raczej z życia wzięte. Tyż miałem kostke układać przed oborą coby bydlakom było weselej ale  łapką machnąłem i kretowiska ciągnikiem POjechałem rozwalać. Przy okazji wiedzę nabyłem od sąsiada zza rowa, że to można po łące opryskiwaczem  manewrować i trawę wzbogacić bezpośrednio. Deszcza miało kapnąć ale cisza - może nocną godziną. Marchewkę trzeba drugi razo od ziela sprawić ale to chyba w POniedziałek. Ale w tym dniu flagi proszę o więcej nutki patriotycznej:

Gdy naród warszawski się porwał do boju,
gdy z bronią powstali cywile
— Gdzie ty byłeś wtedy, sowiecki gieroju?
— Za Wisłą, opodal, o milę!

O cześć wam, radzieccy kamraci!
O cześć, towarzysze przytomni!
Za pomoc w Powstaniu niech Bóg wam zapłaci,
a Polska wam jej nie zapomni.

Gdy ponad Warszawą świeciły się łuny
powstańczej, szaleńczej batalii,
za Wisłą czekali sołdaci komuny,
aż ogień się do cna wypali.

O, cześć, sojuszniku łaskawy!
O, cześć wam, radzieccy kamraci!
Za pomoc dla ludu walczącej Warszawy
niech Bóg wam stokrotnie zapłaci!

Gdy trupem padały kobiety i dzieci
U miejskich barykad i szańców,
za Wisłą spokojnie czekali sowieci,
aż Hitler dobije powstańców.

O, cześć wam, o cześć, w samej rzeczy!
O, cześć wam, o cześć, „demokraci”!
Za pomoc w Powstaniu, za pośpiech w odsieczy
niech Bóg wam stokrotnie zapłaci!

Ten sam Rokossowski, nasz wódz falsyfikat
widokiem się nie mógł nacieszyć
I mruczał: „Dopóki strzelają z barykad —
nu, nima do czego się spieszyć”.

O, cześć ci, marszałku zwycięski!
Za odsiecz ginących twych braci,
za pomoc Warszawie w tej dobie jej klęski
niech Bóg ci stokrotnie zapłaci.

A Bierut w Lublinie, a Bierut sobaka
rozkazy już zaczął powielać:
Każdego „Poljaka”, kto tylko był w AK,
od razu, na miejscu rozstrzelać!

O, cześć wam, moskiewskie bieruty!
O, cześć wam, ludowi kamraci!
Niech Bóg wam stuleciem straszliwej Pokuty
Za zdradę Warszawy zapłaci!

A dzisiaj ta ciżba moskiewskich zaprzańców,
a dzisiaj te same psubraty
z butami się pchają na groby powstańców
i wieńce im niosą i kwiaty.

Dziś oni te groby chcą wziąć w swą arendę
i ukraść im honor tej chwili.
I zwołać umarłych pod swoją komendę,
gdy żywych już sami dobili.

Ach, precz stąd, radzieccy kamraci!
Ach, precz stąd, zdradzieccy psubraci!
Czekaliście wtedy, i dziś poczekajcie,
Nie bójcie się, Bóg wam zapłaci!

Opublikowano (edytowane)

@many12 u Was świętują na polach czy nie?
bo pojechałem pod fasolę glifosatem pryskać a na polach żywej duszy. zielono od miotły sie zrobiło zbożowej co w zimie na roli wzeszła a siane będzie po Stanisławie dopiero to spoko
Coś przebąkiwali że ksiądz trzeciego maja na drugiego przeniósł bo trzeciego w niedzielę wypada no ale nie sądziłem że wszyscy taki...
z resztą i tak bym nie patrzył bo pierwszy taki wieczór o d kilku dni że zero wiatru a po obu stronach pola pszenice i to sąsiadów.
Pierwszy dzień o tygodnia kiedy nie wiało no ale czy to wszyscy już się poobpryskiwali czy rzeczywiście co ksiądz każe to wszyscy na baczność?

Edytowane przez dysydent
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v